Banky.cz Články Pojištění Nehod se zvěří letos přibývá. Jak vám pomůže pojištění?

Nehod se zvěří letos přibývá. Jak vám pomůže pojištění?

14.12.2020 Pojištění

Ani koronavirová pandemie neztlumila nárůst nehod se zvěří. Tvrdí to alespoň pojišťovny na českém trhu. Podle některých letos stoupne počet těchto havárií o 20–30 %.

REKLAMA

Minulý rok pojišťovny evidovaly přes 15 500 havárií se zvěří, zatímco v roce 2018 jich bylo „jen” víc než 12 000. Meziroční nárůst tak byl zhruba o čtvrtinu.

S podobným skokem přitom počítají poskytovatelé i letos. Přestože první polovina roku byla kvůli koronavirovým opatřením klidnější.

Následně ale začalo nehod se zvěří přibývat a některé pojišťovny jich jen do konce října řešily skoro stejně jako za celý minulý rok. Také proto letošní nárůst těchto havárií odhadují na 20–30 %.

Růstu nehod nahrála vládní opatření

Právě podzim a začátek zimy jsou z hlediska srážek se zvěří nejrizikovějším obdobím roku.

I když tedy policisté za první tři čtvrtiny roku evidovali necelých 11 000 havárií, bylo jasné, že čísla výrazně porostou. A zmíněné informace z pojišťoven to potvrdily.

Důvodů je několik. Patří mezi ně zejména:

  • delší noci,
  • horší počasí, které přináší mlhy a víc deště (a tedy i menší viditelnost),
  • i období říje u lesní zvěře.

K tomu se letos přidávají také opatření, která mají zamezit šíření koronaviru COVID-19. Patří mezi ně například omezení či zrušení řady kulturních akcí nebo nedávné zavření obchodů v neděli. I když sice aktuálně neplatí, při zhoršení situace na něj může znovu dojít.

Tyto faktory vedou lidi častěji do přírody. Tím pádem pak častěji plaší zvěř, která utíká ze svých obvyklých teritorií a může skončit i pod koly projíždějícího auta.

Škody? I statisíce korun

Způsobená škoda navíc rok od roku roste. Je to dané nejen větším počtem nehod, ale také dražším vybavením aut.

Průměrná škoda na vozidle tak přesahuje 40 000 korun. Pojišťovny ale evidují i škody v řádech statisíců korun.

Životní pojištění od expertů

V přední části aut je totiž řada čidel a dalších zařízení. Při střetu s divokým prasetem nebo srnou jsou často úplně zničená a nezbývá, než je vyměnit za nové. A to nebývá zrovna nejlevnější.

Nehledě na to, že zvíře vážící několik desítek kilogramů může vážně poranit vás i vaše spolujezdce.

Pro pojišťovny je viníkem zpravidla řidič

Problém je, že samotné povinné ručení na tyto havárie nestačí. Řeší totiž pouze škody, které způsobíte někomu jinému.

Nepomůže vám tedy se zaplacením oprav na vašem autě ani s léčením vašich zranění. Odškodné dostane maximálně spolujezdec.

Je to dané i tím, že při nehodě s lesní zvěří berou pojišťovny jako viníka automaticky řidiče auta. Výjimkou je pouze případ, kdy je v okolí hon a honci vám zvíře naženou před auto. I tehdy ale musíte prokázat jejich vinu.

Pomůže připojištění nebo havarijní pojištění

Co tedy dělat, abyste po nehodě nemuseli ze svého platit desítky tisíc korun za opravu auta? Existují 2 řešení:

  • Speciální připojištění k povinnému ručení.
  • Havarijní pojištění, které obsahuje i škody způsobené zvěří.

Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

V prvním případě si nemusíte sjednávat další pojistku. Pouze povinné ručení doplníte o připojištění, které vás vyjde levněji než havarijní pojištění. Platíte totiž pouze za jeden typ rizika.

Zároveň ale musíte počítat s nižším limitem pojistného plnění. A zejména u dražších aut nemusí pokrýt způsobenou škodu. V takovém případě vám pojišťovna zaplatí pouze sjednaný limit a zbylou část oprav doplatíte ze svého.

Životní pojištění od expertů

Tato varianta se tedy vyplatí spíš u starších aut, u kterých je havarijní pojištění zbytečně drahé.

Zaplatí i opravu přehryzaných kabelů

Naopak u novějších vozidel je jednoznačně lepší havarijní pojištění, které myslí i na střety se zvěří. Sami si totiž nastavíte dostatečně vysoké pojistné plnění.

Při řešení škod tak doplatíte pouze sjednanou spoluúčast – s tou ale musíte počítat také u připojištění k povinnému ručení.

Do havarijního pojištění navíc zahrnete další hrozící rizika. Ať už je to například poškození vozu vandaly nebo škody způsobené přírodními živly.

Jak připojištění, tak samostatná pojistka se přitom vztahují i na případy, kdy vám kabely v autě překouše například kuna.

Jak postupovat při srážce se zvěří

A jak vlastně při srážce se zvěří postupovat? Je to jednoduché:

  • Zastavte u krajnice, rozsviťte výstražná světla a dejte na zem výstražný trojúhelník.
  • Následně zavolejte policii a vyfotografujte místo nehody i poškození auta. Poslouží vám to jako podklad pro pojišťovnu.
  • Pokud je vaše auto nepojízdné, zavolejte také asistenční službu pojišťovny. Zajistí vám odtah a případně také náhradní vozidlo.
  • Přeberte si od policie záznam o nehodě – využijete ho jako doklad pro pojišťovnu.
  • Poté už jen stačí nahlásit pojistnou událost a poslat pojišťovně potřebné podklady.

A nezapomeňte, že sraženou zvěř musíte nechat na místě. Policisté přivolají zástupce příslušného mysliveckého sdružení, který se o ni postará. Pokud byste zvíře naložili do auta a odvezli, mohli by to policisté posuzovat jako krádež.

REKLAMA

ANKETA k článku Nehod se zvěří letos přibývá. Jak vám pomůže pojištění?

Máte připojištěnou srážku se zvěří?

Počet odpovědí: 106

KOMENTÁŘE k článku Nehod se zvěří letos přibývá. Jak vám pomůže pojištění?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena