Banky.cz Články Pojištění Pojištění odpovědnosti do zahraničí? Na pojištění majetku raději nespoléhejte

Pojištění odpovědnosti do zahraničí? Na pojištění majetku raději nespoléhejte

20.7.2020 Pojištění

Při dovolené v cizině řeší většina lidí hlavně pojištění léčebných výloh. Jenže to zdaleka nestačí. Stejně důležité je i pojištění odpovědnosti do zahraničí. Podle loňských údajů některých pojišťoven přitom na tuto pojistku myslí jen zhruba polovina klientů.

REKLAMA

Pojištění odpovědnosti v zahraničí se vyplatí nepodceňovat. Řeší totiž škody, které způsobíte někomu jinému. Například když v hotelovém pokoji zakopnete a shodíte televizi nebo když vaše děti rozbijí vystavené zboží v obchodě.

V zahraničí se přitom může cena podobných věcí vyšplhat mnohem výš než v Česku. Proto je dobré být na podobné případy připravený a nechat případnou úhradu škody na pojišťovně.

Běžná pojistka odpovědnosti stačit nemusí

Jenže v praxi lidé zmíněná rizika často podceňují. A do pojištění na dovolenou zahrnou jen řešení léčebných výloh.

Někdy spoléhají i na to, že už pojistku odpovědnosti mají. A to díky pojištění domácnosti či pojištění nemovitosti.

Pojišťovny totiž tuto pojistku zpravidla nabízejí právě s majetkovým pojištěním. Stačí si jen připlatit pár set korun ročně a nemusíte si dělat starosti, když například porouchaná pračka vytopí sousedy.

Jenže na dovolené to může být málo. Často se totiž stává, že takovéto pojištění odpovědnosti v zahraničí neplatí. Někteří poskytovatelé totiž jeho územní rozsah omezují jen na Českou republiku.

Záleží přitom jak na pojišťovně, tak na podmínkách vaší pojistné smlouvy.

Kolik stojí klid? Jen pár korun denně

Další problém může být v příliš nízké pojistné částce.

Jak už jsme zmínili, v zahraničí bývají způsobené škody mnohem vyšší než v Česku. Pokud tedy máte pojistku odpovědnosti nastavenou na minimální částku, může se vám to při dovolené v cizině vymstít.

Životní pojištění od expertů

Rozhodně se proto před cestou nespoléhejte na to, že už pojištění odpovědnosti máte. Raději si důkladně projděte jeho podmínky. A pokud narazíte na problémy s územním rozsahem nebo výší pojistného plnění, přidejte pojistku odpovědnosti i do svého cestovního pojištění.

Za několik korun denně získáte spolehlivou ochranu před škodami, které můžete způsobit někomu jinému. A které se vám jinak výrazně prodraží.

Vyplatí se i krátkodobé havarijní pojištění

Jestli cestujete do zahraničí autem, myslete ještě na další pojistku – havarijní. Bez ohledu na to, zda ji běžně sjednanou máte nebo ne.

Pokud už havarijní pojištění máte, zkontrolujte si včas jeho územní platnost. Ať při poruše nebo dopravní nehodě v zahraničí nezjistíte, že se vaše pojistka na daný stát nevztahuje.

Také se může stát, že havarijní pojištění vůbec nemáte. Například proto, že máte starší auto a pojistka by se vám nevyplatila. Nebo jezdíte jen pár měsíců v roce a nechcete platit pojištění na celý rok.

V takovém případě zvažte krátkodobé havarijní pojištění. Můžete ho uzavřít jen na několik týdnů či měsíců. V přepočtu na den vás sice vyjde pojistné dráž než u běžné havarijní pojistky, celková částka je ale mnohem nižší.

A právě díky tomu je to ideální řešení na dovolenou.

Minimum? 14 dní i 3 měsíce

Jenže krátkodobé havarijní pojištění nenabízí zdaleka každá pojišťovna. A podmínky u poskytovatelů, kteří ji v nabídce mají, se často výrazně liší. Zatímco někde vás pojistí už na dvoutýdenní cestu, jinde musíte pojistku uzavřít alespoň na čtvrt roku.

Poskytovatelé tuto pojistku obvykle nabízí v all risk variantě. Tedy v takové, která kryje veškeré pojistitelné škody. Zpravidla to bývá také nejlepší řešení. I když tedy můžete zvolit levnější verzi pojistky, která myslí jen na některá rizika, doporučujeme využít právě all risk variantu.

Životní pojištění od expertů

Samozřejmě i v tomto případě se včas ujistěte, že se pojištění vztahuje na stát, do kterého míříte. A také na všechny, přes které pojedete. Nebo do kterých si chcete udělat výlet.

Jen tak máte jistotu, že vám pojistka opravdu pomůže.

Krátkodobé vs. sezónní havarijní pojištění

Pozor si dejte ještě na jednu věc. A to na rozlišení krátkodobého a sezónního havarijního pojištění. I když obě možnosti zní podobně a jsou levnější než klasická havarijní pojistka, je mezi nimi zásadní rozdíl.

  • Krátkodobé havarijní pojištění si sjednáte na předem danou omezenou dobu. Tedy například na 1 měsíc.
  • Sezónní havarijní pojištění naopak sjednáváte na celý rok, ale riziko nehody je kryté jen v měsících, kdy vozidlo opravdu používáte. Zbylou část roku jste pojištění například proti krádeži nebo vandalismu.

Zatímco krátkodobé havarijní pojištění si může sjednat kdokoliv, sezónní havarijní pojištění je často určené jen pro motorkáře nebo například pro majitele čtyřkolek či sněžných skútrů.

Včas si proto zkontrolujte, jakou pojistku uzavíráte. Ať se neupíšete k pojištění, které nechcete a nepotřebujete.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojištění odpovědnosti do zahraničí? Na pojištění majetku raději nespoléhejte

Sjednáváte si pojištění odpovědnosti do zahraničí?

Počet odpovědí: 110

KOMENTÁŘE k článku Pojištění odpovědnosti do zahraničí? Na pojištění majetku raději nespoléhejte

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena