Banky.cz Články Banka ČNB zvýšila úrokové sazby

ČNB zvýšila úrokové sazby

12.7.2018 Banka

Centrální banka v červnu zvýšila úrokové sazby. Základní 2T Repo nyní dosahuje 1%. Oproti očekávání banky úvěry nezdražily, ale naopak zlevnily. Předzvěst realitní krize nebo snaha prodat více před další vlnou omezení hypoték?

REKLAMA

Rada ČNB zvýšila sazby jednomyslně

Oproti očekávání většiny analytiků došlo ke zvýšení sazeb již na červnovém zasedání rady ČNB. Jednomyslné hlasování mělo své důvody. Koruna nečekaně oslabila nad úroveň 26 Kč/EUR a meziroční inflace zrychlila na 2,6%, což je vysoko nad cílem ČNB (2%). Další zvýšení sazeb lze dle budoucího vývoje předpokládat koncem třetího kvartálu.

  • 2T Repo: 1,00% (tato sazba ponejvíce ovlivňuje cenu peněz v ekonomice)
  • Diskontní sazba: 0,05%
  • Lombardní sazba: 2,00% 

Hypotéky zlevnily

Běžný účet

Se zvyšováním základních úrokových sazeb se pojí zdražování úvěrů (cena peněz roste). Oproti předpokladu však došlo ke zlevnění hypoték, u největších bank o významných 0,2-0,3% na pětiletém fixu. Banky mohou mít pro tento nečekaný krok dva důvody.

  • Podpora projde: růst cen nemovitostí zpomaluje, ceny už jsou tak vysoko, že lidé přestávají kupovat a klesá objem sjednaných hypoték
  • Další vlna omezení hypoték: od října 2018 se mimo max. LTV 80-90% stanovuje taktéž max. DTI na devítinásobek a DSTI na 45%, na hypotéku dle odhadů nově nedosáhne 8% dnešních klientů, více info v našem článku Hypotéky čeká od října další omezení

Vývoj realitního trhu

hypoteka-1.jpg
Běžný účet bez poplatků

Zatímco krize v letech 2008-2010 srazila plošně ceny všech nemovitostí (byty, domy, pozemky), příští realitní krize by mohla být více selektivní a postihnout do značené míry jen luxusní nemovitosti. Startovacích (garsonky/2kk) a rodinných (3/4+1) bytů je v centrech plné zaměstnanosti (krajská města) stále nedostatek, který se povede odstranit pouze zjednodušením pravidel pro výstavbu. Naopak u luxusních nemovitostí (RD a pozemky nad 10 mil. Kč) je již nyní patrná stagnace a mírný pokles cen. Neustále se rozšiřující integrované systémy veřejné dopravy mohou taktéž uspíšit stěhování obyvatel Prahy a Brno do Středočeského, resp. Jihomoravského kraje. 

REKLAMA

ANKETA k článku ČNB zvýšila úrokové sazby

Souhlasím se zvýšením základních úrokových sazeb?

Počet odpovědí: 158

KOMENTÁŘE k článku ČNB zvýšila úrokové sazby

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Kde vyměnit neplatné koruny, eura, kuny nebo švýcarské franky? Jak dlouho je výměna možná?

26.5.2023 Banka

Třeba jste doma našli neplatné české bankovky, třeba máte schované kuny z předchozí dovolené, a víte, že už neplatí. Co s nimi? Vyhodit je jako bezcenné, nebo půjdou ještě vyměnit za platnou měnu? A kolik taková výměna stojí? Vše potřebné se dozvíte tady.

Nová banka v ČR: Partners Banka by mohla mít licenci již v létě

24.5.2023 Banka

Podle informací, které médiím sdělují zástupci Partners, by se mělo již dvouleté licenční řízení u ČNB brzy chýlit ke konci. Během letních prázdnin by nová banka společnosti Partners mohla spustit svou činnost. Půjde o banku cloudovou v čistě digitálním provedení. Nabídnout chce klientům zjednodušení finančního života, ale i nabídku z celého trhu (nejen z portfolia Partners).

Komerční banka - nové bankovnictví

10.5.2023 Banka

Popis tématu: lepší čistý design bankovnictví, vylepšení produktů, běžný účet + více tarifů - spíše obnova produktu a bankovnictví, hlavní je multiměnový účet, který je úplně nový, co je to multiměnový účet, bankomaty komerčky.

Bankovní produkty – účty a spoření

17.3.2023 Banka

K čemu slouží účet běžný a k čemu ten spořicí? Ke kterému z nich se váže online bankovnictví a platební karta? Jaký je rozdíl mezi debetní a platební kartou? Co je termínovaný vklad, jaká jsou jeho pravidla a čím se liší od vkladní knížky? Jaký účet dostanete ke stavebnímu spoření a k čemu se využívá účet jistotní? Jak je to s chráněným účtem proti exekuci, co umějí prémiové účty a co jsou účty devizové? Má smysl zakládat účet dětský nebo účet studentský? Spousta otázek, ale odpovíme na každou z nich.

Nepojištěné vklady ze Sberbank: kdy kraje a obce zase uvidí své peníze?

10.3.2023 Banka

Je tomu přibližně rok, co čeští klienti zahájili run na ruskou Sberbank, a tím její českou pobočku položili. Pojištěné vklady drobných střadatelů již byly vyplaceny. Čeká se na výplatu těch ostatních. Vysoké vklady měly u Sberbank především kraje a obce. Kdy se svých peněz dočkají a jaká bude výtěžnost z probíhajícího insolvenčního řízení Sberbank? Nadějí na brzké řešení je zájem dvou bank odkoupit zdravé úvěry. A těch měla Sberbank většinu. 

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena