Banky.cz Články Pojištění Hlavní sezona dopravních nehod je tu. Připravte se na ně s havarijním pojištěním auta

Hlavní sezona dopravních nehod je tu. Připravte se na ně s havarijním pojištěním auta

6.11.2019 Pojištění

Míň světla a víc zvěře okolo silnic. To jsou hlavní důvody, proč každoročně na podzim roste počet nehod. I při běžné srážce se zvířetem přitom hrozí škody za statisíce korun. A pokud je nechcete platit ze svého, neobejdete se bez správně nastaveného havarijního pojištění auta.

REKLAMA

Podzimní nárůst počtu nehod ovlivňují zejména přírodní podmínky. Bývá větrněji, dřív se stmívá a i přes den je venku méně světla než v předchozích měsících. Navíc vás častěji překvapí divoká zvěř, která má právě teď období říje.

Potvrzují to informace z Centra dopravního výzkumu. Podle jeho statistik nehod se zvěří přibývá už od roku 2010. A nejrizikovější měsíce jsou říjen a listopad.

Počet nehod se zvěří se blíží k 13 000 ročně

Loni za celý rok zaznamenalo Centrum dopravního výzkumu 12 871 srážek se zvěří. Anebo nehod, která zvířata zavinila. Obvykle tím, že vběhla do silnice a řidič strhl volant a havaroval.

Při všech těchto haváriích zemřeli 3 lidé a dalších téměř 170 se zranilo.

Mnohem častější jsou ale škody na autě. A ty se v některých případech vyšplhají i na statisíce korun. Záleží přitom jak na ceně vozidla, tak na tom, s jakým zvířetem se srazíte.

Přece jen je rozdíl, když vám vběhne pod kola zajíc, a když narazíte do divokého prasete, jelena nebo do srny. Jenže právě srážky se srnou bývají nejčastější. Podle některých pojišťoven tvoří až 80% nehod zaviněných zvěří.

Určitě se proto podobné havárie nevyplatí podceňovat. Zvlášť, jestli bydlíte na malém městě nebo na vesnici. Anebo když máte například chatu v horách, kam pravidelně jezdíte.

Nejčastěji se totiž se zvěří setkáte na silnicích nižších tříd. Naopak na dálnicích podobné nehody tolik časté nejsou. O to horší ale bývají jejich následky.

Pomůže povinné ručení i havarijní pojištění

Možnosti, jak se na škody způsobené srážkou se zvěří připravit, jsou 2:

  • Připojištění k povinnému ručení
  • Havarijní pojištění auta

Než se k nim ale dostaneme, alespoň stručně si popíšeme základní rozdíly mezi povinným ručením a havarijním pojištění.

Životní pojištění od expertů

Povinné ručení:

  • musíte uzavřít ze zákona
  • řeší škodu, kterou vy způsobíte ostatním
  • a má minimální limit pojistného plnění daný zákonem

Naproti tomu havarijní pojištění:

  • je nepovinné
  • řeší škody na vašem autě, případně zdraví
  • a pojistné plnění zpravidla odpovídá ceně auta

Varianta 1: připojištění k povinnému ručení

Přestože ve většině případů potřebujete k řešení škod na svém autě havarijní pojištění, občas si vystačíte i s připojištěním k povinnému ručení. Jednotlivé pojišťovny nabízí různé možnosti, proti čemu se připojistit. A stále častěji se mezi nimi objevuje i připojištění proti srážce se zvěří.

Výhoda tohoto řešení je jasná. Zřídíte ho spolu s povinným ručením a nepotřebujete žádné další pojištění. Zpravidla ale musíte počítat s pevně daným limitem pojistného plnění. A ten nemusí vždy stačit.

Poskytovatelé totiž často nabízí plnění jen do 100 000 korun. Většinou je to dostačující. Jenže občas se stává, že škoda tuto částku přesáhne. V takovém případě vám pojišťovna zaplatí opravy maximálně do výše sjednaného plnění. Zbytek musíte zaplatit ze svého. A čím dražší auto máte, tím víc vás to bude stát.

Varianta 2: havarijní pojištění auta

Havarijní pojištění je výrazně flexibilnější. Pojistné plnění si u něj stanovíte podle ceny vozu, a i když škoda přesáhne 100 000 korun, pojišťovna vám ji celou proplatí. Tedy kromě spoluúčasti, na jejíž výši se dohodnete při uzavření pojistky. S tou ale musíte počítat také u připojištění k povinnému ručení.

Kromě pojištění proti srážce se zvěří můžete do havarijního pojištění zahrnout i veškerá další rizika, která vám hrozí. Ať už je to řádění vandalů, krupobití nebo třeba krádež.

Obvykle se uvádí, že havarijní pojištění má smysl hlavně u aut mladších než 10 let. Ve skutečnosti se vám ale může vyplatit také u starších vozidel. Zejména pokud plánujete větší výdaje, například na bydlení, a nečekaná investice do opravy nebo nákupu nového automobilu by narušila váš rozpočet.

Životní pojištění od expertů

Důležitější než stáří auta, je tak cena vozu a vaše finanční možnosti.

Nastavte správné krytí rizik

V každém případě je důležité, jak pojistku nastavíte.

Nejprve se soustřeďte na pokrytí všech potřebných rizik. A zároveň zvažte, která můžete z pojistky vynechat. Právě rizika totiž výrazně ovlivňují pojistné, které zaplatíte.

Některé pojišťovny vám dají na výběr z několika balíčků, které kryjí různé škody. Další vám zase umožní, abyste si sami vybrali konkrétní rizika, před kterými chcete pojistit.

Nedá se přitom jednoznačně říct, která varianta je lepší. Záleží nejen na ceně, kterou za finální pojistku zaplatíte, ale také na konkrétních podmínkách. Všímejte si zejména výluk z pojistného plnění. Jinak se vám snadno může stát, že pojišťovna odmítne škodu platit.

Pojistku pravidelně aktualizujte

Při určení pojistného pak hraje důležitou roli spoluúčast. Někde bývá vyjádřená procentuálně, jinde je stanovená pevnou částkou.

Obecně platí, že čím větší je spoluúčast, tím levnější je pojistné. Zároveň ale musíte počítat s tím, že menší škody zaplatíte ze svého.

A pozor dejte ještě na jednu věc. Jakmile havarijní pojištění uzavřete, nezapomeňte ho pravidelně aktualizovat. Hodnota vašeho auta totiž průběžně klesá a pojišťovna vám nikdy nevyplatí víc, než jaká je jeho aktuální cena.

Nejméně jednou za dva až tři roky byste proto měli pojistku upravit a snížit pojistnou částku. Jen tak nebudete pojistné zbytečně přeplácet.

REKLAMA

ANKETA k článku Hlavní sezona dopravních nehod je tu. Připravte se na ně s havarijním pojištěním auta

Máte sjednané havarijní pojištění?

Počet odpovědí: 135

KOMENTÁŘE k článku Hlavní sezona dopravních nehod je tu. Připravte se na ně s havarijním pojištěním auta

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena