Banky.cz Články Půjčka Vše, co potřebujete vědět o půjčce na mateřské dovolené

Vše, co potřebujete vědět o půjčce na mateřské dovolené

Půjčka na mateřské dovolené
7.6.2024 Půjčka

Půjčka na MD, půjčka na RD, zkrátka půjčka na mateřské dovolené. Jaký je to typ úvěru, kdo jej poskytuje, kdy a kde se dá tahle půjčka vyřídit? Jak dlouho se splácí půjčka na mateřské dovolené a co při jejím výběru upřednostnit? Budete potřebovat ručitele nebo spoludlužníka, a dá se vůbec taková půjčka vyřídit u banky? V textu najdete odpověď na všechny otázky.

Co je půjčka na mateřské dovolené a jak se liší od dalších úvěrů

„Půjčka na mateřské dovolené není nijak zvláštním úvěrem. Liší se pouze tím, že klientem je rodič na mateřské nebo rodičovské dovolené. Někteří poskytovatelé nabídnou sice nižší částky, ale bez ručitele nebo spolužadatele. U bank počítejte s tím, že bez dalšího žadatele o úvěr, či alespoň bez ručitele s dostatečnou bonitou, nemáte příliš šanci uspět. Snad až na výjimky, kdy prokážete dost vysoký příjem vedle peněžité pomoci v mateřství či rodičovského příspěvku,“ říká Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz.

Jak dlouho trvá půjčka na mateřské dovolené?

Většinou jde o velmi krátkodobě trvající půjčky, tzv. mikropůjčky.  Poskytují se nejčastěji na jeden měsíc, maximálně na tři měsíce. Málokdy déle. Jun pokud banka schválí půjčku pro žadatele na mateřské/rodičovské dovolené (se spolužadatelem nebo ručitelem), lze počítat i s delší dobou trvání.

Jak vybrat nejlepší půjčku na mateřské dovolené

Při výběru půjčky se zaměřte na několik parametrů a ty spolu vzájemně porovnejte. Nejlépe prostřednictvím srovnávače bankovních půjček a srovnávače nebankovních půjček. Zaměřte se na:

  • cenu úvěru - co nejnižší RPSN. Především u nebankovních půjček bývá rozdíl v cenách obrovský, nezřídka stonásobný a vyšší
  • podmínky získání - zda poskytovatel nedefinuje mateřskou a rodičovskou jako přímou překážku pro schválení půjčky, zda máte dostatečný příjem, nebo budete potřebovat další osobu do úvěru
  • podmínky splácení - vždy si pozorně pročtěte, jaké jsou možnosti flexibilních splátek a předčasného splacení. Kolik se platí za odklad splátky nebo za její snížení, kolik vás bude stát případné předčasné ukončení půjčky.
Jak vybrat nejlepší půjčku na mateřské dovolené

Přednost dejte vstřícnějším podmínkám splácení a nižší ceně půjčky. Licenci poskytovatele jsme zde neuváděli, protože pokud budete vybírat z našich srovnávačů půjček, máte jistotu, že vždycky půjde o poskytovatele s licencí.

Nejčastější druhy půjček na mateřské dovolené

Na mateřské dovolené jsou půjčky obecně jen velmi málo dostupné. Ale to nebrání tomu, aby si jejich poskytovatelé „pohráli“ s pestrými názvy. Setkáte se proto s mnoha přídomky k půjčkám na MD:

  • půjčka na mateřské dovolené
  • finanční pomoc mateřská dovolená
  • úvěry pro rodiče
  • rychlá půjčka na MD
  • nebankovní půjčka MD
  • online půjčka na mateřskou
  • půjčky bez registru mateřská
  • půjčka ihned na mateřskou
  • flexibilní půjčka na mateřskou
  • bezpečná půjčka na MD.

Produkty
RPSN 50 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 50 000 Kč na 24 měsíců
Splátka 50 000 Kč měsíční splátka úvěru platná pro půjčku ve výši 50 000 Kč na 24 měsíců
Vedení půjčky měsíční poplatek za vedení půjčky
Půjčka na cokoliv
Půjčka na cokoliv
Více informací
RPSN 50 000 Kč
6,61 %
Splátka 50 000 Kč
2 226
Vedení půjčky
0
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Minutová půjčka
Minutová půjčka
Více informací
RPSN 50 000 Kč
5,96 %
Splátka 50 000 Kč
2 212
Vedení půjčky
0
Více informací
Půjčka
Půjčka
Více informací
RPSN 50 000 Kč
7,66 %
Splátka 50 000 Kč
2 317
Vedení půjčky
0
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Půjčka na cokoliv
Půjčka na cokoliv
Více informací
RPSN 50 000 Kč
7,22 %
Splátka 50 000 Kč
2 238
Vedení půjčky
0
Více informací

Kdy se hodí půjčka na mateřské dovolené?

Než o půjčce na MD vůbec začnete uvažovat, musíte vědět, jaké jsou největší rizika spojená s půjčkami na mateřskou dovolenou. Teprve když jste si jich vědomi a cíleně je minimalizujete, může přijít vhod půjčka kdykoliv během mateřské nebo rodičovské dovolené. 

Smysl má půjčka především pro nákup do domácnosti, když věc potřebujete co nejdříve, ale zatím jste na ni nenašetřili. Rodičovská a mateřská dovolená jsou obdobím, kdy dříve vytvořené finanční rezervy a správně sestavený rozpočet nabývají na důležitosti.

Jaké jsou hlavní podmínky pro získání půjčky na mateřské dovolené

Podmínky získání tohoto typu půjčky se liší napříč trhem. Někteří poskytovatelé, především banky, posuzují žádost o půjčku na MD přísně, a neschválí ji, doku žadatel/ka nemá dostatečně úvěruschopného spolužadatele o půjčku, případně ručitele (také v dobré finanční kondici).

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Při vyřizování půjčky na mateřské dovolené se neobejdete bez dokladu o pravidelném příjmu, což v tomto případě je doklad o pravidelně vyplácené peněžité podpoře v mateřství (a do kdy bude trvat), nebo rozhodnutí o přiznání rodičovského příspěvku (jak jste si jej nechali nastavit a jak dlouho bude ještě jeho výplata trvat). Jestliže máte i další příjem, z práce při mateřské, tím lépe pro vás.

Kolik stojí půjčka na mateřské dovolené?

Jaké úrokové sazby a RPSN lze očekávat u půjček na mateřskou?

  • Nebankovní společnosti nabídnou první půjčku zdarma: jestliže si vystačíte jen s několika tisíci korunami na jeden měsíc.
  • Z hlediska ceny jsou na druhém místě nejčastěji banky, jejichž úroková sazba se pohybuje do 20, max. 25 % za rok (a RPSN není o mnoho vyšší).
  • K nejdražším patří nebankovní půjčky na mateřské bez registru. Nezřídka se poskytují s RPSN přesahujícím 1 000 % p.a.

Srovnání nebankovních půjček

Vybírejte proto opravdu pečlivě a jen takovou částku, kterou jednak opravdu potřebujete a jednak ji zvládnete řádně splatit. Případné sankce z prodlení totiž bývají v ještě astronomičtějších výškách.

Jak na správné nastavení splátek?

Na mateřské a ani na rodičovské dovolené si většinou nemůžete dovolit nijak vysokou splátku. Výjimkou jsou jen situace, kdy žádáte se spolužadatelem, a on se splácením také pomůže. Nebo když máte i při MD a RD zajištěn další pravidelný příjem.

Nikdy nepřeceňujte své možnosti splácet! Raději si nechte nastavit splátku nižší, a s delší dobou trvání úvěru. Pamatujte, že bezpečné splacení tu má přednost před celkovým nákladem na úvěr (delší doba splatnosti vám půjčku o něco prodraží)

Výhody půjček na MD

  • i pro rodiče na MD/RD
  • i pro žadatele s nižším příjmem
  • lze získat jako první zdarma
  • na účet i v hotovosti

Nevýhody půjček na MD

  • zúžená nabídka na bankovním trhu
  • často nutnost mít spolužadatele/ručitele
  • vyšší cena u nebankovní varianty
  • extrémní riziko předlužení

Regulace v oblasti půjček na mateřské dovolené

I půjčku na mateřské dovolené můžete získat v podobě úvěru od licencovaného poskytovatele. Na trhu je však i spousta lichvářů. 

„Půjčky na mateřské jsou pro licencované poskytovatele „ošemetnou“ oblastí, a tak není divu, že se tu příležitosti chytají lichváři. Nabízejí půjčky na směnku nebo tlačí zájemce o úvěr do toho, aby si vyřídili IČO a na něj si půjčku vzali. Že jde o praktiky za hranicí zákona o spotřebitelském úvěru, snad netřeba dodávat. Podobným nabídkám se vyhýbejte a půjčku akceptujte jen od poskytovatele, který se může prokázat licencí ČNB,“ nabádá Miroslav Majer, CEO portálu Banky.cz, k opatrnosti a k odpovědnému výběru.

Bankovní versus nebankovní půjčky na mateřské dovolené

Zde se nedá jednoznačně odpovědět. Získat bankovní úvěr na MD/RD je velmi komplikované (ale ne nemožné). Dostupnější variantou jsou úvěry nebankovní. Zda však vždy pozor na licenci a na cenu. Pečlivě si prostudujte smlouvu. Nikdy nepodepisujte nic, čemu zcela nerozumíte.

Nejlevnější půjčka od Zonky

Často se ptáte

Na co mohu využít půjčku na mateřské dovolené?

Využití půjčky není nijak specifikováno. Využít se dá na cokoli. Tento úvěr také patří do skupiny tzv. půjček na cokoliv.

Jaké jsou poplatky spojené s půjčkou na MD?

Poplatků zde můžete potkat několik druhů. Banky si většinou žádné poplatky neúčtují, nebo jen minimální administrativní částky. Zato u nebankovních půjček počítejte s poplatky za vyřízení půjčky, správu úvěrového účtu, někdy i s poplatkem za poskytnutí dohodnuté částky. Všechny poplatky musejí být uvedeny v úvěrové smlouvě tak, abyste se s nimi mohli včas seznámit.

Během splácení můžete čelit i poplatku za mimořádnou splátku nebo poplatku z prodlení.

Kde mohu najít spolehlivé porovnání různých půjček?

Spolehlivé porovnání nabízíme v našich online srovnávačích půjček. Rozdělili jsme je na bankovní a nebankovní, dále na účelové, neúčelové (na bydlení a na auto), studentské a též na refinancování a konsolidaci.

Jaké jsou nejčastější důvody pro zamítnutí půjčky?

K zamítnutí žádosti o úvěr může poskytovatele vést několik důvodů. Nejčastěji se setkáváme:

  • s nedostatečnými příjmy (vzhledem k výdajům nebo k výši půjčky)
  • s negativními záznamy v registrech
  • s nevhodnými výdaji z účtu (online sázení apod.)
  • brzký konec RD (při absenci platné pracovní smlouvy).

K zamítnutí ale mohou vést i formální nedostatky: nesprávně vyplněné kontaktní údaje, nesprávné informace, neúplná žádost, chybějící doklady atp.

ANKETA k článku Vše, co potřebujete vědět o půjčce na mateřské dovolené

Žádala jste někdy o půjčku na mateřské dovolené?

Počet odpovědí: 77

KOMENTÁŘE k článku Vše, co potřebujete vědět o půjčce na mateřské dovolené

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Výpočet úroků z půjčky – jak na to

Výpočet úroků z půjčky – jak na to

25.10.2024 Půjčka

Kdokoliv uvažuje o půjčce, měl by nejprve pochopit, jak se počítají úroky z půjčky nebo měsíční splátky úvěru. Vědět by také měl, jaké další faktory ovlivňují celkové ceny půjček (přeplatek nad půjčenou částku). S naším návodem se v této oblasti lépe zorientujete. Ukážeme vám, jak minimalizovat náklady půjčky refinancováním, předčasným splacením, ale především hned na začátku procesu: výběrem nejlevnější půjčky.

Státní půjčka pro mladé: Podmínky, výhody a jak o ni požádat

Státní půjčka pro mladé: Podmínky, výhody a jak o ni požádat

22.10.2024 Půjčka

Uvažujete o rekonstrukci domu, ale trápí vás financování? Nová státní půjčka "Oprav dům po babičce" může být řešením. Nabízí kombinaci dotace a úvěru až 4 miliony Kč bez zástavy, s nízkým úrokem a dlouhou dobou splatnosti. Zjistěte, jak tuto výhodnou nabídku využít pro vaše bydlení a proč ji už zvolilo téměř 500 lidí.

Půjčka s registrem: Podmínky získání a jak zvýšit šanci na schválení

Půjčka s registrem: Podmínky získání a jak zvýšit šanci na schválení

10.10.2024 Půjčka

Půjčky pro osoby se záznamem v registru neboli půjčky pro dlužníky jsou cestou, jak získat peníze i přesto, že máte záznam v registru dlužníků. Jak získat půjčku se zápisem v rejstříku? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody půjček pro zadlužené a na co si dát při sjednávání půjčky pozor?

Půjčka v insolvenci: Jaké jsou možnosti a na co si dát pozor?

Půjčka v insolvenci: Jaké jsou možnosti a na co si dát pozor?

27.9.2024 Půjčka

Ocitli jste se v insolvenci a zoufale hledáte finanční pomoc? Pozor, půjčka insolvenci může být nebezpečnou pastí! Odhalíme vám skryté nástrahy půjček v oddlužení, vysvětlíme, proč se jim vyhnout, a ukážeme bezpečnější alternativy. Dozvíte se o zákonných omezeních, rizicích lichvářských praktik a možných fatálních důsledcích pro vaše oddlužení. 

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

22.8.2024 Půjčka

Půjčování peněz je běžnou součástí života. Na trhu se však setkáte i s nepoctivci, kteří se snaží využít situace lidí v nouzi. Jak je rozpoznat, jak se před nimi chránit a co dělat, když už jste se stali jejich obětí? Nabízíme praktické informace, jak se v džungli půjček neztratit a nenechat se napálit. Jak poznat varovné signály a jaké nejčastější podvodné praktiky. Ukážeme, kam se obrátit o pomoc, když už jste se stali obětí neférového jednání, či přímo podvodu.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena