Banky.cz Články Pojištění Jak na pojištění čelního skla u auta 1: Podívejte se, komu se vyplatí

Jak na pojištění čelního skla u auta 1: Podívejte se, komu se vyplatí

3.8.2019 Pojištění

Stačí trocha smůly, kamínek s průměrem sotva 2 milimetry a škoda za 10 000 korun (a klidně i víc) je na světě. I tolik stojí výměna skla u auta. Řešením je pojištění čelního skla. Dokáže vám totiž ušetřit dost peněz. Ne každý ho ale potřebuje. V prvním díle našeho miniseriálu si proto ukážeme, kdy po pojištění skla sáhnout.

REKLAMA

Poškození skla je poměrně specifický problém. Nemůžete ho ignorovat jako třeba poškrábaný lak na dveřích. Za jízdu s prasklým čelním sklem vám totiž hrozí:

  • pokuta až 10 000 korun
  • a 5 „trestných” bodů.

A to v případě, že prasklina jakkoliv zasahuje do stírací plochy.

Pokud se navíc poškození týká více než 50 % plochy skla, policie vám může zadržet malý technický průkaz. A dokud sklo nevyměníte, nemůžete s autem na silnici.

Kdy má smysl využít pojištění čelního skla

Přestože jsou postihy za jízdu s poškrábaným sklem poměrně přísně, zdaleka ne každému se do pojištění čelního skla chce. Je to logické. Jsou řidiči, kteří se s takovou škodou setkají třeba jednou za 10 let. A někteří i méně často. Jenže další ji řeší i několikrát za rok.

Záleží hlavně na tom, jak často a kudy jezdíte.

Nejčastěji se s poškozením skla setkáte v zimě a na jaře. Tou dobou od kol nejvíc odlétávají kamínky, které se na silnici dostaly se zimním posypem.

Čím víc tedy jezdíte, tím spíš byste měli pojištění či připojištění skel zvážit.

Zároveň by se dalo říct, že pokud sedáte za volant jen přes léto a jezdíte většinou po městě, bez pojištění skla se obejdete.

Životní pojištění od expertů

Jenže pozor!

Spoustu škod napáchá i krupobití. A v takovém případě vám nepomůže, že máte auto celý rok pouze zaparkované na zahradě a vyjedete s ním jednou za měsíc.

Jen letos v červnu a červenci pojišťovny zaznamenaly stovky takových případů.

Celkově podle pojišťoven tvoří poškození skla až čtvrtinu pojistných událostí týkajících se pojištění motorových vozidel. Drtivá většina poskytovatelů proto připojištění skla klientům nabízí. Jedinou výjimkou je První klubová pojišťovna, která je na českém trhu od roku 2015.

Kdy musíte sklo vyměnit

I když je poškození skla poměrně časté, zdaleka ne vždy ho musíte řešit jeho výměnou. V některých případech jde vše opravit. V autoservisu vás to obvykle vyjde maximálně na pár tisíc korun. Oprava skla stačí, když:

  • je poškození mimo zorné pole řidiče
  • a má průměr maximálně 2,5 centimetru.

Pokud ale některý z těchto parametrů neplatí, počítejte s výměnou skla.

Průměrně za ni zaplatíte okolo 8 500 korun. Záleží ale na stáří auta i typu skla. U novějších aut s moderním vyhřívaným sklem se senzory deště se snadno dostanete i přes 20 000 korun.

Na povinné ručení nespoléhejte

Zásadní otázkou tedy je, jak se proti poškození skla co nejlépe pojistit.

Životní pojištění od expertů

Určitě nespoléhejte na to, že někomu odlétne kamínek od kola na vaše sklo a on se ke způsobené škodě přizná a vyřeší vše z povinného ručení. Obvykle o něčem takovém ani neví. A i kdyby věděl, neznamená to, že se přizná.

Sami přitom něco takového jen těžko dokážete. Obvykle se vše dostane do situace „tvrzení proti tvrzení” a pojišťovna takovou situaci odmítne z povinného ručení proplatit.

Jedinou šancí může být, že máte vše natočené pomocí palubní kamery. Nemůžete na to ale spoléhat.

Nepočítejte ani s tím, že k podobnému doznání přesvědčíte kamaráda jen proto, abyste výměnu nemuseli platit sami. Pokud by tvrdil, že vám škodu způsobil kamínek, který odlétl od jeho auta, připravil by se o bonusy z povinného ručení. A to si každý rozmyslí.

Nehledě na to, že byste se tím dopustili pojistného podvodu. A za ten hrozí několik let vězení!

Jak vybrat pojištění skla

Lepším řešením je sklo pojistit. Buď můžete uzavřít havarijní pojištění, které bude na poškození skla myslet rovnou, nebo si sklo k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění připojistíte.

Která z těchto variant je výhodnější a na co si dát u pojištění skla pozor, si ukážeme v našem dalším článku Jak na pojištění čelního skla u auta 2.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak na pojištění čelního skla u auta 1: Podívejte se, komu se vyplatí

Mám pojištěné čelní sklo?

Počet odpovědí: 139

KOMENTÁŘE k článku Jak na pojištění čelního skla u auta 1: Podívejte se, komu se vyplatí

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena