Banky.cz Články Akcie a investice Do čeho investovat v roce 2020? Situace nahrává zlatu i nemovitostem

Do čeho investovat v roce 2020? Situace nahrává zlatu i nemovitostem

24.1.2020 Akcie a investice

Rok 2019 byl z pohledu investorů maximálně zajímavý. Díky neustále se měnící situaci měli několik možností, jak vydělat. Ať už vsadili na akcie, komodity nebo třeba na bitcoin. A začátek letošního roku ukazuje, že i v příštích měsících bude situace poměrně bouřlivá.

REKLAMA

Vše odstartoval konflikt na blízkém východě, kdy americký prezident Donald Trump nechal zabít íránského generála Kásema Solejmáního. Írán následně zaútočil na americké základny v Iráku. A Irák vyzval zahraniční vojáky, aby se z jeho území stáhli.

Právě tyto události se výrazně podílely na prudkém zdražování komodit. Například zlato v tomto období vyskočilo i na víc než 1 570 dolarů za unci – tedy nejvýš od jara 2013. A cena barelu ropy poprvé od loňského května stoupla k 70 dolarům.

Následné uklidnění situace pak pro změnu nahrálo akciovým trhům. Například americký Dow Jones Index dokonce překonal loňské rekordy a vyšplhal se na nové maximum 28 956,90 bodu.

Drahé kovy loni rostly o desítky procent

Leden tak zatím silně připomíná loňský vývoj. Tehdy postupně posilovaly různé segmenty trhu a investoři měli velkou šanci vydělat.

Podílela se na tom zejména obchodní válka USA s Čínou a nejistá situace týkající se brexitu. Tyto vlivy se významně podepsaly na zdražování zlata, které svou cenu zvýšilo z přibližně 1 287 až na 1 546 dolarů za unci. Rok pak zakončilo na necelých 1 523 dolarech.

Za dvanáct měsíců tak jeho hodnota vyrostla přibližně o 18 %. A podobným způsobem reagovaly i další drahé kovy:

  • stříbro posílilo o téměř 17%
  • platina o zhruba 22%
  • a paladium dokonce o 52%

Bodovaly i nemovitosti a akcie

Velice dobře si loni vedly také další konzervativní investice. Například ty do nemovitostí. V České republice se jejich cena zvedla o zhruba 8% a aktuálně jsou podle České národní banky nadhodnocené až o 20%.

Jejich majitelé navíc mohou vydělávat i pomocí pronájmu. Právě díky tomu patří nemovitosti mezi nejvýhodnější dlouhodobé investice, když se jejich průměrné zhodnocení pohybuje okolo 6% (dokládá to studie „The Rate of Return on Everything: 1870–2015").

Jak už jsem zmínil, minulý rok výrazně vydělávaly také akcie. Pomohl jim v tom zejména:

Investice se zhodnocením až 12%

  • prudký propad ceny z konce roku 2018
  • uklidnění zpočátku napjaté mezinárodní situace
  • a snižování úrokových sazeb největších centrálních bank

Například už zmíněný Dow Jones Index díky tomu loni vyrostl zhruba o 5 000 bodů.

vyvoj-investic-2019.png


Hvězda uplynulého desetiletí: bitcoin

Ještě víc svým investorům vydělal bitcoin. Minulý rok začínal na zhruba 4 000 dolarech a uzavíral na víc než 7 000. A v červenci překonal i hodnotu 12 500 dolarů.

Velký růst ceny z bitcoinu dokonce udělal nejvýdělečnější investici minulých deseti let. Svou hodnotu za tu dobu navýšil 90 000násobně.

A v době, kdy byl na vrcholu, byl tento nárůst ještě větší. Zatímco nyní se jeho cena pohybuje okolo 8 000 dolarů, před dvěma lety dokonce atakovala 20 000 dolarů.

Letošní odhad: nejisté akcie…

Světové dění na začátku letošního roku v některých ohledech připomíná rok minulý. Už v lednu totiž napjatá mezinárodní situace vyhnala vysoko ceny komodit a následně její zklidnění zase upevnilo postavení akcií.

Také proto je podle analytiků nejisté, jak se bude trh vyvíjet v příštích měsících. A stejně tak se nedá s jistotou říct, do čeho se nejvíc vyplatí investovat.

Největší otazník je přitom u akcií.

Nedávný vývoj jim sice pomohl, nicméně velký růst jejich hodnoty z minulých měsíců přináší větší riziko, že letos jejich cena klesne. Zvlášť, pokud se situace ve světě znovu vyostří. Anebo pokud přijde ekonomická recese, o které se v poslední době hovoří hlavně v souvislosti s Německem.

Firemní úvěry

Přesto někteří experti upozorňují, že zklidnění světové situace může akciovému trhu ještě výrazně pomoci. A proto bychom s akciemi měli počítat i letos.

…a rostoucí zlato i nemovitosti

Jednodušší je situace v případě drahých kovů. Většina odborníků totiž očekává jejich růst. Nahrávají tomu stejné faktory, které jsou naopak hrozbou pro akciový trh. Tedy napjatá mezinárodní situace a možná ekonomická recese.

Podle analytiků společnosti Goldman Sachs by letos cena zlata mohla překonat 1600 dolarů za unci. Spolu se zlatem navíc zpravidla rostou i další drahé kovy, proto by se měla vyplatit také investice například do stříbra či platiny.

Zároveň je třeba říct, že tyto investice se nejvíce vyplácejí v dlouhodobém horizontu. Zhodnocení tak nemůžete čekat během pár měsíců či let.

Kromě drahých kovů by se mělo nadále dařit také nemovitostem. Růst jejich cen sice zvolňuje, nicméně nedostatek volných domů a bytů na českém trhu nahrává dalšímu zdražování.

U nemovitostí tak může být problémem zejména další zpřísnění hypotečních podmínek, o kterém uvažuje Česká národní banka, či ochlazení ekonomiky. To vše by vedlo k dalšímu propadu zájmu o vlastní bydlení. Přesto analytici předpokládají, že letos cena domů a bytů stoupne až o 5%.

U bitcoinu i dluhopisů raději opatrně

Menší výnos naopak letos slibují dluhopisy. Jejich zhodnocení klesalo už loni a spousta z nich si v současnosti neporadí ani s inflací. Výjimkou jsou státní protiinflační dluhopisy nebo dluhopisy některých firem. U nich je ale potřeba dobře vybírat a odhadnout správně riziko.

A co už zmíněná nejlepší investice minulého desetiletí – tedy bitcoin? Jeho vývoj analytici příliš odhadovat nechtějí. Můžou za to velké výkyvy jeho ceny. Díky tomu vám dokáže přinést výrazný prodělek i téměř pohádkový zisk.

REKLAMA

ANKETA k článku Do čeho investovat v roce 2020? Situace nahrává zlatu i nemovitostem

Investujete do Bitcoinu?

Počet odpovědí: 93

KOMENTÁŘE k článku Do čeho investovat v roce 2020? Situace nahrává zlatu i nemovitostem

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dlouhodobý investiční produkt: Klíč k finanční stabilitě

Od začátku roku 2024 mohou Češi využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Označuje se zkratkou DIP a má pomoci lidem lépe se finančně zabezpečit na dobu po odchodu do penze. Přečtěte si, jaká jsou pravidla dlouhodobého investičního produktu, kdo ho smí nabízet a do jakých nástrojů lze investovat.

Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů

Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.

Kuponová privatizace měla lidi naučit investovat do akcií. Ale stal se pravý opak

Václav Klaus, Petr Kellner či Viktor Kožený. Tato jména si pamětníci kuponové privatizace vybaví mezi prvními. Přestože jde o myšlenku původně polskou, světový věhlas a především nový a mezinárodně platný výraz: tunelování, dalo kuponové privatizaci až Česko(Slovensko). Co vlastně byla kuponová privatizace, kdy a jak probíhala a co z ní zbylo? Je dnes kuponová knížka ještě k něčemu? Kde dohledat za kupony nakoupené akcie a jak je zpeněžit? Co dělat s akciemi, které už se na burze prodat nedají? 

Průzkum: Každý pátý Čech investuje do kryptoměn. Populární jsou hlavně u mladých

Investování do kryptoměn láká spíše mladé, kteří získávají informace od přátel a na sociálních sítích. Starší lidé mají k této možnosti zhodnocení peněz naopak většinou negativní postoj. Tak by se daly v krátkosti shrnout výsledky průzkumu, který zorganizovala Asociace pro kapitálový trh ČR.

Soumrak kryptoměn? Po krachu FTX má problémy i Binance

Nejdřív krach druhé největší kryptoměnové burzy na světě FTX. Poté bankrot platformy pro půjčky a úročení kryptoměn BlockFi. A nyní panické výběry peněz z největší kryptoměnové burzy na světě – Binance. Konec roku je na kryptoměnovém trhu opravdu turbulentní. A podle některých odborníků otřesy zdaleka nekončí

Z naší bankovní poradny

Dotaz na akcie a investice

Chci uložit finance do PIONEER GLOBAL HIGH YIELD CZK prostřednictvím komisionářské smlouvy ATLANTIK finanční trhy, a.s..Vybrala jsem si finančního poradce VLADISLAVU OUZKOU z Fincentra a potřebuji se ujistit, že se jedná o legální a státem uznanou aktivitu v podnikání na kapitálovém trhu. Sdělte mi, Jseprosím informace o obchodníkovi, či o místě, kde tyto informace dostanu.

Dobrý den,

ano, tato investice je legální. Ovšem nemohu ji za žádných okolností doporučit laikovi, který se na kapitálových trzích neorientuje. Finanční poradce Vám těžko doporučí obyčejný spořící účet či termínovaný vklad u banky, protože z toho má velmi malou až žádnou provizi. Místo toho finanční poradci radí všem investovat na kapitálových trzích (přes fondy či životní pojistky), z čehož mají velmi vysoké provize. 

První pravidlo peněz: nikdo to s Vašimi financemi nemyslí tak upřímně jako Vy sama Druhé pravidlo peněz: finančního poradce zajímá jen a pouze provize inkasovaná za sjednání pro klienta nevýhodného produktu. Dobré produkty se prodávají samy od sebe...a ty špatné musí finanční poradci lidem natlačit.

Opravdu důrazně doporučuji nespolupracovat s jakýmkoliv finančním poradcem - uložte si peníze raději do banky (napište mi, kolik chcete uložit a já Vám doporučím vhodnou banku) a loterii na kapitálových trzích přenechte nepoučitelným Čechům věřícím na zázraky.  

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena