Banky.cz Články Komerční sdělení KB nabídne jednodušší evropský obchod přes we.trade

KB nabídne jednodušší evropský obchod přes we.trade

Spojení s we.trade plánuje Komerční banka v příštím roce. Poslední dobou jsme ze všech stran konfrontováni nepříznivými zprávami o nastupující hrozbě ekonomické recese a s tím souvisejícím ochlazením průmyslové produkce ve státech závislých na exportu. V takovém období nabývají na významu otázky, jakým způsobem si zajistit zaplacení zakázky. 

REKLAMA

    Dokumentární akreditivy jsou obvyklé v obchodnímu styku s mimoevropskými státy, nikoli v rámci Evropy. Z pohledu evropského obchodu a potřeb malých a středních firem jsou však akreditivy náročné na administrativu. Závazky a pohledávky se proto v evropském regionu vypořádávají tradičními hladkými platbami, přestože míra pohledávek po splatnosti je v rámci Evropy poměrně vysoká.

    Ve snaze nabídnout svým klientům nové zajišťovací produkty právě pro oblast evropského prostoru, připravuje Komerční banka (KB) spolupráci s on-line portálem we.trade. Spojením s we.trade plánuje Komerční banka v příštím roce rozšířit své portfolio o nové produkty, které zvýší jistotu v obchodním styku, minimalizují riziko v oblasti obchodů s neznámými subjekty a zajistí včasnou a bezpečnější realizaci plateb jak v rámci  ČR, tak i Evropy.

    We.trade je elektronický portál pro sjednávání přímých obchodů mezi firmami. Formou joint-venture na we.trade participuje 14 velkých bankovních skupin. Přístup na portál je firmám udělován výhradně přes jejich banku. Tato skutečnost spolu s možnostmi we.trade významně zvyšuje bezpečnost obchodování se subjekty pohybujícími se na portálu.

    Na we.trade dochází k přímému dohodnutí obchodu a uzavření závazné obchodní smlouvy, takzvaného smart kontraktu mezi odběratelem a dodavatelem. Odběratel a dodavatel si rovněž určí podmínky zaplacení (např. dodání zboží potvrzeno dopravní společností). Zároveň mohou účastníci obchodu požádat banku odběratele, aby zaplacení zboží dodavateli zaručila. Dodavatel má tedy platbu garantovanou bankou, která ji provede, jakmile budou splněny protistranami určené podmínky transakce. Portál využívá moderní technologii blockchain.

    Protistrany samozřejmě mohou u obchodu uzavřeného prostřednictvím we.trade podrobně sledovat celý průběh zakázky, včetně dopravy a logistiky zboží (např. zajištění platby bankou odběratele, zboží je předáno k transportu, zaplaceno bankou odběratele apod.).

    Hlavní výhody, které klienti díky využití we.trade získají:

    • snížení rizika v obchodních vztazích díky nově nabízeným produktům a prověření obchodních partnerů ze strany bank;
    • usnadnění práce a úsporu času jak při sjednávání nových obchodních případů (administrativa s tím spojená), tak při sledování rozjednaných obchodních případů - zasílání notifikací, upomínek a alertů;
    • využití platformy především u partnerů, kde mají špatné zkušenosti s platební morálkou;
    • platbu vždy realizovanou automaticky až po splnění všech dohodnutých podmínek;
    • nástroj pro sledování průběhu zakázky;
    • významné zlepšení predikce cash-flow.

    We-trade:

    • vytvoření obchodního kontraktu on-line;
    • možnost výběru bankovních produktů, podmínek vypořádání a zaplacení obchodu;
    • nástroj pro sledování celého průběhu zakázky od jejího zadání a schválení až po podmínky splatnosti;
    • garance zaplacení, pokud jsou splněny podmínky vypořádání.
    REKLAMA

    KOMENTÁŘE k článku KB nabídne jednodušší evropský obchod přes we.trade

    Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

    Přidejte nový komentář

    Mohlo by vás zajímat

    Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

    Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


    Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

    Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

    V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

    V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

    Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

    Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

    Podáváte daňové přiznání? Dejte pozor na nejčastější chyby

    Blíží se jaro a s ním také jeden z důležitých úkolů daňových poplatníků - vyplnění růžového přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Ačkoliv se jedná o každoroční záležitost, pro spoustu z nás nastává období bezesných nocí, kdy se nemůžeme dočkat, až “to” bude za námi. Není třeba být nervózní, při vyplňování stačí být obezřetný, většina chyb totiž vzniká pouhou nepozorností. A pokud přeci jen nějaká chybka vyvstane, je možné ve stanoveném termínu sjednat nápravu.

    Z naší bankovní poradny

    Pojmy ve slovníku

    Srovnáváme hypotéky od

    © Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena