Banky.cz Články Osobní a rodinné finance Bohemia Energy končí - pozor na vaše peníze

Bohemia Energy končí - pozor na vaše peníze

Ve středu 13. října 2021 oznámila Bohemia Energy ukončení své činnosti. O dodavatele energií tak ze dne na den přišel necelý milion klientů. Zálohy přitom platíte automaticky. Co dělat? Poradíme, jak minimalizovat další ztráty.

REKLAMA

Nejen Bohemia Energy

Do skupiny Bohemia Energy spadá celkem 5 dodavatelů energií (mimo samotné Bohemia Enegry ještě Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy (3E) a X Energie), kteří doposud dodávali elektřinu a plyn cca 900 000 klientů. Jedná se tak o největší krach dodavatele energií od dob Moravia Energo (2009).

Energii nyní máte od Dodavatele poslední instance

Klienti končících dodavatelů přecházejí automaticky pod tzv. Dodavatele poslední instance (DPI). Jedná se o majoritního dodavatele na daném distribučním území. Automaticky pod DPI nepřecházejí jen velcí odběratelé plynu s roční spotřebou nad 630 MWh, což se ale netýká běžných domácností.

Elektřina

  • Praha: Pražská energetika, a.s.
  • Jižní části ČR: E.ON Česká republika, s.r.o.
  • Zbytek ČR: ČEZ Prodej, a.s.

Plyn

  • Praha: Pražská plynárenská, a.s.
  • Jihočeský kraj: E.ON Česká republika, s.r.o.
  • Ostatní kraje: Innogy Česká republika a.s.

U dodavatele poslední instance můžete zůstat nejdéle 6 měsíců. Během této doby si musíte zvolit nového dodavatele elektřiny a plynu a podepsat s ním řádnou smlouvu. Pokud byste během 6 měsíců smlouvu s novým dodavatelem nepodepsali, od 7. měsíce by se již jednalo o černý odběr s nemalými sankcemi a rizikem odpojení od distribuční soustavy.

Shánět hned nového dodavatele energií, nebo co dělat?

Nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu a nezmatkovat. Bez elektřiny ani plynu domácnosti díky DPI nezůstanou. Jak postupovat dále? Nejaktivnější klienti Bohemia Energy se nového dodavatele vydali hledat již ve středu 13. října, ale povětšinou neuspěli. Část dodavatelů totiž obratem pozastavila nábor nových klientů a stáhla z webů dokonce i ceníky. A tam kde nábor klientů pozastaven nebyl zase mnohdy nevěděli, jak přesně postupovat. Jak vyplnit v interním systému žádost o převod, koho vyplnit do kolonky „stávající dodavatel“? Jestli končící Bohemia Energy nebo přebírajícího DPI, jestli počítat se standardní tříměsíční výpovědní lhůtou u DPI či nikoliv atd.? Zkrátka jak vše udělat tak, aby klient neskončil v režimu černého odběru a zároveň aby změna dodavatele byla co nejrychlejší.

Doporučuji tak vyčkat jeden až dva týdny, než si dodavatelé ujasní metodiku, obnoví nábor nových klientů a zveřejnění nové ceníky. O moc déle se vyčkávat nevyplatí, neboť setrvávání v režimu DPI je docela nákladné. Ceny energie od nouzového dodavatele jsou sice stanovené výpočtem dle ERÚ, tedy se nejedná o libovůli DPI. Ale i tak jsou ceny extrémně nevýhodné, když vychází z aktuálních tržních cen. To je daň za nepřerušení dodávek.

Proč Bohemia Energy skončila?

Dodavatelé energií nakupují pro své zákazníky elektřinu a plyn na energetické burze. Tradiční dodavatelé (ČEZ, PRE, E.ON, atd.) tak činí v předstihu a preferují stabilitu na úkor nejnižší možné ceny. Naopak alternativní dodavatelé energií (jako byla Bohamia Energy) více riskují a snaží se na energetické burze vyzobávat pomyslné třešničky z dortu (nenakupují vše předem, ale čekají na co nejnižší ceny). Tato strategie byla dlouhé roky poměrně úspěšná a umožňovala Bohemia Energy nabízet nižší ceny.

Problém nastal během posledních měsíců, kdy došlo k poklesu nabídky a růstu poptávky po energiích - tedy růstu ceny! Neočekávané rychlejší zotavení ekonomik po Covidu, tužší zima, nižší produkce z obnovitelných zdrojů, odstavování uhelných a jaderných elektráren a extrémní růst ceny emisních povolenek. V důsledku všech těchto faktorů vzrostla cena silové elektřiny z 40-50 EUR/MWh na dnešních 130-160 EUR/MWh. Podobně strmý růst byl i u plynu z 15 EUR/MWh na současných 60 EUR/MWh, kde se do růstu cen promítla částečně i politika ohledně Nord Stream 2.

Běžný účet

Zatímco tradiční dodavatelé měli nakoupenu elektřinu a plyn za ještě přijatelné ceny, Bohemia Energy čekala na ono vyzobávání třešniček z dortu, které se tentokráte nedostavilo. Rizikový business model, na kterém dlouhá léta benefitovali všichni klienti Bohemia Energy v podobě dlouhodobě nižších cen, nyní selhal. Otázkou zůstává, zdali byl rychlý konec Bohemia Energy odpovědným krokem jeho majitele (raději rychle ukončit činnost, předejít dluhům a neskončit v insolvenci)? Kritici argumentují, že Bohemia Energy skončila bez jakékoliv snahy problém řešit (na mysli měli pravděpodobně kapitálové posílení skupiny ze strany akcionářů).

Bohemia Energy se problém snažila řešit od září dvěma způsoby:

  • Vyhlásila nové ceníky od 1/11/2021 s cenami vyššími o 100%, díky čemuž spustila masivní vlnu odchodů klientů ke konkurenci.
  • Klientům vypověděla fixované ceny, což se nesetkalo s pochopením Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Hrozily zde tak nemalé sankce a případné soudní spory s klienty.

Proč bude nový dodavatel energie dražší?

Bohemia Energy dodávala zákazníkům elektřinu u netermínovaných kontraktů za cenu cca 1 800 Kč/MWh (vč. DPH) a plyn za zhruba 850 Kč/MWh (vč. DPH). U tradičních dodavatelů bylo možné ještě před měsícem sjednat elektřinu s fixem na 3 roky do 2 400 Kč/MWh (vč. DPH) a plyn do 950 Kč/MWh (vč. DPH), tedy zhruba o 10-30% dráže, ale s jistotou ceny na 3 roky. U neveřejných nabídek byly ceny ještě nižší s rozdílem pouhých 10% (např. ČEZ Prodej do 30. září).

Vlivem růstu cen energií na burze byli nuceni zdražit i tradiční dodavatelé. K dalšímu a výraznějšímu zdražení dojde nyní po krachu Bohemia Energy (BE), neboť někdo bude muset obsloužit 900 000 odběrných míst po BE a nikdo nemá předem nakoupenou kapacitu v takovémto rozsahu. Stávající dodavatelé tak budou nakupovat energie pro bývalé klienty BE za současné burzovní ceny. Koncové obchodní ceny pro zákazníky se tak u elektřiny budou blížit 4 000 Kč/MWh a u plynu cca 1 600 Kč/MWh (nárůst oproti BE min. 100%). Stále to však bude levnější než v režimu DPI.

Většina bývalých klientů BE nyní bude pravděpodobně preferovat jistotu a za tyto ceny si sjedná fix na 3 roky. Energetičtí analytici však varují před dlouhodobou fixací současných vysokých cen. Nyní jsou trhy skutečně v extrémech a očekává se všeobecný pokles cen během příštího roku. Garantovat Vám toto však nikdo nemůže. Stačí další tuhá zima s vyšší spotřebou a prázdné zásobníky v Evropě výraznější pokles cen neumožní.

Jak odhlásit SIPO?

Přestože Bohemia Energy své klienty ujišťuje, že nikomu nezůstane nic dlužna a všechny zálohy řádně vyúčtuje do 4 týdnů, posílat další peníze končící společnosti se příliš nedoporučuje. Bohemia Energy (BE) sice není k dnešnímu dni vedena v insolvenčním rejstříku, ale pokud by BE nezvládla dostát všem svým závazkům, insolvenci by se nevyhnula. Klienti by pak museli přeplatky přihlásit jako pohledávku do insolvenčního řízení s nejasným výsledkem. Řešení by trvalo určitě roky a výtěžkem insolvence pro běžného věřitele zpravidla je několik procent z pohledávky.

Dává tak smysl nyní přestat platit zálohy (v souladu s doporučením MPO a ERÚ) a vyčkat na konečné vyúčtování, které Bohemia Energy slibuje do 4 týdnů. Pravděpodobně nejlépe jsou na tom nyní odběratelé v Praze, kde vyúčtování posledního roku proběhlo minulý měsíc a Bohemia Energy již vrátila přeplatky. Naopak nejhůře na tom bude většina odběratelů ze zbytku ČR, kde vyúčtování probíhá ke konci kalendářního roku. Tito klienti budou mít velké přeplatky, neboť Bohemia Energy ukončila svou činnost těsně před začátkem topné sezóny (ale zálohy kontinuálně inkasovala v průběhu celého roku).

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Zálohy se obvykle platí přes:

  • SIPO (dodavatel energií předepisuje platbu záloh na SIPO)
  • Přímé inkaso z běžného účtu (Vy dáváte souhlas se strháváním peněz ze svého účtu)
  • Trvalý příkaz (každý měsíc proběhne platba automaticky z vašeho účtu)

Jak zrušit platbu záloh? Nejjednodušší je to v případě trvalého příkazu a přímého inkasa. Zde stačí přes internetbanking zrušit trvalou platbu a/nebo souhlas s inkasem. Rychlé a jednoduché.

Komplikovanější je zrušení záloh u SIPO, kam platby předepisuje dodavatel (Bohemia energy). Vy přitom nemůžete přijít k České poště s požadavkem „tuto položku platit nebudu, ale ostatní ano“. U SIPO se buď platí vše anebo nic. S vašim SIPO za říjen mnoho nenaděláte, předpis záloh již nezměníte. Jedinou šancí je tak nezaplatit celé SIPO a uhradit individuálně ostatní položky mimo záloh pro Bohemia Energy. Platíte-li však SIPO inkasem z účtu, platba za říjen 2021 Vám již byla stržena.

U SIPO za listopad se předpokládá, že Bohemia Energy přestane zálohy předepisovat sama od sebe (nebudete muset BE žádat o zrušení SIPO). Jde ale o vaše peníze, takže doporučujeme, abyste si před datem listopadového SIPO inkasa raději zrušení předpisu zálohy dodavatelem prověřili!

Procesy ve firmách spadajících pod Bohemia Energy totiž mohou být rychlým vývojem událostí ochromeny. Nevylučuje se ani vznik chyb, které by mohly připravit spotřebitele o peníze. Byli jsme svědky případu, kdy občan 2 dny po prohlášení Bohemia Energy o ukončení činnosti obdržel od Energie ČS e-mail a SMS s výzvou k nastavení inkasa. Na chybu se přišlo a během dne klientovi přišla další zpráva s omluvou. Přesto právě tato kauza dobře ukazuje, že spotřebitel musí být neustále ve střehu a své peníze si musí hlídat.

(Poznámka redakce: Energie ČS nemá podle našich vědomostí ke dni vzniku tohoto článku žádné majetkové či finanční propojení s bankou Česká spořitelna.)

REKLAMA

ANKETA k článku Bohemia Energy končí - pozor na vaše peníze

Byli jste klienty Bohemia Energy?

Počet odpovědí: 289

KOMENTÁŘE k článku Bohemia Energy končí - pozor na vaše peníze

Přidejte nový komentář

Zálohy, Komentoval(a):

16.10.2021 16:13:35

Kde si mohu ověřit, že mi nestrhnou další zálohy za elektřinu?

RE: Zálohy, Komentoval(a): Petr Jermář

16.10.2021 22:46:24

Dobrý den, platíte-li zálohy přes SIPO, ověříte si (ne)předepsaní záloh kontrolou dalšího SIPO za listopad. U ostatních způsobů plateb (např. inkaso z účtu) stačí zrušit souhlas s inkasem přes internetbanking.

Sipo placené na poště, Komentoval(a):

17.10.2021 10:15:57

Dobrý den, rodiče platí SIPO na poště, nemají bankovní účet. Jak mají postupovat, když potřebují zrušit platbu za elektřinu u Comfort Energy a dále navýšit platbu za plyn u jiné společnosti? Děkuji za odpověď.

SIPO placené na poště, Komentoval(a): Petr Jermář

17.10.2021 22:19:40

Dobrý den, změny předpisů plateb je třeba řešit s dodavateli energií, kteří platby na SIPO předepisují (toto jde zcela mimo Českou poštu). U Comfort Energy se předpokládá, že zálohy od listopadu přestane předepisovat na SIPO sama od sebe. Navýšení záloh na plyn řešte s dodavatelem plynu.

Pladby DPI, Komentoval(a): Robo

18.10.2021 15:10:52
Dobrý den,
zajímalo by mě, jakým způsobem bude probíhat převedení plateb (záloh) za energie dodavateli poslední instance, resp. co pro to budu muset udělat..? Děkuji za odpověď.

RE: Platby DPI, Komentoval(a): Petr Jermář

21.10.2021 11:13:06
Dobrý den, Bohemia Energy přestane zálohy na SIPO předepisovat od listopadu automaticky (jiné formy úhrady záloh může stopnout sám). V nejbližších dnech Vás bude kontaktovat DPI, který Vám sdělí všechny info ohledně dodávek v režimu DPI (ceník, způsob platby, atd.).

Zaloha za říjen , Komentoval(a): Marcela Baudyšová

30.10.2021 22:58:38
Dobrý den. Zaplatila jsem zálohu za říjen 8.10 ještě Bohemia splatnost byla 15.10.Bohemia krachla 14.10 a novou smlouvu mám od Čez od 18.10. Mám tedy ještě platit za říjen ČEZ poslední instance či až od listopadu normální zálohy nové smlouvy??děkuji Baudyšová

RE: Záloha za říjen, Komentoval(a): Petr Jermář

3.11.2021 15:05:07
Dobrý den, vyčkejte na instrukce od dodavatele poslední instance (DPI). Taktéž bude záležet na odebírané komoditě (BE oznámila konec 13/10, energie od DPI byly od 14/10, plyn od DPI tuším až od 17-18/10).

Vyuctovani, Komentoval(a): Marketa

19.11.2021 19:47:39
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,kdy by mělo přijít vyúčtování elektřiny.Dekuju

Trvaly prikaz, Komentoval(a): Katerina

4.1.2022 23:53:40
Dobrý den, tatínek byl u Bohemia energy a až dnes si na výpisu z banky všiml, ze zapomněl zrušit trvaly příkaz. Tudíž zaplatil listopad i prosinec. Co se da v tomto případě dělat? Krom toho, ze zítra půjde zrušit TP. Děkuji za odpověď.

RE: Trvalý příkaz, Komentoval(a): Petr Jermář

5.1.2022 16:11:27
Dobrý den, požádejte Bohemia Energy o vrácení plateb. Trvalé příkazy může váš otec zrušit z pohodlí domova přes internetbanking (na pobočkách bývají tyto úkony zpoplatněné, přes internetbanking je vše zdarma).

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Jak a kolik měsíčně spořit a odkládat na důstojný důchod?

Výše důchodů je tématem, které hýbe společností už nějaký ten pátek. Není to tak dlouho, co spatřila světlo světa důchodová reforma, na které se delší dobu pracovalo. Teď je skutečností, pro mnohé z nás ale znamená ne moc příznivé vyhlídky. Kdo se na důchod nezabezpečí sám, nemůže s důstojným stářím moc počítat. Státem vyplácený důchod naše potřeby nepokryje. Jak se tedy zabezpečit? Jak na plánování důchodu a finanční nezávislost v důchodu? Podívejte se na naše rady pro spoření na důchod.

Nástroje a aplikace pro správu rodinného rozpočtu

Všude se mluví o nutnosti sestavit si rodinný rozpočet. Ale vy možná nevíte, jak přesně na to, nebo se vám do tak podrobné administrace vůbec nechce. Toho času, a ani by vás to asi nebavilo. Vězte, že stejně to má spousta jiných lidí, včetně vývojářů aplikací. Vytvořili už spoustu aplikací, s nimiž si zjednodušíte správu rodinných financí.

Jaká je průměrná výše starobního důchodu

Jak se má, stran svého důchodu, průměrný český senior a průměrná česká seniorka? Jak vysokou část příjmu musejí vydat na základní potraviny a o kolik jim po odchodu z pracovního trhu klesly příjmy? Jak je to v jiných zemích Evropy? A jak si svůj důchod, respektive materiální zajištění, efektivně  zvýšit už nyní?

Jak si zajistit důstojný důchod? Pomůžou vám chytré a bezpečné investice

Zapomenout na nekonečnou práci a užít si zasloužený důchod. Na to se těší spousta lidí. Jenže realita je často úplně jiná. Důchod od státu totiž na klidný a důstojný odpočinek zdaleka nestačí. A proto nezbývá, než abyste si na důchod ušetřili sami. Tím nejefektivnějším způsobem jsou přitom investice.

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena