Banky.cz Články Běžný účet Nový chráněný účet: bude bez poplatků a ochrání peníze před exekutory

Nový chráněný účet: bude bez poplatků a ochrání peníze před exekutory

30.11.2020 Běžný účet

Zabránit tomu, aby vám exekutoři zabavili i to, na co nemají nárok. Přesně to má za úkol nový chráněný účet. Návrh na jeho vytvoření nedávno schválila poslanecká sněmovna a nyní ji bude řešit senát. Pokud tato novela exekučních předpisů projde, nebudou se už dlužníci bát, že přijdou o nezabavitelné minimum.

REKLAMA

Přestože má nezabavitelné minimum zůstat dlužníkovi i nyní, v praxi to tak často není.

Jak je to možné?

Stačí, aby měl dlužník víc exekucí najednou.

V takovém případě první z nich zpravidla dopadne už na jeho plat. Od tak zaměstnavatele dostane na účet jen nezabavitelné minimum.

Druhá exekuce pak může být vedená proti kontu. Tím pádem se dotkne i zbývajících peněz, které přišly od zaměstnavatele. Přestože je to nezabavitelné minimum.

Cíl: vrátit dlužníky do běžné ekonomiky

I když se proti zmíněnému postupu ohradil i ústavní soud, v praxi není podobné chování exekutorů nijak výjimečné. A je také jedním z důvodů, proč lidé raději:

  • pracují na černo,
  • nechávají si peníze vyplácet v hotovosti
  • nebo využívají účty svých příbuzných a známých.

Novela exekučních předpisů má tuto praxi omezit. Podle poslanců, kteří ji předložili, by se díky ní měla alespoň část dlužníků se svými příjmy vrátit z šedé a černé ekonomiky zpět do té oficiální.

Můžete mít jen jeden chráněný účet

Novinka počítá s tím, že na chráněném účtu budou mít dlužníci až trojnásobek životního minima. Tyto peníze budou pro věřitele nedotknutelné. Na chráněný účet totiž nemůže být vedená exekuce.

Každý dlužník přitom může mít maximálně jedno takové konto.

Když se pokusí toto nařízení obejít tím, že si u jiného poskytovatele založí další chráněný účet, bude mít smůlu. Banky si pomocí filtrů zjistí, jestli už klient tento produkt nevyužívá jinde.

Tak to alespoň plánuje novela exekučních předpisů.

Ochrání mzdu i sociální dávky

Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

Poslanci počítají s tím, že chráněný účet získá pouze dlužník, který mají obstavený účet.

Jakmile se do takové situace dostane, může o jeho zřízení požádat svou banku. Zároveň o všem informuje zaměstnavatele nebo správu sociálního zabezpečení (pokud dostává například důchod).

Zřízení chráněného účtu následně banka oznámí soudu i exekutorovi. Tyto instituce mohou kontrolovat jaké peníze a odkud na účet míří.

A co všechno vám může na konto přijít? Všechny příjmy, které ze zákona nepodléhají exekuci. Tedy například nezabavitelná část:

  • mzdy,
  • důchodu,
  • nemocenských dávek,
  • mateřské,
  • rodičovské,
  • celé ošetřovné
  • nebo celé sociální dávky, u kterých není možná exekuce.

Stokorunových poplatků se bát nemusíte

Velkou výhodou nového chráněného účtu je jeho cena. Zřízení i vedení konta totiž budou zdarma. V současnosti přitom lidé za vedení obstaveného účtu platí i stovky korun měsíčně.

U chráněného účtu nic takové nehrozí.

Můžete se ale setkat s dalšími poplatky, jako jsou například:

  • za výběry z bankomatů
  • nebo za převody peněz v České republice či v zahraničí.

Základem je správný výběr běžného účtu

Zmíněné poplatky vycházejí ze sazebníku vašeho běžného účtu. Proto je důležité při výběru nového konta tyto parametry nepodcenit.

Vždy si proto nejdřív prostudujte nabídky, které jsou aktuálně na trhu. Ideálním pomocníkem je srovnání běžných účtů.

Běžný účet bez poplatků

S jeho pomocí porovnáte běžné účty podle všech potřebných parametrů. Bez zdlouhavého obcházení poboček nebo pročítání webových stránek jednotlivých bank tak vyberete konto, které nejlépe odpovídá vašim požadavkům.

A které vám případ pomůže i ochránit vaše peníze bez zbytečných nákladů.

Organizace kritizují příliš složité zřízení

Koaliční novelu exekučních předpisů podpořila ve sněmovně i většina opozice. A vítají ji také různá sdružení, která pomáhají dlužníkům.

Zároveň ale kritizují poměrně složité sjednání chráněného účtu. Exekutoři totiž mají mít časovou lhůtu, ve které se ke zřízení konta vyjádří. A ta jim dává prostor, aby dlužníkům strhli ze stávajícího účtu ještě jednu výplatu. Hrozí tedy, že toho budou někteří exekutoři zneužívat.

Podle kritiků novely by snadnější a rychlejší zřízení účtu toto riziko eliminovalo. A dlužníky chránilo účinněji.

Platnost? Nejdřív od dubna

Vládní krok překvapivě vítají také věřitelé. I když podle nich nevrátí ze šedé či černé ekonomiky všechny dlužníky, pomůže to alespoň část jejich příjmů legalizovat. Věřitelé tak budou mít větší šanci na uhrazení svých pohledávek.

Dlužníci zase díky kontu získají jistotu, že nepřijdou o nezabavitelné minimum. Klesne tak riziko, že si budou půjčovat od lichvářů.

Na zřízení chráněného účtu si ale musejí ještě několik měsíců počkat. Aktuálně je totiž novela v senátu.

Původně přitom měla vstoupit v platnost už od začátku roku 2021, její schvalování se ale protáhlo. Platit tak začne zřejmě až od dubna 2021.

REKLAMA

ANKETA k článku Nový chráněný účet: bude bez poplatků a ochrání peníze před exekutory

Pomůže chráněný účet dlužníkům v exekucích a insolvencích?

Počet odpovědí: 308

KOMENTÁŘE k článku Nový chráněný účet: bude bez poplatků a ochrání peníze před exekutory

Přidejte nový komentář

Dotaz, Komentoval(a): Simona

12.1.2021 20:52:04
Dobrý večer, mám dotaz. Měla jsem běžný účet u spořitelny, bohužel mi ho zablokoval exekutor, na účet už chodily peníze po srážkách ve mzd. účtárně. Peníze si nechávám posílat všelijak. Budumít také možnost si vytvořit chráněný účet, kdyžv součastnosti žádný nemám? Děkuji

účet u banky, Komentoval(a): Bohuslav

13.1.2021 17:29:49

Dobrý den, už 2 banky mi odmítly založit si účet, že prý nesmějí. Hlásil jsem exekuce. Bude povinností bank zakládat účty? Zatím to je tak, že mi Air Bank zrušila zablokováný účet před měsícem. Tak co mám dělat, abych měl účet v bance? Rád bych si nakupoval kartou, 10 let nemohu, děkuji.

RE: účet u banky, Komentoval(a): Petr Jermář

14.1.2021 13:25:50

Dobrý den, chráněný účet doposud schválen nebyl (Senát vrátil před Vánocemi zákon zpět do Poslanecké sněmovny). Doporučuji vyčkat na finální znění zákona.

Jste-li 10 let v exekuci, doporučuji se pokusit dluhy splácet. Je-li to nad vaše síly, požádejte o osobní bankrot (5 let byste splácel min. 2 200 Kč měsíčně a následně by Vám bylo vše prominuto).

Chráněný účet, Komentoval(a): Radomil Šamaj

20.1.2021 01:58:05
Na chráněném účtu budou chráněny peníze ve výši 3 násobku životního minima. To si snad dělají legraci? A vše nad to sebere exekutor? K čemu to je ? Já jsem si myslel, že když tam přijdou už očesané peníze tak tam můžu mít pak kolik chci. Co je to potom podle našich poslanců to slovo nezabavitelné? Zase trapný paskvil.

chráněny účet , Komentoval(a): Bohuslav

25.1.2021 16:30:43
odpověď nahoře kecate nesmysly splácím 10 let jen úrok z úroků, nesplatitelne nikdy tak je to uděláno schválně všichni ex. to tak delaj , insolvenci? mám známého 5 let platili oba manželé vše v pořádku splaceno a hned na to se ozvaly další exekutoři a str havaj jin znova úroky z úroků, volali správci a ten z tím nechce nic mít přitom se oni do insolence nepřihlásili a po 5 letech si počkali a znova, mate špatně naivní rady pane

Re: Insolvence nebo exekuce, Komentoval(a): Petr Jermář

25.1.2021 22:44:28

Dobrý den, po úspěšně ukončeném oddlužení jsou všechny dluhy vzniklé před vstupem do insolvence prominuty a nelze je dále vymáhat. Mnoho věřitelů spoléhá na neznalost dlužníků a dále se snaží tyto prominuté dluhy vymáhat exekučně. Stačí požádat soud o zastavení exekuce a předložit rozhodnutí insolvenčního soudu o prominutí dluhů. Pomocí insolvence se můžete zbavit všech svých dluhů a to ve zcela libovolné výši. Stačí po dobu 5 let splácet měsíčně min. 2 200 Kč a zbytek Vám bude prominut (od 6/2019 nemáte ani povinnost splatit min. 30% přihlášených pohledávek).

Chráněný účet, Komentoval(a): Jiří

27.1.2021 12:42:27
Dobrý den prosím mám dotaz v současné době mám asi 6 bankovních účtů všechny jsou zablokované když bych si u jedné s bank kde je účet zablokovaný založil takzvaný chráněný účet byl by ten druhý na kterém je blokace zrušený děkuji předem za případnou odpověd

Exekuce,vz insolvence, Komentoval(a): Tomáš Kříž

27.1.2021 18:57:21
Dobrý den.Tak předně,do insolvence se nelze přihlásit jen tak.Podminkou je mít více exekucí, nejlépe 3a více,a lepší je mít větší finanční závazky,tak mě to řekl právník který se insolvenci zabývá.Takze jsem platil za jiného, vlastní blbost ručil jsem, 6,5 let celkem cca 800000,-Štesti bylo, že neobstavili účet,to bych se pásl.Jsem už snad čistej,ale bylo to peklo,ale řeším ten problém s účtem,chci si ho založit, nemám účet,mám jen dispoziční právo,byl jsem v ČSOB,a paní na mě vyvalila že jsem kdysi měl účet v 2005 a dlužil jsem,a že jí to nepustí, že je to 37000,-zvláštní je že dva právníci hledali,NBU hledal,a nic.Tak jsem dnes vyjel centrální evidenci exekucí na poště a nemám žádný záznam,co stím? Mám pocit, že banky, exekutoři,a další jen zneužívají těch co jsem dostanou na dno,aby si ještě více kopli, že?

RE: Exekuce vs insolvence, Komentoval(a): Petr Jermář

28.1.2021 14:47:56
Dobrý den, pro vstup do insolvence stačí být předlužen nebo mít závazky po splatnosti více než 30 dnů u min. dvou věřitelů. Určitě není nutné být v exekuci nebo mít dokonce více exekucí.

Záložny, Komentoval(a): Jakub

2.2.2021 11:41:13
Dobrý den, platí povinnost poskytovat CHÚ i pro záložny?

Insolvence, Komentoval(a): Jan

11.2.2021 16:58:47
Dobrý den, k 8.2. mi byla samosoudcem schválena insolvence. Po uplynutí 2 měsíců a přihlášení všech věřitelů si tedy taky mohu založit tento chráněný účet?
A ještě druhý dotaz.. Z mého příjmu na HPP si tedy strhne insolvencni spravce co potrebuje.. A kdyz si ve volnem case privydelam na brigade na DPP, mohu si tyto peníze poslat na chráněný účet?
Díky moc a hezký den,

Jan M.

Chráněny účet , Komentoval(a): Zdenka

13.2.2021 10:16:33
K čemu mi je chráněny účet, když na něj přijdou peníze snížené o exekuci cca 13 000 kc a na účtu mohu mít 3 násobek minima, ti. cca 11 500kc? Takže jeste mi seberou o 1 500 Kč víc, než dělají exekuční srážky. Takový účet mi je k ničemu, neznám zaměstnavatele, který mi na tento účet pošle jen část mzdy a zbytek složenkou. Tohle si vláda může strčit za klobouk. Děkuji za odpověď

chránený učet, Komentoval(a): Tony

7.3.2021 17:19:35
Jsou již nové informace o chráněnem učtu, který má byt aktivní k 1.4.2021? Existuje banka, která ho v ČR už poskytuje?

Chráněný účet a exekutor, Komentoval(a): Dana

18.8.2021 21:22:22
Můj názor po letech zkušeností je, nevěřit a vyhnout se veškerým oficialitam. A už vůbec ne se doprošovat. Ať Vám založí účet váš nezadluženy příbuzný nebo kamarád s Vašim dispozičním právem k učtu. A je po problému. Akorát zadlužený důchodce si musí dojít pro peníze na poštu. Opravdu vymysleli paskvil.

RE: Chráněný účet, Komentoval(a): Petr Jermář

19.8.2021 16:41:26

Dobrý den, exekutor může obstavit i cizí účet, na kterém se nachází peníze dlužníka. Tímto byste velmi poškodil příbuzného či kamaráda, který by kvůli vašemu nezodpovědnému jednání třeba následně nezískal půjčku či hypotéku. Důrazně nedoporučuji zakládání bankovních produktů na cizí jméno.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

16.4.2024 Běžný účet

Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

20.3.2024 Běžný účet

Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

Co se děje s běžným účtem po úmrtí

22.1.2024 Běžný účet

Co se stane s účty v bance, když jejich majitel zemře? Za jak dlouho banka zjistí, že majitel účtu už nežije a na jak dlouho prostředky na účtu zablokuje? Co potřebujete bance doložit, aby vám coby dědicům vyplatila peníze z účtů zůstavitele? Jak se bude tento příjem danit? Musí banky pojišťovat i vklady na zablokovaných účtech?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena