Banky.cz Články Daně Kdy lze příjem z prodeje nemovitostí osvobodit a kdy nikoliv

Kdy lze příjem z prodeje nemovitostí osvobodit a kdy nikoliv

17.8.2019 Daně

Při prodeji nemovitosti vzniká příjem, který obecně podléhá dani z příjmů. Samozřejmě nikdo nechce platit daně, zvlášť pokud se jedná o prodej nemovitosti, kdy se obvykle jedná o relativně vysokou finanční částku. Proto se může vyplatit splnit podmínky pro osvobození od daně a tím se legálně vyhnout placení daně z příjmů.

REKLAMA

Na úvod je nutno uvést, že je nezbytné rozlišovat:

  • daň z nemovitých věcí
  • daň z příjmu z prodeje nemovitosti

Daň z nemovitých věcí platí pravidelně každý rok její majitel z důvodu jejího vlastnictví. Zatímco daň z příjmů se v této souvislosti platí v případě, že majitel nemovitost prodá a má z takového prodeje příjem.

5 let vlastnit nebo 2 roky bydlet

Pokud majitel vlastní nemovitost alespoň 5 let, daň z příjmů z prodeje takové nemovitosti je osvobozená od daně. Majitel tak na dani nic neodvede a nemusí v této souvislosti daně nadále řešit.

Běžný účet

Pokud však majitel vlastní nemovitost kratší dobu než 5 let, lze příjem z prodeje nemovitostí osvobodit za předpokladu, že v prodávané nemovitosti měl bydliště alespoň 2 roky bezprostředně před prodejem. Pozor – pojem bydliště zde neznamená trvalé bydliště uvedené například v občanském průkazu. Bydliště je v této souvislosti nutné chápat tak, že zde opravdu majitel nemovitosti bydlel. Tedy že zde měl majitel trvalý byt s úmyslem se v tomto bytě zdržovat.

Příklad: Nemovitost byla zakoupena v roce 2016 a celou dobu byla někomu pronajímána (tedy majitel zde nebydlel). V případě, že by se majitel rozhodl v roce 2019 tuto nemovitost prodat, prodej by bylo nutno zdanit. Pokud by majitel chtěl dosáhnout osvobození, je nutné s prodejem počkat až do roku 2021.

uspokojení bytové potřeby

Pokud nejsou splněny výše uvedené podmínky, lze dosáhnout osvobození ještě následujícím způsobem. Pokud jsou získané peníze z prodeje nemovitosti použity na následné uspokojení vlastní bytové potřeby - tedy koupi nemovitosti, ve které bude majitel bydlet - je příjem z prodané nemovitosti osvobozen od daně. Přijetí peněz za prodej nemovitosti je nutné oznámit vašemu finančnímu úřadu.

Jaké jsou podmínky s družstevním bytem?

Běžný účet bez poplatků

V případě převodu členských práv družstva nepodléhá tento příjem dani z příjmu fyzických osob stejně jako u bytu v osobním vlastnictví a to za podmínky, že členská práva družstva byla držena alespoň 5 let.

Zdanění příjmů z prodeje nemovitosti

Pokud není splněna žádná z výše uvedených podmínek pro osvobození, je nutné příjem z prodeje zdanit. Takový příjem je nutné uvést mezi tzv. ostatní příjmy v daňovém přiznání a podat jej nejpozději do 1. dubna následujícího roku.

REKLAMA

ANKETA k článku Kdy lze příjem z prodeje nemovitostí osvobodit a kdy nikoliv

Platil jsem daň z prodeje nemovitosti?

Počet odpovědí: 182

KOMENTÁŘE k článku Kdy lze příjem z prodeje nemovitostí osvobodit a kdy nikoliv

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Sleva na poplatníka

15.4.2024 Daně

Jak si zajistit co největší daňovou úsporu? S využitím všech slev na poplatníka, na které máte podle české legislativy nárok. Za rok 2023 jsou vaše možnosti o dost širší, než budou v roce 2024 a později, kdy nás díky konsolidačnímu balíčku čekají velké změny ve slevě na poplatníka. Jaké slevy teď můžete využít a jak je vůbec uplatnit?

Klíčové změny v roce 2024 aneb na co se připravit

10.2.2024 Daně

Začátek roku 2024 přinesl v souvislosti s konsolidačním balíčkem představeným Ministerstvem financí ČR celou řadu změn, které se dotknou takřka každého z nás. Týkají se totiž například hypoték, stavebního spoření nebo nové sazby daně z nemovitých věcí. Pojďme se na ně společně podívat.

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2023 v roce 2024?

18.1.2024 Daně

Máte povinnost podat přiznání k dani z příjmu za rok 2023 v roce 2024? Jaké daňové slevy můžete čerpat? Poradíme, jak správně vyplnit daňové přiznání a nepřipravit se o případný daňový přeplatek.

Daň z nemovitosti na rok 2024

4.1.2024 Daně

Kdo musí platit daň z nemovitosti? Kdo musí, a kdo naopak nemusí na finanční úřad s přiznáním k této dani?  Do kdy je nutné daňové přiznání podat, na jaký formulář jej vyplnit a kam ho poslat? Jak vysoká je daň z nemovitých věcí, do kdy a jak se platí? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek už pro vás máme připraveny.

Další zdražování na obzoru: vláda chce zvýšit DPH. Co podraží právě vám?

28.6.2023 Daně

Musíme šetřit, rozhodla vláda, a představila lidem vládní konsolidační balíček. Ještě jej ani nestihla formálně schválit, a už naznal několika změn. Stabilně se zatím drží navrhované změny v dani z přidané hodnoty. Ta (až na drobné výjimky) poroste. A tím zrychlí růst už tak dost vysoké inflace. Podívejme se, co se brzy zdraží i vám.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět?

1. Podstata a význam akcií

Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě.

Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy.

Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy.

Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti.

Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny.

2. Možná rizika a šance spojená s akciemi

Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory.

Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk.

Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti.

Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií.

Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování.

V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena