Banky.cz Články Pojištění Jak vypadal pojistný trh v roce 2020? Rostla výše pojistek i počet podvodů

Jak vypadal pojistný trh v roce 2020? Rostla výše pojistek i počet podvodů

8.3.2021 Pojištění

Rosteme koronaviru navzdory. Taková byla loni situace v řadě oblastí pojistného trhu. Vyplývá to alespoň z dat, která zveřejnila Česká asociace pojišťoven. Podle jejích údajů se loni zvýšil celkový objem pojistného o 3,6 %.

REKLAMA

Na konci roku 2020 tak smluvené pojistné překonalo 141 miliard korun. To je zhruba o 5 miliard korun víc než na konci roku 2019.

Zatímco u životního pojištění předepsané pojistné vzrostlo o 3,1 %, u neživotního pojištění to bylo dokonce o 3,9 %.

Problém: nových smluv stále ubývá

Životní pojištění se loni na celkovém objemu pojistného podílelo částkou 46,5 miliardy. To je zhruba o 1,4 miliard víc než o rok dřív. Zároveň ale ubylo aktivních smluv životního pojištění, a to o téměř 90 000. Aktuálně jich je 5,05 milionu.

Svou roli hrály nejen ukončené smlouvy, ale i menší počet nových smluv. Oproti roku 2019 si lidé sjednali o 42 000 životních pojistek méně.

Zatímco loni jich bylo jen 425 000, v roce 2019 dosáhl jejich počet na 467 000 kusů. „Ve srovnání s rokem 2019 tak poklesl počet smluv nového obchodu o 9 % a počet ukončených smluv o cca 6 %,“ poznamenal k tomu pojistný analytik České asociace pojišťoven Jaroslav Urban.

Před 10 lety si přitom lidé za rok sjednali i 900 000 nových pojistek.

Rostl hlavně zájem o pojištění auta

Pro poskytovatele byla zajímavější situace na trhu s neživotním pojištěním. Rostl totiž jak počet smluv, tak celkový objem předepsaného pojistného.

Zatímco počet aktivních smluv stoupl o 2,2 %, pojistné poskočilo dokonce o 3,9 %. A to i přesto, že kvůli omezením spojeným s nemocí COVID-19 se loni výrazně propadlo cestovní pojištění. Ztráty u něj jdou až do desítek procent.

Výrazně rostlo zejména povinné ručení, a to o 7,1 %. A podobných výsledků dosáhlo také havarijní pojištění, u kterého stouplo předepsané pojistné o 6,7 %.

Životní pojištění od expertů

Jak ale upozornila ve své zprávě Česká asociace pojišťoven, u havarijního pojištění rostl objem pojistného pomaleji než v roce 2019. Tehdy smluvní pojistné vyskočilo o víc než 10 %.

Také za tímto zpomalením stojí koronavirová pandemie a celosvětová situace. Kvůli ní totiž klesl prodej nových automobilů, což logicky vedlo i k menšímu zájmu o havarijní pojištění.

Do statistik zasáhly povodně a orkány

O víc než 5 % se zvýšilo smluvené pojistné také u pojištění odpovědnosti a majetku (do něj spadá pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti).

Právě majetkové pojištění loni zaznamenalo také velký nárůst pojistných událostí způsobených povodní, vichřicí nebo krupobitím.

Pojišťovny celkem řešily téměř 83 000 takových případů. O rok dřív to přitom bylo zhruba o 10 000 případů méně a v roce 2018 jim klienti hlásili dokonce jen 40 000 pojistných událostí.

Je to dané zejména loňským řáděním orkánu Sabine a dalších vichřic. A také větším počtem škod způsobených povodněmi – loni jich bylo 14 000, zatímco o rok dřív jen polovina.

Celková výše pojistného plnění u těchto případů dosáhla na téměř 3 miliardy korun. V letech, kdy nejsou žádné mimořádné události, se přitom pohybují okolo 1,6 miliardy.

Lidé chtěli pojišťovny podvést o 1,2 miliardy

Česká asociace pojišťoven také upozornila, že se loni zvýšil počet pokusů o pojistný podvod. Pojišťovny jich odhalily víc než 9 600. A zabránily tak škodě v hodnotě 1,2 miliardy korun.

Životní pojištění od expertů

Počtem případů přitom jasně dominují pokusy o podvod u pojištění vozidel, kterých bylo téměř 4 700. To je skoro polovina ze všech odhalených pojistných podvodů.

Největší nárůst ale pojišťovny zaznamenaly u pojištění odpovědnosti. Počet odhalených podvodů v tomto segmentu stoupl o 70 % – na víc než 1 100 případů. Klienti chtěli takto pojišťovny připravit o víc než 384 milionů korun.

Pojistné podvody: 2. nejhorší rok

Výrazně vzrostla i průměrná výše odhalených podvodů. Zatímco v roce 2019 byla zhruba 230 000 korun, loni už se přiblížila k 290 000. To je nárůst o zhruba 25 %.

Od roku 2010 se přitom objem odhalených pojistných podvodů zdvojnásobil. Zatímco v roce 2010 pojišťovny zabránily škodám ve výši zhruba 600 milionů korun, loni už to byla 1,2 miliardy.

Údaje České asociace pojišťoven navíc ukazují, že větší objem pojistných podvodů pojišťovny odhalily za posledních 10 let jen jednou. A to v roce 2018, kdy jejich hodnota byla bezmála 1,3 miliardy korun.

K nárůstu odhalených pojistných podvodů přispívá podle pojišťoven zejména výměna informací mezi jednotlivými poskytovateli. Díky tomu dokáží poznat podezřelé pojistky už při sepisování smlouvy. A včas tak zabránit hrozícím škodám.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak vypadal pojistný trh v roce 2020? Rostla výše pojistek i počet podvodů

Zdražila Vám pojišťovna pojistné?

Počet odpovědí: 106

KOMENTÁŘE k článku Jak vypadal pojistný trh v roce 2020? Rostla výše pojistek i počet podvodů

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena