Banky.cz Články Běžný účet Běžný účet pro podnikatele: zákon k němu nenutí, může vám ale přinést zajímavé výhody

Běžný účet pro podnikatele: zákon k němu nenutí, může vám ale přinést zajímavé výhody

6.12.2019 Běžný účet

Zřídit nebo nezřídit? Podobně váhá řada lidí, když přijde řeč na podnikatelský účet. Zejména začínající živnostníci a podnikatelé si nejsou jistí, jestli se jim vyplatí. Účet pro podnikatele totiž dokáže přinést zajímavé výhody. Ale také si je umí nechat dobře zaplatit.

REKLAMA

Stále ještě se občas setkávám s mýtem, že podnikatel musí mít ze zákona zřízený podnikatelský účet. Tak to ale není. Ve skutečnosti stačí i běžný účet. Jen se musíte smířit s tím, že budou vaše soukromé a podnikatelské finance promíchané. A že do nich uvidí finanční úřad.

Podnikatelský účet může být i nutností

K založení speciálních účtů pro OSVČ se vás nejvíc snaží přesvědčit samotné banky. A to nejen nabídkou svých produktů, ale také obchodními podmínkami. U některých osobních účtů totiž najdete zákaz používat je k podnikání. Pokud poskytovatel zjistí, že ho porušujete, může vám účet zrušit a místo něj vytvořit účet pro podnikatele.

Pro banky je samozřejmě výhodné přimět vás ke zřízení podnikatelského účtu. Zavážou si vás tím u dalšího produktu. U produktu, který sice lépe odpovídá vašim potřebám, ale často je podle toho také zpoplatněný.

Výhody účtu pro podnikatele

Rozhodně to však neznamená, že se takovýto účet nemůže vyplatit i vám. Naopak, často vám dokáže usnadnit podnikání. Jen je důležité dobře vybírat a vyhnout se zbytečným poplatkům.

Proto vám prozradíme 5 důvodů z praxe, proč si ho zřídit.

1. Máte lepší přehled o svých financích

Zřízením speciálního účtu pro OSVČ oddělíte firemní finance od soukromých peněz. Máte tak přesný přehled o příjmech a výdajích souvisejících s podnikáním.

Díky tomu například lépe naplánujete další rozvoj firmy. A také si snadno spočítáte, zda se při přípravě daňového přiznání vyplatí pracovat se skutečnými náklady nebo radši použít paušální odpočty.

Jasné rozdělení osobních a podnikatelských financí je důležité zejména pro podnikatele, kteří každý měsíc řeší řadu drobných transakcí. Pokud byste je měli na svém soukromém účtu, jen složitě byste rozlišovali, co souvisí s podnikáním a co ne.

2. Finančnímu úřadu dáte jen nutné informace

Pokud každý měsíc vystavíte jen pár faktur, stačí vám často pouze jeden účet a v penězích se vyznáte. Jenže i v takovém případě pro vás má zřízení účtu pro podnikatele nejméně jednu velkou výhodu. Zejména pokud u daňových odpočtů uplatňujete skutečné výdaje.

Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

Když si zřídíte účet pro OSVČ, neukazujete finančnímu úřadu své soukromé účty.

Dáte mu totiž přístup jen k podnikatelskému kontu a ten soukromý ho nezajímá. Pokud ale veškeré „firemní” i soukromé transakce proudí přes váš osobní účet, finanční úřad je může sledovat. Bez ohledu na to, čeho se týkají.

3. Exekuce nedopadne na vaše soukromé peníze

Každému podnikateli se může stát, že jeho nápad nevyjde, kvůli problémům s dodavatelem nestihne výrobu nebo jeho největší klienti přestanou platit. V takovém případě se můžete dostat do problémů, které skončí i exekucí.

V případě, že máte speciální podnikatelský účet, půjdou exekuční srážky právě z něj. Vaše soukromé peníze zůstanou nedotčené.

Pokud naopak máte všechny peníze na jednom účtu, budou vám z něj odcházet srážky a na nějaký čas ho můžete mít i zablokovaný. Ztratíte tak přístup i ke svým soukromým financím.

4. Jednoduchý export dat

Soukromé účty vám často neumožní exportovat data, která potřebujete poslat účetnímu nebo daňovému poradci. A to může vám i jemu dost zkomplikovat práci.

U podnikatelského účtu tento problém odpadá. Banky u něj s exportem dat automaticky počítají.

Kdykoliv tak získáte potřebné údaje a dodáte je účetnímu ve formátu, který snadno nahraje do účetního systému. Ušetříte mu tak práci a sobě spoustu času.

5. Levnější platby do zahraničí a další výhody

Běžný účet bez poplatků

Podnikatelské účty nabízejí také řadu dalších výhod, které se ale u jednotlivých poskytovatelů liší. Najdete mezi nimi:

  • vyšší limit bezplatných transakcí
  • možnost kontokorentu nebo podnikatelské půjčky
  • levnější transakce ze zahraničí

Které z nich se vám vyplatí, záleží například na oboru, ve kterém se pohybujete. Proto si vždy nejdřív ujasněte, co z nabízených bonusů opravdu využijete.

Jak vybrat účet pro OSVČ

Kromě zmíněných výhod se musíte zaměřit ještě na několik dalších věcí. Patří mezi ně zejména:

  • poplatky spojené se zřízením a vedením účtu i s jednotlivými službami
  • možnosti vkladu peněz na pobočkách nebo pomocí vkladomatů
  • nebo snadnost ovládání internetového a mobilního bankovnictví

Obecně platí, že řada poskytovatelů v současnosti nabízí účty pro podnikatele bezplatně. A to včetně různých výhod. Právě u nich se vyplatí s výběrem začít. Minimálně si díky tomu ujasníte, co opravdu potřebujete a co je jen hezký bonus.

REKLAMA

ANKETA k článku Běžný účet pro podnikatele: zákon k němu nenutí, může vám ale přinést zajímavé výhody

Máte podnikatelský účet?

Počet odpovědí: 185

KOMENTÁŘE k článku Běžný účet pro podnikatele: zákon k němu nenutí, může vám ale přinést zajímavé výhody

Přidejte nový komentář

Může mít s.r.o. dva firemní účty? , Komentoval(a): Jan Zach

11.8.2020 19:25:02
Může mít společnost s.r.o. dva firemní účty? Např. jeden na náklady - nájmy, zboží atp. a druhý na tržby ( přes terminál na kreditní karty ). Děkuji za odpověď

RE: Účet pro s.r.o., Komentoval(a): Petr Jermář

13.8.2020 10:38:19
Dobrý den, každá firma může mít libovolné množství účtů, nicméně vaše dělení (jeden účet na příjmy, druhý na výdaje) by bylo poměrně nepraktické a nic by Vám nepřineslo (přehled příjmů a výdajů a výstup informací pro rozhodování řeší controlling/reporting, nikoliv více bankovních účtů).

Otázka, Komentoval(a): Tomas

15.11.2020 15:22:20

Chci se zeptat, jestli může exekutor sáhnout na podnikatelský účet. Děkuji

Re: Podnikatelský účet, Komentoval(a): Petr Jermář

16.11.2020 08:58:43
Dobrý den, ano, exekutor Vám může nechat zablokovat i podnikatelský účet.

Společný účet a podnikání, Komentoval(a): Andrea K

12.12.2020 00:00:15
Dobrý den, chci se zeptat, s přítelem máme společný běžný účet, přítel začal podnikat, a z toho účtu bude posílat i sociální a zdravotní pojištění. Nevadí, že je účet na mé jméno? Když by se nedej bože něco stalo, jelikož je v insolvenci, snad už mu exekuce nehrozí, ale kdyby náhodou, mohl by exekutor tento náš společný účet zablokovat, přestože je na mé jméno? Zatím jsme druh a družka, ta samá otázka, zda může exe na ten účet sáhnout v manželství, proto že mu tam chodí jeho peníze? Děkuji

Re: Společný účet, podnikání, insolvence a exekuce, Komentoval(a): Petr Jermář

12.12.2020 12:24:39

Dobrý den, mít společný účet s přítelem který podniká, má dluhy a je v insolvenci není dobrý nápad. Insolvence řeší pouze dluhy vzniklé před vstupem do insolvence. Pokud by přítel udělal další dluhy, bylo by je možné vymáhat exekučně. Exekutor by mohl zablokovat i cizí účet (váš), na kterém se nacházejí peníze dlužníka. Svých peněz byste se pak musela domáhat podáním vylučovací žaloby a složitě by se dokazovalo, co komu patří. V manželství ručíte za dluhy společně a nerozlučně (exekutor by mohl vymáhat manželovy dluhy po Vás). Proto důrazně nedoporučuji svatbu v insolvenci (přítel by byl chráněn insolvencí, Vy nikoliv).

Společný účet a podnikání reakce na odpověď, Komentoval(a): Andrea K

14.12.2020 08:10:36
Dobrý den, děkuji za odpověď,
ještě malý dotaz, co tak předejít blokaci účtu exekutorem (kdyby tedy náhodou příteli vznikly dluhy) že by se nechala sepsat předmanželska smlouva, že si dluhy a veškeré finanční závazky bude hradit sám? Děkuji za odpověď, hezký den

RE: Společný účet a podnikání, Komentoval(a): Petr Jermář

16.12.2020 13:16:27

Dobrý den, ano, zúžení SJM by Vás zprostilo odpovědnosti za přítelovy dluhy. Stále by ale exekutor mohl blokovat Váš účet (neb by se na něm nalézaly přítelovy peníze).

Dvě různá podnikání a jeden účet?, Komentoval(a): Karin Wolfova

4.5.2021 09:02:57
Dobrý den, chystám se začít podnikat a řeším otázku, jestli je nutné mít podnikatelské účty dva, pokud budu mít příjem ze dvou typů podnikání, které spolu nesouvisí (sitovy marketing a prodej mých obrazů). Případně jestli je problém mít celkově jen jeden takovýto účet pro podnikání a pro účetní je to nepodstatné. Mockrát děkuji za Vaši odpověď. Krásný den, Karin Wolfová

RE: Dvě různá podnikání a jeden účet, Komentoval(a): Petr Jermář

4.5.2021 12:06:15
Dobrý den, podnikatelský účet nemusíte mít ani jeden. Je to pouze na Vás, co Vám přijde výhodnější (0 až 2 podnikatelské účty, viz výhody a nevýhody zmíněné v článku).

Podnikatelský účet IT externista, Komentoval(a): O. Bílek

20.7.2021 12:24:13
Dobrý den,

začal jsem pracovat jako OSVČ pro firmu jako externista a jednou měsíčně si fakturuji celou výplatu, která mi chodí na založený podnikatelský účet u FioBanky (je vedený zdarma). Nyní jsem však přišel na to, že vzhledem k tomu, že budu aplikovat automatické náklady (vzhledem k tomu, že žádné reálné náklady nemám) a tím pádem nyní používám podnikatelský účet jako účet běžný. Řeším tedy otázku, zda si jej ponechat, či byste jej doporučili zrušit? Doteď jsem z něj například platil i nájem či sociální a zdravotní pojištění, což údajně není zcela správně a měl bych tyto prostředky nejprve přeposílat na svůj soukromý účet a z něj je pak následně přeposílat dále. Děkuji za odpověď. Zdraví Bílek

Re: Podnikatelský účet, Komentoval(a): Petr Jermář

24.7.2021 18:00:35

Dobrý den, rozhodnutí je čistě na Vás (co Vám přijde pohodlnější). V případě paušálu a jedné faktury měsíčně se mi zdá pohodlnější nemít separátní podnikatelský účet a vše řešit pouze přes svůj osobní běžný účet.

Podnikatelsky ucet používán jako účet osobní., Komentoval(a): Tereza

26.7.2021 18:36:18
Dobrý den, také mám prosím dotaz. Mám založený podnikatelsky a běžný účet u jedné banky. Využívám ale pouze účet podnikatelský, platím z něj soukromé vyfaje, přichází mi na něj soukromé platby a nyní co mám podnikání pouze jako vedlejší činnost mi na podnikatelský účet chodí i výplata od zaměstnavatele. Výdaje v daňovém přiznání řeším pausalem. Podnikatelský účet tedy používám de facto jako osobní. Myslíte že to může být problém? Děkuji.

Dotaz, Komentoval(a): Petr Sojka

1.11.2021 06:30:00
Dobrý den mám malý dotaz sem OSVČ musím mít bankovní účet na své jméno dekuji

Re: Běžný účet, Komentoval(a): Petr Jermář

3.11.2021 15:11:11

Dobrý den, běžný účet mít nemusíte, ale v dnešní době by se Vám bez účtu podnikalo velmi nesnadno (prakticky téměř nemožné). Běžný účet byste měl mít vždy veden na své jméno (nehledě na podnikání).

Problem otevřít firemní účet v bance, Komentoval(a): Ayan Scratuglia

4.11.2021 21:37:32
Dobrý večer.
Jsem jednatel nové firmy v Praze, s.r.o., a každá banka dělá problém když bych chtěl otevřít firemní běžní účet. Vypadá že jen Češi můžu a ne cizinci z EU (I když mají trvalý pobyt jak já, Ital). Jak je to možný? Když mi zákon povolí mít s.r.o. Jak jednatel a majtel je z EU, jak může banka říct že nechce otevřít účet pro nová společnost. Není to vůbec normálně. Co máme dělat? Dekuji

Dotaz bankovní účet, Komentoval(a): Nikola Badur

27.3.2022 18:45:20
Dobrý den, kamarádka si založila IČO na své jméno. Máme jeden bankovní účet, který je vedený na mé jméno, ale ona je disponentem. Bude to problém v případě ročního zúčtování a doložení příjmů? Vzhledem k tomu, že účet je zložen na jiné jméno než je její IČO? Děkuji

RE: Podnikatelský účet na cizí jméno, Komentoval(a): Petr Jermář

28.3.2022 10:02:02
Dobrý den, používání jednoho účtu více osobami důrazně nedoporučuji - zejména při podnikání. Jak pak budete FÚ dokládat, které příjmy jsou vaše a které vaší kamarádky podnikatelky? Každý podnikatel navíc hlásí číslo účtu FÚ a FÚ následně může na tomto účtu provádět kontroly. Vám nevadí, že bude FÚ nahlížet na Váš účet a lustrovat i všechny vaše transakce? A co teprve v případě exekucí, podvodů či nešťastných událostí? Těžko by se pak zjišťovalo, koho jsou které peníze na účtu, kdo je např. při podnikání zodpovědný za které transakce, atd.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Založení osobního bankovního účtu

25.4.2024 Běžný účet

Mít účet u banky je nejpraktičtější způsob uložení peněz. Výplaty se většinou posílají už jen na účet. Platby z účtu jsou jednoduché a často zdarma, navíc můžete získat nějaké zhodnocení. Úložky v bance jsou pojištěny až do 100 000 eur. Hledat pro své peníze bezpečnější místo, než je banka, nemá patrně smysl.

Platební karty pro děti a dětské účty

24.4.2024 Běžný účet

České banky nezapomínají ani na děti. V jejich nabídce najdete dětské účty i platební karty. Kdy začít přemýšlet o založení těchto finančních produktů, které banky je nabízí, jaké jsou jejich podmínky a podle čeho vybírat?

Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

16.4.2024 Běžný účet

Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena