Banky.cz Články Komerční sdělení 5 signálů, jak poznat spolehlivého poskytovatele půjček

5 signálů, jak poznat spolehlivého poskytovatele půjček

Věděli jste, že Češi patří na chvost Evropské unie, co se finanční gramotnosti týká? Vlastně pak ani není divu, že se u nás stále daří takzvaným úvěrovým predátorům – společnostem, které půjčí téměř komukoli, včetně dlužníků, a za podmínek, které jsou pro tyto spotřebitele víc než nevýhodné. Sepsali jsme 5 signálů, podle kterých poznáte, že máte tu čest s (ne)spolehlivým poskytovatelem půjček.

REKLAMA

Svět půjček v České republice částečně zkultivoval aktualizovaný zákon o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost v roce 2016. Ten výrazně zpřísnil podmínky poskytování půjček, a tím dramaticky snížil počet těch, kteří je nabízejí. Podle odhadů projektu Navigátor bezpečného úvěru se předtím počet poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček pohyboval okolo 55 000 (!). Po vstoupení zákona v platnost je registrovaných poskytovatelů necelá stovka.

Nicméně část zaniklých firem se přesunula mimo legální vody, případně využívají nejrůznější kličky k tomu, aby úvěry mohly dále nabízet (třeba jako podnikatelské půjčky). Jejich častá taktika? Na dotyčného vyvinou nátlak, zmatou ho a on podepíše smlouvu, která má parametry smlouvy s ďáblem.

Jak se finančním, chcete-li úvěrovým predátorům, vyhnout? Pročtěte si rady, jak poznat spolehlivého poskytovatele půjček.

1. Nic před vámi nezatajuje

Při vyřizování půjčky u spolehlivého poskytovatele přesně víte, na čem jste a kolik skutečně zaplatíte. Jasné a jednoznačné musejí být i podmínky splácení, případně výše dalších poplatků, včetně těch z prodlení. Právě ty jsou u úvěrových predátorů často extrémně vysoké. Při hledání nejvýhodnější půjčky také neporovnávejte pouze úrokovou sazbu, ale především hodnotu RPSN, která kromě úroků zohledňuje i další náklady s půjčkou spojené. Hodně ostražití buďte také u textu psaného malým písmem. Právě tam leckdy neseriózní poskytovatelé schovávají ty největší „háčky“.

2. Půjčky poskytuje zodpovědně

Zákon o spotřebitelském úvěru říká, že poskytovatel úvěru je povinný odpovědně posoudit, zda je klient schopný řádně splácet. Půjčky bez doložení příjmu (nebo jiného způsobu jeho prověření ze strany finanční instituce poskytující úvěr) by tedy u registrovaných subjektů měly být tabu. Naopak predátoři často poskytují rychlé půjčky pro dlužníky, kteří rozhodně nejsou úvěruschopní. 

3. Hledá řešení pro vás, nikoli pro sebe

Proč si půjčovat dvě stě tisíc, když na rekonstrukci dětského pokoje potřebujete jen čtvrtinu? Bezpečný poskytovatel půjček vám půjčí tolik, kolik potřebujete, a nenutí vás vzít si mnohem vyšší úvěr, než je třeba. Ideální pak je, pokud si můžete sami zvolit délku splácení, a tedy i výši splátek. A ještě lépe, pokud si na stránkách poskytovatele můžete předem, tedy v klidu a zcela nezávazně na online kalkulačce svou půjčku spočítat a podle parametrů se svobodně rozhodnout, co je pro váš účel a taky rozpočet nejlepší.

4. NEPŮJČÍ NEPLATIČI, ALE UMOŽNÍ KONSOLIDACI

Půjčky

Věděli jste, že každý osmý Čech, který si vzal jednu nebo více půjček, patří podle výzkumu České bankovní asociace z roku 2020, do rizikové skupiny, která má problémy splácet? A že ve stejném průzkumu přiznaly 2/5 dotazovaných, že si na splácení závazků vzali další půjčku? Nicméně vytloukat klín klínem a řešit vše další půjčkou je ta nejkratší cesta do pekla.

Zatímco úvěrový predátor vám s klidným srdcem umožní další půjčku, spolehlivá a seriózní finanční společnost s vámi bude řešit spíše konsolidaci – tedy sloučení, někdy se můžete setkat s ne úplně přesným výrazem sjednocení půjček do jedné půjčky, jejíž parametry pro vás budou výhodnější. Ať už z pohledu úroku, délky splácení, nebo výše měsíční splátky. A navíc budete mít vše pod jednou střechou a tím i přehlednější pro sebe.

5. Pomůže vám, když je problém

Každý osmý zadlužený Čech patří do rizikové skupiny, ale splácí. Jsou ale i tací, kteří už splácet nezvládají. Zatímco úvěrový predátor na tuto chvíli čeká a od prvních dní počítá (často extrémně a neúměrně vysoké) penále z prodlení a pokuty za nesplácení, seriózní poskytovatel půjčky nabízí pomoc – v podobě už zmíněné konsolidace, odložení splátek nebo třeba splátkového kalendáře.

V českém prostředí naštěstí nejsou jen úvěroví predátoři, ale i spolehliví poskytovatelé půjček. S tím, u koho si bezpečně půjčit, pomůžou i takzvané navigátory bezpečných úvěrů, případně úvěrové kalkulačky, které přehledně ukážou, kolik budete splácet, ale především jaké je RPSN, tedy zjednodušeně řečeno, jaké jsou vaše celkové náklady na půjčku.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku 5 signálů, jak poznat spolehlivého poskytovatele půjček

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena