Banky.cz Články Komerční sdělení Kapesné pro děti: Kdy s ním začít a kolik peněz dětem dávat?

Kapesné pro děti: Kdy s ním začít a kolik peněz dětem dávat?

Naučte děti hospodařit díky kapesnému. Mladším dětem stačí prasátko, pro větší se hodí dětský účet. Poradíme, kdy s kapesným začít a kolik peněz dávat.

REKLAMA

Naučit se vyjít s penězi patří mezi základní životní dovednosti. Přesto se finanční gramotnosti a finančnímu vzdělávání dětí stále věnuje spíš okrajová pozornost. Připravili jsme stručný přehled, jak začít dávat dětem kapesné. Dozvíte se, proč není dobré dávat peníze jen za odměnu a že i zlobivé děti si zaslouží mít vlastní příjem.

Kdy je ideální čas začít dětem dávat vlastní peníze?

Platí tu jednoduché pravidlo, že čím dříve, tím lépe. Ideální věk říct nejde, protože každé dítě je jiné. Ale většina odborníků na finanční vzdělávání se shoduje, že nejlepší věk, kdy začít s kapesným, je začátek školní docházky. S nástupem dítěte do školy totiž končí období nekonečných her a začínají nové povinnosti.

U kapesného je hlavní pravidelnost. Odmalička tím dítě učíte, že musí vystačit s určitým obnosem, než dostane další peníze. Měsíc může být pro děti dlouhá doba. Prvňáčkům a dětem na prvním stupni dávejte kapesné klidně týdně. Časem interval prodlužujte a částky zvyšujte.

Kolik peněz je pro děti „tak akorát“?

Malé děti ještě nemají téměř žádné výdaje, nedokážou ani pořádně plánovat své nákupy nebo odhadnout, kolik peněz na co potřebují. Proto jim zpočátku stačí klidně pár desetikorun. Výše kapesného se samozřejmě odvíjí nejen od věku dítěte, ale i od možností rodičů.

S přibývajícím věkem a novými povinnosti můžete dětem zvýšit nejen kapesné, ale i výdaje. Nechte je, ať si z kapesného částečně platí jízdné na MHD, obědy nebo školní potřeby.

Zjistí, že musí nejdříve zaplatit všechny povinné výdaje a že je výhodné dát si část peněz stranou a zbytek pak můžou utratit podle sebe. Díky tomu se děti učí lépe s penězi hospodařit a pomůže jim to i s plánováním výdajů a spořením v dospělosti.

Kolik peněz dětem dávat? Průměrný český školák na prvním stupni dostává necelých 250 korun na měsíc. Děti na druhém stupni pak nejčastěji hospodaří s kapesným, které lehce přesahuje 400 korun.

Pravidelný příjem versus odměna za dobré známky

cs-detsky-ucet-2.jpg

Berte kapesné jako „učební pomůcku“ a investici do finanční gramotnosti svých potomků. Děti se díky němu učí, jak peníze fungují a jak s nimi mají zacházet, aby jim vydržely. Prospěch dětí v tomhle případě nehraje roli. I dítě, které občas přinese čtyřku z diktátu nebo z testu z matiky, se potřebuje naučit hospodařit s penězi a vyjít v dospělosti se svou výplatou. Proto se doporučuje vyplácet kapesné pravidelně a nepodmiňovat ho dobrými známkami, chováním nebo třeba zapojováním se do domácích prací.

Odměna za prospěch, finanční dary od příbuzných nebo drobné za vynesený koš nejsou kapesným. Takové peníze můžou tvořit extra příjem, ale nemělo by jít o jediný zdroj peněz pro děti.

Patří peníze spíš do prasátka, nebo na dětský účet?

Rodiče mají přirozeně tendence své děti kontrolovat. Děti by si ale o svém kapesném měly rozhodovat samy. I když to možná bude drásat vaše nervy, dovolte dětem párkrát utratit všechny peníze za sladkosti. Jen chybami se naučí, jak to příště udělat správně. A vždycky je lepší přijít v dětství o pár stovek za neuvážený nákup než pak v dospělosti řešit chybějící desetitisíce.

Menší děti si mohou své úspory střádat klidně do prasátka. Jak ale rostou a částky kapesného se zvyšují, nastává čas poohlédnout se po lepší metodě ukládání peněz. Ideální přehled o tom, jak vaši potomci utrácí nebo naopak spoří, získáte, když jim pořídíte dětský účet.

Účet dětem můžete založit klidně hned po narození. Vlastní platební kartu ale dostanou až v osmi letech. V tomto věku už děti víc seznamujte s tím, jak bankovní účet vlastně funguje. Mluvte s nimi o penězích, ptejte se jich na jejich nákupy a nebojte se jim pomoct s plánováním jejich výdajů.

Platební karta dětem poskytne ještě další výhodu. Nikdo z kamarádů totiž nevidí, jestli na ní mají stovku, nebo několik tisíc. Platby kartou s dětmi také snáz zkontrolujete, případně jim po dohodě nastavíte různé limity na transakce i výběry. Děti díky vlastnímu účtu získají celkově lepší přehled o svých financích.

Dětský účet je zároveň vymyšlený tak, aby si děti v bezpečném prostředí vyzkoušely spravovat vlastní kapesné a naučily se s ním správně hospodařit. Rodiče pak mají plnou kontrolu nad tím, co dětem s účtem a kartou povolí. Pokud jim k tomu navíc stáhnou aplikaci George, děti rovnou uvidí, kolik za co utrácí nebo jak se jim daří spořit. 

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Kapesné pro děti: Kdy s ním začít a kolik peněz dětem dávat?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Fingood: Investice do rozvoje českých firem, s výnosem až 12 % ročně

Jistě jste se již setkali S P2P půjčkami a možnostmi investovat do nich. Kdo by neznal Zonky, s jejich „lidé půjčují lidem“. U Fingoodu jde o stejný princip, jen v režimu P2B, kde „lidé půjčují firmám“ (people to business). I zde jde o Českou Národní Bankou licencovanou platformu ke zprostředkování skupinového financování (crowdfunding), i tady vše řídí sama platforma a i tady se dá získat lepší zhodnocení než u banky. Seznamte se s Fingoodem a s možnostmi investování, které vám dává.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena