Banky.cz Články Komerční sdělení Nebankovních půjček se nemusíte bát

Nebankovních půjček se nemusíte bát

Nebankovních půjček se nemusíte bát

Určitě si ještě pamatujete doby, kdy byl strach z toho, že všichni poskytovatelé nebankovních půjček jsou podvodníci, kteří se z vás snaží vymámit všechny peníze, zcela běžnou věcí. To už dnes dávno neplatí a nebankovní půjčky lákají na své benefity řadu potřebných. V některých ale jisté obavy zůstávají, a ty se pokusíme v následujícím článku rozptýlit.

REKLAMA

Nebankovní půjčky jsou dostupné hned – prakticky komukoliv

Proč by se člověk měl vůbec do nebankovního sektoru vydávat? Právě zde se totiž rozmáhá fenomén tzv. okamžitých půjček, SMS půjček, půjček před výplatou... Je jedno, jak je nazvete, podstatné je, že peníze získáte víceméně okamžitě. Nebudete muset dokládat výši příjmu, vyplňovat stohy formulářů a dlouho čekat na schválení. A na rozdíl od banky mohou nebankovní půjčku získat i problémoví klienti se záznamem v registru dlužníků.

Počet poskytovatelů nebankovních půjček byl omezen

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

Vzít si nebankovní půjčku je od letošního června ještě bezpečnější než dříve. Společnosti působící na trhu s nebankovními půjčkami totiž nyní musí být vlastníky licence ČNB, bez níž dále nemohou nebankovní úvěry poskytovat. Licence pro nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru úspěšně získalo 84 firem. Zvažována byla různá kritéria, kdy na prvním místě stály hodnoty jako důvěryhodnost, odborná způsobilost, transparentnost financování či výše počátečního kapitálu.

Riziko odpovídá pouze míře vaší zodpovědnosti

I když je poskytovatel půjčky sám o sobě férový, neznamená to, že vzít si půjčku pro vás bude úplně bez rizika. Jedná se ovšem o zcela jiný druh nebezpečí, který závisí především na tom, zdali budete schopni půjčku splácet. A pokud si půjčíte u instituce, která vás neprověří, vše bude záležet jen na vás. Buďte proto ve finančních záležitostech zodpovědní a nesnažte se zalepovat jednu půjčku jinou. Vhodnějším krokem je konsolidace půjček u jediné společnosti, což vám sníží výši úroků a zpřehlední vaši finanční situaci.

Běžný účet od mBank zdarma

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Nebankovních půjček se nemusíte bát

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Operativní leasing aneb Vše, na co jste se báli zeptat

Operativní leasing aneb Vše, na co jste se báli zeptat

Sjednání operativního leasingu je závazek. Než se proto definitivně rozhodnete pro auto na operák, měli byste znát odpovědi na všechny své palčivé otázky. A férová leasingová společnost by vám je měla poskytnout. My vám odpovíme na ty nejdůležitější.

Operativní leasing pro OSVČ - ano nebo ne?

Operativní leasing pro OSVČ - ano nebo ne?

Říká se, že operativní leasing se vyplatí zejména firmám. A je to pravda, protože se s ním pojí řada daňových výhod a v mnoha ohledech je pro firmu lepší než běžný leasing. Ale totéž platí i o podnikatelích, tedy OSVČ. Podívejme se na to, proč je auto na operák výhodnější a jak na něm můžete vydělat.

Operativní leasing vs. půjčka na auto. Co se vyplatí?

Operativní leasing vs. půjčka na auto. Co se vyplatí?

Koupě auta je v dnešní době hodně finančně náročná a můžete se kvůli ní zadlužit na celé roky dopředu. Málokdo dokáže našetřit na nové auto, a tak vyvstává otázka - je výhodnější půjčit si v bance, vzít si leasing nebo si pronajmout auto na operativní leasing?

Češi se obávají nesoběstačnosti. Pojišťovny nabízejí řešení.

Češi se obávají nesoběstačnosti. Pojišťovny nabízejí řešení.

Nesoběstačnost ve stáří dělá Čechům starosti. V aktuálním průzkumu IBRS se jí obává přes dvě třetiny lidí. „Každý, kdo má nějakou zkušenost se starostí o nesoběstačného člena rodiny, potvrdí, že vyřešení takové situace není jednoduché. Sehnat příslušné zařízení či zajistit pečovatelskou službu mnohdy zůstane na jeho nejbližších, kteří tuto starost převezmou. Pojištění soběstačnosti by mělo přinést úlevu rodině, zaměstnavatelům a koneckonců i státu,“ vysvětluje Petr Procházka, ředitel Úseku pojištění osob v pojišťovně Kooperativa.

Kooperativa připravila na pátek třináctého unikátní asistenci

Kooperativa připravila na pátek třináctého unikátní asistenci

Asistenční služby většina pojišťoven nabízí hlavně u havarijního pojištění, povinného ručení nebo cestovního pojištění. V poslední letech se ale rozšiřují také do oblasti pojištění domácností a nemovitostí.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena