Banky.cz Články Běžný účet Cestujeme do zahraničí s platební kartou 5

Cestujeme do zahraničí s platební kartou 5

18.6.2015 Běžný účet

U větších prodejů, případně u pronájmů, půjčování automobilu, pobytu v hotelu a podobně může být od nás předem vyžadována platební karta jako záruka naší solventnosti. Někdy je dokonce požadována určitá částka na kartě jako záloha pro případné poškození věci, čerpání služeb atd. Někdy mohou dokonce požadovat podpis bianko platby imprintérem.

REKLAMA

    Díl pátý – další neobvyklé situace

    Jak to funguje? Každá karetní operace probíhá vlastně v několika krocích. Nejprve se požadované peníze na našem účtu zablokují (provede se tzv. blokace), zůstávají na našem účtu, jsou ale pro nás nedotknutelné. O aktivních blokacích se dozvíme v internetovém bankovnictví buď ve výpisu blokací (to umožňují ale jen některé banky) anebo v rozdílné částce mezi aktuálním zůstatkem a disponibilním zůstatkem. Blokace může na našem účtu zůstat po nějakou dobu a pak může být buď zrušena (případně vyprší) anebo dojde k zaúčtování platby, tedy peníze skutečně z našeho účtu odejdou.

    Půjčení automobilu

    Dnes už se jen málokde dá půjčit automobil bez platební karty. Platební karta se zde stává jakýmsi garantem toho, že za případnou způsobenou škodu půjčovně zaplatíme. Platební karta zde slouží rovněž jako ověřením naší totožnosti. Přesto se liší to, jak je za půjčení automobilu platba provedena.

    Při vypůjčení automobilu je buď hned na začátku stanoveno, kolik bude výpůjčka stát a je celá cena zaplacena předem. Nebo je celá částka zaplacena až na konci, dle skutečné ceny (dle počtu dní, najetých kilometrů, stavu nádrže při vracení a podobně). Velmi často (zvláště pokud si nepřiplatíme za plné pojištění vozidla proti krádeži a škodě) je na začátku požadována záloha. Záloha je realizována nejčastěji pomocí blokace peněz na našem účtu. Výše zálohy může být i poměrně vysoká, záleží na půjčovně, zemi a ceně vozidla, je třeba počítat s dostatečně vysokým limitem platební karty pro platbu u obchodníka. Výše zálohy může být i větší než celková cena výpůjčky vozu. I zálohu (blokaci) bychom měli potvrdit naším podpisem, případně PINem a uschovat si potvrzení. Pokud vrácení vozu proběhne v pořádku, měli by zaměstnanci půjčovny jasným způsobem naši blokaci buď zrušit anebo ji použít k zaplacení půjčovného. Může se také stát, že místo klasické blokace konkrétní částky na účtu od nás budou před výpůjčkou vyžadovat podpis platby imprintérem bez vyplněné částky (není to však příliš časté). Na toto bychom si měli dát pozor, a pokud na tuto variantu přistoupíme a podepíšeme tuto bianko platbu, určitě na závěr půjčení trvejme na očitém zneplatnění námi podepsaného dokumentu.

    Samoobslužná platba za benzín

    Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

    platba kartou

    U nás se již také objevují samoobslužné čerpací stanice, v některých zemích jsou již dlouhou dobu samozřejmostí a může se nám stát, že ani jinou možnost než načerpat si palivo sami a zaplatit kartou v automatu mít nebudeme. Nejdříve je třeba vložit kartu, zadat PIN a potom již můžeme čerpat do našeho vozu. Někdy je ještě třeba zadat předpokládanou výši platby. Na tuto částku se provede blokace. Platba se po skončení čerpání a uložení hadice do stojanu provede v částce dle odebraného množství paliva. Jednoduché a prosté. Pokud naše karta nefunguje, máme ale velký problém, protože není v dosahu nikdo, kdo by mohl problém s námi řešit a nezbude nám asi nic jiného než se pokusit najít jinou čerpací stanici (což může být problém v řídce osídlených oblastech a v době, kdy nám benzín v nádrži již citelně chybí).

    Platby telefonem a další netradiční platby

    Jsou země, kde zaplatíme kartou snad opravdu vše. Pro nás zatím trošku exotickým příkladem mohou být samoobslužné pošty např. v USA, kde si sami psaní nebo balík zvážíme, vybereme destinaci a kartou zaplatíme za známku, která se nám vytiskne, a na dopis ji nalepíme před vhozením do schránky.

    Další ukázkou jsou platby mýtného za projeté úseky dálnice, kdy pomocí telefonu zavoláme, zadáme číslo našeho automobilu a číslo naší karty.

    Běžný účet bez poplatků

    Po telefonu je také například běžné dobít si kredit pro telefonování z telefonních automatů v cizině (opět stačí zadat telefonní číslo a číslo platební karty). Platby po telefonu je třeba mít povolené a je třeba si uvědomit, že se jedná o nezabezpečené a neautorizované platby.

    Samoobslužné půjčovny kol často také vyžadují platební kartu jako garanci a metodu zaplacení půjčovného, kartou lze platit parkovné v celé řadě měst, platba kartou za nákup jízdenek všeho druhu je také stále běžnější a nemělo by nás překvapit, že některé automaty ani hotové peníze nepřijímají. S tím jsou totiž pro provozovatele spojeny problémy, které platební karta vylučuje – vykrádání boxů na mince a bankovky, pravidelný svoz peněz, vkládání velkého množství mincí na účty a podobně.

    REKLAMA

    ANKETA k článku Cestujeme do zahraničí s platební kartou 5

    Moje platební karta je:

    Počet odpovědí: 126

    KOMENTÁŘE k článku Cestujeme do zahraničí s platební kartou 5

    Přidejte nový komentář

    kterou kartu ?, Komentoval(a): Libor V.

    29.2.2016 17:53:42
    Mohu tedy poprosit o doporuceni od ktere banky vzit kartu (karty) pro pouzit pri cestovani v EU + na Balkane ? Jde hlavne o bezhotovostni tankovani pohonnych hmot a o vyber hotovosti z bankomatu. (Osobne me zaujala nabidka Equa bank...)
    Mnohokrat dekuji !

    Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

    2.3.2016 09:21:55
    Dobrý den,
    Equa bank lze určitě doporučit, neboť jako jediná banka v tuzemsku nabízí vedení účtu zcela zdarma a bez podmínek (včetně všech výběrů z bankomatů cizích bank). V zahraničí se za výběr z bankomatu platí velmi solidních 9 Kč, karta je bez problémů všude akceptována a kurz má banka velmi slušný (oproti např. mBank, která dává zahraniční výběry zdarma, ale vezme si na to výrazně horším kurzu)

    Zuno, Komentoval(a): Mila

    15.3.2016 17:59:27
    A co Zuno banka?

    Re: ZUNO, Komentoval(a): Petr Jermář

    16.3.2016 13:11:35
    Dobrý den,
    ano - ZUNO lze také doporučit v případě účtu PLUS (při splnění podmínek zdarma, jinak za 68 Kč/měsíc). Základní účet nabízí oproti Equa méně výhod. Obecně doporučuji směřovat dotazy do naší poradny (rychlejší odpověď): http://www.banky.cz/poradna

    Přidejte nový komentář

    Mohlo by vás zajímat

    Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

    16.4.2024 Běžný účet

    Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

    Založení účtu online

    10.4.2024 Běžný účet

    Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

    Poplatky za převod peněz

    Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


    Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

    20.3.2024 Běžný účet

    Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

    Co se děje s běžným účtem po úmrtí

    22.1.2024 Běžný účet

    Co se stane s účty v bance, když jejich majitel zemře? Za jak dlouho banka zjistí, že majitel účtu už nežije a na jak dlouho prostředky na účtu zablokuje? Co potřebujete bance doložit, aby vám coby dědicům vyplatila peníze z účtů zůstavitele? Jak se bude tento příjem danit? Musí banky pojišťovat i vklady na zablokovaných účtech?

    Z naší bankovní poradny

    Pojmy ve slovníku

    Brutto vs. netto

    Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

    Výpočet mzdy

    V kontextu mezd a platů:

    Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

    Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

    Důležitost rozlišení

    Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

    Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

    Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

    Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

    Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

    ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

    Srovnáváme hypotéky od

    © Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena