Banky.cz Články Peníze Podvod s přesuny peněz

Podvod s přesuny peněz

23.11.2014 Peníze

Podvod s přesuny peněz je dobře zavedený podfuk, jehož smyslem je nabídnout příležitost k získání značných sum peněz pouze za svolení nechat si převést peníze na svůj účet a pak poslat jejich část na jinou společnost s tím, že část peněz zůstane vám jako provize.

REKLAMA

Spojení s vámi může být navázáno dopisem, faxem, e-mailem nebo telefonicky a podvodník vždy prohlašuje, že je od vysokého vládního nebo bankovního úředníka a může se jevit pravým, tedy pokud věříte na pohádky. Tento podfuk využívá předpokládané samolibosti obětí a často operuje tím, že jste byli doporučeni obchodními kontakty jako vysoce vážené a důvěryhodné osobnosti, které mohou například pomoci ve složité situaci jakési vysoce postavené rodiny pronásledované vládou, která se ke svým penězům jinak než právě přes váš chatrný sporožirový účet zrovna u vaší banky nemůže dostat! Nedobrovolní hráči v této taškařici zpočátku dobrovolně oželí menší sumy peněz, aby se napomohlo složitému procesu převodu. Jak podfuk postupuje, požadovaných peněz přibývá. A finále? Vaše částky poslané na tento účel jsou jediné existující peníze, které změnily majitele.

Jak poznám dopis/email týkající se podvodu s přesuny peněz?

euro-3.jpg
  • V dopisech nebo e-mailech psaných česky je obvykle mnoho pravopisných a gramatických chyb.
  • Suma, o kterou jde, se obvykle pohybuje v milionech US dolarů
  • Oběti je obvykle nabízena třetina celkové sumy jako odměna za pomoc při „převodu“ peněz
  • Zdroj finančních prostředků je obvykle spojený s nějakou formou kontraktu nebo nějak nedobytných finančních prostředků.
  • Uvádí se, že nejdůležitější je utajení.

Pocházejí tyto podfuky z nějaké konkrétní země?

Původně pocházejí tyto podfuky ze Západní Afriky, ale v poslední době přicházejí i z Jižní Afriky a ze Španělska.

Proč nedělá policie něco pro zastavení těchto podfuků?

Tento podfuk je velice rozšířen a kriminální živly operují mimo jurisdikci českých úřadů. Jediné, jak se v této oblasti u nás bojuje proti těmto podvodům je spolupráce s poskytovateli internetových služeb tak, aby se tyto e-maily odfiltrovaly ze všeobecného oběhu.

Proč jsem byl právě já vybrán za potenciální oběť?

Každodenně jsou takto rozesílány tisíce podvodných dopisů zcela náhodně, na jakékoliv e-mailové nebo jiné adresy, které si útočníci získali nebo které jim poskytly škodlivé programy, z nezabezpečených počítačů. Vy osobně s tím nemáte zatím vůbec nic společného.

Jak je možné, že se lidé nechají nachytat na tyto podfuky?

Bohužel jsou to často lidé, kteří si to mohou nejméně dovolit. Možná propadnou iluzi, že se na ně usmálo štěstí. Jsou uváděni v pokušení zúčastnit se něčeho velkého, co slibuje přijít snadno ke značným částkám. Tomuto pokušení někteří lidé nedokážou odolat.

Když jsou peníze požadovány zálohově, dá se z toho přeci vycouvat?

Běžný účet

Podvod s přesuny peněz Ano, ale pokušení je pro někoho veliké a zprvu požadované obnosy jsou zanedbatelné ve srovnání s nabízenou konečnou částkou. Následně požadavky narůstají až je dosaženo bodu, kdy oběť nemá k dispozici dostatek prostředků a často si vypůjčí další peníze s nadějí, že už je to „konečná“ platba, a po ní že se uskuteční kýžený převod. Jenomže konečná platba je ta, kterou může oběť ještě dát. Jinými slovy – až dojdou na konec svých možností – hra končí. Lidé přivedení do této situace si dokonce často odmítají přiznat, že byli napáleni.

Co se stane, odmítnu-li platit?

Nic. Přijdete o méně peněz. Ale jakmile poprvé zaplatíte, bude kriminálník pokračovat ve cíleném nátlaku. Celá hra je psychologicky naplánovaná, aby oběť měla zájem posílat další peníze. Kriminálníci jsou profesionálové a jsou experty v apelování na vědomí obětí. Byli dokonce zaznamenáni takoví, kteří vystupují jako praví úředníci, vyšetřující originální podvod a dokáží vyždímat ze zmámené oběti ještě více peněz.

Jak může vůbec někdo podlehnout tomuto podfuku?

To lze shrnout do dvou slov: nedostatek soudnosti.

Pokud nereaguji na takový dopis, mohu se octnout v nějakém nebezpečí?

Tisíce nereagovaly a nedoznaly žádné újmy. Mezi těmi, kdož reagovali a platili, se vyskytli jedinci, kteří se pak snažili získat své peníze zpět, hledali pachatele v cizině a skončili tak, že byli napadeni. V Čechách máme i případ vraždy diplomata africké země starcem, který díky podobnému podvodu postupně přišel o všechny úspory.

Co mám dělat, když takový dopis dostanu?

Ignorovat.

Jste-li kontaktováni e-mailem, pošlete jeho kopii poskytovateli internetových služeb, odkud předmětný e-mail pochází. Na základě toho může poskytovatel internetových služeb zrušit jakékoliv účty, které zneužívají jeho systémy.

Odpověděl jsem již na jeden z těchto dopisů. Co bych měl udělat?

Běžný účet bez poplatků

Spojte se s policií. Sice není pravděpodobné, že by případ vyřešili, ale alespoň mohou informaci předat dále a případně lépe reagovat při podobném dotazu jiného občana.

Porušuji účastí v některém z těchto podfuků zákon?

To velmi záleží na individuálních okolnostech. Původ údajných finančních prostředků je přinejmenším pochybný a na vás může být pohlíženo jako na účastníka spiknutí za účelem defraudace nebo pomoci při praní podivných peněz. Ale většina obětí pouze jednoduše přijde o značné množství peněz.

Jaká je pravděpodobnost, že dostanu jeden z těchto podvodných dopisů?

Velká. Ani nemusíte být osobou z oboru. Jsou-li kontakty na vás veřejně dostupné, a nebo když komunikujete e-mailem, je velká pravděpodobnost, že takový dopis dostanete.

Je ještě něco jiného, na co bych si měl dát pozor?

Ignorujte všechno, co se zdá být příliš dobré než aby to byla pravda – pravděpodobně to tak i je. Vžijte se do myšlení pisatele dopisu. Proč, probůh, byste měli věřit úplně cizímu člověku, který manipuluje s miliony dolarů, že si vybral zrovna vás? Okolnosti popisované v dopise, týkající se údajných finančních prostředků, jsou přinejmenším podezřelé a ty peníze, kdyby existovaly, také. Vyvarujte se rizik s spojených s čímkoliv, co může být nelegální.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Podvod s přesuny peněz

Přidejte nový komentář

dulezite, Komentoval(a): josef burian

14.4.2013 13:45:09
jsem ten kterej dostal tu samou nabitku s castkou 4.7 milionu dolaru ale budu to davat na policii

dulezite, Komentoval(a): josef burian

14.4.2013 13:46:08
jsem ten kterej dostal tu samou nabitku s castkou 4.7 milionu dolaru ale budu to davat na policii

Podvod s přesuny peněz, Komentoval(a): Stefan.

6.1.2014 17:05:05
Pozor na Rbs bank of Scotland . Pošlú prevodový list v bankovej obálke . No peniaze viac neuvidíte . Len za to ,že rbs banka uviedla ich zlú adresu a iné veci . Aj na tieto veci by mala si posvietiť tá Európska komisia .

Jak se dá pomoci?, Komentoval(a): Vlasta Černochová

17.10.2015 20:22:34
Můj bratr zijici v Nemecku je podle me prave pred poslednim krokem, jak prijit o penize. Je mu slibeno 300 000 dolaru. Pry pomohl nekomu z Afriky zacit novy zivot v Jizni Americe. Dnes se mel potkat na letisti s diplomatem a kuryrem, Ma zaplatit 3000 euro a pak ze mu daji kufr a jakysi PIN. Co mohu pro nej udelat? Psala jsem bratrovi, at nic neplati bez smlouvy, at uz nic neplati, at nejde nikam beze svedku, at to oznami na policii. Veri ovsem te druhe strane.

Jak se dá pomoci?, Komentoval(a): Vlasta Černochová

17.10.2015 20:22:48
Můj bratr zijici v Nemecku je podle me prave pred poslednim krokem, jak prijit o penize. Je mu slibeno 300 000 dolaru. Pry pomohl nekomu z Afriky zacit novy zivot v Jizni Americe. Dnes se mel potkat na letisti s diplomatem a kuryrem, Ma zaplatit 3000 euro a pak ze mu daji kufr a jakysi PIN. Co mohu pro nej udelat? Psala jsem bratrovi, at nic neplati bez smlouvy, at uz nic neplati, at nejde nikam beze svedku, at to oznami na policii. Veri ovsem te druhe strane.

Dávajte pozor!, Komentoval(a): Natália

2.8.2016 10:26:37
Moja rodina dostala takýto mail prednedávnom, vôbec se o takomto podvode netušili až kým sme to neprebrali s políciou. Tá s tým žiaľ nemôže spraviť nič, keďže tieto emaily a listy neeviduje ani pošta ani polícia. Žiadali aby sme im poslali 5100€ na bankové poplatky súvisiace s prevodom na slovenský účet z Istanbulskej banky. Ponúkali nám 18.7 miliónov po relatívnom ujovi, ktorý mal firmu v Afrike. Po bližšom pátraní sme zistili, že človek s takýmto menom neexistoval. Firma neexistovala. Emaily ani čísla telefónu na banku, v nich uvedené sa nezhodovali s číslami na oficiálnych stránkach bánk. Dokonca boli zneužité aj mená predstaviteľov bánk,ktoré boli v mailoch. Peniaze sme neposlali. DÁVAJTE SI POZOR! títo ľudia vedia skvelo manipulovať!

Podvod? , Komentoval(a): Simous

13.2.2017 17:01:00
Ahoj vsem! Mate nekdo vzkusenost s africkou bankou togo?. A advokátem Agwu Kalu??.. Ma profil na fb... Tvrdi ze jsem dědic... Ze bych mela ziskat 60% castky zemřelého klienta..

Togo, Komentoval(a): Josef

21.10.2018 12:34:38
Dobrý den,taky jsem dostal email od advokáta Roberta Adamse, z města LOME v Togu. Údajně jsem zdědil peníze v bance.Ze zajímavosti jsem tedy začal jejich hru.Odeslal jsem do banky pár odpovědi na otázky a čekal co dál.Vsechny dokumenty co mi poslali,tak vypadali věrohodné,dokonce i fotky z pohřbu, advokátní licenci, pan advokát zaslal i fotokopii svého pasu.Kdyz přišel mail z banky,kde byl uveden nějakej finanční ředitel s kterým jsem měl komunikovat,tak jsem přes internet začal pátrat a na oficiálních stránkách banky jsem jeho jméno nenašel,najednou koukám na kontaktní emailové adresy a byla téměř stejná jako ta že které mi z banky psali.Chybelo tam jen jedno písmenko.Pan advokát dokonce uvedl svou adresu,která samozřejmě existovala,ale na adrese byl jen nějakej bar,uvedl i své telefonní číslo,tak jsem ho prozvonit a napsal SMS,že s ním potřebuju mluvit,ať mi zavolá.Obratem volal,mluvili jsme anglicky,vybrali jsem na něho co jsem zjistil a skoro do telefonu brečel,že to tak není,že

Togo, Komentoval(a): Josef

21.10.2018 12:42:43
Můžu přijet osobně atd atd.Nasledne mi z banky přišel mail,že mám zaslat 750 euro jako poplatek a sdělit termín příjezdu,aby mi rezervovali hotel.Tady samozřejmě spoléhají na to,že do ty jejich díry nikdo osobně nepoleti,což jsem jim odepsal.Nasledovala odpověď,že teda nemusím,ale bude mě zastupovat jejich právník a to bude stát dalsi peníze,konkrétně + 1000 euro. V tuto dobu jsem celou naši konverzaci zaslal na všechny emailové adresy,které měla banka na svých stránkách a čekal jsem nějakou odpověď.Ta bohužel nepřišla ani po tom,co jsem zaslal další 3 maily. Panu Adamsovi jsem naspal,že vše bylo oznámeno do banky a na policii tady v ČR a v jejich zemi.Od té doby je klid,telefon pana Adamse je nedostupný.Mozna sedí,možná to zkouší na někoho jiného.Takze bacha na ne

Togo, Komentoval(a): Brano

5.12.2018 23:18:20
Tie hatlanini z Toga ma riadne pobavili, že som ich hneď označil za spam ! Text rovnaký, len meno právnika a adresa odosielateľa emailu boli rôzne.

Rychlé finance do 24 h, Komentoval(a): Mehmet Hakan

20.10.2019 00:44:01
Můžu přijet osobně atd atd.Nasledne mi z banky přišel mail,že mám zaslat 750 euro jako poplatek a sdělit termín příjezdu,aby mi rezervovali hotel.Tady samozřejmě spoléhají na to,že do ty jejich díry nikdo osobně nepoleti,což jsem jim odepsal.Nasledovala odpověď,že teda nemusím,ale bude mě zastupovat jejich právník a to bude stát dalsi peníze,konkrétně + 1000 euro. V tuto dobu jsem celou naši konverzaci zaslal na všechny emailové adresy,které měla banka na svých stránkách a čekal jsem nějakou odpověď.Ta bohužel nepřišla ani po tom,co jsem zaslal další 3 maily. Panu Adamsovi jsem naspal,že vše bylo oznámeno do banky a na policii tady v ČR a v jejich zemi.Od té doby je klid,telefon pana Adamse je nedostupný.Mozna sedí,možná to zkouší na někoho jiného.Takze bacha na ne

Larry Fox, Komentoval(a): Milan

14.1.2020 20:43:48
Podvodnik z Anglie-Menzester same poplatky a über zadny Pozor na nej ne to Stalo 5000€ a nic

, Komentoval(a): FRANTA

2.5.2020 17:04:56
DOBRY den chcu napsat aby jsi lide dali pozor při vybíraní psu přes internet obědnalí zme psa paní ho předala přepravní agentuře agentura chtěla 300eu na přerávu psa ptali zme se jestli je to cela cástka na dopravu a oni řekli že jo aš knám na adřesu a pak zase chtěli 700eu za bednu se klimatizaci a pak zase chtěli 500eu a že jak nepošleme tak to daji právnikovi a víhrožujou je to agentura Active delivery

Prosba, Komentoval(a): Alena

13.11.2020 18:30:36

Dobrý večer, nemáte prosím zkušenost s Hesham Abdulla al Qassim? Měl by to být úředník z dubajské banky, nabizející 50% podíl z účtu po zemřelém s iniciály jako jsou ty moje. Chce po mně 2 500 dolarů za právní výlohy. A slibuje mi, že dostanu 10 mil dolaru. Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Bankéř z Dubaje, Komentoval(a): Petr Jermář

14.11.2020 09:17:15

Dobrý den, jedná se o klasický podvod. Slíbené peníze byste nikdy nedostala, pouze byste přišla o svých 2 500 dolarů. Je to stejné, jako kdyby Vás na ulici oslovil neznámý Franta Vokurka s prosbou, ať mu dáte 55 000 Kč, že Vám vrátí čtvrt miliardy. Po předání peněz byste ho již nikdy více nespatřila. Podvodníci jednají velmi sofistikovaně, mají i falešný web banky, internetbankingu, notáře, atd. Budete si myslet, že s Vámi jedná několik významných osob a dokonce v systému uvidíte peníze pod svým jménem. Ale celou dobu si s Vámi bude pohrávat jen podvodník, který z Vás budete tahat peníze.

Podvod, Komentoval(a): Hany

30.11.2020 12:11:48
Ja jsem taky prisla o 1550 eur podvod z dedictvi nejaka patrice yeman pry nemocna na smrt hledala vhodne kandidata blbce,ktery po jeji smrti zdedi jejich 351000 eur podvod nikd, jsem to nevodela a kdyz jsem je chtela vratit tak poplatly za vraceni prvni 190 eur a pal 100 eur a pak 68 eur a porad chteli jen za poplatky, ale ja ho prokoulla, pana advokata, patrick emily jean solution tak se udajn zmetek jmenuje,vse jsem nahlasila na policii CR, ale penize uz asi v zivote neuvidim zadne dedictvi neexistuje davejte pozor na tyto maily

Podvod, Komentoval(a): Milena

10.2.2021 22:50:51
I mně před pár dny přišla nabídka od nemocné paní Olougbegnon Perpetue a jejího právníka Erica Duponta ( pan advokát toho jména skutečně existuje ) , že umírá a věnuje 850 000 euro s tím, že 10% mám dát onkologicky nemocným sirotkům a se zbytkem mohu naložit podle svého uvážení. Pan právník zaslal foto svého průkazu a svoje rodinné fotografie, asi pro pocit důvěryhodnosti.

Podvodný e-mail, Komentoval(a): Marie

25.2.2022 05:52:06
Přišla mi zpráva od ředitele banky Togo, že našli 306 podvodníků. v Africe , mají jejich peníze a chtějí je poslat poškozeným ve formě karty Visa. Za poštovné požadují 350 Euro. Vzhledem k tomu, že jsem opravdu přišla o nějaké peníze, uvěřila jsem tomu, ale jakmile chtěli peníze, poznala jsem, že je to podvod.. Je to asi další způsob těchto podvodníků, proto na něj chci upozornit.


ale jakmile chtěli peníze, hned jsem pochopila , že je to zase podvod.

, Komentoval(a): Bìnhhu

30.7.2022 11:12:01

Byl jsem podveden, abych ztratil 17 000 dolarů od někoho, kdo tvrdil, že je americký voják nyní v Somálsku. Požádal mě, abych se přihlásil k převodu pro jeho vlastní účet. Pak je uzamčen. A vše, co vím, je, že jsem byl podveden. Ah ta mě požádal, abych si založil účet na hsbc, ale bylo to příliš e-mailem ... Pak proto, aby se mísa bankovní karty zaplatila 17 tisíc dolarů. Teď, když o tom přemýšlím, zjišťuji, že jsem tak hloupý. Ta byla pryč a všechno to smazala, když jsem mu řekla

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

4.4.2024 Peníze

Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

Procenta z nákupu zpět, výběr hotovosti na pokladně. Které banky nabízejí cashback/cash back a kolik na něm ušetříte?

21.4.2023 Peníze

Není cashback jako cash back. Možná jste se ještě nesetkali s žádným z těchto modelů. V obou případech jde o peníze, ale jednou v hotovosti, jednou na účet. Který z pojmů je který, jaké výhody přinese a u kterých bank ho můžete využít?

Inflace 2022: modelově 15,1 %. Jak se počítá a kolik byla v zahraničí? Jak se inflace promítne do důchodů?

3.3.2023 Peníze

V roce 2022 se inflace vyšplhala na 15,1 %, což nejvíce od 90. let. Vaše inflace ale mohla být ještě mnohem vyšší, případně nižší. ČSÚ totiž sleduje vývoj cen na modelovém spotřebním koši, nikoliv na konkrétních domácnostech. Jak se počítá inflace, jaký růst cen zaznamenali v zahraničí, jak se vyvíjely příjmy domácností v porovnání s inflací? Má smysl zakládat devizový účet, když koruna tolik „degraduje“? Jak se s inflací valorizují důchody a jak své úspory před inflací ochránit?

Podvodníci na internetu - čekejte je i tam, kde byste je nečekali!

15.2.2023 Peníze

Počty podvodů na internetu se rok od roku zvyšují, v posledních letech tempo růstu významně roste. Čím to je? Kde se podvody odehrávají nejčastěji a jaký mívají scénář? Jak poznat podvodníka včas? Které tři zásady vás před podvody ochrání a které praktiky seberou podvodníkům šanci nadále běžné lidi okrádat? V závěru článku najdete odkaz na unikátní test, kterým se přesvědčíte, zda byste podvodníkům naletěli, či je odhalili.

Produktivita práce a německé mzdy

26.6.2018 Peníze

České mzdy stále dosahují pouze třetiny německé úrovně. Hlavním viníkem je nízká produktivita práce. Máme se ale skutečně tak špatně? Nebo se jen nevhodně srovnáme s příliš vzdálenou metou?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Bezúčelová hypotéka

Bezúčelová hypotéka je typ úvěru, který můžete použít na cokoliv, co potřebujete. Na rozdíl od účelové hypotéky, kde musíte úvěr použít na konkrétní věc, jako je nákup nemovitosti nebo rekonstrukce, u bezúčelové hypotéky můžete peníze použít na cokoliv, co chcete, ať už je to na dovolenou, nákup auta, nebo splacení dluhů.

Výhody a nevýhody bezúčelové hypotékyFlexibilita: Hlavní výhodou bezúčelové hypotéky je flexibilita. Můžete peníze použít na cokoliv, co potřebujete.Rychlé schválení: Bezúčelové hypotéky často nabízí rychlejší schválení než účelové hypotéky, protože banka nemusí ověřovat účel úvěru.Vyšší úroková sazba: Na druhou stranu, bezúčelové hypotéky často mají vyšší úrokové sazby než účelové hypotéky, protože banka bere větší riziko. Důležité aspekty k zvážení

Úroková sazba: Úroková sazba je často vyšší u bezúčelových hypoték než u účelových hypoték.

Splácení: Zkontrolujte, jak dlouho budete muset hypotéku splácet a jaké budou vaše měsíční splátky.

Poplatky: Zjistěte, jaké poplatky budete muset zaplatit za získání bezúčelové hypotéky.

Bezúčelová hypotéka, taktéž americká hypotéka, může být dobrá volba, pokud potřebujete flexibilitu a rychlé schválení, ale je důležité zvážit všechny náklady a podmínky, než se rozhodnete pro tento typ úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena