Banky.cz Články Komerční sdělení Elektřina zdražuje. Kdo si ročně připlatí o tisícovku více a jak to bude s cenami plynu?

Elektřina zdražuje. Kdo si ročně připlatí o tisícovku více a jak to bude s cenami plynu?

Elektřina letos podraží. Rozhodně se ale nejedná o několikaměsíční výhled a o několikakorunové zdražení, někteří navýšení pocítí už v březnu a v ročním zúčtování je nepotěší až tisícovka navíc. Kteří dodavatelé zdraží a koho se nové ceny dotknou nejvíce?

REKLAMA

Máte sazbu D02d? Tarif Standard? Smlouvu na dobu neurčitou? A elektřinu odebíráte od ČEZu? Pak počátkem března zaplatíte za elektřinu zhruba o 8% více, ročně se vám vyúčtování navýší přibližně o tisícovku, konkrétní částka se bude samozřejmě odvíjet od spotřeby. Při roční spotřebě 2 000 kWh s tarifem D02d a jističem 1x25 A konečné náklady narostou o necelých 1 000 Kč. Rodina se spotřebou 3 000 kWh se stejným tarifem a jističem 3x25 A už musí počítat, že si za elektřinu ročně připlatí o více jak 1 300 Kč.

Cena elektřiny se zvýší u tarifů D01d i D02d, kdy u druhé zmiňované sazby vzroste až o 22%, navíc se navýšení dotkne i stálé měsíční platby, která už pokoří hranici 100 Kč. Kromě zákazníků společnosti ČEZ si za energii připlatí i ti od Bohemia Energy, naopak ceny dodavatelů jako E.ON, PRE či innogy zůstávají prozatím neměnné.

Zlevní plyn ještě letos?

Zatímco elektřina zdražuje, plyn je na tom podstatně lépe. Pakliže nenastanou na trhu se zemním plynem nějaké neočekávané situace, je pravděpodobné, že všichni dodavatelé pozvolna začnou nabízet výhodnější produkty.

Pokles cen na burze se ale do spotřebitelských cen nepromítne ihned, otázkou tak zůstává, kdy si levnější plyn užijí i domácnosti. Odborníci ale věří, že na zlevňování nebudeme čekat dlouho, v konečném vyúčtování bychom mohli nižší ceny pocítit už v průběhu letošního roku.

Jak ušetřit na energiích?

Energie tvoří podstatný náklad domácnosti, který ale lze poměrně snadno snížit. K veselejším cenám se můžete dopracovat hned dvěma způsoby.

  • Najdete si levnějšího dodavatele energií. Zapotřebí je porovnat aktuální nabídku na trhu a pohlídat si vaši stávající smlouvu. V případě smlouvy na dobu určitou se vám přechod ke konkurenci musí vyplatit, tak pozor, ať nezaplatíte více na pokutách za předčasnou výpověď.
  • Začnete šetřit s energiemi. Tipů, jak na to je celá řada, některé jsou méně náročné, jiné více. Typickým příkladem jsou úsporné žárovky, vaření s pokličkou, čisté a provzdušněné radiátory, energetické spotřebiče třídy A+++, zateplení domu, výměna oken a vchodových dveří.

Oba způsoby lze samozřejmě zkombinovat a tím tak dosáhnout ještě větších úspor. Přechodem ke konkurenčnímu dodavateli energií lze ušetřit až tisíce korun ročně, pakliže k tomu přestanete elektřinou a plynem plýtvat úspory ještě narostou.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Elektřina zdražuje. Kdo si ročně připlatí o tisícovku více a jak to bude s cenami plynu?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena