Banky.cz Články Akcie a investice Akcie klesly o desítky procent. Vyplatí se do nich ještě investovat?

Akcie klesly o desítky procent. Vyplatí se do nich ještě investovat?

27.5.2020 Akcie a investice

O 20 % a víc. Tak hluboko klesly v posledním půlroce světové akciové trhy. Na vině je pandemie koronaviru COVID-19, opatření jednotlivých států a panika, kterou tato situace vyvolala. Znamená to, že je lepší na investice do akcií zapomenout nebo se na ně naopak zaměřit? Odpověď není zcela jednoznačná…

REKLAMA

Poslední půlrok byl pro světové akciové trhy hodně turbulentní. Nejprve výrazně rostly, následně ale přišel obrovský propad. Některé z nich během 6 týdnů klesly téměř o 40%. Týkalo se to například:

Následně se situace trochu uklidnila a akciové trhy získaly alespoň část své hodnoty zpět. Aktuálně se tak ztráty zmíněných indexů oproti jejich maximální letošní hodnotě pohybují „pouze” okolo 20%. Jen v případě Euro Stoxx 50 je ztráta víc než 25%.

Pozor na druhou vlnu

Postupné zklidňování situace a návrat k normálnímu režimu naznačují, že akciové trhy znovu porostou. A že je tedy vhodný čas pro investice do akcií.

Ve skutečnosti je ale situace složitější. Dá se totiž čekat, že některé dopady koronavirové krize se teprve projeví. Odborníci navíc varují před druhou vlnou pandemie. A ta může být ještě horší než první.

Právě tyto faktory stojí proti investorům. Hrozí totiž, že se akciové trhy znovu propadnou. A výrazněji než v minulých měsících.

Bezpečné investice? Pomůžou 2 pravidla

Nikdo však bezpečně neví, zda takový pokles opravdu přijde a jak velký bude. Pokud tedy budete vyčkávat, můžete také přijít o zajímavé investiční příležitosti.

Právě v době krize či poklesu ceny je totiž nákup akcií nejvýhodnější. Důvod je jednoduchý. Výrazný pokles a nízká cena slibují následný vysoký růst. A tedy i zajímavý zisk.

Proti sobě tak v současnosti stojí dva protichůdné scénáře:

  • Možnost zajímavého zisku.
  • Hrozba velkého propadu.
Investice se zhodnocením až 12%

Oba jsou přitom poměrně reálné.

Řešení současné situace se může zdát složité. Existuje ale způsob, jak si s ním vcelku bezpečně a efektivně poradit. Stačí dodržet 2 jednoduchá pravidla:

  • Neinvestovat všechny prostředky naráz.
  • Investice rozdělit do víc portfolií a komodit.

Zásadní chyba: investovat všechno najednou

Když nyní investujete do akcií jen část peněz a v dalších etapách přijdete s dalšími nákupy, výrazně snížíte riziko ztráty.

I kdyby totiž po první investici hodnota vybraných akcií nebo indexu klesla, v další vlně nákupu můžete tento pokles využít. A při následném růstu ceny vyděláte.

Peníze určené na investice si proto rozdělte alespoň do 3 skupin. Teprve poté je postupně investujte.

Nebo vyzkoušejte pravidelné a dlouhodobé investice po menších částkách. Při nich můžete část svých úspor investovat třeba každý měsíc. Sice tak o něco klesne možný výnos, ale zároveň minimalizujete riziko ztráty.

Nespoléhejte pouze na akcie

Důležité je také rozdělit investice do různých trhů, portfolií a komodit. Tedy nespoléhat se jen na akci jedné firmy nebo na jediný index.

Čím víc své investice rozdělíte, tím méně vás zasáhne, když některá z nich nevyjde. Ostatní části vašeho investičního portfolia totiž pokles vyrovnají.

Bezpečí s nejistým zhodnocením

Také při výběru dalších investic musíte dobře vybírat. A reagovat na situaci.

Firemní úvěry

V současnosti je například otázkou, jak moc se ještě vyplatí vložit peníze do zlata nebo do nemovitostí.

Trhy s nemovitostmi i s drahými kovy totiž v poslední době výrazně rostly. Tím pádem je otázka, jak velký je u nich ještě prostor pro další zdražení. A jestli se nevyplatí počkat na pokles jejich hodnoty.

Zajímavé zhodnocení slibuje ropa

Naopak lákavé jsou v posledních týdnech investice do ropy. Její hodnota totiž klesla až do záporných hodnot a dřív nebo později se dá čekat výrazný růst.

Situace je ale v jejím případě podobná jako u akcií. I když je pravděpodobné, že cena časem poroste, nikdo nedokáže vyloučit, že v mezidobí nepřijde další propad. Proto je také v tomto případě potřeba obezřetnost.

Nezapomínejte na opatrnost

Z uvedených faktorů je vidět, že situace je v současnosti poměrně nepřehledná. Nikdo neví, kdy a jestli opravdu přijde druhá vlna koronavirové pandemie a jaké budou její následky ve společnosti i na jednotlivých trzích.

Přesto platí, že pokud dodržíte zmíněná doporučení, můžou vám zejména investice do akcií výrazně vydělat. Stačí jen:

  • doplnit portfolio také o další produkty (klidně včetně drahých kovů nebo nemovitostních fondů – i když jejich cena v nejbližší době neporoste, poslouží jako bezpečné zajištění peněz)
  • a investovat postupně.

Za několik let tak můžete své prostředky výrazně rozmnožit. A s minimálním rizikem.

REKLAMA

ANKETA k článku Akcie klesly o desítky procent. Vyplatí se do nich ještě investovat?

Investujete do akcií?

Počet odpovědí: 103

KOMENTÁŘE k článku Akcie klesly o desítky procent. Vyplatí se do nich ještě investovat?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dlouhodobý investiční produkt: Klíč k finanční stabilitě

Od začátku roku 2024 mohou Češi využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Označuje se zkratkou DIP a má pomoci lidem lépe se finančně zabezpečit na dobu po odchodu do penze. Přečtěte si, jaká jsou pravidla dlouhodobého investičního produktu, kdo ho smí nabízet a do jakých nástrojů lze investovat.

Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů

Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.

Kuponová privatizace měla lidi naučit investovat do akcií. Ale stal se pravý opak

Václav Klaus, Petr Kellner či Viktor Kožený. Tato jména si pamětníci kuponové privatizace vybaví mezi prvními. Přestože jde o myšlenku původně polskou, světový věhlas a především nový a mezinárodně platný výraz: tunelování, dalo kuponové privatizaci až Česko(Slovensko). Co vlastně byla kuponová privatizace, kdy a jak probíhala a co z ní zbylo? Je dnes kuponová knížka ještě k něčemu? Kde dohledat za kupony nakoupené akcie a jak je zpeněžit? Co dělat s akciemi, které už se na burze prodat nedají? 

Průzkum: Každý pátý Čech investuje do kryptoměn. Populární jsou hlavně u mladých

Investování do kryptoměn láká spíše mladé, kteří získávají informace od přátel a na sociálních sítích. Starší lidé mají k této možnosti zhodnocení peněz naopak většinou negativní postoj. Tak by se daly v krátkosti shrnout výsledky průzkumu, který zorganizovala Asociace pro kapitálový trh ČR.

Soumrak kryptoměn? Po krachu FTX má problémy i Binance

Nejdřív krach druhé největší kryptoměnové burzy na světě FTX. Poté bankrot platformy pro půjčky a úročení kryptoměn BlockFi. A nyní panické výběry peněz z největší kryptoměnové burzy na světě – Binance. Konec roku je na kryptoměnovém trhu opravdu turbulentní. A podle některých odborníků otřesy zdaleka nekončí

Z naší bankovní poradny

Dotaz na akcie a investice

Chci uložit finance do PIONEER GLOBAL HIGH YIELD CZK prostřednictvím komisionářské smlouvy ATLANTIK finanční trhy, a.s..Vybrala jsem si finančního poradce VLADISLAVU OUZKOU z Fincentra a potřebuji se ujistit, že se jedná o legální a státem uznanou aktivitu v podnikání na kapitálovém trhu. Sdělte mi, Jseprosím informace o obchodníkovi, či o místě, kde tyto informace dostanu.

Dobrý den,

ano, tato investice je legální. Ovšem nemohu ji za žádných okolností doporučit laikovi, který se na kapitálových trzích neorientuje. Finanční poradce Vám těžko doporučí obyčejný spořící účet či termínovaný vklad u banky, protože z toho má velmi malou až žádnou provizi. Místo toho finanční poradci radí všem investovat na kapitálových trzích (přes fondy či životní pojistky), z čehož mají velmi vysoké provize. 

První pravidlo peněz: nikdo to s Vašimi financemi nemyslí tak upřímně jako Vy sama Druhé pravidlo peněz: finančního poradce zajímá jen a pouze provize inkasovaná za sjednání pro klienta nevýhodného produktu. Dobré produkty se prodávají samy od sebe...a ty špatné musí finanční poradci lidem natlačit.

Opravdu důrazně doporučuji nespolupracovat s jakýmkoliv finančním poradcem - uložte si peníze raději do banky (napište mi, kolik chcete uložit a já Vám doporučím vhodnou banku) a loterii na kapitálových trzích přenechte nepoučitelným Čechům věřícím na zázraky.  

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena