Banky.cz Články Pojištění Cestovní pojištění na hory: myslete na úrazy, odpovědnost i své auto

Cestovní pojištění na hory: myslete na úrazy, odpovědnost i své auto

4.12.2019 Pojištění

Dobré oblečení, lyže nebo snowboard a cestovní pojištění na hory. Tři věci, bez kterých se na zimní dovolené rozhodně neobejdete. A není důležité, jestli plánujete jen prodloužený víkend v Krkonoších nebo dva týdny v Alpách. Pojištění na lyže vám dokáže zachránit spoustu peněz v zahraničí i v České republice.

REKLAMA

Jak nedávno ukázal průzkum, který si nechala zpracovat Equa bank, jen letos se na zimní dovolenou chystá třetina obyvatel Česka. A rozhodně se přitom nemůžou spoléhat jen na kartičku pojištěnce a úrazové pojištění.

První z nich totiž v zahraničí zpravidla nehradí veškeré náklady spojené s léčbou a u druhého zase obvykle chybí pojištění odpovědnosti za škodu. A to je na horách naprosto zásadní.

Bez pojištění odpovědnosti na hory nejezděte

Právě pojištění odpovědnosti musí být vždy součástí vašeho cestovního pojištění. A u pojištění na hory to platí dvojnásob.

Právě při zimních sportech roste riziko srážky s někým jiným a platit z vlastní kapsy statisícové nebo milionové odškodné určitě nechcete.

Při lyžování v zahraničí je přitom běžné, že se škoda na tyto hodnoty opravdu vyšplhá. Pokud někoho srazíte na sjezdovce a zraníte ho, může po vás chtít zaplacení například:

  • ušlého zisku
  • nákladů na právní zastupování
  • a výdajů spojených s léčbou

I na českých horách se v takových situacích dokáže odškodné vyšplhat až na několik set tisíc korun. A v zahraničí bývají tyto částky ještě vyšší.

Právě pojištění odpovědnosti uhradí tyto škody za vás. Stačí jen nastavit dostatečně vysoké plnění. Zpravidla to bývá:

  • v České republice 1 milion
  • a v zahraničí alespoň 5 milionů korun

Navíc má tato pojistka ještě jednu výhodu – vztahuje se i na škodu, kterou způsobí vaše děti.

Pojištění na lyže musí krýt úrazy

Základem každého cestovního pojištění na hory je krytí léčebných výloh. Nejen, že v zahraničí bývají dost vysoké, ale obvykle zaplatíte většinu peněz ze svého.

Velká část nemocnic a ordinací je totiž soukromá, a proto vám Evropský průkaz zdravotního pojištění nestačí. Zajistí sice základní ošetření, jenže veškeré další poplatky či léky platíte ze svého. Stejně jako léčbu vážných úrazů.

Životní pojištění od expertů

Přitom stačí nešťastně spadnout (a nemusí to být ani na lyžích či na snowboardu) a poškodit si kolenní vazy. Za jejich operaci v zahraničí zaplatíte i víc než 100 000 korun. A u vážnějších úrazů se dostanete ještě několikanásobně výš.

Opět proto musíte nastavit dostatečně vysoké krytí. U cestovního pojištění na lyže, kde je riziko úrazů poměrně vysoké, by se mělo pohybovat nejméně okolo 2 milionů korun.

Myslete i na storno zájezdu či své auto

Stejně jako u jakékoliv jiné zahraniční dovolené nesmíte zapomenout na pojištění storna zájezdu. Díky němu nepřijdete o peníze, když z vážných důvodů nemůžete odcestovat.

Mezi takové důvody patří například:

  • ztráta zaměstnání
  • vážný úraz či onemocnění
  • nebo úmrtí člena rodiny

Jestli plánujete jet vlastním autem, zkontrolujte si včas také havarijní pojištění. Ujistěte se, že vám nabízí dostatečnou pomoc i v zahraničí.

Pokud ne, přidejte k pojištění na hory ještě připojištění, které vám zajistí opravu poškozeného auta a půjčení náhradního vozu. A případně také odtah auta zpátky do České republiky.

Pohlídejte si nadmořskou výšku

Kromě zmíněných rizik si při výběru cestovního pojištění na lyže si dejte pozor ještě na několik dalších věcí. První z nich je krytí nákladů za zásah horské služby.

Může vás vyjít i na desítky tisíc korun, jenže ne všechny pojistky s ním automaticky počítají. V takovém případě se poohlédněte po připojištění.

Také si včas ověřte, v jaké nadmořské výšce smíte lyžovat. Jednotliví poskytovatelé totiž pracují s jinou maximální výškou.

Životní pojištění od expertů

Pokud ji překročíte a stane se vám úraz, pojišťovna vám léčbu nezaplatí. Proto se před podpisem smlouvy ujistěte, že je stanovený limit dostatečný. Jen pak vás pojistka opravdu ochrání.

Rizikové sporty? Třeba i sáňkování

Třetí věc, kterou si u pojištění na hory musíte bezpodmínečně zkontrolovat, jsou rizikové sporty.

Zatímco škody způsobené na vyznačených sjezdovkách a běžkařských tratích poskytovatelé zpravidla bez problémů uhradí, při jízdě ve volném terénu se bez připojištění rizikových sportů neobejdete. A někdy vám nepomůže ani to.

Někteří poskytovatelé totiž považují jízdu ve volném terénu za nepojistitelnou. Ujistěte se proto, že vybraná pojišťovna podobné aktivity do připojištění opravdu zahrnuje.

To samé platí i pro různé sporty a atrakce, které jsou rok od roku populárnější. Například pro:

  • snowtubing – tedy jízdu na gumovém člunu či polštáři
  • snowkiting – jízdu na lyžích tažených drakem,
  • ale i pro sáňkování a bobování – zvlášť ve volném terénu

Včas se tedy ujistěte, na co všechno se pojistka vztahuje. A podle potřeby ji doplňte.

U pojištění na lyže dejte pozor na alkohol

U cestovního pojištění na lyže si dejte pozor také na výluky. Říkají, kdy vám pojišťovna nemusí vyplatit plnění. V takovém případě je uhrazení škody (nebo alespoň její části) na vás.

Typicky mezi nimi najdete škodu způsobenou po požití alkoholu. Pokud tedy chcete každý den na sjezdovce odstartovat sklenkou něčeho ostřejšího, raději si to dobře rozmyslete. Může vás to vyjít hodně draho.

A jestli si nejste jistí, jestli se vám vybraná pojistka opravdu vyplatí, obraťte se na nás. Pomůžeme vám při online srovnání cestovního pojištění, kde si vyberete přesně podle vašich potřeb.

REKLAMA

ANKETA k článku Cestovní pojištění na hory: myslete na úrazy, odpovědnost i své auto

Sjednáváte si před každou výpravou na hory úrazové pojištění?

Počet odpovědí: 137

KOMENTÁŘE k článku Cestovní pojištění na hory: myslete na úrazy, odpovědnost i své auto

Přidejte nový komentář

Pojištění, Komentoval(a): Monika

16.12.2019 10:32:19
Já mám zřízené cestovní pojištění ke kartě Equa bank. Které mě stojí 49 Kč/měsíc. Zatím jsem tedy nevyužila, protože se mi nikdy nic nestalo v zahraničí (a doufám, že ani nestane) ale zřízení bylo na pobočce rychlé a jednoduché. Nicméně nevím, jestli už to jde, ale slibovali zřízení i online.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena