Banky.cz Články Reality Koupě nemovitosti: Na které poplatky se připravit?

Koupě nemovitosti: Na které poplatky se připravit?

Koupě nemovitosti: Na které poplatky se připravit?
25.5.2018 Reality

Vlastní úspory, provize RK, daň z nabytí nemovitosti, hypotéka, odhad zástavní hodnoty či poplatky na katastru. Koupě nemovitosti není levnou záležitostí. Poradíme, na které výdaje se připravit. 

Daně, provize a LTV

Málokdo má na účtu úspory ve výši milionů korun. Většina z nás si kupuje nemovitost na úvěr. Pro získání hypotéky je třeba mít naspořeno min. 10% z kupní ceny (pro lepší úrok 20%). Resp. banka nám nemůže půjčit více než 90% zástavní hodnoty nemovitosti. Místo vlastních úspor tak můžeme dát bance do zástavy další nemovitost (trvale obyvatelná chata, druhý byt atd.).

Při koupi nemovitosti přes realitní kancelář (RK) budeme platit poplatek za zprostředkování obchodu ve výši 2-7% z kupní ceny nemovitosti. Realitky vybírají tento poplatek obvykle při podpisu rezervační smlouvy, tedy je vhodné mít „předjednanou hypotéku“. Pokud bychom se o úvěr začali zajímat až po podpisu rezervační smlouvy, riskujeme propadnutí složené zálohy. Banky mohou náš příjem vyhodnotit jako nedostatečný či objevit záznam v registrech dlužníků. Proto vždy klientům doporučujeme si předem ověřit, kolik maximálně jim bude ochotna banka půjčit.

Mimo realitky si „na své“ přijdete i stát v podobě 4% daně z nabytí nemovitosti. Daň je splatná do 3 měsíců od konce měsíce, ve kterém došlo k přepisu na katastru. Neplatí se při koupi družstevního bytu a u developerských projektů (od daně je osvobozen první převod novostavby po kolaudaci).

Poplatky za hypotéku

dane-0.jpg
Nejlepší hypotéka online

To byly ty „nejhorší poplatky“, které nás při koupi nemovitosti čekají. Další výdaje jsou spojené s hypotéčním úvěrem.

  • Sjednání hypotečního úvěru (banka): 2 000 - 5 000 Kč
  • Vedení hypotéčního úvěru (banka): 50 - 150 Kč/měsíc (většina banka tento poplatek dnes již neúčtuje)
  • Odhad zástavní hodnoty nemovitosti (banka nebo odhadce): byt 3 000 - 5 000 Kč, RD a pozemky 4 500 - 6 500 Kč
  • Návrh na vklad vlastnického/zástavního práva (Katastrální úřad): 1 000 Kč/vklad
  • Ověřování podpisů (Czech Point nebo notář): 30 Kč/ks
  • Živelní pojištění nemovitosti (pojišťovna): 1 500 – 5 500 Kč/rok (pojišťovnu si obvykle můžeme vybrat sami, ale banka specifikuje rizika, která má pojistka krýt)
  • Životní pojištění (pojišťovna): 0,5-1% z dlužné částky ročně (toto pojištění je dobrovolné, ale pokud si pojistku sjednáme přes banku, získáme slevu z úrokové sazby 0,2-0,5%)

Šikovný hypotéční poradce nám mnohdy dokáže vyjednat úplné prominutí poplatků za sjednání úvěru a odhad nemovitosti.

Na kolik to celkem přijde?

Nejlepší hypotéka online

Na kolik přijde koupě staršího bytu za 2,5 mil. Kč přes RK? Nejprve je třeba si připravit provizi 125 000 Kč pro RK. Další část si odebere stát coby daň z nabytí nemovitosti (100 000 Kč). Bance zaplatíme 3 000 Kč za zpracování úvěru a 5 000 Kč za odhad, dohromady 8 000 Kč. Katastr (včetně ověření podpisů) si řekne o dalších 2 060 Kč. A potřebujeme alespoň 20% z kupní ceny (500 000 Kč), abychom dostali lepší úrokovou sazbu. Suma sumárum, banka nám půjčí 2 mil. Kč, zástava bude 2,5 mil. Kč a z naší kapsy půjde celkem 735 060 Kč.

Hypoteční kalkulačka - snadno a rychle si spočítejte svoji hypotéku!

ANKETA k článku Koupě nemovitosti: Na které poplatky se připravit?

Kupoval jsem nemovitost přes realitku?

Počet odpovědí: 200

KOMENTÁŘE k článku Koupě nemovitosti: Na které poplatky se připravit?

Přidejte nový komentář

kupa bytu v Prahe, Komentoval(a): Daniel

19.01.2021 04:57:27

Dobry den prajem, mam otazku pre vas? Chcem kupit byty v Prahe, jeden do osobneho vlastnictva a druhy do prenajmu. Zijem uz dlhe roky v zahranici a nepoznam zakony v Ceskej Reublike, co sa tykaju ohladom kupy nehnutelnosti. Vidim ze realitky nie su lacne. Moja otazka je, lepsie si najst privatneho maklera alebo spolupracovat s realitkou? Byt chcem vyplatit v hotovosti, neptrebujem hypoteku. Ak mi mozte poradit aka je najlepsia cesta kupit nehnutelsnost v Prahe ked to vyplatim v hotovosti? Chcem kupit novy byt cez nove projecty kde vas niekedy oslobodia splatenim dane. dakujem ak mi pomozete s tymito otazkami. Vopred vam dakujem za vase informacie.

Re: Koupě bytu v Praze, Komentoval(a):

19.01.2021 09:42:41

Dobrý den, daň z nabytí nemovitosti (4%) byla v roce 2020 zrušena, tedy nyní můžete bez daně nakupovat všechny nemovitosti. Nemáte-li čas vše řešit osobně, doporučuji využít služeb dobrého realitního makléře (poptávku můžete zadat v sekci reality).

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jaký způsob vytápění si zvolit do rodinného domu: Praktický průvodce výběrem

Jaký způsob vytápění si zvolit do rodinného domu: Praktický průvodce výběrem

17.10.2024 Reality

Volba způsobu vytápění pro rodinný dům je zásadní rozhodnutí, které ovlivňuje nejen komfort obyvatel, ale také finanční výdaje a dopady na životní prostředí. Nejvýhodnější způsob vytápění se odvíjí od velikosti domu, izolace, klimatických podmínek a dostupnosti energie. Moderní technologie nabízejí různé způsoby, jako jsou plynové kotle, elektrické podlahové topení či tepelná čerpadla.

Ceny nájmů v Česku opět rostou: Kde najdete nejlevnější bydlení?

Ceny nájmů v Česku opět rostou: Kde najdete nejlevnější bydlení?

4.9.2024 Reality

Hledáte nájemní bydlení? Trh s pronájmy v Česku zažívá další vlnu zdražování. V článku se dozvíte, kde najdete nejlevnější nájmy, jaké jsou aktuální ceny ve velkých městech, a proč zase rostou. Prozradíme trendy v nájemním bydlení a na co si dát pozor při hledání pronájmu.

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

27.8.2024 Reality

Ať už plánujete kupovat nebo stavět dům, rozhodně se vám bude hodit mít přehled o vývoji cen nemovitostí na nemovitostním trhu. Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak se ceny nemovitostí vyvíjely v letech 2020 až 2024.

Bydlení v ČR: Drahý luxus nebo investiční příležitost? Analyzujeme trh a možnosti

Bydlení v ČR: Drahý luxus nebo investiční příležitost? Analyzujeme trh a možnosti

25.8.2024 Reality

Bydlení v Česku má pověst luxusu, který si stále méně lidí může dovolit, spíše než dostupné nutnosti. Ceny bytů a domů výrazně vzrostly, což z bydlení činí finanční zátěž pro mnoho domácností. Některé české rodiny platí až 26 % svého rozpočtu pouze na bydlení.

ČNB je připravena krotit hypoteční trh vázáním půjček na příjem dlužníků

ČNB je připravena krotit hypoteční trh vázáním půjček na příjem dlužníků

30.7.2024 Reality

Česká národní banka zvažuje opětovné zavedení příjmových limitů pro hypoteční úvěry, pokud by roční růst cen nemovitostí výrazně překročil pět procent. Limity by se týkaly měsíčního příjmu žadatele o hypotéku a jeho celkového zadlužení, tedy DSTI a DTI.

Z naší bankovní poradny

Rozdělení bytového domu na bytové jednotky a založení SVJ

3.6.2024 Reality
Dobrý den, mám po otci podíl v bytovém činžovním domě. Podílové vlastnictví je tam už řadu let, protože byly nějaké spory mezi nájemníky a nebyla vůle vytvořit SVJ. Aktuálně je dům v havarijním stavu a je potřeba ho rekonstruovat, zateplit apod. Pro získání dotace i úvěru nám bylo doporučeno založení SVJ. Někdo tvrdí, že to není potřeba, ale firma, která by měla mít rekonstrukci na starost, to považuje za nutné. Co všechno s touto změnou souvisí? Jde mi zejména o vypořádání případných dluhů, aktuální přeměření bytových jednotek apod. Chtěli bychom před ostatní předstoupit s jasným a právně podloženým postupem. Děkuji moc za odpověď. Dobrý den, důrazně doporučuji bytový dům rozdělit na samostatné bytové jednotky a založit SVJ nezávisle na tom, zdali toto po vás někdo požaduje či nikoliv. Je to především v zájmu všech stávajících podílových vlastníků bytového domu. Podílové vlastnictví bytových domů je reliktem minulosti, má mnoho nevýhod a rizik, nemá žádné výhody. Naopak rozdělení domu na bytové jednotky a založení SVJ má samé výhody. Každý budeme vlastníkem svého bytu, nebudou Vás ohrožovat dluhy ostatních atd.Co všechno s touto změnou souvisí? Rozdělení BD na bytové jednotky se řeší přes Prohlášení vlastníků podaného na katastr. Doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. Právník Vám za úplatu pomůže s Prohlášení vlastníků i se založením SVJ.  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Mohu nařídit budoucímu vlastníkovi povinnost bydlet v kupované nemovitosti?

2.6.2024 Reality
Dobrý den, rozděluji dům se sousedkou tzv. prohlášením vlastníka pro katastr. Ona bude chtít svou polovinu prodat. Mohu se nějak bránit, např. věcným břemenem v prohlášení vlastníka, že budoucí majitel tam bude muset bydlet? (podmínka v prohlášení) Bojím se, že budoucí majitel tam může nastěhovat někoho, s kým nebude k vydržení a společné soužití tím bude narušeno. Děkuji za odpověď. Dobrý den, budoucímu vlastníkovi nemovitosti nemůžete nařizovat, aby v nemovitosti bydlel. Taktéž mu nelze zakazovat pronájem ani jakékoliv jiné jednání (bezúplatné poskytnutí bydlení třetí osobě, návštěvy atd.). Takovéto omezování práv není přípustné, nelze jej zapsat do prohlášení vlastníků ani jako věcné břemeno k nemovitosti. Vždy existuje riziko, že si se sousedem nesednete. S tím bohužel nic nenaděláte.Rozdělení nemovitosti na samostatné jednotky vřele doporučuji. Každý pak budeme majitelem svého bytu. Setrvání v podílovém vlastnictví by pro Vás bylo výrazně rizikovější. Sousedka by se mohla rozhodnout bydlet ve Vašem bytě a Vy byste s tím nic nenadělala (nebo by k Vám rovnou mohla nastěhovat cizí osobu). Navíc není možné nikoho proti jeho vůli držet v podílovém vlastnictví. Sousedka by svůj podíl mohla kdykoliv prodat nebo požádat soud o prodej celé nemovitosti (i Vašeho bytu).  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena