Banky.cz Články Komerční sdělení Jak sehnat peníze do začátku podnikání?

Jak sehnat peníze do začátku podnikání?

Rádi byste začali podnikat, ale pálí vás otázka peněz? Poradíme vám, kde sehnat dostatek financí, abyste mohli rozjet svůj vlastní byznys.

REKLAMA

Podnikání při zaměstnání představuje jistotu

Každé podnikání něco stojí. Pokud chcete podnikat bez rizika, můžete začít projekt rozjíždět pomalu při současném zaměstnání. Tak získáte jistotu, že i kdyby projekt nevyšel, pořád budete mít pravidelný a dostatečný příjem. To ale rozhodně není jediný způsob, kterým si zajistíte finance. Jaké jsou další možnosti?

U bank si dejte pozor na včasné splátky

Do začátku můžete podat žádost do banky. Jakou si vyberete, je zcela na vás. Bankovní instituce mají pro podnikatele speciální úvěry. Nemusíte hledat žádné záludnosti ve smlouvách, protože banky se na vašem podnikání nechtějí nijak podílet. Jejich cílem je získat „pouze“ úroky z úvěru. Na co si ale rozhodně dejte pozor, je včasné splácení. Abyste půjčku od banky dostali, musíte mít čistý štít i z hlediska historie. Pozor na nesplacené faktury nebo malou půjčku, kterou jste si v minulosti vzali například na novou televizi. Jestli jste se se splátkou zpozdili, můžete mít se schválením úvěru problém.

Zkuste crowdfunding nebo se obraťte na investora

Řešením může být také investor. V tomto případě se mějte na pozoru, až budete podepisovat smlouvu a pořádně si ujasněte pravidla. Na rozdíl od bank, se investoři už na vašem podnikání budou podílet. Zpravidla jim budete vyplácet určitou část ze zisku, nebo budou vlastnit část vaší společnosti. Než investory přesvědčíte, aby s vámi do podnikání šli, musíte jim představit dobrý podnikatelský plán. Rozhodně se podívejte blíže také na crowdfunding, díky kterému získáte peníze hned od více investorů i z řad běžných lidí, které váš projekt zaujme.

Přizvěte do společnosti tichého společníka

Firmu si můžete založit sami, nebo si koupit firmu na prodej. V tomto případě můžete do firmy přizvat také tichého společníka. Ten do společnosti vloží peníze a vy mu budete pravidelně vyplácet část ze zisku. Pokud si firmu necháte založit, půjčku na základní kapitál si můžete vzít přímo od poskytovatele. Nemusíte tak shánět složitě peníze ze všech stran – všechno získáte v jednom balíčku. 

V rodině trvejte na sepsání smlouvy

Zvažte půjčku od rodiny nebo od známých. Má to své výhody i nevýhody. Rodina vám pravděpodobně nenaúčtuje žádné úroky, ani se nebude podílet na vašem podnikání. Na druhou stranu půjčky a dluhy mohou mezi nejbližšími udělat zlou krev. Vždy si proto sepište smlouvu, aby bylo jasné, kolik peněz jste si půjčili, od koho a do kdy musíte svůj dluh splatit. Raději si nepůjčujte jen na dobré slovo. Pořádek dělá přátele.

Zažádejte o peníze z dotačních programů

Existují také různé programy na podporu začínajících podnikatelů. Platí tu poměrně striktní pravidla, takže doporučujeme kontaktovat odborníka, který se v dotacích vyzná a pomůže vám vybrat vhodný program a sepsat žádost. Mezi tyto programy patří například operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost nebo Lidské zdroje a zaměstnanost.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Jak sehnat peníze do začátku podnikání?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Podáváte daňové přiznání? Dejte pozor na nejčastější chyby

Blíží se jaro a s ním také jeden z důležitých úkolů daňových poplatníků - vyplnění růžového přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Ačkoliv se jedná o každoroční záležitost, pro spoustu z nás nastává období bezesných nocí, kdy se nemůžeme dočkat, až “to” bude za námi. Není třeba být nervózní, při vyplňování stačí být obezřetný, většina chyb totiž vzniká pouhou nepozorností. A pokud přeci jen nějaká chybka vyvstane, je možné ve stanoveném termínu sjednat nápravu.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena