Banky.cz Články Reality ERU mění regulované tarify v neprospěch domácností

ERU mění regulované tarify v neprospěch domácností

23.1.2016 Reality

Byt 638 Kč, rodinný dům 2 264 Kč – přesně o tolik navíc by si mohly připlatit průměrné domácnosti na elektřině za rok, prosadí-li ERU nové distribuční tarify. Pohorší si maloodběratelé, polepší velkoodběratelé. Proč MPO a MMR neustále považují úspory ve spotřebě energií za hřích?

REKLAMA

Kdo šetří, nemá za tři, ale platí útratu sousedům

Obnovitelné zdroje

Zatímco celosvětovým trendem 21. století je šetření s energiemi, v tuzemsku je bohužel stále odpovědný a šetrný člověk považován za parazita, protože se odmítá sociálně podílet na neodpovědnosti a plýtvání ostatních. Když někdo ve světě investuje do energeticky úspornějšího bydlení (lepší zateplení, zářivky/led místo žárovek, úspornější spotřebiče, atd.), bývá právem titulován „role model“. Pokud si však to samé dovolíme v tuzemsku, jsme automaticky označeni za zlé příživníky… a jak by k tomu soused přišel, když on musí platit za energie více – šup a povinně mu na to budeš, milý šetřílku, přispívat.

O nepříliš spravedlivém počinu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jsme psali již v článku Rozúčtování topných nákladů 2016. Nyní něco podobného s elektřinou chystá Energetický regulační úřad (ERU) za plné podpory Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Na této chystané změně distribučních tarifů od roku 2017 vydělají především velkoodběratelé (průmysl, obchod, veřejné instituce, domácnosti topící elektřinou) a prodělají maloodběratelé (domácnosti netopící elektřinou), tedy valná většina domácností.

Jak to všechno začalo

Výrobním podnikům se dlouhodobě nelíbí vysoká dotace energie z obnovitelných zdrojů, kterou musí za každou spotřebovanou MWh platit. V posledních letech lobují průmyslové firmy za změnu pravidel dotací a snaží se ERU instruovat k přenesení větší zátěže na domácnosti. Domácnosti i podniky platí nyní relativně stejně - dle spotřeby, ale protože domácnosti toho spotřebuje málo a podniky hodně, tak podniky platí v absolutních číslech více (což je fér, když více spotřebují, tedy více zatěžují životní prostředí – kamion také platí na dálnici více než osobní auto). Proto v loňském roce přišel ERU s nápadem, že nově by se podpora obnovitelných zdrojů neplatila podle spotřeby, ale dle velikosti rezervovaného příkonu (hlavního jističe) – na což by doplatily právě domácnosti.

Napoprvé to nevyšlo

Neboť logika předchozího nápadu na redistribuci nákladů na obnovitelné zdroje v neprospěch domácností pokulhávala na obě nohy, přišel ERU s plánem B. Začal vykládat, že náklady na distribuci elektřiny by měly být rovnoměrněji rozloženy mezi velkoodběratele a maloodběratele, a že by se tedy neměly jako dnes platit převážně podle spotřeby, ale převážně podle jističe. Pro velkoodběratele to bude mít identický pozitivní efekt jako neprosazený nápad na redistribuce plateb za OZ a laická veřejnost toto bude lépe akceptovat, protože tomu nebude rozumět a nebude to znít tak špatně jako „dotace solárům“.

Jak velký jistič potřebuje domácnost?

Nejlepší hypotéka online

úspory

ERU argumentuje zbytečně velkými jističi domácností, které neodpovídají jejich malé spotřebě. Zde se pravděpodobně naplno projevuje dopad personálního obsazení energetického úřadu, kde místo odborníků na energetiku začíná sedět více vysloužilých „nejvyšších státních zástupců“. ERU si totiž myslí, že kdo má malou spotřebu (domácnosti), má mít malý jistič. To je pravda jen do určité míry. Zatímco podnik má konstantě vysokou spotřebu (stroje jedou neustále), domácnosti mají jen spotřební špičky (pračka, elektrická trouba, souběh více kuchyňských spotřebičů). I tak ale musí být hlavní jistič uzpůsoben na nejvyšší možnou zátěž (přestože k ní dochází velmi zřídka).

Zásuvkové okruhy se dle norem a „best practise“ jistí 16A. Abychom nemuseli každé ráno přemýšlet, zda si nejdříve uvařit kafe nebo udělat toust a dodrželi při projektování elektroinstalace alespoň náznak selektivity jištění, měl by být hlavní jistič u bytu 1x25A a pro RD 3x20A. Dávat si méně či více není v běžných případech moudré, neboť nám budou buď vypadávat pojistky, nebo budeme přeplácet rezervovaný příkon distribuční soustavy (každý měsíc platíme PDS fixní poplatek dle velikosti hlavního jističe).

Rekonstruované nemovitosti a novostavby tyto parametry plní. Starší nemovitosti se spíše potýkají s pod-dimenzovaností hlavního jističe, než s jeho předimenzováním. Jistě, určitě se najde sem tam nějaký kutil mající na chatě starou cirkulárku, na kterou potřebuje 3x32A a nehodlá ji nahradit moderní pilou, která by měla poloviční požadavky. Ale není to zásadní problém českých domácností, že by něco bylo plošně předimenzované a neúměrně to kladlo nároky na kapacitu distribuční sítě.

Platíme za spotřebu i za možnost spotřebovávat

Ano, je třeba platit nejen za spotřebu, ale i za samotnou možnost spotřebovávat. Nicméně tak to funguje již dnes, kdy se měsíčně platí distributorovi fixní platba za rezervovaný příkon (velikost jističe). I když bychom nespotřebovali za celý rok ani ťuk, zaplatíme přesto zhruba 500-1 300 Kč jen za jistič distributorovi (+ další fixní platby prodejci energií, od kterého kupujeme silovou elektřinu). Je opravdu nezbytně nutné zvedat tuto fixní platbu dle návrhu ERU do mnohatisícových položek?

Sečteno, podtrženo…

stavební normy

Nejlepší hypotéka online

  • Domácnosti budou mít vždy oproti podnikům zanedbatelnou spotřebu. Velkoodběratelé zatěžují síť násobně více oproti domácnostem. Není tedy důvod, aby domácnosti velkoodběratele dotovaly.
  • Téměř žádná domácnost nemá zbytečně předimenzovaný jistič, neboť už dnes by si za to musela výrazně připlatit (ročně až několik tisíc korun). Naopak spousta starších a nerekonstruovaných nemovitostí má jistič poddimenzovaný.
  • Byt nemůže jít pod 1x25A a RD pod 3x20A bez dopadů na snížení průměrného standardu bydlení a dodržování platných předpisů.
  • I když mají domácnosti velmi malou spotřebu, musí mít jističe dimenzovány minimálně na to, aby si mohly jednou týdně pustit pračku. Představa ERU, že domácnosti s ročním odběrem 1 MWh bude stačit jistič 10A, je lichá.

Skutečným cílem nových tarifů ERU je podpora podniků, kterou zaplatí domácnosti. Veřejnosti prezentované důvody jsou cíleně smyšlené nebo krajně neodborné. ERU např. v jedné větě důvodové zprávy hovoří o zvýšených nárocích na distribuční síť (a proto by měly domácnosti platit více), ale hned v následujícím odstavci dodává, že celkový objem vybíraných prostředků na provoz sítě zůstane zachován a není třeba ho zvyšovat.

I kdyby měla každá domácnost od nového roku nižší jistič o 5A, silové elektřiny se spotřebuje na chlup stejně a v souhrnu se nezmění ani časové rozložení zatížení sítě. Má-li tedy ERU pocit, že politika rezervovaných příkonů v síti je problematická, může raději místo uvalování další skryté daně na domácnosti popřemýšlet o iniciaci změny předpisů a norem, konkrétně o koeficientech souběhu odběrů maloodběratelů (a z toho plynoucích požadavků na distribuční síť).

Top 3 nepravdivá tvrzení

  • ERU: „Jedná se o běžnou praxi fungující v mnoha státech.“ => Nepravda. Naopak ČR je jednou z mála civilizovaných západních zemí, kde jsou šetrní lidé neustále penalizování za malou spotřebu.
  • Pan Mládek (MPO): „Kdo by podle nových pravidel zaplatil více, bude platit stejně jako dnes.“ => Nepravda. Administrativně nerealizovatelné + vybralo by se tedy celkem méně peněz, než je potřeba na údržbu sítě. Kdo doplatí zbytek?
  • ERU: „Domácnosti s průměrnou spotřebou si nepohorší, na nová pravidla doplatí jen šetřílci.“ => Nepravda. Dle kalkulačky ERU na změně prodělají všechny domácnosti, které netopí elektřinou.
REKLAMA

ANKETA k článku ERU mění regulované tarify v neprospěch domácností

Souhlasím s novými tarify ERU?

Počet odpovědí: 556

KOMENTÁŘE k článku ERU mění regulované tarify v neprospěch domácností

Přidejte nový komentář

Je na čase ERU rozehnat a pohnat před soud, Komentoval(a): Růžička

26.1.2016 13:34:28
Souhlasím s článkem,to co vymysleli s jističema v ERU
je výplod úplně nekompetentního blba a nebo zločince.
Na jejich kalkulačce jsem si spočítal, že na garážích ročně
při spotřebě cca 50kWh budeme nově platit 7500,Kč.
Dnes platíme 1300 ,Kč , rozdíl bude 6200,-Kč navíc.
Jedna kWh bude za 150Kč. V tom případě zrušíme odběrné místo a nebudeme někoho sponzorovat.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Výstavba nemovitosti – jaké dokumenty si připravit

18.12.2023 Reality

S výstavbou rodinného domu můžete začít až poté, co získáte povolení od stavebního úřadu. Připravte se na to, že k vyřízení ohlášení stavby nebo stavebního povolení je třeba řada dokumentů a papírování zabere několik měsíců. Přečtěte si našeho praktického průvodce, který vás seznámí s celým procesem povolení stavby.

Investice do nemovitosti se i v dnešní době vyplatí. Na co si dát pozor?

29.8.2022 Reality

O něco horší podmínky, ale stále jisté zhodnocení peněz. Investice do nemovitostí se i v současné době vyplatí. A to přesto, že růst cen realit začíná zpomalovat a úroky u hypoték každý měsíc stoupají. Nyní dosahují dokonce víc než 6 %.

Pozemky dvojnásobně zdražily. Podobně jsou na tom i byty a domy

25.8.2021 Reality

Vysoká poptávka a omezená nabídka. Dva faktory, které tlačí ceny nemovitostí do rekordních výšin. Podle aktuálních výsledků HB Indexu rostly v letošním druhém čtvrtletí ceny pozemků, bytů i domů nejvíc za posledních 10 let.

Jak na zasíťování pozemku: Vodovodní a kanalizační přípojka

30.7.2021 Reality

Koupili jste si nezasíťovaný pozemek pro stavbu RD a nyní Vás čeká budování přípojek? Poradíme, jak k pozemku přivést vodu a kanalizaci. Krok po kroku od projektové dokumentace, přes územní souhlas až po realizaci a předání stavby.

Stavební řízení bude rychlejší. Poslanci schválili nový stavební zákon

28.7.2021 Reality

Rychlejší a bez nutnosti chodit na úřad. Takové má být zanedlouho vyřizování stavebního povolení. Poslanci totiž v polovině července schválili nový stavební zákon, který stanovuje přísnější lhůty na vydání stavebního povolení a počítá i s digitalizací celého řízení. Platit má od července 2023.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Inflace

Inflace je statistická veličina, která vyjadřuje všeobecný růst spotřebitelských cen. Průměrná roční míra inflace tedy vyjadřuje procentní změnu průměrné cenové hladiny za posledních 12 měsíců oproti průměru 12 předchozích měsíců.

Roční průměrná inflace je trochu umělá veličina. Vypočítává se na roční bázi s pomocí tzv. spotřebního koše, kde se sleduje změna cen podle průměrného nákupu zboží, služeb a dalšího. Může se vám tak stát, že vaše náklady na bydlení, energie, benzín, či stravu se zvýší o 10% a úřad bude reportovat inflaci 1%. Prostě "nejste průměrní".

Jaká je v ČR průměrná roční míra inflace?Inflace 2022 = 15,1 % (skutečnost zveřejněná Českým statistickým úřadem)Inflace 2021 = 3,8 % (skutečnost zveřejněná Českým statistickým úřadem) Inflace 2020 = 3,2 % (skutečnost zveřejněná Českým statistickým úřadem)Inflace 2019 = 2,8 % (skutečnost zveřejněná Českým statistickým úřadem)Oficiální průměrnou roční míru inflace zjišťuje a zveřejňuje Český statistický úřad.  Aktuální průměrná roční míra inflace je zveřejněna na webu ČSÚ. Průměrná roční míra inflace v r.2022 činí 15,1%

Český statistický úřad zveřejňuje vždy po skončení roku výpis ze zjišťování průměrné inflace. Dopis ČSÚ se zjištěnou inflací roku 2022 ze dne 11.1.2023 si můžete stáhnout z www.banky.cz. Nejčastěji se tento výpočet ČSÚ využívá při obchodních jednáních o výši nájemného k nebytovým prostorám či bytům. Rovněž při meziročních jednáních o ceně dodávek mezi podnikateli. Nelze ovšem automaticky říct, že statistickou míru inflace mají strany obchodu automaticky respektovat. Inflace může zvýšit náklady podnikatele na suroviny či služby, ale každý podnikatel musí přemýšlet jak snížit jiné náklady. O cenách mezi podnikateli tedy rozhoduje trh - nabídka a poptávka.

Pojďme se ale ještě podívat na detaily statistické míry inflace v roce 2022. Průměry jsou vždy ošidné! Meziroční inflace spotřebitelských cen se v průběhu prvního pololetí držela v rozmezí 4,5 % až 9,4 %. V červenci 2022 ale začala postupně růst od 10,6% až do prosince 2022 do 15,1 %. V roce 2023 ekonomové očekávají ještě další růst spotřebitelských cen, který snad od druhého pololetí utlumí zásahy České národní banky.

Dopad inflace na vaše peníze zmírní spoření nebo investice

Pokud nechcete, aby vaše prostředky na běžných účtech u bank ztrácely na hodnotě přesně ve stejné % výši jako inflace, tak musíte aktivně jednat! 

Konzervativní možností částečné ochrany před inflací je převedení prostředků na spořicí účty, nebo termínované vklady:

úroky ze spořicích účtů a porovnání produktů bank pravidelně aktualizujeme. Peníze ze spořicích účtů můžete kdykoliv vybrat, pokud naleznete lepší příležitost k ochraně úspor před inflací.úroky z termínovaných vkladů bank a družstevních záložen vám pomohou zmírnit následky inflace, aniž byste riskovali. TV jsou pojištěné tak že i v případě krachu banky získáte sto procent vkladu i úroků.

Pokud zvažujete dynamicky chránit své úspory před inflací, je potřeba si vždy uvědomit do jakého rizika můžete vstoupit? Nabízí se mnoho variant investování nebo zúročení peněz, z nichž vybíráme:

půjčka známému nebo v rodině, za vyšší úrok než poskytují termínované vklady? Pokud nemáte rozsáhlé zkušenosti s půjčováním peněz, nelze tuto ochranu před inflací doporučit. Většina takových půjček se změní v "černý sen věřitele" a v lepším případě dostanete zpět jistinu. V horším případě se budete peněz domáhat jen složit v právních sporech, nebo si zajistíte že s vámi příbuzní již ani nepromluví.investice do akcií s očekáváním, že trhy rostly, tak se to v roce 2022 nemůže změnit? Nejhorší je předvídat vývoj podle minulosti! Stačí se podívat na náš přehled a srovnání výkonů dynamických penzijních fondů a musí vám být jasné, že zisky nerostou do nebes. Po dobrých letech přichází pád. Ale nikdy není jisté, že po pádu už zrovna teď přichází růst.... Více otázek souvisejících s investování do akcií můžete nastudovat v našem článku. Pokud jste informovaný investor a nezainvestujete v tu nejhorší dobu, tak investice do akcií je prokazatelně dlouhodobě nejlepším způsobem zhodnocení peněz. Pak podle stoletých tržních statistik lze prokázat, že nákup akciového indexu je nejlepší ochranou před inflací. (Např. v této době ETF SP500 - mix největších společností obchodovaných na burze USA) investice do kryptoměn zavání očekáváním, že přece váš výnos musí inflaci překonat?! Logika těžby kryptoměny měřená spotřebou energie říká, že když rostou ceny energií, musí automaticky růst i kurzy kryptoměn. Ale pak přichází ke slovu racionální složka uvažování. Váš mozek se vás ptá čím jsou kryptoměny podloženy, jestli nebude jejich používání zakázáno vládami, apod? Všechny otázky zde nevyřešíme - jen je jisté, že kryptoměny mohou být tou nejvíce rizikovou složkou vašich investic. Myslete proto na to a pokud již chcete investovat, musí to být částka, kterou vás "nebude bolet", když ji ztratíte.investice do nemovitostí - tak to je většinové cesta, kterou volí řada čechů. Než by si nechali znehodnotit své finance inflací, tak raději zakoupí dům, stavební parcelu, nebo pole, louky, lesy. Není našim cílem teď na pár řádcích pokrýt všechna pozitiva a negativa investice do nemovitostí. Tudíž je konstatujeme, že investujte do nemovitostí, pokud máte opravdu dlouhodobé volné prostředky a zároveň máte čas se o nakoupené nemovitosti starat.
Ochrana před inflací nebo před podvody? Přemýšlejte než investujete!

Protože si náš portál zakládá na nestrannosti a podpoře finanční gramotnosti, musíme vás i na tomto místě upozornit, že nelze bezhlavě věřit jakékoliv reklamě! Vedou nás k tomu zkušenosti z bankovní poradny, kde již většinou řešíme "následky" špatných rozhodnutí vlivem reklamy.

Často tak můžete vidět reklamy uvádějící jako problém inflaci a jako řešení investice. Abyste se nestali "smutnými klienty naší bankovní Poradny" je nutné každou reklamní nabídku podrobit důkladnému zkoumání! Reklama často pod záminkou "musíte investovat, jinak vám úspory požere inflace" předvádí spokojené klienty, kteří nakoupili kryptoměny, nebo protiinflační dluhopisy. 

Zkušený investor dokáže falešné nabídky odfiltrovat. Buďte prosím i vy takovými investory! Nebo se věnujte realitám, či místo investování ukládejte peníze do spořicích účtů a termínovaných vkladů.

Při vysoké inflaci si raději půjčte od banky

Tak jako jsme výše popisovali znehodnocující vliv inflace na úspory, lze podobnou logiku aplikovat i na půjčky a hypotéky. 

Přichází vysoká inflace? Rychle si půjčte co nejvíce peněz. Splácet budete v příštích letech již znehodnocenými korunami.

Nechceme vás nabádat k nezodpovědnému zadlužování, ale vysoká inflace, znamená pokles reálné budoucí hodnoty vašich dluhů. Pokud tedy investujete do nemovitosti, nebo jiného aktiva s budoucím cash-flow, tak vyšší půjčka či hypotéka může být výhodná. Pokud ale budete chtít půjčit bez zajištění, nebo s nízkou mírou vlastních zdrojů, pravděpodobně narazíte na limity DSTI, nebo DTI.

Na co se používá míra inflace?

Využití je skutečně rozmanité:

Česká národní banka si stanovuje inflační cíl a podle jeho (ne)plnění je schopna snižovat nebo zvyšovat úrokové sazby. Inflační cíl většiny centrálních bank (včetně ČNB) je 2%Většina nájemních smluv na komerční nemovitosti obsahuje inflační doložku. Tedy při růstu cen dochází automaticky k růstu nájemného. Někdy se podobná situace s růstem ceny nájmu podle výše inflace týká i pronájmu bytů. Tato praxe se nazývá indexace nájemného.Politická reprezentace obecně využívá informaci o dosažené míře inflace ke zdůvodnění změny mezd (např. stanovení minimální mzdy), platů ve státní správě, či důchodů a sociálních příjmů.Investoři a střadatelé poměřují výnos z investice nebo spoření vůči inflaci. Zjednodušeně lze pak říct, zda vaše prostředky ztratily nebo získaly na hodnotě.Graf míry inflace v České republice 2011 - 2021:



Variantou inflace je stagflace. Pojmem ukazujícím na pohyb inflace je dezinflace. Extrémně vysoká a trvalá inflace se nazývá hyperinflace.

Opakem inflace je deflace (pokles cenové hladiny).

Průběžný graf míry inflace v Eurozóně 2012 - 2022:

Na přelomu roku 2021 a 2022 dochází ke zlomu v inflaci

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena