Banky.cz Články Běžný účet Úroky na běžném účtu patří minulosti. Banky nyní sázejí na minimum poplatků

Úroky na běžném účtu patří minulosti. Banky nyní sázejí na minimum poplatků

30.9.2019 Běžný účet
Najít běžný účet, který vám nabídne zhodnocení vložených peněz, je stále větší problém. Banky totiž od úroků na běžných účtech postupně upouštějí. Místo toho lákají na minimum poplatků a snadnou správu peněz.
REKLAMA

Ještě před několika lety úroky na běžném účtu nabízela skoro každá banka. Jenže postupně se začalo ukazovat, že mírné zhodnocení, které je kompenzované řadou poplatků, už klienty netáhne. Místo toho začali dávat přednost mladším poskytovatelům, kteří slibovali minimum poplatků a co nejméně administrativy.

Úrok na běžném účtu nově ruší i spořitelna

Postupně se tomuto trendu přizpůsobila většina bank na trhu. Výsledkem je, že jich úročení běžného účtu nabízí stále méně.

Naposledy se k tomuto kroku odhodlala Česká spořitelna. Od listopadu klientům ruší Osobní konto a převádí je ke službě s názvem Moje zdravé finance.

Tato služba sice nabízí vedení dvou běžných účtů zdarma i možnost využívat samostatný spořicí účet, zároveň ale ruší automatické úročení vložených peněz, které nabízelo původní konto.

Je ovšem nutné říct, že i když původní účet sliboval úročení vkladů, klientům České spořitelny z toho příliš peněz neplynulo. Úrok byl totiž pouhých 0,01%. Spořicí účet, který České spořitelna klientům nabízí jako náhradu spolu s běžným účtem, přináší zhodnocení o 0,2%.

Úspory na běžný účet nepatří

Postup, který zvolila Česká spořitelna, není v posledních letech nijak neobvyklý. Řada bank se už před časem rozhodla přistoupit ke zrušení úroků na běžném účtu a na oplátku klientům nabídnout výhodné nebo zcela bezplatné zřízení spořicího účtu.

Spořicí účty přitom zpravidla nabízí mnohem výhodnější zhodnocení, než na jaké byli lidé zvyklí u běžných účtů. Jednoduše proto, že tyto účty jsou určené k dlouhodobějšímu uchovávání peněz, zatímco běžné účty slouží spíš jako „rodinná kasa”, ze které průběžně platíte nejrůznější výdaje.

Jakékoliv úspory je proto lepší vložit na spořicí účet, případně zhodnotit prostřednictvím termínovaných vkladů.

Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

Pokud necháváte peníze jen tak ležet na běžném účtu, jejich hodnota průběžně klesá kvůli inflaci. S tou si sice v současnosti neporadí ani spořicí účty, přesto dokáží pokles hodnoty peněz alespoň zbrzdit.

Chcete úrok? Tak pozor na poplatky!

Přesto na trhu stále existuje několik běžných účtů, které slibují zhodnocení vložených peněz. Například Air Bank nabízí 1% úrok u vkladů do 100 000 korun.

Ještě výš jdou Banka Creditas a Expobank.

První z nich nabízí na běžném účtu úrok 1,5% u vkladů do 300 000 korun. A Expobank slibuje na běžném účtu NEO úročení dokonce 1,6% bez omezení výše vkladů.

Podobné nabídky ale často bývají časově omezené. Anebo vykoupené různými poplatky – například za vedení účtu nebo za výběry z bankomatů.

Pokud tedy o podobném účtu uvažujete, měli byste využít srovnání běžných účtů a důkladně porovnat jejich podmínky. Jen tak si spočítáte, jestli na zdánlivě výhodné nabídce nakonec neproděláte. A vyberete běžný účet, který je pro vás opravdu nejvýhodnější.

Místo úroků běžný i spořicí účet zdarma

Jak už jsme zmínili v úvodu, většina bank od úročení běžných účtů ustupuje. A zároveň ruší různé poplatky, které byly se správou účtu spojené. Pro klienty je to obvykle výhodnější. Poplatky totiž často překonaly slíbené úročení vložených peněz.

Běžný účet bez poplatků

Některé banky navíc k běžnému účtu přidávají možnost založit si zdarma spořicí účet. Takovou možnost nabízí například už zmíněná Česká spořitelna, Equa bank nebo Raiffeisenbank.

Kromě toho poskytovatelé lákají i na další služby, které k běžnému účtu nabízí. Jsou to například:

  • bezplatné výběry z bankomatů
  • čerpání kontokorentu zdarma
  • bezplatné SEPA platby
  • dvě karty k účtu zdarma
  • možnost bezplatného vedení více účtů
  • internetové bankovnictví s multibankingem (tedy možností spravovat z jednoho bankovnictví i své účty u dalších poskytovatelů)
  • bezplatný účet v cizí měně
  • bezkontaktní placení pomocí služeb Google Pay a Apple Pay

Spočítejte si, co je pro vás nejvýhodnější

Právě služby a poplatky spojené s běžným účtem by pro vás při jeho výběru měly být zásadní. Zajímejte se nejen o to, kolik zaplatíte za vedení účtu, ale také si zjistěte, na kolik vás vyjdou služby, které nejčastěji využíváte.

Podmínek, podle kterých byste měli účet vybírat, je samozřejmě víc. Ty základní jsme nedávno shrnuli v článku 7 tipů, jak vybrat nejvýhodnější běžný účet. Určitě si ho tedy před výběrem účtu přečtěte.

Obecně ale platí, že byste nikdy neměli sáhnout po první nabídce, kterou dostanete. Raději si nejdřív všechny účty porovnejte. A poté zvolte běžný účet, který je pro vás nejvýhodnější.

REKLAMA

ANKETA k článku Úroky na běžném účtu patří minulosti. Banky nyní sázejí na minimum poplatků

Úročí vám vaše banka běžný účet?

Počet odpovědí: 159

KOMENTÁŘE k článku Úroky na běžném účtu patří minulosti. Banky nyní sázejí na minimum poplatků

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

16.4.2024 Běžný účet

Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

20.3.2024 Běžný účet

Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

Co se děje s běžným účtem po úmrtí

22.1.2024 Běžný účet

Co se stane s účty v bance, když jejich majitel zemře? Za jak dlouho banka zjistí, že majitel účtu už nežije a na jak dlouho prostředky na účtu zablokuje? Co potřebujete bance doložit, aby vám coby dědicům vyplatila peníze z účtů zůstavitele? Jak se bude tento příjem danit? Musí banky pojišťovat i vklady na zablokovaných účtech?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena