Banky.cz Články Běžný účet Zájem o mobilní bankovnictví rychle roste. I díky koronaviru

Zájem o mobilní bankovnictví rychle roste. I díky koronaviru

10.6.2020 Běžný účet

Rychleji a rychleji roste v poslední době zájem o mobilní bankovnictví. Některé služby, které bankovní aplikace nabízí, zaznamenaly růst v řádu desítek procent. Pomohla tomu mimo jiné pandemie koronaviru COVID-19 a vládní nařízení omezující pohyb venku. Banky navíc lákají na stále nové funkce a možnosti.

REKLAMA

Omezení venkovního pohybu inspirovalo několik bank ke zveřejnění různých statistik a průzkumů. Vyplynulo z nich jediné – klienti začali v minulých měsících mnohem víc využívat internetové a hlavně mobilní bankovnictví.

Například Air Bank zjistila, že:

  • 39% lidí začalo častěji využívat internetové a mobilní bankovnictví
  • a že u 36% klientů on-line bankovnictví zcela nahradilo návštěvu pobočky

Česká spořitelna zase zveřejnila, že její mobilní bankovnictví George využívá už 800 000 lidí a klienti se k němu přihlásí v průměru 25× měsíčně.

Velký růst zájmu zaznamenala také Komerční banka. Zatímco v únoru měla její bankovní aplikace 10,5 milionu přístupů, v dubnu to bylo o milion víc. Tedy 11,5 milionu přihlášení.

U Equa bank zase v době koronakrize vzrostl o 45% počet běžných účtů otevřených on-line. A počet půjček uzavřených pomocí její mobilní banky vyskočil o 40%.

Od plateb přes půjčky až po investice

Vládní opatření proti šíření koronaviru tak přispěla k rychlejšímu rozšíření služeb mobilního bankovnictví. Stoupající zájem o ovládání banky z mobilu ale poskytovatelé sledují už řadu let. Sami tomu pomáhají spouštěním nových služeb, které klientům usnadňují správu účtu.

Patří mezi ně například:

  • placení mobilem pomocí Google Pay a Apple Pay
  • platby prostřednictvím QR kódu
  • možnost úpravy osobních údajů, například trvalého bydliště, přímo v bankovní aplikaci
  • otevření běžného nebo spořicího účtu z mobilního telefonu
  • nebo získání půjčky pomocí mobilu
Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

Samozřejmostí jsou i přehledy o pohybu na kontě a aktuálních půjčkách, platby účtů nebo zadávání a upravování trvalých příkazů. Stále běžnější je také možnost investovat peníze přímo z mobilu.

Poskytovatelé lákají na další funkce

Zejména u mladých klientů se mobilní bankovnictví stále častěji stává argumentem pro založení konta u jedné nebo druhé banky. I když faktorů, které byste měli vzít v úvahu při porovnání běžných účtů, je víc. Patří mezi ně například poplatky spojené s kontem nebo podmínky výběru peněz z bankomatu.

Bankovní aplikace ale hrají stále důležitější roli. A proto se poskytovatelé intenzivně soustředí na jejich vylepšování. Letos tak představili například:

  • možnost převedení účtu k nové bance z mobilu
  • odesílání SEPA plateb prostřednictvím mobilního bankovnictví
  • nebo přihlašování do mobilní banky pomocí Face ID – tedy snímáním vaší tváře

Mobilní banka a konec platebních karet

Nejzásadnějším vylepšením posledních let ale stále zůstává možnost platby z mobilu prostřednictvím Google Pay a Apple Pay. Alespoň jednu z těchto možností nabízí v současnosti naprostá většina českých bank.

Mezi klienty je tato služba stále populárnější. A může se dokonce stát mezikrokem, který povede až ke zrušení klasických platebních karet.

Přesně to totiž v současnosti plánuje platební metoda Twisto. Tedy služba postavená na spojení výhod:

Nově chce využívat pouze Apple Pay a Google Pay a s plastovými kreditními kartami už příliš nepočítá – klientům je bude vydávat jen na vyžádání.

Běžný účet bez poplatků

I když české banky mají zatím k takovému kroku daleko, rozhodně se nedá vyloučit, že k němu v budoucnu dojde. Už proto, že právě moderní finanční služby, jako je například Twisto nebo Revolut, jsou velkým tahounem v modernizaci bankovních služeb.

Zásadní ale bude další růst obliby mobilního bankovnictví.

Další krok: banky chtějí chatboty

Bankovnictví v mobilu je na českém trhu už 9 let. V květnu 2011 představila první bankovní aplikaci Fio banka. Postupně se přidávali i další poskytovatelé a aplikace dostávaly stále nové a nové funkce.

Velkým zlomem byla zejména možnost využít k zabezpečení mobilního bankovnictví otisk prstu. Právě to umožňuje rychlé a zároveň maximálně bezpečné ověření totožnosti potřebné pro různé finanční operace. Podobně navíc nyní slouží i zmíněné Face ID.

V současnosti se chtějí poskytovatelé u on-line bankovnictví výrazně soustředit zejména na využití automatizovaných asistentů – chatbotů. Vyplývá to alespoň z vyjádření některých bank.

Chatboti dokáží automaticky reagovat na dotazy a požadavky uživatelů. V reálném čase a v kteroukoliv denní dobu. Poradí jim nejen s ovládáním mobilní banky, ale i s různými problémy a nejasnostmi, na které mohou narazit.

Poskytovatelé si tak od nich slibují zejména zefektivnění komunikace s uživateli. A tím pádem i získání spokojenějších a věrnějších klientů.

REKLAMA

ANKETA k článku Zájem o mobilní bankovnictví rychle roste. I díky koronaviru

Používáte mobilní bankovnictví?

Počet odpovědí: 118

KOMENTÁŘE k článku Zájem o mobilní bankovnictví rychle roste. I díky koronaviru

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

16.4.2024 Běžný účet

Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

20.3.2024 Běžný účet

Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

Co se děje s běžným účtem po úmrtí

22.1.2024 Běžný účet

Co se stane s účty v bance, když jejich majitel zemře? Za jak dlouho banka zjistí, že majitel účtu už nežije a na jak dlouho prostředky na účtu zablokuje? Co potřebujete bance doložit, aby vám coby dědicům vyplatila peníze z účtů zůstavitele? Jak se bude tento příjem danit? Musí banky pojišťovat i vklady na zablokovaných účtech?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena