Banky.cz Články Akcie a investice Investiční tokeny jako cesta k bohatství? Spíš obrovský risk varuje ČNB

Investiční tokeny jako cesta k bohatství? Spíš obrovský risk varuje ČNB

20.12.2021 Akcie a investice

Zní to jednoduše. Začínající firma potřebuje peníze k tomu, aby mohla začít podnikat. K tomu využije takzvané digitální tokeny, které nabídne k odkupu investorům, a získá tak potřebné prostředky. Investoři pak mohou díky případnému růstu firmy na investici vydělat.

REKLAMA

Tokeny se tedy jistým způsobem podobají akciím. Má to však jedno velké ale. Na rozdíl od akcií nejsou schválené ani regulované Českou národní bankou.

A to může být problém. Při krachu banky totiž dostanete své peníze, nebo alespoň jejich část, zpět díky Fondu pojištění vkladů. Při krachu obchodníka s cennými papíry vás ochrání Garanční fond obchodníků s cennými papíry. U investičních tokenů se na nic podobného nemůžete spolehnout.

Tyto investice proto podle centrální banky i podle Ministerstva financí České republiky představují pro investory obrovský risk.

Vše začalo masivní kampaní Xixoio

Ministerstvo financí i Česká národní banka reagovaly hlavně na masivní marketingovou kampaň, kterou spustila společnost Xixoio.

Slibuje v ní, že vytvoří vlastní systém, který bude alternativou k burzovnímu či bankovnímu financování pro firmy. A investory láká na zhodnocení v řádech stovek procent.

Ministerstvo ale upozorňuje, že investování do tokenů může být vysoce rizikové a spekulativní. Hodnota tokenů totiž často významně kolísá.

Případné investory proto upozorňuje, že mohou přijít o značnou část svých peněz. Podle ministerstva se může také stát, že investované prostředky ztratí úplně.

V současné době navíc Evropská komise připravuje jednotná pravidla pro trh s kryptoaktivy. Schválená mají být příští rok.

Objeví se v nich konkrétní požadavky na vydavatele kryptoaktiv a nároky na obchodování s nimi. Zjednodušeně řečeno už nebude tak snadné s kryptoaktivy podnikat.

Na co si dát při investicích do tokenů pozor

Pokud se i přes varování ministerstva rozhodnete to tokenů investovat, měli byste si dát pozor na několik věcí. Hlavně se snažte získat co nejvíc informací o daném tokenu a činnosti daného vydavatele.

Investice se zhodnocením až 12%

Zajímejte se přitom hlavně o:

  • systém fungování daného investičního tokenu;
  • informace, jak se tvoří hodnota tokenu;
  • práva, která získáváte;
  • podmínky, za jakých můžete tokeny směnit nebo převést zpátky na peníze;
  • ekonomickou činnost vydavatele tokenů.

V nabídce je zatím jediný token

V investování s tokeny přes společnost Xixoio zatím nemáte moc na výběr. Firma totiž přes svou aplikaci prodává pouze token XIX, který je přímo spojený se společností Xixoio.

Koupí tohoto tokenu pomáháte k výstavbě společnosti Xixoio, na kterou je potřeba zhruba 250 milionů eur, tedy zhruba 6,5 miliardy korun.

S touto investicí jsou pak spojené minimálně dva problémy:

  • hodnotu tokenu určuje společnost Xixoio,
  • s tokeny se neobchoduje na žádné burze, nemůžete je tedy za současnou hodnotu prodat.

Podle vyjádření představitelů firmy má vnitřní burza vzniknout teprve v budoucnu.

Investice? Na výběr máte i další možnosti

Pokud chcete své peníze investovat, je v současné době lepší vybrat jiné možnosti, kde je riziko nižší.

Na výběr máte například:

  • drahé kovy, které se týkají především zlata,
  • akcie a obligace
  • nebo podílové fondy.
Firemní úvěry

Oblíbenou investicí jsou také kryptoměny. Zde ale opět podstupujete větší riziko.

Tato investice je totiž velmi náchylná na nejrůznější vlivy a její hodnota často klesá i stoupá jako na houpačce.

Základní pravidla pro bezpečnější investování

Nezapomeňte také na 3 základní pravidla při investování, díky kterým snížíte riziko na minimum:

  • Investice diverzifikujte, laicky řečeno nevsázejte všechno na jednu kartu. Ideálně tedy investujte do různých produktů a na různých trzích. Pokud pak začne klesat například hodnota akcií, může růst cena nemovitostí. Znamená to, že když zrovna nevydělává jedna část vašeho portfolia, druhá ji může nahradit.
  • Nebuďte zbrklí, investice jsou běh na dlouhou trať. Nenechte se tedy znervóznit krátkodobými propady, které potkají prakticky každou investici. Někdy přichází výrazné zhodnocení až po letech nebo dokonce desetiletích. Není tedy potřeba zmatkovat, většinou je lepší spíš vyčkávat.
  • Nenechte se ovlivňovat davem a nekupujte spolu s ostatními. Když nakupujete akcie či kryptoměny v době, kdy rostou a blíží se k vrcholu, logicky nemůžete příliš vydělat. Naopak riskujete, že zájem ochladne a jejich hodnota prudce klesne.

Kromě těchto pravidel platí i to, že musíte počítat s rizikem, že o peníze přijdete. Neměli byste tedy do investic vkládat takové prostředky, které by vám pak chyběly v běžném životě.

Jistota? Jedině spoření

Pokud nepatříte mezi zkušenější investory, kteří jsou schopní odhadnout riziko, je lepší se poohlédnout po co nejvýhodnějším spoření. Možné výnosy budou samozřejmě nižší než u investic, ale riziko snížíte na minimum.

Vklady do spoření jsou totiž ze zákona pojištěné. Máte tak jistotu, že o peníze nepřijdete.

V současné době navíc úroky rostou. Podívejte se například na porovnání stavebního spoření a vyberte si to nejvýhodnější.

REKLAMA

ANKETA k článku Investiční tokeny jako cesta k bohatství? Spíš obrovský risk varuje ČNB

Investovali byste do tokenů?

Počet odpovědí: 101

KOMENTÁŘE k článku Investiční tokeny jako cesta k bohatství? Spíš obrovský risk varuje ČNB

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dlouhodobý investiční produkt: Klíč k finanční stabilitě

Od začátku roku 2024 mohou Češi využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Označuje se zkratkou DIP a má pomoci lidem lépe se finančně zabezpečit na dobu po odchodu do penze. Přečtěte si, jaká jsou pravidla dlouhodobého investičního produktu, kdo ho smí nabízet a do jakých nástrojů lze investovat.

Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů

Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.

Kuponová privatizace měla lidi naučit investovat do akcií. Ale stal se pravý opak

Václav Klaus, Petr Kellner či Viktor Kožený. Tato jména si pamětníci kuponové privatizace vybaví mezi prvními. Přestože jde o myšlenku původně polskou, světový věhlas a především nový a mezinárodně platný výraz: tunelování, dalo kuponové privatizaci až Česko(Slovensko). Co vlastně byla kuponová privatizace, kdy a jak probíhala a co z ní zbylo? Je dnes kuponová knížka ještě k něčemu? Kde dohledat za kupony nakoupené akcie a jak je zpeněžit? Co dělat s akciemi, které už se na burze prodat nedají? 

Průzkum: Každý pátý Čech investuje do kryptoměn. Populární jsou hlavně u mladých

Investování do kryptoměn láká spíše mladé, kteří získávají informace od přátel a na sociálních sítích. Starší lidé mají k této možnosti zhodnocení peněz naopak většinou negativní postoj. Tak by se daly v krátkosti shrnout výsledky průzkumu, který zorganizovala Asociace pro kapitálový trh ČR.

Soumrak kryptoměn? Po krachu FTX má problémy i Binance

Nejdřív krach druhé největší kryptoměnové burzy na světě FTX. Poté bankrot platformy pro půjčky a úročení kryptoměn BlockFi. A nyní panické výběry peněz z největší kryptoměnové burzy na světě – Binance. Konec roku je na kryptoměnovém trhu opravdu turbulentní. A podle některých odborníků otřesy zdaleka nekončí

Z naší bankovní poradny

Dotaz na akcie a investice

Chci uložit finance do PIONEER GLOBAL HIGH YIELD CZK prostřednictvím komisionářské smlouvy ATLANTIK finanční trhy, a.s..Vybrala jsem si finančního poradce VLADISLAVU OUZKOU z Fincentra a potřebuji se ujistit, že se jedná o legální a státem uznanou aktivitu v podnikání na kapitálovém trhu. Sdělte mi, Jseprosím informace o obchodníkovi, či o místě, kde tyto informace dostanu.

Dobrý den,

ano, tato investice je legální. Ovšem nemohu ji za žádných okolností doporučit laikovi, který se na kapitálových trzích neorientuje. Finanční poradce Vám těžko doporučí obyčejný spořící účet či termínovaný vklad u banky, protože z toho má velmi malou až žádnou provizi. Místo toho finanční poradci radí všem investovat na kapitálových trzích (přes fondy či životní pojistky), z čehož mají velmi vysoké provize. 

První pravidlo peněz: nikdo to s Vašimi financemi nemyslí tak upřímně jako Vy sama Druhé pravidlo peněz: finančního poradce zajímá jen a pouze provize inkasovaná za sjednání pro klienta nevýhodného produktu. Dobré produkty se prodávají samy od sebe...a ty špatné musí finanční poradci lidem natlačit.

Opravdu důrazně doporučuji nespolupracovat s jakýmkoliv finančním poradcem - uložte si peníze raději do banky (napište mi, kolik chcete uložit a já Vám doporučím vhodnou banku) a loterii na kapitálových trzích přenechte nepoučitelným Čechům věřícím na zázraky.  

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena