Banky.cz Články Půjčka Předschválená půjčka vypadá lákavě. Ale pozor, ať se nespálíte!

Předschválená půjčka vypadá lákavě. Ale pozor, ať se nespálíte!

9.7.2019 Půjčka

Otevřete si internetové bankovnictví, přijde vám výpis z účtu nebo něco řešíte na přepážce banky. A všude vám jako věrnému klientovi nabízejí předschválenou půjčku do 15 minut. A bez dokládání příjmu. I když ji nepotřebujete, je ta možnost často tak lákavá, že vám začne vrtat v hlavě. Jenže když ji využijete, může váš to vyjít zbytečně draho.

REKLAMA

Důvod, proč vám banky takové půjčky nabízejí, je jednoduchý. Můžou díky nim vydělat na úrocích.

Zároveň znají stav vašeho účtu. Vědí:

  • jestli vám na něj chodí pravidelné příjmy
  • jak jsou vysoké
  • jaké jsou vaše výdaje
  • a kolik vám každý měsíc z vašich příjmů zbývá

Díky tomu banka získá základní přehled o vaší bonitě. Tedy o tom, jestli zvládnete případný úvěr splácet a kolik se jim vyplatí vám půjčit. Podle toho pak dokáže připravit vhodnou nabídku, která vám pomůže například s řešením nečekaných výdajů.

Jenže to, že je úvěr předschválený, ještě neznamená, že ho opravdu dostanete.

Pozor na další půjčky

A to je první zádrhel. I když vám banka slibuje třeba 100 000 korun, ve finále vám může půjčit jen polovinu. Nebo třetinu. Anebo taky vůbec nic.

Když se rozhodnete nabídku využít – a třeba rovnou v plné výši – čeká vás dotazníkové kolečko. Ať už on-line v internetovém bankovnictví nebo přímo v bance, kde o půjčku požádáte.

Informace, které má banka z pohybů na vašem účtu, totiž nestačí. Zpravidla ji zajímá také:

  • vaše vzdělání
  • rodinný stav
  • nebo počet vyživovaných dětí

A pak to nejdůležitější – vaše finanční závazky mimo banku. Právě ty vás snadno dokáží o půjčku připravit.

Pokud máte například:

  • půjčku
  • kontokorent
  • hypotéku
  • leasing
  • nebo kreditní kartu

o kterých banka neví, může to vaši pozici výrazně zkomplikovat.

A rozhodně se nevyplatí něco takového tajit!

Banka si vás prověří

Banka se nespokojí jen s vaším prohlášením, že žádné jiné závazky nemáte. Vše si prověří v bankovních i nebankovních registrech (CBCB), případně v registru SOLUS a v podobných databázích.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

K nahlédnutí do těchto registrů musíte dát bance souhlas. Samozřejmě to můžete také odmítnout. V tom případě se ale s půjčkou rovnou rozlučte. Banky totiž žádosti, u kterých klient odmítne kontrolu registrů, automaticky zamítají.

Když vše půjde hladce a banka na žádné závazky nenarazí, za chvíli máte peníze na účtu. Třeba do těch 15 minut.

Pokud ale banka objeví nějakou půjčku, kterou jste zatajili nebo jste na ni prostě zapomněli, může nabízený úvěr snížit. Anebo vám nedá vůbec nic.

Dobře si proto promyslete, jestli nějaký úvěr nebo záznam v registrech nemáte. Stává se, že i klienti jsou překvapení, že mají po splatnosti nějakou fakturu, která se pak v registrech objeví.

Pokud banka kvůli tomu vaši žádost zamítne, musí vám sdělit důvod. Spolu s informací, v jakém registru se negativní informace objevily.

Občas automatické schvalování nestačí

Někdy se také stává, že ani po slíbené době nevíte, jestli úvěr dostanete nebo ne. Znamená to, že bankovní systém při prověřování vaší bonity narazil na nějaký zádrhel a nedokázal žádost posoudit automaticky. V tom případě ji musí zaměstnanci banky posoudit ručně.

Může to chvíli trvat. Samo o sobě to ale neznamená, že půjčku nedostanete. Záleží to zejména na tom, jaké důvody vedly k ruční kontrole.

Pokud nakonec banka vaši žádost přece jen zamítne, zdůvodní to zpravidla interními důvody. Můžou jimi být například váš:

  • věk
  • vzdělání
  • nebo zaměstnání

Co přesně k zamítnutí vedlo, se ale zpravidla nedozvíte. Banka to totiž v takových případech prozradit nemusí.

Neznamená to ale, že jinde nemůžete se svou žádostí uspět. Interní pravidla jednotlivých poskytovatelů nebývají úplně stejná.

Porovnejte úrok s jinými nabídkami

Předschválené půjčky mívají ještě jednu výraznou nevýhodu – často nabízejí horší úrok, než jaký dostanete jinde.

Vaše banka sice zná vaši finanční historii, a proto vše zvládne rychle a bez dokládání příjmů, ale také spoléhá na to, že nebudete hledat jinde. Zvlášť, když vám půjčku sama nabídne.

Ve skutečnosti u ostatních poskytovatelů získáte podobnou půjčku také. A často za výhodnějších podmínek. Sice se asi nevyhnete dokládání příjmů, ale zato můžete získat nižší úrok.

Určitě se proto vyplatí ještě před žádostí o předschválenou půjčku porovnat podmínky u ostatních bank. Můžete tak ušetřit. A někdy i docela výrazně!

Nejlevnější půjčka od Zonky

I když jste u své banky třeba 10 let, nepočítejte s tím, že vám nabídne výhodnější podmínky. Stále platí, co jsme zmínili na začátku – banka vám půjčku nabízí v první řadě proto, aby sama vydělala. A protože jste její klient, nemusí se o vás prát. Tím pádem ani nabízet výhodnější podmínky, než jaké najdete u konkurence.

Dejte pozor na RPSN

U nabízené půjčky se nezapomeňte dobře podívat také na její podmínky. Nestačí si jen zkontrolovat úrok. Sám o sobě může být lákavý, ale banka může do půjčky zahrnout další náklady, které úvěr prodraží. Například:

  • poplatek za poskytnutí půjčky
  • poplatek za vedení úvěrového účtu
  • nebo pojištění schopnosti splácet

Poslední možnost přitom často vypadá lákavě a logicky. Vždy je přece lepší být zajištěný pro případ, že se něco stane, že ano?

Je to sice pravda, jenže pojištění schopnosti splácet nepatří k těm nejvýhodnějším (a už vůbec ne nejlevnějším) řešením. Mnohem lepší bývá správně nastavené rizikové pojištění, které si zřídíte jinde.

Rozhodně se proto při prvním pohledu na nabídku nesoustřeďte jen na úrok, ale zajímejte se hlavně o RPSN. Tato zkratka znamená roční procentuální sazbu nákladů a jsou v ní započítané všechny náklady spojené s půjčkou. Přesně vám tedy ukazuje, kolik ve skutečnosti přeplatíte.

A divili byste se, jak moc se někdy od úroku liší!

Sledujte možnosti předčasného splacení

S poplatky souvisí i další věc. Možnosti předčasného splacení úvěru.

Snad každý chce půjčku splatit co nejdřív a mít klid. A určitě se vám nebude líbit, když za mimořádné nebo předčasné splátky budete platit zbytečné poplatky. Anebo když kvůli každé takové splátce poběžíte na pobočku místo toho, abyste ji vyřešili doma od počítače.

Zkontrolujte si proto, jaké podmínky předčasného splacení vám banka nabízí. Proč si komplikovat život, když spousta poskytovatelů nabízí flexibilní úvěry, u kterých si s mimořádnými splátkami poradíte pohodlně a bez jakýchkoliv poplatků? A stačí vám k tomu jen pár kliknutí myší.

Chcete nejlepší půjčku? Porovnávejte!

Než se tedy opravdu rozhodnete pro předschválenou půjčkou, nezapomeňte na několik věcí:

  • popřemýšlejte, jestli nemáte nesplacené úvěry či faktury, kvůli kterým můžete mít záznamy v rejstřících dlužníků
  • ověřte si, jak moc se liší nabízený úrok a RPSN
  • projděte si podmínky předčasného splacení
  • zkontrolujte, zda nejsou k půjčce vázané nějaké další podmínky nebo služby, které nechcete (a za které můžete zbytečně platit)

A to zásadní – nabídku si porovnejte s možnostmi ostatních poskytovatelů. Jen tak máte jistotu, že získáte opravdu výhodnou půjčku, za kterou nezaplatíte víc, než je vám milé.

REKLAMA

ANKETA k článku Předschválená půjčka vypadá lákavě. Ale pozor, ať se nespálíte!

Využil jsem předschválené půjčky?

Počet odpovědí: 165

KOMENTÁŘE k článku Předschválená půjčka vypadá lákavě. Ale pozor, ať se nespálíte!

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Půjčka pro dlužníky: Přehled, srovnání, výhody a nevýhody

26.3.2024 Půjčka

Půjčky pro dlužníky vypadají na první pohled nebezpečně a nezodpovědně. Ale není tomu tak. Půjčku pro dlužníky si totiž vyřizuje i ten, kde chce svůj současný úvěr refinancovat na nový a výhodnější. Nebo ten, kdo chce několik svých stávajících půjček (včetně kontokorentu či kreditky) převést do jednoho nového úvěru, a tím si usnadnit splácení i správu svých půjček. Podívejte se, jak na půjčky při zadlužení.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena