Banky.cz Články Půjčka Zájem o půjčky na jaře klesl. Kvůli koronaviru

Zájem o půjčky na jaře klesl. Kvůli koronaviru

29.7.2020 Půjčka

Propad o několik desítek procent. Taková byla na jaře situace na českém trhu se spotřebitelskými úvěry. Ukázala to anketa ČTK mezi jednotlivými poskytovateli. Podle ní přišel nejvýraznější propad v dubnu a nyní už se situace opět stabilizuje.

REKLAMA

Pokles zájmu o půjčky s sebou přinesla koronavirová krize a vládní opatření, která měla zabránit šíření epidemie COVID-19. Kvůli nim řada podniků omezila nebo přerušila provoz. Zároveň byly zrušené různé kulturní akce a zavřeno měla i řada obchodů.

Lidé tak měli méně možností, kde utrácet.

Řada z nich také změnila své chování a začala pečlivěji hlídat své výdaje. A právě to se projevilo na menším zájmu o půjčky.

Propad skoro o polovinu

Například Provident Financial zaznamenal od dubna do června pokles zájmu o 45 %. A o propadu v řádech desítek procent mluví také Cofidis.

Tento vývoj potvrzují i další nebankovní společnosti. Pro většinu z nich byl přitom nejsložitějším měsícem duben, poté se začala situace postupně vracet k normálu. Otázkou však je, co s ní udělá současný nárůst počtu nakažených.

Rostl zájem o on-line půjčky

Koronavirová krize přinesla i další změnu úvěrových trendů. Například Home Credit upozornil, že zájem o půjčky se z kamenných poboček přesunul spíš do on-line světa.

Lidé tímto způsobem nejen častěji žádali o půjčky, ale využívali také nákupy na splátky v různých e-shopech.

Lidé šetří i preventivně

Poskytovatelé zároveň upozornili, že se lidé v době koronakrize často chovali zodpovědněji. Omezili zbytné náklady a někteří se dokonce snažili předplácet půjčky tak, aby je co nejdřív splatili.

Někteří klienti v takovém chování pokračují i nadále. Upozornil na to projekt Život během pandemie, který sleduje ekonomické dopady spojené s bojem proti koronaviru COVID-19. Podle jeho dat už nyní omezuje své výdaje 15 % rodin.

Důvody se přitom liší.

Zatímco některým lidem výrazně klesly příjmy, další se chtějí snížením nákladů připravit na budoucí možné zhoršení situace. A případný příchod druhé vlny pandemie, u které hrozí horší následky než u první.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Proto omezují například návštěvy restaurací nebo různých kulturních akcí, ruší dovolené a škrtají i další zbytné výdaje.

Nezaměstnanost roste už 3 měsíce

Problém je i v tom, že řada lidí přišla kvůli dopadům pandemie a vládních opatření o práci.

Průzkum projektu Život během pandemie ukázal, že takových lidí je zhruba 200 000. Řada z nich se přitom na úřadech práce ještě neregistrovala.

I přesto v červnu nezaměstnanost opět stoupla, a to na 3,7 %. Na stejné úrovni byla naposledy v únoru 2018.

Počet lidí bez práce tak roste už třetí měsíc v řadě. Zatímco ještě letos v únoru jich byla přesně 3 %, v dubnu nezaměstnanost vyskočila na 3,4 % a v květnu na 3,6 %.

V porovnání s loňským červnem vzrostla dokonce o 1,1 procentního bodu – z 2,6 % na 3,7 %. Zatímco loni bylo v tomto období bez práce necelých 200 000 lidí, nyní se jejich počet blíží ke 270 000.

Pomoci může i půjčka

Právě lidé, kteří přišli o práci, si nyní nejvíc utahují opasky. Někteří z nich hledají levnější bydlení nebo uvažují o půjčce, která by jim pomohla problémy vyřešit.

Jenže při jejím výběru je potřeba postupovat opatrně. Jen tak máte jistotu, že vám půjčka opravdu pomůže a vaše problémy nakonec nezhorší.

Základem je důkladné porovnání úvěrů od jednotlivých poskytovatelů. Pomůže vám s tím naše srovnání půjček. V něm si seřadíte úvěry podle jednotlivých parametrů a snadno tak vyberete ten nejvýhodnější.

Hlídejte hlavně RPSN

Nejlevnější půjčka od Zonky

Zároveň si musíte předem ujasnit, podle čeho půjčku vybírat.

Zásadní je zejména hodnota RPSN. Je v ní totiž započítaný jak úrok, tak veškeré poplatky související s půjčkou. Přesně tedy říká, o kolik úvěr přeplatíte.

V praxi to znamená, že čím je RPSN nižší, tím je půjčka výhodnější.

Přestože tento parametr zná a využívá stále víc lidí, téměř polovina žadatelů o půjčku na něj stále zapomíná. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Cofidis. Podle něj se většina lidí orientuje v první řadě podle úroku. Pozor na vysoce úročené nebankovní půjčky.

Pokuty za nesplácení? I trojnásobek půjčky

Lidé navíc málo řeší také případná penále za nesplácení půjčky. Podle zmíněného průzkumu je jako jedno z nejdůležitějších kritérií vnímá pouze 6 % oslovených.

Nedávné výsledky Indexu odpovědného úvěrování přitom ukázaly, že právě pokuty za nesplácení jsou pro část poskytovatelů velkým zdrojem příjmů. Za půlroční nesplácení desetitisícové půjčky si totiž některé úvěrové společnosti účtují i víc než 20 000 či 30 000 korun.

Úvěr tak můžete přeplatit i trojnásobně.

Proto se vyplatí spoléhat hlavně na velké a ověřené bankovní i nebankovní společnosti. A před podpisem smlouvy důkladně prostudovat její podmínky.

REKLAMA

ANKETA k článku Zájem o půjčky na jaře klesl. Kvůli koronaviru

Potřebovali jste půjčku v krizi koronaviru?

Počet odpovědí: 76

KOMENTÁŘE k článku Zájem o půjčky na jaře klesl. Kvůli koronaviru

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka od soukromé osoby

19.4.2024 Půjčka

Půjčka od soukromé osoby, ale též půjčka od soukromého investora. Oba názvy půjčky říkají, že nejde o úvěr od banky, ale ani od licencované nebankovní společnosti. Už tento fakt samotný by ve vás měl vzbudit zvýšenou opatrnost. Může se půjčka od soukromníka vyplatit? A co si vyžádá za svou často dost velkou shovívavost ohledně nižší bonity a příjmů?


Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena