Banky.cz Články Pojištění Životní pojištění k hypotéce

Životní pojištění k hypotéce

4.7.2018 Pojištění

Nabízí Vám banka slevu z úrokové sazby za sjednání pojištění schopnosti splácet? Na první pohled lákavá nabídka se nemusí vždy vyplatit. Pojďme se blíže podívat na jednotlivé druhy připojištění.

REKLAMA

Pojištění schopnosti splácet

Každý klient jenž si sjedná hypoteční úvěr by se měl zajistit pro případ nečekaných životních událostí, které mohou negativně ovlivnit jeho příjem a tím pádem ohrozit splácení závazků. Ať už jste singl nebo otec od rodiny, dluhy se vždy stávají předmětem dědického řízení stejně jako majetek.

Pojištění schopnosti splácet od bank obvykle kryje riziko smrti a trvalé invalidity. Může taktéž obsahovat různá připojištění. Hlavním problémem tohoto bankopojištění je, že obsahuje mnoho výluk a je drahé. Ve většině případů se tak klientům vyplatí sjednat si zvlášť rizikové nebo životní pojištění

Výhody pojištění schopnosti splácet

  • vyplatí se u starších klientů (pojištění nezohledňuje věk, stejná cena pro mladé pracující i jedince v před-důchodovém věku)
  • vyplatí se u rizikových skupin povolání (klienti s rizikovým povoláním mají vždy dražší životní pojištění, avšak u pojištění schopnosti splácet je stejná cena pro policistu i administrativního pracovníka)
  • možnost pojistit si ztrátu zaměstnání (u životních pojištění nelze)
  • sleva na úrokové sazbě

Nevýhody pojištění schopnosti splácet

  • vysoká cena pojištění
  • obvykle kryje pouze jednoho z žadatelů o úvěr
  • doba platnosti pojištění je pouze po dobu fixace (je lepší se zajistit na celou dobu trvání úvěru)
  • kryje pouze vybraná rizika (běžně nekryje invaliditu 1. nebo 2. stupně, trvalé následky úrazu apod.)
  • maximální výše pojistného plnění může být zastropována na méně než činí zůstatek dluhu
  • oproti životnímu pojištění nelze uplatnit daňové odpočty

Která rizika lze pojistit?

U pojištění schopnosti splácet si můžeme pojistit tato rizika.

Úmrtí

uver.jpg

V případě úmrtí klienta následkem úrazu nebo nemoci banka, resp. její smluvní pojišťovna, uhradí zbývající část hypotéky (jistinu), čímž dojde k úplnému doplacení úvěru.

Životní pojištění od expertů

Nevýhoda: Pojistné plnění není oproti životnímu pojištění vypláceno na účet klienta, ale vždy se z něj doplácí přímo úvěr bance. Tímto přicházíme o možnost se rozhodnout, zdali umořit část úvěru a zbytek si nechat např. na účtu, kdyby nastala další nenadálá událost.

Trvalá invalidita (3. stupeň)

Staneme-li se invalidními 3. stupně (dojde k poklesu pracovní schopnosti o více jak 70%) následkem úrazu nebo nemoci, pojišťovna uhradí nesplacenou část hypotečního úvěru stejně jako je tomu v případě smrti. Invalidita 3. stupně musí být potvrzena posudkem, který vydává příslušný orgán státní správy. Po dobu než posudek doložíme bance za nás banka hradí měsíční splátky hypotéky (nejdéle 12 měsíců).

Nevýhoda: Trvalá invalidita 3. stupně je dle statistik nově přiznávaná jen ve 35% případů. Zbytek invalidit je 1. a 2. stupně. Pojistné plnění je vypláceno stejně jako v případě úmrtí přímo bance a ne klientům na účet (z čehož by si klienti mohli uhradit rehabilitace či vybudování bezbariérového vstupu).

Pracovní neschopnost

Na pojistné plnění má klient nárok jen u pracovních neschopní delších 30 dnů. Pojišťovna následně začne hradit bance měsíční splátky úvěru, avšak max. po dobu jednoho roku. Bance je třeba doložit, že ke dni vzniku pracovní neschopnosti byl klient zaměstnán či měl aktivní živnostenský list.

Nevýhoda: Dle statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) je průměrná délka pracovní neschopnosti 33,2 dne.

Ztráta zaměstnání

dane-4.jpg

Nedobrovolnou ztrátou zaměstnání se rozumí ukončení pracovního poměru klienta ze strany zaměstnavatele, a to z důvodu organizační změny (zánik či přestěhování společnosti) nebo nadbytečnosti zaměstnance. Nelze tedy ukončit pracovní poměr dohodou nebo ze strany zaměstnance.

Pojistné je většinou plněno za předpokladu, že měl klient pracovní poměr na dobu neurčitou, který trval minimálně 6 měsíců, a k pojistné události dojde min. 90 dní od načerpání úvěru. Při splnění těchto podmínek je pojistné plnění vypláceno až po 60 dnech strávených na úřadu práce a max. po dobu jednoho roku.

Životní pojištění od expertů

Nevýhoda: OSVČ si toto riziko pojistit nemohou, možné pouze pro zaměstnance s pracovní smlouvou na dobu neurčitou nebo dobou určitou delší než 1 rok. I propouštění z důvodu organizačních změn či nadbytečnosti se často sjednává dohodou.

Hospitalizace

Jak je z názvu patrné, u tohoto připojištění budeme muset být hospitalizování v nemocnici, ať už následkem úrazu či nemoci, aby nám pojišťovna vyplatila peníze. Na výplatu pojistného vzniká nárok za každý strávený den v nemocnici, avšak až od 3. dne hospitalizace a max. po dobu 60 dní. Riziko hospitalizace je tak možná lepší krýt vlastní rezervou (úsporami).

Nevýhoda: Průměrná délka léčení v nemocnicích činí 6 dní.


Pojištění zásadně nevybíráme jen dle nejnižší ceny. Je třeba si důkladně prostudovat parametry jednotlivých rizik, výluky z pojištění a ostatní pojistné podmínky. Vždy doporučujeme nechat si nezávazně vypracovat nabídky od několika pojišťoven či vyhledat odbornou pomoc specialisty.

REKLAMA

ANKETA k článku Životní pojištění k hypotéce

Mám u hypotéky sjednané pojištění schopnosti splácet?

Počet odpovědí: 262

KOMENTÁŘE k článku Životní pojištění k hypotéce

Přidejte nový komentář

Pojištrní k Hypotece, Komentoval(a): Hudec

19.9.2023 22:06:28
Dobry den mam ,zivotni pojistku k Hypotece..pouze smrt urazem , invsludita , deni odškidne 300 urazem!Jinak z duvodu leku mam same vyluky tak ze na nic pojistka!Ale duvod byl k Hypotece s uroke ,22 Ale fikaace zknocila urokova sazba sla nahoru tudi došlo k poruseni podminek u banky a ja platim drasi Hypotku plus nesmyslnou pojistku mesicne 520 kc...

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena