Banky.cz Články Daně Nezapomeňte na daň z nabytí nemovitosti při její koupi

Nezapomeňte na daň z nabytí nemovitosti při její koupi

5.11.2019 Daně

Ať již kupujete byt, dům, pozemek či jinou nemovitost, nezapomeňte na úhradu daně z nabytí nemovitých věcí (dříve známá jako daň z převodu nemovitosti). Někteří politici sice usilují o zrušení této daně, nicméně tato legislativní změna prozatím nebyla schválena a prozatím ani nic nenasvědčuje tomu, že by tato daň byla v nejbližší době zrušena.

REKLAMA

Daň z nabytí nemovitosti byla v roce 2020 zrušena se zpětným účinkem od 12/2019.

Kdo platí daň z nabytí nemovitých věcí

V současnosti platí daň z nabytí vždy kupující. I v dnešní době se někteří mylně domnívají, že poplatníkem daně je prodávající, ale není tomu tak. To platilo do roku 2015, kdy hradil tuto daň prodávající, přičemž kupující byl v pozici ručitele za tuto daň.

Výše daně z nabytí

Výše daně u nákupu činí 4 % z ceny nemovitosti. Někteří realitní makléři uvádí ve svých inzerátech cenu, ve které je daň již započtena, tedy je součástí ceny nemovitosti. Proto je vhodné se před nákupem nemovitosti vždy ujistit, zda uváděná cena je pouze za nemovitost, případně zda zahrnuje také daň z nabytí nemovitosti či poplatek realitnímu makléři.

Příklad 1: Pokud bude zakoupen byt za cenu 4 mil. Kč, bude nutno si připravit ještě dalších 160 000 Kč na dani, které budou odvedeny finančnímu úřadu. Celkem tedy kupující zaplatí 4 160 000 Kč.

Běžný účet

Příklad 2: Bude kupován byt za cenu 4 mil. Kč, kde realitní makléř v inzerátu uvádí, že se jedná o cenu včetně daně z nabytí nemovitosti. Cena takové nemovitosti pak činí 3 846 154 Kč a daň z nabytí činí 153 846 Kč. Celkem tedy kupující zaplatí 4 mil. Kč, přičemž daň ve výši 153 846 Kč zaplatí kupující finančnímu úřadu.

Kdy podat daňové přiznání

Daňové přiznání k dani z nabytí je kupující povinen podat do konce 3. kalendářního měsíce po měsíci, ve kterém došlo k vkladu vlastnického práva na katastru. Pokud jsou kupujícím manželé, přiznání nepodává každý zvlášť. Daná nemovitost je součástí společného jmění manželů a v takovém případě podává daňové přiznání jen jeden z partnerů.

Příklad 3: Ke vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí došlo dne 23. října 2019. Nejpozdější termín pro podání daňového přiznání je 31. ledna 2020.

Co přiložit k daňovému přiznání

Běžný účet bez poplatků

K daňovému přiznání je nutné přiložit následující dokumenty:

  • Dokument potvrzující nabytí vlastnického práva – nejčastěji se v praxi jedná o kupní smlouvu (nebo např. darovací smlouvu při převodu nemovitosti v rámci rodiny)
  • Vyrozumění o provedeném vkladu do katastru nemovitostí
  • Znalecký posudek - pouze v případě, kdy nechceme uplatňovat směrnou hodnotu
  • Doklad o zaplacení odměny a nákladů znalci – pouze v případě, kdy neuplatňujeme směrnou hodnotu a chceme uplatnit tento náklad jako uznatelný výdaj
REKLAMA

ANKETA k článku Nezapomeňte na daň z nabytí nemovitosti při její koupi

Měla by se daň z nabytí nemovitosti snížit?

Počet odpovědí: 173

KOMENTÁŘE k článku Nezapomeňte na daň z nabytí nemovitosti při její koupi

Přidejte nový komentář

Koupě rodinného domu, Komentoval(a): Jaroslav

22.1.2020 11:22:53
Dobrý den,chtěl bych poradit. 1) U inzerátu k nemovitosti je psána pouze celková částka za nemovitost-jiný dodatek ani další poznámka k nemovitosti není.Chci se tedy zeptat,co vše bych platil.
2) Jiný inzerát u stejné RK má napsanou celkovou cenu nemovitosti,poznámka k ceně:vč.provize a právního servisu. Děkuji za radu a odpověd.

Daň z nemovitisti, Komentoval(a): Martina Čvandová

30.12.2020 08:34:03
Dobry den,
koupila jsem byt a sklep od developera a chtěla bych se zeptat jestli se i této koupi vztahuje daň z nemovitosti .

RE: Daň z nemovitosti, Komentoval(a): Petr Jermář

30.12.2020 09:34:33

Dobrý den, daň z nemovitosti placená každoročně v květnu se platí ze všech nemovitostí. Obvykle se jedná o pár tisíc korun. Daň z nabytí nemovitosti byla letos zrušena se zpětným účinkem od 12/2019.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dědická daň: Co byste o ní měli vědět?

23.4.2024 Daně

Zdědili jste nemovitost a už teď se děsíte toho, jak vysokou dědickou daň zaplatíte? Dobrou zprávou je, že už před několika lety došlo ke zrušení dědické daně. I přesto je však třeba počítat s určitými náklady. Pojďme se společně podívat na to, jak to bylo dříve s dědickou daní i na to, jakým nákladům se nevyhnete.

Sleva na poplatníka

15.4.2024 Daně

Jak si zajistit co největší daňovou úsporu? S využitím všech slev na poplatníka, na které máte podle české legislativy nárok. Za rok 2023 jsou vaše možnosti o dost širší, než budou v roce 2024 a později, kdy nás díky konsolidačnímu balíčku čekají velké změny ve slevě na poplatníka. Jaké slevy teď můžete využít a jak je vůbec uplatnit?

Klíčové změny v roce 2024 aneb na co se připravit

10.2.2024 Daně

Začátek roku 2024 přinesl v souvislosti s konsolidačním balíčkem představeným Ministerstvem financí ČR celou řadu změn, které se dotknou takřka každého z nás. Týkají se totiž například hypoték, stavebního spoření nebo nové sazby daně z nemovitých věcí. Pojďme se na ně společně podívat.

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2023 v roce 2024?

18.1.2024 Daně

Máte povinnost podat přiznání k dani z příjmu za rok 2023 v roce 2024? Jaké daňové slevy můžete čerpat? Poradíme, jak správně vyplnit daňové přiznání a nepřipravit se o případný daňový přeplatek.

Daň z nemovitosti na rok 2024

4.1.2024 Daně

Kdo musí platit daň z nemovitosti? Kdo musí, a kdo naopak nemusí na finanční úřad s přiznáním k této dani?  Do kdy je nutné daňové přiznání podat, na jaký formulář jej vyplnit a kam ho poslat? Jak vysoká je daň z nemovitých věcí, do kdy a jak se platí? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek už pro vás máme připraveny.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět?

1. Podstata a význam akcií

Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě.

Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy.

Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy.

Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti.

Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny.

2. Možná rizika a šance spojená s akciemi

Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory.

Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk.

Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti.

Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií.

Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování.

V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena