Banky.cz Články Spoření Průzkum: každý 3. člověk má naspořené peníze na méně než měsíc

Průzkum: každý 3. člověk má naspořené peníze na méně než měsíc

20.2.2023 Spoření

Tři měsíční platy. To je minimální suma, kterou máte mít naspořenou, abyste měli rezervu pro nenadálé výdaje. Pro mnoho lidí je to však nedosažitelný cíl. Necelá třetina Čechů by totiž s naspořenými penězi nedokázala žít ani měsíc.

REKLAMA

Další třetina by pak se svými úsporami vydržela maximálně 2 až 3 měsíce. Pouze 34 % lidí tak má úspory, které by jim vydržely déle než čtvrt roku.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu nazvaného Index finančního zdraví Čechů. Ten připravila Česká spořitelna společně se Sociologickým ústavem Akademie věd a portálem Evropa v datech.

Jeho autoři u respondentů také zjišťovali, jak velkou rezervu konkrétně mají. Ukázalo se, že:

  • 35 % lidí má naspořenou částku do 20 000 korun,
  • 26 % dotázaných má sumu od 20 001 korun do 70 000 korun,
  • 32 % má úspory větší než 70 001 korun
  • a zbylých 7 % oslovených na tuto otázku nedokázalo odpovědět.

Lidí bez rezervy přibývá

Z průzkumu také vyplývá, že každá desátá domácnost v Česku není v současné době schopná uspořit ani korunu.

Situace se přitom zhoršuje. Zástupci dvou třetin těchto domácností totiž uvedli, že dřív si rezervu tvořit zvládli.

Navíc se snižuje i částka, kterou si lidé dokážou odkládat. Potvrdilo to 40 % respondentů, kteří uvedli, že spoří méně než dřív.

Podle autorů Indexu finančního zdraví Čechů za to může zejména výrazný nárůst cen a vysoká inflace.

S tím jsou spojené i vyšší ceny energií, které pociťují nejen lidé s nízkými příjmy, ale které dopadají také na domácnosti ze střední a vyšší třídy.

Problémy s placením výdajů

Hned 57 % respondentů hlásí dokonce problémy s placením svých výdajů. Uvedli totiž, že se svým měsíčním příjmem vycházejí jen těžko.

A každý šestý člověk přiznává, že v uplynulém roce nedokázal zaplatit alespoň jeden z výdajů, jako je platba za

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

  • energie,
  • nájem,
  • telefonní a internetové služby
  • nebo splátku úvěru.

Nejčastěji mají rezervu svobodní vysokoškoláci

Index finančního zdraví Čechů ukázal i hlavní faktory, které ovlivňují, zda mají lidé k dispozici krátkodobou finanční rezervu.

Roli hraje například vzdělání. Vysokoškoláci mají podle autorů průzkumu úspory častěji než lidé s nižším vzděláním.

Dalším faktorem je i to, jestli žije daný člověk sám, nebo s někým. Finanční rezervu totiž mají nejčastěji lidé, kteří jsou svobodní a žijí bez partnera.

Lidé sahají do úspor, aby vyšli

Kvůli současné situaci využívá mnoho lidí naspořené peníze k pokrytí nutných nákladů. Ukázaly to výsledky zmíněného průzkumu, podle kterých:

  • je 64 % oslovených lidí schopných na konci měsíce něco ušetřit;
  • 22 % lidí pak neušetří nic, ale zatím nemusí brát z úspor;
  • 9 % lidí už rezervu musí využívat
  • a 3 % lidí by nezvládla své výdaje zaplatit bez půjčky.

Hlavní problém respondenti vidí v nedostatečných příjmech. Část z nich také přiznává, že by jim pomohlo snížení nákladů a lepší hospodaření s penězi.

Zároveň ale 41 % oslovených lidí očekává, že se jejich finanční situace v příštích letech spíše zhorší. Nemyslí si totiž, že jejich příjem poroste tak rychle jako výdaje.

Rezerva? Pomůže spořicí účet

Jak už jsme uvedli na začátku článku, tak ideální je mít rezervu minimálně ve výši 3 měsíčních platů.

Penzijní spoření od České spořitelny

A také mít k penězům přístup, kdykoliv je budete potřebovat.

K tomu jsou nejlepší spořicí účty. Nabízejí možnost, jak mít peníze:

  • bezpečně uložené – vklady jsou ze zákona pojištěné do částky 100 000 eur, tedy necelých 2 400 000 korun;
  • vždy dostupné – fungují totiž podobně jako běžné účty a peníze můžete ukládat nebo vybírat, jak potřebujete;
  • zhodnocené – díky tomu vám inflace z úspor tolik neubírá.

Nejlepší úroky kolem 6 %

Dobrou zprávou je, že v současné době můžete poměrně jednoduše získat úroky, o kterých jste si mohli ještě před pár lety nechat jen zdát.

Nejlepší sazbu vám nyní dá Všeobecná úverová banka. Láká na úrok 6,15 % ročně. Protože se však jedná o slovenskou banku, musíte se připravit na splnění několika podmínek, o kterých jsme psali v článku Jedničkou českého spořicího trhu je slovenská banka.

Na úrok přes 6 % pak dosáhnete také u Max banky, která nabízí zhodnocení vkladů o 6,01 %.

Na trhu se spořicími účty vás ale čeká i řada dalších zajímavých nabídek. Najdete je například u:

  • UniCredit Bank, která dá novým klientům sazbu 6 % pro vklady do 500 000 korun,
  • Trinity Bank, která slibuje úročení 5,68 % pro vklady do 500 000 korun,
  • Banky Creditas, která nabízí úrok 5,6 %pro vklady do 500 000 korun,
  • nebo u Fio banky, která poskytuje spořicí účet s úrokem 5,5 %pro vklady do 200 000 korun.

Nabídka se však průběžně mění. Proto se před sjednáním tohoto účtu vždy nejdřív podívejte na náš přehled a porovnání spořicích účtů. Snadno tak zjistíte, která banka právě nabízí ty nejvýhodnější podmínky.

A spoření bude zase o něco příjemnější.

REKLAMA

ANKETA k článku Průzkum: každý 3. člověk má naspořené peníze na méně než měsíc

Máte naspořenou dostatečnou rezervu?

Počet odpovědí: 99

KOMENTÁŘE k článku Průzkum: každý 3. člověk má naspořené peníze na méně než měsíc

Přidejte nový komentář

Je to hrozné jak na tom ti lidé jsou, Komentoval(a): Ester

22.9.2023 23:22:43
Opravdu je to příšerné když se podíváte na internet tak zjistíte že řada lidí bohužel ani neví kam by měla pro tu půjčku zajít. Možná ale právě takoví lidé by mohli být užiteční v té P2P sféře, teda z hlediska investora.

Nehcci jinak, Komentoval(a): Věra

26.9.2023 20:42:38
Také je mi z toho špatně, ale zase na druhou stranu ti lidé za to skoro nemůžou. Kde jinde se to měli v tom dospělém finančním světě měli naučit když je na to státní škola prostě nepřipravila? A přes co do půjček investujete vy?

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena