Banky.cz Články Hypotéka Útok na 3% hranici začíná. Úroky hypoték vyskočily za jediný měsíc o desetinu

Útok na 3% hranici začíná. Úroky hypoték vyskočily za jediný měsíc o desetinu

11.10.2021 Hypotéka

„Předpokládáme, že se na konci roku bude průměrný úrok hypoték pohybovat okolo 3 %.” Taková byla předpověď bankovních analytiků předloni, loni i začátkem tohoto roku. Zatímco v předchozích dvou letech se zdaleka nesplnila, letos k tomu může být opravdu blízko. Hypotéky totiž zdražují už od února. A stále rychleji.

REKLAMA

Rychlé zdražování hypoték potvrzují aktuální statistiky. V červenci i v srpnu vyskočila úroková sazba vždy zhruba o 0,1 procentního bodu a koncem prázdnin tak průměrný úrok dosáhl hodnoty 2,32 %.

Ještě o půl roku dřív byl o zhruba 0,4 procentního bodu menší.

Největší poskytovatelé zdražují

Pokud současné tempo růstu úroků vydrží, do konce roku se může průměrná sazba hypoték vyšplhat k 2,75 %.

Takový výhled přitom není nijak nereálný. I díky tomu, že v předchozích týdnech zvýšila své sazby řada bank. A to včetně 3 největších:

Právě tito poskytovatelé mají na trh s hypotékami zásadní vliv. Téměř 75 % z letošního objemu hypotečních úvěrů šlo totiž z jejich účtů.

Jakékoliv zdražení u těchto bank se tedy výrazně promítá do celkových čísel. A také ukazuje ostatním bankám, že se zvýšení úroků bát nemusí.

Některé banky se už blíží ke 3 %

Aktuálně se sazby u trojice největších poskytovatelů pohybují vysoko nad srpnovým průměrem.

  • ČSOB nabízí úrok od 2,69 %,
  • Komerční banka od 2,99 %
  • a Česká spořitelna začíná dokonce na sazbě od 3,14 %.

Průměrná nabídková sazba hypoték tak už v srpnu vyskočila na 2,65 %. A je jasné, že půjde ještě výš.

V praxi se sice s pomocí hypotečního poradce můžete dostat i poměrně výrazně pod tento úrok, přesto počítejte s tím, že sazby dál porostou.

A dá se čekat, že v prvním pololetí příštího roku průměrný úrok u hypoték na 3% hranici opravdu zaútočí.

Hlavní důvod? Rekordní poptávka

Nejlepší hypotéka online

Růstu úroků až k 3% hranici nahrává několik faktorů. Tím asi nejvýznamnějším je rekordní zájem o hypotéky.

Už koncem srpna dosáhl celkový objem nových hypoték téměř 293 miliard korun. Za celý loňský rok, který byl mimochodem rekordní, byl přitom objem nových hypotečních úvěrů „pouze” 254 miliard.

Jen v srpnu si lidé na bydlení půjčili necelých 34 miliard korun. Tedy nejméně od letošního února. Přesto byl podle údajů dodaných bankami nejúspěšnějším srpnem v historii.

Například loni stejnou dobou si lidé půjčili jen necelých 20 miliard.

Zároveň je potřeba říct, že letní měsíce patří na hypotečním trhu dlouhodobě mezi nejslabší. Je tedy možné, že na podzim čísla opět stoupnou.

Znamená to, že na konci roku může padnout i hranice 400 miliard korun!

Roste i cena zdrojů

Díky rekordnímu zájmu poskytovatelé nemají důvod zlevňovat. Tím spíš, že úroky na mezibankovních trzích stále rostou. I když pomaleji než začátkem roku.

Právě od nich se odvíjí cena peněz, které si banky půjčují na zajištění hypotečních úvěrů. A následně tedy také úrokové sazby hypoték.

Sazby ČNB vzrostly už šestinásobně

K tomu všemu se přidává i růst sazeb České národní banky. Základní repo sazbu centrální banka letos zvýšila už třikrát. Postupně tak vzrostla z 0,25 % na 1,5 %.

Naposledy Česká národní banka tuto sazbu upravila v září, kdy ji dokonce zdvojnásobila. Z 0,75 % tedy bleskově vyskočila na 1,5 %. 

Nejlepší hypotéka online

Navíc není vyloučené, že úroková sazba dál poroste. Centrální banka se totiž tímto způsobem snaží dostat pod kontrolu prudce rostoucí inflaci.

Na úrokových sazbách hypoték se to sice projeví až s několikaměsíčním zpožděním, už nyní to ale znamená, že úroky v příštích měsících rozhodně neklesnou.

Najdete i úrok pod 2,5 %. Zatím…

Experti a analytici z jednotlivých bank se přitom shodují, že zásadní růst nad 3% hranici není u úrokových sazeb hypoték příliš pravděpodobný. Podle nich se budou úroky do budoucna pohybovat jen kolem tohoto limitu.

Stále ještě navíc můžete najít poskytovatele, kteří vám dají sazbu i okolo 2,5 %. Nebo dokonce ještě nižší.

Podobné nabídky ale s největší pravděpodobností příliš dlouho nevydrží.

Pro zájemce o hypoteční úvěr to znamená jediné – nečekat a raději jednat. A požádat o hypotéku dřív, než sazby vyrostou ještě výš.

Nespoléhejte se ale jen na nabídku od vaší banky. Vzhledem k vysoké konkurenci na trhu je pravděpodobné, že jinde vám dokáží nabídnout lepší podmínky.

Jak to zjistíte? Pomůže vám hypoteční kalkulačka. Zadáte do ní základní informace o požadovaném úvěru a za okamžik získáte přehled aktuálních nabídek.

Jednoduše si tak vyberete tu nejvýhodnější.

REKLAMA

ANKETA k článku Útok na 3% hranici začíná. Úroky hypoték vyskočily za jediný měsíc o desetinu

Překonají úrokové sazby hypoték letos hranici 3,5%?

Počet odpovědí: 110

KOMENTÁŘE k článku Útok na 3% hranici začíná. Úroky hypoték vyskočily za jediný měsíc o desetinu

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Odhad ceny nemovitosti nejen pro hypotéku

18.4.2024 Hypotéka

Plánujete žádat o hypotéku? Nebo prodáváte či kupujete nemovitost, případně vás čeká dědické řízení? V těchto případech se pravděpodobně neobejdete bez odhadu ceny nemovitosti. Jak odhad probíhá, jaké faktory mají vliv na odhadní cenu a jaká jsou specifika bankovního odhadu nemovitosti?

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Alternativní financování bydlení: 4 způsoby, jak financovat bydlení bez banky

3.4.2024 Hypotéka

Úroky u hypoték blížící se k 6 % a stále dražší nemovitosti. Kombinace, která řadě lidí zkomplikovala plány na pořízení vlastního domu či bytu. A přiměla je k pátrání po alternativním financování bydlení. Možností je přitom několik a každá má své plusy i minusy.

Co byste měli vědět, pokud chcete o hypotéku žádat jako samoživitelka?

2.4.2024 Hypotéka

Hypotéka je závazek na dlouho dopředu, ukrajuje každý měsíc velkou část rozpočtu, Když přijde na rozpočet samoživitelů, který je i bez ní dost napjatý, může nastat problém. I přesto se najde řada samoživitelů, kteří mají příjem slušný a o hypotéku žádají. Kdy na ni mají šanci dosáhnout?

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena