Banky.cz Články Banka ČNB zvýšila základní úrokové sazby

ČNB zvýšila základní úrokové sazby

15.8.2017 Banka

Centrální banka po 5 letech zvýšila základní úrokové sazby, 2T Repo sazba nyní dosahuje 0,25%. Cena peněz nepatrně vzrostla. Podraží úvěry? A dočkají se střadatelé vyšších úroků na spořících produktech?

REKLAMA

Základní úrokové sazby rostou

Bankovní rada ČNB rozhodla na svém jednání dne 3/8/2017 o růstu základních úrokových sazeb. Z technické nuly (0,05%) vzrostla základní 2T Repo sazba na 0,25% a lombardní sazba na 0,50%. Diskontní sazba zůstává nadále na 0,05%.

Zjednodušeně řečeno, za 2T Repo sazbu a diskontní sazbu si komerční banky mohou ukládat přebytečnou likviditu u ČNB a naopak za lombardní sazbu centrální banka půjčuje peníze komerčním bankám.

Úrokové sazby ČNB tak přímo určují cenu peněz v ekonomice a centrální banka pomocí nich řídí množství likvidity v oběhu. Nízké sazby drží ČNB v dobách krizí a nízké inflace, kdy se snaží levnými penězi stimulovat ekonomiku. Levné úvěry podporují utrácení a tím implikovaný ekonomický růst. Naopak v dobách krizí a vysoké inflace centrální banka drží vyšší sazby. Vysoká cena peněz zdražuje úvěry, lidé (a hlavně firmy) si méně půjčují a méně utrácí, což ekonomiku tlumí. Paradoxně je tak dlužníkům hej zejména v dobách krizí, kdy jim klesají náklady na obsluhu dluhů. Naopak v dobách růstu jásají více střadatelé, kterým dražší peníze lépe úročí jejich vklady.

euro-1.jpg
Běžný účet

Takto cena peněz funguje v ekonomice za běžných okolností. V důsledku masivního zásahu ECB v podobě politiky kvantitativního uvolňování (skupování cenných papírů za nově natisknuté peníze) a devizových intervencí ČNB (skupování eur za nově natisknuté koruny) je však na trhu i v mimo-krizovém období růstu přebytek peněz, který sráží jejich cenu k nule. Centrální banky tak činily na obranu proti deflaci. Vedlejším produktem byl silnější ekonomický růst. Má to však i svoji odvrácenou stranu mince (samoregulace ekonomiky přes cenu peněz nefunguje 100%).  

Zvýší se sazby na spořících účtech?

Radost z rozhodnutí ČNB by teoreticky mohli mít střadatelé, neboť růst základních sazeb centrální banky podpoří růst úroků na spořících produktech. J&T Banka jako jediná již v červenci nepatrně navýšila sazby u termínovaných vkladů. V praxi ale bude ještě nějakou chvíli převažovat efekt nadbytečné likvidity v ekonomice, přičemž délka a intenzita tohoto efektu bude částečně záležet na zahraničních spekulantech, kteří korunu v minulých letech nakoupili a nyní čekají na vhodný moment k prodeji. Růst úrokových sazeb u spořících produktů tak nelze očekávat dříve než v prvním kvartálu příštího roku. Proto nelze doporučit zatermínování peněz dnešními sazby na více než 2-3 roky, přestože mnohé družstevní záložny lákají na desetiletý fix kolem 3%.

Zdraží úvěry?

graf-1.jpg

Okamžitou reakcí na zvýšení sazeb ČNB byl růst PRIBORu (PRague InterBank Offered Rate- za kolik si půjčují tuzemské banky mezi sebou). Nejčastěji používaný PRIBOR 3M vzrostl ze dne na den z předchozích 0,31% na 0,43% a po dvou týdnech se (možná) stabilizoval na 0,45%. Podražily tak všechny úvěry s floatingovými sazbami navázanými na PRIBOR, např. hypotéky bez fixace.

Běžný účet bez poplatků

Hypotéční úvěry s fixací samozřejmě stávajícím klientům nepodraží (až do momentu výročí fixace, pak lze očekávat růst sazeb). Novým klientům možná v brzké době hypotéky zdraží, ale velmi nepatrně. Na zvyšování úroků měly v poslední době mnohem zásadnější vliv nové regulace (bezplatné splátky od 11/2016 a omezení LTV na 90% od 4/2017). Velká konkurence bank a přebytek likvidity na trhu neutlumí poptávku po nových úvěrech tak rychle, jak by si ČNB přála vzhledem k přehřívání realitního trhu.

Spotřebitelské úvěry jsou v tuzemsku oproti Západu stále předražené a je tu určitě prostor pro další zlevňování. Růst cen peněz tak maximálně přibrzdí zlevňování půjček. Návrat k 20% běžným ještě v minulé dekádě zcela jistě nehrozí. 

REKLAMA

ANKETA k článku ČNB zvýšila základní úrokové sazby

Souhlasím s růstem základních úrokových sazeb ČNB?

Počet odpovědí: 187

KOMENTÁŘE k článku ČNB zvýšila základní úrokové sazby

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Kde vyměnit neplatné koruny, eura, kuny nebo švýcarské franky? Jak dlouho je výměna možná?

26.5.2023 Banka

Třeba jste doma našli neplatné české bankovky, třeba máte schované kuny z předchozí dovolené, a víte, že už neplatí. Co s nimi? Vyhodit je jako bezcenné, nebo půjdou ještě vyměnit za platnou měnu? A kolik taková výměna stojí? Vše potřebné se dozvíte tady.

Nová banka v ČR: Partners Banka by mohla mít licenci již v létě

24.5.2023 Banka

Podle informací, které médiím sdělují zástupci Partners, by se mělo již dvouleté licenční řízení u ČNB brzy chýlit ke konci. Během letních prázdnin by nová banka společnosti Partners mohla spustit svou činnost. Půjde o banku cloudovou v čistě digitálním provedení. Nabídnout chce klientům zjednodušení finančního života, ale i nabídku z celého trhu (nejen z portfolia Partners).

Komerční banka - nové bankovnictví

10.5.2023 Banka

Popis tématu: lepší čistý design bankovnictví, vylepšení produktů, běžný účet + více tarifů - spíše obnova produktu a bankovnictví, hlavní je multiměnový účet, který je úplně nový, co je to multiměnový účet, bankomaty komerčky.

Bankovní produkty – účty a spoření

17.3.2023 Banka

K čemu slouží účet běžný a k čemu ten spořicí? Ke kterému z nich se váže online bankovnictví a platební karta? Jaký je rozdíl mezi debetní a platební kartou? Co je termínovaný vklad, jaká jsou jeho pravidla a čím se liší od vkladní knížky? Jaký účet dostanete ke stavebnímu spoření a k čemu se využívá účet jistotní? Jak je to s chráněným účtem proti exekuci, co umějí prémiové účty a co jsou účty devizové? Má smysl zakládat účet dětský nebo účet studentský? Spousta otázek, ale odpovíme na každou z nich.

Nepojištěné vklady ze Sberbank: kdy kraje a obce zase uvidí své peníze?

10.3.2023 Banka

Je tomu přibližně rok, co čeští klienti zahájili run na ruskou Sberbank, a tím její českou pobočku položili. Pojištěné vklady drobných střadatelů již byly vyplaceny. Čeká se na výplatu těch ostatních. Vysoké vklady měly u Sberbank především kraje a obce. Kdy se svých peněz dočkají a jaká bude výtěžnost z probíhajícího insolvenčního řízení Sberbank? Nadějí na brzké řešení je zájem dvou bank odkoupit zdravé úvěry. A těch měla Sberbank většinu. 

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena