Finanční manuál pro seniory

I s průměrným důchodem 11 700 Kč lze v penzi rozumně vyžít. Klíčem k úspěchu jsou optimalizované rodinné finance, úspory a vlastní bydlení. Jak platit složenky a kterých produktů se raději vyvarovat?

REKLAMA

Dnešní doba s sebou přináší zvýšené nároky na všeobecný rozhled a informovanost. Zatímco v minulosti nebyla v mnoha ohledech možnost volby, dnes máte téměř vždy na výběr z široké palety produktů a služeb. Je kladen důraz na vlastní odpovědnost. Níže uvedená doporučení nejsou všelékem na rodinné nesnáze, nicméně dokáží seniorům výrazně ulehčit život po finanční stránce.

Pro budoucí seniory

Senior

Vlastní bydlení: Mimo výchovy dětí by hlavním životním cílem mělo být zajištění vlastního bydlení. Nájem přenechte mladým, kteří několik málo let po škole třeba ještě nemají zcela jasno v tom, kde chtějí žít a pracovat. Koupi nemovitosti je nejlépe načasovat do momentu „našetřeno 10-30% z ceny bytu/RD, před založením rodiny, do 30 let“. Hypotéku pak máte doplacenou nejpozději v 60 letech. Platit po celý život nájem je nejenom zbytečný luxus, ale také hazard se stářím, kdy z průměrného důchodu lze jen velmi obtížně financovat činži.

Spoření na důchod: Průměrný důchod dnes činí 11 700 Kč a mediánová hrubá mzda 24 000 Kč (čistého 18 606 Kč). S odchodem do penze se tak čistý příjem propadá zhruba o jednu třetinu (což není vůbec špatné na to, jak moc se „nadává na nízké důchody“). I tak ale platí, že pro zachování svého životního standardu v penzi je nutné mít úspory, které Vám tento výpadek příjmů dorovnají. Budete-li si po 30 let dávat stranou 2 000 Kč měsíčně, pak můžete v penzi čerpat po dobu 15 let zhruba 4 000 Kč měsíčně. Doplňkové penzijní spoření s měsíčním úložkou 1 000 Kč a státním příspěvkem 230 Kč je dobrým začátkem.

Rodina: Žít single a táhnout domácnost z jednoho platu/důchodu je poměrně nákladný koníček. Výdaje na bydlení jsou z větší části fixní (nájem, splátka hypotéky) a jen málo závislé na počtu osob v domácnosti (energie, voda, odpad). Za velký luxus lze považovat rozvod a placení alimentů. Přesto 50% manželství dnes končí rozvodem. Proti gustu žádný dišputát, ale je třeba se připravit na výrazně nákladnější živobytí (zajistit si dodatečný příjem nebo omezit své výdaje na zbytné aktivity).

Se dvěma průměrnými důchody (23 400 Kč), vlastním bydlením a úsporami se žije v penzi velmi komfortně. Přitom by pro budoucí seniory nemělo být vůbec obtížné dosáhnout takovéto startovací pozice před důchodem. Máte na to dobrých 40 let produktivní fáze života!

Pro seniory

Běžný účet: Nutnost, bez které se neobejdete. Zcela bezplatné vedení účtu bez jakýchkoliv podmínek dnes nabízí Equa bank (včetně neomezených výběrů z bankomatů všech bank), Fio banka a Air Bank (výběry z bankomatů zdarma jen z vlastní sítě).

Důchod: Vyplácet bezhotovostně na běžný účet. Chodit pro něj na poštu či si ho nechat donášet pošťačkou je zcela zbytečné. Výrazně tím zvyšujete riziko krádeže/přepadení. Většina zlodějů se zaměřuje právě na seniory na poštách.

Složenky/SIPO: Platit bezhotovostně přes internet-banking z pohodlí domova, je to zcela zdarma. Složenka na poště vyjde min. na 30 Kč, musíte na poštu dojít, vystát si frontu a opět se vystavujete riziku krádeže/přepadení.

Hotovost: Byt není trezor, peníze patří do banky. Nikdy se nestane, že byste v řádu minut potřebovali stotisícovou hotovost. Lupiči vykrádají nejvíce právě byty seniorů, neboť je to sázka na jistotu – téměř vždy odchází s desítkami tisíc korun. Doma mějte max. pár tisíc korun na běžný provoz domácnosti a všechny nákupy plaťte kartou. Je to zcela zdarma a minimalizujete tím riziko krádeže/přepadení/podvodu. Bankomat je dnes téměř na každém rohu a výběry jsou zdarma.

Cennosti: Zdaleka nejlepší je nemít doma žádné cennosti. Drahé šperky, zlato a jiné předměty vysoké hodnoty patří do bezpečností schránky v bance (pronájem vyjde u menší schránky na cca 1 000 Kč/rok).

Půjčky: Nebrat. V posledních letech roste počet seniorů v exekuci. Obstavit lze důchod i sociální dávky. Přitom po šedesátce byste už měli mít dostatek životních zkušeností na to, abyste se půjčkám vyhýbali obloukem. Půjčovat si na spotřebu (nová televize, dovolená, dárky pro vnoučata) je špatné.

Důchod

Běžný účet

Ručitel/zástavy: Za žádných okolností nedělat nikomu ručitele či dávat svůj byt/dům do zástavy. Banky mají přebytek peněz, půjčí velmi ochotně každému, kdo je schopen řádně splácet. Pokud banka vašim dětem, vnukům či známým půjčit nechce, je to jen pro jejich dobro, neboť zde existuje velké riziko nesplácení. Banka je chce ušetřit exekucí a osobních bankrotů. Dělat svým dětem ručitele za půjčku či dát do zástavy váš dům pro jejich hypotéku, to je nejrychlejší cesta k bankrotu. 

Děti a vnuci: Důchod slouží k pokrytí životních potřeb seniorů, ne k financování jejich dětí a vnuků. Hraje-li někdo z rodiny na automatech, je zadlužený, v exekuci atd. – to nejlepší co pro něj můžete udělat je nedávat mu žádné peníze. Bylo by to nevýchovné, nic by se nezměnilo a do problémů by to stáhlo i Vás.

Podomní prodejci: Vyhazovat ode dveří a volat na ně Policii. Žádné zázračné a neopakovatelné nabídky produktů a služeb Vás zde nečekají, jen samé podvody. Podobní prodej je navíc v mnoha obcích zakázán místní vyhláškou.

Prodejci po telefonu: Stejná sorta lidí jako podomní prodejci. Nabízejí předražené služby a zkoušejí různé fígle, jak z Vás vytáhnout peníze či Vás uvázat k pravidelnému odběru nepotřebného zboží. Hovor je nejlepší co nejdříve ukončit a vůbec se s nimi nebavit. Telefonní čísla svých obětí získávají obvykle ne zcela legální cestou.

Předváděcí akce: O tomto fenoménu byl natočen i dokument s názvem Šmejdi. Leták vypadá lákavě, slibuje poznávací výlet, oběd, hodnotné dary pro všechny a soutěž. Jedná se ale vždy o podvod. Bohužel i přes veškerou osvětu se senioři nadále těchto akcí účastní. Kvalitní sada hrnců přijde na 3 000 Kč stejně jako moderní vysavač. Léčivé lampy jsou na tom s realitou podobně jako lampa Aladinova (patří do říše pohádek).

Adekvátně velké bydlení: Nemáte-li splněn celoživotní domácí úkol a stále žijete v nájmu, pak je vhodné se zamyslet nad velikostí pronajímaného bytu. Děti se už odstěhovaly a do práce denně nedojíždíte. Potřebujete stále tak velký a dobře situovaný byt? Nebo by Vám stačilo něco levnějšího? Stěhování určitě není na stará kolena jednoduchou záležitostí. Vyplatí se ale dávat většinu důchodu za prostorný být v centru města, když by Vám stačilo něco menšího blíže přírodě a za poloviční cenu?

Hromadění zásob: Nekupujte více než potřebujete, ani když je zboží v akci. Budou další akce a všeho je dostatek. Stejně tak je zbytečné pořizovat budoucí výbavu vnukům do domácnosti a plnit si tím sklep.

Cestujte a buďte aktivní: ČD nabízí za roční poplatek 1 490 Kč neomezené cestování osobními a spěšnými vlaky (na rychlíky/EC sleva 50%) - IN Senior. To je zadarmo. Jezděte za příbuznými, na výlety či za kulturou. Je to mnohem lepší než předváděcí akce Šmejdů. MHD většiny měst nabízejí nad 70 let cestování zcela zdarma. Obce dotují (někdy až 100%) zájmové aktivity pro seniory – využijte toho. Plavaní, ZOO, památky, kulturní akce – senioři mají vždy výrazně zlevněné vstupné.

Nevolte komunisty: Kazíte tím život především budoucím generacím. 

Líbil se Vám náš článek pro současné a budoucí seniory? Doporučujeme též článek Finanční hříchy mladých!

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

REKLAMA

ANKETA k článku Finanční manuál pro seniory

Necháváte si důchod vyplácet na účet?

Počet odpovědí: 143

KOMENTÁŘE k článku Finanční manuál pro seniory

Přidejte nový komentář

RE:, Komentoval(a): Jaroslav Matějka

26.4.2017 11:09:45
Dobrý článek.Všechny body plním.Sám jsem si totiž napsal v důchodu podobný manuál rozšířený o další detaily.

Senioři, Komentoval(a): Pupini

8.5.2017 21:30:55

Vazeni! Tak jsem si take precetl ten optimisticky clanek od p. Jermare. A ted to strucne shrnu: Pan Jermar se zrejme ma dobre a ma vyssi duchod nez ten zakladni a ma sve deti financne zabezpecene. Nema problem a vsechno je v pohode. Cestujte si, foťte, radujte se lidičky! Pak pise, at seniori nevoli komunisty. Sam je komunista, lampasak nebo oboji. Jakby ne, vzdyt kolik z nas penzistu se ma dobre a zije bez problemu? Mate mit vlastni byt ci dum-meli jste na jeho opatreni 40 let-takze on dostal sluzebni zdarma a po prevratu Charty si ho za par korun koupil do vlastnictvi.. Anebo zdedil Barrandov jako Velky Havel...tihle lide se nebudou mit nikdy tak "dobre" jako obycejny a pridanim let i sedreny penzista.Za to jsou k nam "socialni" a budou nam davat chytre rady ZDARMA,jako bychom o to stali!Jeste jste pane Jermar zapomnel dopsat, ze i na smrt nutno pamatovat castkou 18000 kc,coz cini zakladni poplatek za kremaci BEZ OBŘADU.(jinak budete rozemleti v krabici a umisteni pod cislem nekde v regalu tzv."socek"). Takze vazeni,klidne volte i komunisty, je to protivaha Kalousku apod.

celkem dobré rady, Komentoval(a): Karel Dušek

7.12.2020 20:50:27
Celkem dobré rady, jak by to mělo chodit v průměrně bohaté zemi bez zátěže 40 let komunismu pro průměrného občana s průměrnou finanční gramotností. Ti lepší jsou už za vodou a některým to můžete opakovat i dvakrát a stejně to nepochopí....

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Jak a kolik měsíčně spořit a odkládat na důstojný důchod?

Výše důchodů je tématem, které hýbe společností už nějaký ten pátek. Není to tak dlouho, co spatřila světlo světa důchodová reforma, na které se delší dobu pracovalo. Teď je skutečností, pro mnohé z nás ale znamená ne moc příznivé vyhlídky. Kdo se na důchod nezabezpečí sám, nemůže s důstojným stářím moc počítat. Státem vyplácený důchod naše potřeby nepokryje. Jak se tedy zabezpečit? Jak na plánování důchodu a finanční nezávislost v důchodu? Podívejte se na naše rady pro spoření na důchod.

Nástroje a aplikace pro správu rodinného rozpočtu

Všude se mluví o nutnosti sestavit si rodinný rozpočet. Ale vy možná nevíte, jak přesně na to, nebo se vám do tak podrobné administrace vůbec nechce. Toho času, a ani by vás to asi nebavilo. Vězte, že stejně to má spousta jiných lidí, včetně vývojářů aplikací. Vytvořili už spoustu aplikací, s nimiž si zjednodušíte správu rodinných financí.

Jaká je průměrná výše starobního důchodu

Jak se má, stran svého důchodu, průměrný český senior a průměrná česká seniorka? Jak vysokou část příjmu musejí vydat na základní potraviny a o kolik jim po odchodu z pracovního trhu klesly příjmy? Jak je to v jiných zemích Evropy? A jak si svůj důchod, respektive materiální zajištění, efektivně  zvýšit už nyní?

Jak si zajistit důstojný důchod? Pomůžou vám chytré a bezpečné investice

Zapomenout na nekonečnou práci a užít si zasloužený důchod. Na to se těší spousta lidí. Jenže realita je často úplně jiná. Důchod od státu totiž na klidný a důstojný odpočinek zdaleka nestačí. A proto nezbývá, než abyste si na důchod ušetřili sami. Tím nejefektivnějším způsobem jsou přitom investice.

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena