Banky.cz Články Akcie a investice Ani investice do dluhopisů nejsou bez rizika. Podívejte se, jak ho odhadnout

Ani investice do dluhopisů nejsou bez rizika. Podívejte se, jak ho odhadnout

1.11.2019 Akcie a investice

Bezpečný způsob uložení peněz. Tak vnímá spousta lidí investice do dluhopisů. Zejména do těch státních. Jenže stejně jako každá jiná investice ani ta do dluhopisů není bez rizika. A někdy může být i docela vysoké. Podívejte se, podle čeho ho odhadnout a jak si vybrat vhodné dluhopisy k investování.

REKLAMA

V první řadě si musíme vyjasnit, co přesně jsou dluhopisy.

Zjednodušeně řečeno jsou to cenné papíry, které říkají, že jste danému subjektu půjčili peníze. A že vám je v jasně určeném termínu vrátí a zároveň vám vyplatí smluvený úrok.

Na rozdíl od akcií to tedy není přímá investice do firmy. Máte totiž předem danou částku, kterou dostanete zpět. A výplata zisku není závislá na aktuálních hospodářských výsledcích společnosti.

Problém je, že předchozí tvrzení v praxi úplně 100% neplatí.

Investice do dluhopisů je sice bezpečnější než do akcií, ale pouze pokud se v obou případech bavíme o jedné a té samé firmě. Jinak může být situace diametrálně odlišná.

Pozor na vysoké úroky

U investic do dluhopisů musíte dobře zvážit, koho jejich nákupem podpoříte. Spousta lidí vnímá dluhopisy jako bezpečné úložiště peněz a příliš nerozlišují jejich vydavatele (emitenty).

Rozhodují se tak hlavně podle slíbeného úroku. A to je kámen úrazu.

To, co je lákavé, nebývá obvykle zrovna nejbezpečnější. Právě naopak. Většinou platí, že čím větší výnos dluhopisy slibují, tím jsou rizikovější.

Je to logické. Vyšší úrok nabízí hlavně společnosti, kterým za menší úrok nikdo nepůjčí.

Třeba z toho důvodu, že teprve začínají a nemají ještě dostatečnou historii. A tím pádem nikdo neví, jak jsou stabilní. Anebo proto, že jejich hospodářské výsledky ukazují, že nejsou zrovna v nejlepší kondici.

Menší firmy? Obvykle větší riziko

Prvním vodítkem při výběru dluhopisů (i když zdaleka ne jediným) je velikost firmy.

Investice se zhodnocením až 12%

  • U větších společností obvykle dostanete nižší úrok, ale zato máte větší předpoklad, že se vám peníze vrátí.
  • Menší firmy vám zpravidla slíbí zajímavější výnos, jenže musíte počítat s větším rizikem ztráty.

Ptejte se, na co chtějí peníze

Kromě toho je důležité, proč firma dluhopisy vydává. Jestli je to například kvůli:

  • plánovanému rozšíření působnosti a investicím spojeným s růstem společnosti
  • získání kapitálu pro nastartování nové firmy nebo projektu
  • nebo řešení ekonomické situace ve firmě

Vždy si tedy vybranou firmu nejdřív prověřte. Podívejte se na její historii, působení na trhu i hospodaření. A také na to, k čemu chce získané peníze využít. Pomůžou vám s tím například webové stránky společnosti, výroční zprávy a další veřejně přístupné informace a dokumenty.

Nejbezpečnější jsou obvykle investice do dluhopisů zavedených a úspěšných firem se zdravým hospodařením, které se chtějí pomocí získaných peněz dál rozvíjet.

Jak moc je investice bezpečná, vám může předem ukázat také rating dané společnosti. Stanovují jej ratingové agentury a právě na jejich webu hodnocení vytipované firmy dohledáte. Anebo využijte některou ze specializovaných služeb, které najdete na internetu.

Problém je, že rating obvykle mají jen velké firmy. Proto je lepší na něj nespoléhat. A raději si samostatně najít a prostudovat veškeré dostupné informace. Najdete je například ve veřejných rejstřících.

Bezpečnější cesta: státní dluhopisy

Další možností je investovat do státních dluhopisů. Obecně se dá říct, že bývají bezpečnější než ty firemní. Ručí za ně totiž vedení daného státu a jejich vyplácení bývá spolehlivé.

Také u nich ale záleží na tom, komu půjčujete. Stejně jako existují spolehlivé a méně spolehlivé firmy, jsou také spolehlivé a méně spolehlivé státy. S jejich rozpoznáním vám opět pomůže jejich rating.

Firemní úvěry

Spoustu toho ale dokážete odhadnout i sami. Stačí jen znát základní informace o politické situaci v dané zemi a její moderní historii. I bez ratingu určitě odvodíte, že bude bezpečnější investice do dluhopisů českých nebo německých než do těch argentinských.

Vyberte si dluhopis podle potřeb

Jednotlivé státy také vydávají různé druhy dluhopisů. Například v Česku ministerstvo financí vydává Dluhopisy Republika. V zatím poslední vlně nabídlo 3 varianty:

  • reinvestiční
  • protiinflační
  • a fixní

Zájemci si tak mohli vybrat, kterému z nich dají přednost.

Největší zájem byl nakonec o protiinflační dluhopisy, které slibují zhodnocení vložených peněz ve výši inflace a k tomu ještě 0,5 % navrch. Investorům sice nepřinesou závratný zisk, zato ale zaručí bezpečné zhodnocení peněz.

Nejlepší řešení: kombinace

Všechny dluhopisy mají své výhody a nevýhody. Zatímco jedny slibují vyšší zisk a musíte u nich počítat s větším rizikem, další jsou zase bezpečnější, jenže s menšími úroky.

Ideální je proto využít ve svém investičním portfoliu různé možnosti. Tedy jak bezpečnější státní dluhopisy, tak i zajímavější firemní. Nezapomínejte si ale vždy dobře prověřit, jaké společnosti a na co půjčujete.

Zároveň se vyplatí vložit peníze také do dalších investičních příležitostí. Ať už jsou to například akcie, kryptoměny, ETF nebo komodity.

U každého správného investování totiž platí jedna důležitá zásada: na prvním místě je diverzifikace investic. Díky ní snížíte riziko ztráty a máte jistotu, že část vašeho portfolia bude vydělávat vždy.

REKLAMA

ANKETA k článku Ani investice do dluhopisů nejsou bez rizika. Podívejte se, jak ho odhadnout

Investuji do dluhopisů?

Počet odpovědí: 107

KOMENTÁŘE k článku Ani investice do dluhopisů nejsou bez rizika. Podívejte se, jak ho odhadnout

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dlouhodobý investiční produkt: Klíč k finanční stabilitě

Od začátku roku 2024 mohou Češi využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Označuje se zkratkou DIP a má pomoci lidem lépe se finančně zabezpečit na dobu po odchodu do penze. Přečtěte si, jaká jsou pravidla dlouhodobého investičního produktu, kdo ho smí nabízet a do jakých nástrojů lze investovat.

Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů

Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.

Kuponová privatizace měla lidi naučit investovat do akcií. Ale stal se pravý opak

Václav Klaus, Petr Kellner či Viktor Kožený. Tato jména si pamětníci kuponové privatizace vybaví mezi prvními. Přestože jde o myšlenku původně polskou, světový věhlas a především nový a mezinárodně platný výraz: tunelování, dalo kuponové privatizaci až Česko(Slovensko). Co vlastně byla kuponová privatizace, kdy a jak probíhala a co z ní zbylo? Je dnes kuponová knížka ještě k něčemu? Kde dohledat za kupony nakoupené akcie a jak je zpeněžit? Co dělat s akciemi, které už se na burze prodat nedají? 

Průzkum: Každý pátý Čech investuje do kryptoměn. Populární jsou hlavně u mladých

Investování do kryptoměn láká spíše mladé, kteří získávají informace od přátel a na sociálních sítích. Starší lidé mají k této možnosti zhodnocení peněz naopak většinou negativní postoj. Tak by se daly v krátkosti shrnout výsledky průzkumu, který zorganizovala Asociace pro kapitálový trh ČR.

Soumrak kryptoměn? Po krachu FTX má problémy i Binance

Nejdřív krach druhé největší kryptoměnové burzy na světě FTX. Poté bankrot platformy pro půjčky a úročení kryptoměn BlockFi. A nyní panické výběry peněz z největší kryptoměnové burzy na světě – Binance. Konec roku je na kryptoměnovém trhu opravdu turbulentní. A podle některých odborníků otřesy zdaleka nekončí

Z naší bankovní poradny

Dotaz na akcie a investice

Chci uložit finance do PIONEER GLOBAL HIGH YIELD CZK prostřednictvím komisionářské smlouvy ATLANTIK finanční trhy, a.s..Vybrala jsem si finančního poradce VLADISLAVU OUZKOU z Fincentra a potřebuji se ujistit, že se jedná o legální a státem uznanou aktivitu v podnikání na kapitálovém trhu. Sdělte mi, Jseprosím informace o obchodníkovi, či o místě, kde tyto informace dostanu.

Dobrý den,

ano, tato investice je legální. Ovšem nemohu ji za žádných okolností doporučit laikovi, který se na kapitálových trzích neorientuje. Finanční poradce Vám těžko doporučí obyčejný spořící účet či termínovaný vklad u banky, protože z toho má velmi malou až žádnou provizi. Místo toho finanční poradci radí všem investovat na kapitálových trzích (přes fondy či životní pojistky), z čehož mají velmi vysoké provize. 

První pravidlo peněz: nikdo to s Vašimi financemi nemyslí tak upřímně jako Vy sama Druhé pravidlo peněz: finančního poradce zajímá jen a pouze provize inkasovaná za sjednání pro klienta nevýhodného produktu. Dobré produkty se prodávají samy od sebe...a ty špatné musí finanční poradci lidem natlačit.

Opravdu důrazně doporučuji nespolupracovat s jakýmkoliv finančním poradcem - uložte si peníze raději do banky (napište mi, kolik chcete uložit a já Vám doporučím vhodnou banku) a loterii na kapitálových trzích přenechte nepoučitelným Čechům věřícím na zázraky.  

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena