Banky.cz Články Reality Cena bytů dál roste. V centru Prahy se pohybuje i kolem 200 000 korun za metr

Cena bytů dál roste. V centru Prahy se pohybuje i kolem 200 000 korun za metr

Cena bytů dál roste. V centru Prahy se pohybuje i kolem 200 000 korun za metr
6.9.2019 Reality

Čím dál dražší. A také čím dál menší. Tak vypadají byty na českém trhu. Nejvýrazněji je to vidět v Praze, kde průměrná cena bytů v centru dosahuje skoro 200 000 korun za metr čtvereční.

Asi nepřekvapí, že bydlení mimo centrum je levnější. Ani tam ale nemůžete počítat s příliš příznivou cenou. V hlavním městě totiž za metr čtvereční nového bytu zaplatíte průměrně 107 000 korun. V praxi to znamená, že na 60metrový byt vyděláváte přes 10 let.

Výsledek takového zdražování je jednoznačný – vlastní bydlení si může dovolit stále míň lidí.

Developeři proto přišli s řešením, které jim má pomoct, aby prodeje neklesaly. Staví hlavně menší byty. Zatímco loni měl průměrný nový byt typu 2+kk v Praze 56 metrů čtverečních, letos je to o dva metry méně.

Rozměry klesají, cena roste

A pozor, zmenšování se netýká jen nových bytů. Jak upozornily Hospodářské noviny, v Praze klesá i velikost těch starších a zrekonstruovaných. Jsou průměrně o dva metry čtvereční menší, než byly před rekonstrukcí.

Problém je, že spolu se zmenšením rozměrů nepřichází snížení ceny. Právě naopak. Zrekonstruované byty v centru Prahy jsou letos o 8 000 korun na metr čtvereční dražší než loni. A výsledkem jsou právě rekordní ceny, kdy u zrekonstruovaného bytu v Praze 1 zaplatíte za metr čtvereční průměrně 193 000 korun.

Zdražování nahrávají investoři i nedostatek bytů

Jedním z důvodů takového zdražování je velký zájem investorů. Zrekonstruované byty totiž kupují a potom je pronajímají. Jak dlouhodobě, tak krátkodobě prostřednictvím Airbnb a podobných služeb.

Také proto Praha začíná tyto služby regulovat.

Nejlepší hypotéka online

Nedá se ale čekat, že to přinese výrazné zlevnění. V hlavním městě je totiž bytů jednoduše málo. A současné tempo výstavby poptávce zdaleka nestačí – je víc než dvakrát pomalejší než přírůstek obyvatel.

Podle dat mobilních operátorů navíc v Praze reálně žije víc lidí, než kolik uvádějí oficiální statistiky. Ty počítají s 1,3 milionu obyvatel. Ve skutečnosti jich ale má být ještě o čtvrt milionu víc. Aby si s takovými počty developeři poradili, museli by každý rok postavit 10 000 nových bytů.

Zdražuje se i v dalších částech republiky

V Praze je sice situace s bydlením nejsložitější, ani jinde ale není zrovna jednoduchá. I v dalších částech České republiky totiž ceny už několik let vytrvale stoupají. Průměrná cena mimopražských bytů je tak v současnosti skoro 60 000 korun za metr čtvereční.

V některých regionech zaplatíte i víc. Například v Jihomoravském kraji se cena za metr čtvereční se pohybuje nad 70 000 korunami. Náklady na pořízení bytu tam dokonce loni rostly dvakrát rychleji než v Praze.

Malé byty chtějí singles i investoři

Stoupajícím cenám odpovídá i rostoucí zájem o malé byty. V celé republice platí, že v současnosti nejpopulárnější dispozice jsou 2+kk a 1+kk.

Lidé totiž na větší bydlení často nemají. A nepomáhají jim ani přísnější podmínky pro získání hypotéky, které platí od loňského podzimu.

Nejlepší hypotéka online

Proto jsou malé byty často cílem mladých párů a singles – lidí, kteří žijí sami. Pokud chtějí bydlet ve vlastním, jsou pro ně 1+kk či 2+kk nejlepším řešením, které si můžou dovolit.

Stále častěji je kupují také investoři. Vědí totiž, že je pronajmou mnohem snadněji než velké byty.

Zájem o pronájmy poroste

Přestože jsou podle analytiků ceny bytů na maximu, kvůli vysoké poptávce se zlevnění čekat nedá. Místo toho pravděpodobně poroste zájem o nájemní bydlení. Jednoduše proto, že vzhledem k současným cenám je pro lidi dostupnější.

V Česku přitom zatím příliš populární není. Většina lidí si pořizuje vlastní dům nebo byt a v nájmu žije pouze zhruba 20% domácností.

Současná situace ale naznačuje, že by se tento poměr vlastního a nájemního bydlení mohl brzy změnit. Česká republika by se tak přiblížila k západní Evropě, kde je nájemní bydlení mnohem obvyklejší.

ANKETA k článku Cena bytů dál roste. V centru Prahy se pohybuje i kolem 200 000 korun za metr

Plánujete koupi nemovitosti v letošním roce?

Počet odpovědí: 158

KOMENTÁŘE k článku Cena bytů dál roste. V centru Prahy se pohybuje i kolem 200 000 korun za metr

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Pokles indexu IDB: Co to znamená pro trh s nemovitostmi?

Pokles indexu IDB: Co to znamená pro trh s nemovitostmi?

19.7.2024 Reality

Nedostupnost bytů na hypoteční úvěr od března 2020 na úrovni celého Česka vzrostla zhruba o 112 procent. Tento výrazný nárůst má značný dopad na trh s nemovitostmi a vyvolává otázky o budoucím vývoji. V posledních několika týdnech ale klesá, pokles je teď nejvýraznější za posledních 6 měsíců.

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

27.6.2024 Reality

Ať už plánujete kupovat nebo stavět dům, rozhodně se vám bude hodit mít přehled o vývoji cen nemovitostí na nemovitostním trhu. Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak se ceny nemovitostí vyvíjely v letech 2020 až 2024.

Nový stavební zákon: Klíčové změny a jejich dopad

Nový stavební zákon: Klíčové změny a jejich dopad

2.6.2024 Reality

Novým stavebním zákonem se budeme muset řídit od 1. července 2024. Přináší změny, které se dotknou kohokoliv, kdo bude chtít byť i jen drobně přistavět nebo změnit dosavadní stavbu. Dvojí řízení se nahrazuje jediným, zavádí se nový institut, tzv. předběžné informace. A stavby se dělí do 4 skupin. Jak se změny projeví u drobných úprav a staveb?

Předání nemovitosti krok za krokem: Jak na to?

Předání nemovitosti krok za krokem: Jak na to?

24.5.2024 Reality

Při pořízení vlastního bydlení nebo stěhování do nájmu je jedním z klíčových okamžiků předání nemovitosti. Přečtěte si, na co se zaměřit, jaké dokumenty jsou zapotřebí a na co si dát pozor.

Investování do nemovitostí v roce 2024: Stále se vyplatí?

Investování do nemovitostí v roce 2024: Stále se vyplatí?

15.5.2024 Reality

Ještě před několika lety se mluvilo o investování do nemovitostí jako o jedné z nejvýhodnějších investic vůbec. S růstem úrokových sazeb v minulých letech však zájem o investiční nemovitosti ochladl. Postupný pokles úrokových sazeb v letošním roce šel ale ruku v ruce s opětovným zvýšeným zájmem o nemovitosti ze strany investorů. Jsou tedy opravdu nemovitosti vhodnou investiční příležitostí?

Z naší bankovní poradny

Rozdělení bytového domu na bytové jednotky a založení SVJ

3.6.2024 Reality
Dobrý den, mám po otci podíl v bytovém činžovním domě. Podílové vlastnictví je tam už řadu let, protože byly nějaké spory mezi nájemníky a nebyla vůle vytvořit SVJ. Aktuálně je dům v havarijním stavu a je potřeba ho rekonstruovat, zateplit apod. Pro získání dotace i úvěru nám bylo doporučeno založení SVJ. Někdo tvrdí, že to není potřeba, ale firma, která by měla mít rekonstrukci na starost, to považuje za nutné. Co všechno s touto změnou souvisí? Jde mi zejména o vypořádání případných dluhů, aktuální přeměření bytových jednotek apod. Chtěli bychom před ostatní předstoupit s jasným a právně podloženým postupem. Děkuji moc za odpověď. Dobrý den, důrazně doporučuji bytový dům rozdělit na samostatné bytové jednotky a založit SVJ nezávisle na tom, zdali toto po vás někdo požaduje či nikoliv. Je to především v zájmu všech stávajících podílových vlastníků bytového domu. Podílové vlastnictví bytových domů je reliktem minulosti, má mnoho nevýhod a rizik, nemá žádné výhody. Naopak rozdělení domu na bytové jednotky a založení SVJ má samé výhody. Každý budeme vlastníkem svého bytu, nebudou Vás ohrožovat dluhy ostatních atd.Co všechno s touto změnou souvisí? Rozdělení BD na bytové jednotky se řeší přes Prohlášení vlastníků podaného na katastr. Doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. Právník Vám za úplatu pomůže s Prohlášení vlastníků i se založením SVJ.  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Mohu nařídit budoucímu vlastníkovi povinnost bydlet v kupované nemovitosti?

2.6.2024 Reality
Dobrý den, rozděluji dům se sousedkou tzv. prohlášením vlastníka pro katastr. Ona bude chtít svou polovinu prodat. Mohu se nějak bránit, např. věcným břemenem v prohlášení vlastníka, že budoucí majitel tam bude muset bydlet? (podmínka v prohlášení) Bojím se, že budoucí majitel tam může nastěhovat někoho, s kým nebude k vydržení a společné soužití tím bude narušeno. Děkuji za odpověď. Dobrý den, budoucímu vlastníkovi nemovitosti nemůžete nařizovat, aby v nemovitosti bydlel. Taktéž mu nelze zakazovat pronájem ani jakékoliv jiné jednání (bezúplatné poskytnutí bydlení třetí osobě, návštěvy atd.). Takovéto omezování práv není přípustné, nelze jej zapsat do prohlášení vlastníků ani jako věcné břemeno k nemovitosti. Vždy existuje riziko, že si se sousedem nesednete. S tím bohužel nic nenaděláte.Rozdělení nemovitosti na samostatné jednotky vřele doporučuji. Každý pak budeme majitelem svého bytu. Setrvání v podílovém vlastnictví by pro Vás bylo výrazně rizikovější. Sousedka by se mohla rozhodnout bydlet ve Vašem bytě a Vy byste s tím nic nenadělala (nebo by k Vám rovnou mohla nastěhovat cizí osobu). Navíc není možné nikoho proti jeho vůli držet v podílovém vlastnictví. Sousedka by svůj podíl mohla kdykoliv prodat nebo požádat soud o prodej celé nemovitosti (i Vašeho bytu).  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena