Banky.cz Články Hypotéka Hypotéku chce do roka 300 000 mladých. Většina na to ale nemá dost peněz

Hypotéku chce do roka 300 000 mladých. Většina na to ale nemá dost peněz

25.11.2019 Hypotéka

Chci bydlet ve vlastním. A počítám, že mi s tím hypotéka pomůže. Tímto způsobem uvažují statisíce mladých lidí. Jenže je tu jeden problém – zapomínají, že pro získání hypotéky musí splnit několik podmínek. Včetně dostatečných úspor. A právě ty většině z nich chybí.

REKLAMA

Nedávno to ukázal průzkum, který si nechala zpracovat Hypoteční banka. Podle něj chce 1,6 milionu mladých změnit v příštích 10 letech bydlení. A většina z nich věří, že jim k tomu pomůže hypoteční úvěr.

Jen v příštím roce plánuje o hypotéku požádat 300 000 lidí mezi 20 a 36 lety. Problém je, že šanci na její získání má pouze malá část z nich. Většina totiž nedokáže splnit předepsané podmínky.

Dostatečné úspory nemá ani pětina

Mladým dělá potíže hlavně získání dostatečného základu pro hypotéku.

Podle pokynů České národní banky potřebují alespoň 20 % z ceny nemovitosti, kterou ručí. Jen malá část žadatelů má šanci dosáhnout na mírnější podmínky. I tak ale zaplatí ze svého alespoň 10 % z hodnoty nemovitosti.

V říjnu přitom byla průměrná výše hypotéky víc než 2,4 milionu korun. A k získání takové částky potřebuje mít většina zájemců naspořeno téměř 600 000 korun. Dalších víc než 100 000 korun navíc spolkne daň z nabytí nemovitosti, na kterou si lidé také musí naspořit sami.

Jenže jak ukázal průzkum, jen polovina lidí do 36 let, kteří hypotéku plánují, má naspořeno přes 100 000 korun. A zhruba stejný počet jich přiznal, že chtějí půjčku v rozmezí od 1,5 do 3 milionů korun.

Aby na podobný úvěr dosáhli, potřebují mít většinou naspořeno okolo 400 000 korun. I to jim stačí pouze v případě, že se spokojí s 1,5 milionovou půjčkou.

Ve skutečnosti ale mladí tyto peníze v drtivé většině případů nemají. Úspory přesahující alespoň 300 000 korun má totiž pouze 20 % z nich.

Mladí šetří stále častěji

Lidé do 36 let však na vlastní bydlení většinou šetří. Ukázal to průzkum, který si nechala pro změnu zpracovat Raiffeisen stavební spořitelna. Podle něj jsou nejspořivější lidé do 25 let. Na své bydlení si střádají dvě třetiny z nich.

Nejlepší hypotéka online

Otázkou ale zůstává, jestli jim to bude stačit. Ve vlastním chce totiž bydlet víc než 90 % mladých. Jenže jejich úspory nestačí a ceny nemovitostí stále stoupají. A spolu s tím nároky na částku, kterou potřebují ušetřit.

Zlepšení má přinést novela zákona

Nadějí pro mladé žadatele je připravovaná novela zákona o České národní bance. Její součástí je také ustanovení o mírnějších podmínkách hypoték pro lidi do 36 let. Pokud novelu schválí parlament a podepíše prezident, může platit už příští rok.

Za předpokladu, že by Česká národní banka nezměnila podmínky pro získání hypotéky, které vyhlásila loni na podzim, dosáhli by mladí až na:

  • DTI (výše celkového dluhu vůči čistému ročnímu příjmu) v hodnotě 10násobku místo současného 9násobku,
  • DSTI (výše všech splátek vůči čistému měsíčnímu příjmu) 50 % místo běžných 45 %
  • a LTV (hodnota půjčky vůči zastavené nemovitosti) 90 % a v některých případech i 100 %.

ČNB 100% hypotéky odmítá

Má to ale dva háčky.

Tím prvním je dřívější prohlášení České národní banky. Podle její mluvčí Markéty Fišerové totiž centrální banka do budoucna se 100% hypotékami nepočítá. Z toho vyplývá, že se pravidla pro jejich poskytování ještě změní. A mladí tak zřejmě dosáhnou nejvýš na 90% hypoteční úvěry.

Druhý zádrhel je v tom, že ani zvýšení maximální LTV, které je v současnosti pro mladé největším problémem, nepřinese takový efekt, jaký by potřebovali. Teoreticky sice získají větší šanci dosáhnout na víc peněz, jenže o to častěji začnou narážet na zbývající dva limity – DTI a DSTI. S vyšší hypotékou totiž vzroste i výše dluhu a jeho splátek.

Banky navíc nemůže nikdo nutit k tomu, aby danému klientovi opravdu poskytly 90% hypotéku. Je to vždy na jejich vyhodnocení a scoringu bonity. Záleží tedy v první řadě na tom, jak moc bude pro poskytovatele daný klient bonitní.

Některé banky nabízí zvýhodnění už nyní

Už nyní se ale někteří poskytovatelé snaží vyjít vstříc právě mladým. Na trhu v současnosti najdete několik hypoték, které nabízí 90% LTV přednostně na pořízení prvního bydlení.

Nejlepší hypotéka online

Najdete je například prostřednictvím našeho srovnání hypoték. Anebo vám pomůže naše kalkulačka hypotéky, která vám pomůže vybrat nejvhodnější úvěr.

Ani zmíněná opatření ale nemění nic na tom, že splnění podmínek pro získání nového hypotečního úvěru je pro většinu mladých příliš komplikované. A proto zájem o hypotéky vytrvale klesá.

Týká se to jak mladých, tak i starších žadatelů. Podle některých developerů se dokonce propadl počet lidí, kteří nákup nemovitosti financují hypotékou, zhruba o 50 %.

Vlastní bydlení? Jen pro vyvolené

Nedostupnost hypoték dělá z vlastního bydlení luxusní záležitost. Zájemcům o půjčku na bydlení, kteří na úvěr nedosáhnou, totiž často nezbývá, než žít v nájmu. Tím pádem roste poptávka po nájemním bydlení. A s ní i jeho ceny.

Výsledkem je, že lidem po zaplacení nájmu zbývá méně peněz. Šance naspořit si na vlastní dům či byt tak dál klesá.

Podle některých analytiků hrozí, že se bude situace dál zhoršovat. A vlastní bydlení bude jen pro vyvolené.

Pokud tedy o vlastním bydlení uvažujete, měli byste to vzít v úvahu. Všechno totiž nasvědčuje tomu, že situace se v nejbližší době rozhodně nezlepší. Spíš naopak. Proto se vyplatí raději moc neváhat.

REKLAMA

ANKETA k článku Hypotéku chce do roka 300 000 mladých. Většina na to ale nemá dost peněz

Máte dostatečné úspory pro získání hypotéky?

Počet odpovědí: 178

KOMENTÁŘE k článku Hypotéku chce do roka 300 000 mladých. Většina na to ale nemá dost peněz

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Vývoj úrokových sazeb hypoték

26.4.2024 Hypotéka

Úrokové sazby hypoték prožívají poměrně turbulentní období. Poté, co se v roce 2020 přiblížily k historickým minimům, začaly opět růst. A to k téměř rekordním výškám. V roce 2023 vyskočily skoro k  6 %. Aktuálně ale znovu klesají. Podívejte se, co vývoj úrokových sazeb hypoték ovlivnilo a jak se úroky v posledních letech měnily.

UCB: Úprava konstrukce sazeb - zavedení tzv. Aktivity na účtu

25.4.2024 Hypotéka

UniCredit Bank s platností od 25. 4. 2024 upravuje cenotvorbu pro hypoteční úvěry - zavádí tzv. Aktivitu na účtu.

Odhad ceny nemovitosti nejen pro hypotéku

18.4.2024 Hypotéka

Plánujete žádat o hypotéku? Nebo prodáváte či kupujete nemovitost, případně vás čeká dědické řízení? V těchto případech se pravděpodobně neobejdete bez odhadu ceny nemovitosti. Jak odhad probíhá, jaké faktory mají vliv na odhadní cenu a jaká jsou specifika bankovního odhadu nemovitosti?

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena