Banky.cz Články Spoření Zájem o stavební spoření v Česku roste. Jen letos si ho chce zřídit 14% lidí

Zájem o stavební spoření v Česku roste. Jen letos si ho chce zřídit 14% lidí

18.3.2020 Spoření

Statistiky i průzkumy se shodují. Obliba stavebního spoření v České republice vytrvale roste. Jen loni evidovaly spořitelny 545 000 nových nebo navýšených smluv o stavebním spoření, tedy nejvíc za posledních pět let. A letos přibydou další. Podle průzkumu Českomoravské stavební spořitelny si chce „stavebko” zřídit 14% lidí.

REKLAMA

Předpokládaný zájem o stavební spoření je tak podstatně vyšší než v minulých letech. Například začátkem roku 2016 plánovalo zřízení „stavebka” v nejbližších 12 měsících jen 5% dotázaných.

Stavební spoření chtějí hlavně mladí

Také další údaje z průzkumu Českomoravské stavební spořitelny ukazují, že stavební spoření je stále populárnější. Jako atraktivní ho vnímá 48 % lidí. Tedy přibližně každý druhý.

Loni to přitom bylo 41% a o rok dřív jen 35%.

Nejoblíbenější je „stavebko” u lidí do 29 let. Zhruba 60% z nich ho označilo jako atraktivní.

Hlavní lákadlo? Státní příspěvek

Důvod této obliby je jednoduchý – stavební spoření nabízí nejvyšší zhodnocení ze všech tradičních spořicích produktů. Jako jediné z nich dokonce dokáže překonat inflaci. A to i přesto, že spořitelny obvykle nabízí úrok jen kolem 1%.

Ve skutečnosti se však výsledné zhodnocení dokáže vyšplhat mnohem výš. Díky státnímu příspěvku, který slibuje až 10% z naspořené částky za daný rok.

Zároveň je ale limitovaný částkou 2 000 korun ročně. Abyste tedy získali nejvyšší možný příspěvek, potřebujete naspořit 20 000 korun za rok.

Pamatujte přitom, že peníze ze stavebního spoření nesmíte vybrat dřív než za 6 let od uzavření smlouvy. Jinak o státní podporu přijdete.

Maximální zhodnocení je i víc než 4%

Právě díky příspěvku od státu se roční zhodnocení stavebního spoření šplhá nad 3,5%. A pokud využijete akce, které spořitelny pravidelně nabízejí, dostanete se i nad 4%.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Před jeho sjednáním si ale nezapomeňte porovnat aktuální nabídky jednotlivých poskytovatelů. Například pomocí našeho srovnání stavebního spoření. Jen tak máte jistotu, že získáte ty nejvýhodnější podmínky. A že se vám spoření opravdu vyplatí.

Češi mají na bydlení naspořeno skoro 360 miliard

Oblibu stavebního spoření potvrzují také loňské statistiky. Podle údajů zveřejněných ministerstvem financí loni přibylo 485 000 nových smluv o stavebním spoření. A když připočteme navýšení starších smluv, dostaneme se až na zmíněných 545 000. To je nejvíc od roku 2014.

Celkový počet aktivních smluv překonal dokonce tři a čtvrt milionu. Víc jich bylo naposledy v roce 2015. A objem naspořených peněz se ke konci minulého roku těsně přiblížil k 360 miliardám korun.

Analytici letos čekají další růst

Spořitelny předpokládají, že letos zájem o stavební spoření ještě poroste. A počet nových smluv o několik desítek tisíc překoná loňská čísla. Mohl by tak atakovat hranici 600 000, nad kterou byl naposledy v roce 2014.

Podle analytiků letos stoupne také počet úvěrů ze stavebního spoření. Minulý rok přitom klesl skoro o 20 000 – z téměř 73 000 v roce 2018 na loňských 54 000.

Větší poptávce po půjčkách však nahrávají zastaralé byty, ve kterých řada lidí žije. A které potřebují rekonstrukci.

„Stavebko” = spolehlivé řešení inflace

K atraktivitě stavebního spoření výrazně přispívá i vysoká inflace. Už koncem minulého roku překonala 3% a v únoru vyšplhala dokonce na 3,7%. Díky státnímu příspěvku je tedy „stavebko” jediným spořicím produktem, který si s ní v současnosti poradí.

Spořicí účty totiž nabízí úrok jen okolo 1,5%. A termínované vklady se v naprosté většině případů drží pod 3% zhodnocením. Současné inflaci tedy nemohou konkurovat.

Penzijní spoření od České spořitelny

Lepší zhodnocení aktuálně nabízí pouze investice. Jenže na rozdíl od spoření vám u nich nikdo nezaručí výnos.

Spořitelnám pomáhají i nedostupné hypotéky

Stavebním spořitelnám nahrává také současná situace na hypotečním a realitním trhu. Česká národní banka totiž v minulých letech několikrát zpřísnila podmínky pro získání hypoték, které jsou tak v současnosti mnohem hůře dostupné než například před dvěma lety.

Lidé, kteří o půjčce na bydlení uvažují, potřebují mít naspořeno dost peněz, aby hypotéku vůbec získali. Banky jim smí půjčit maximálně 80% z hodnoty nemovitosti. Jen ve výjimečných případech může půjčka dosáhnout až 90%.

Zbylou část musí klienti doplatit ze svého. A to potřebují ještě peníze na zaplacení daně z nabytí nemovitosti.

Potřebné úspory? I víc než 600 000 korun

Ceny nemovitostí navíc už několik let výrazně rostou. Nedávná data Eurostatu dokonce ukázala, že Česká republika patří v rychlosti zdražování mezi evropskou špičku. Jen v pěti státech Evropské unie stoupaly ceny nemovitostí ve třetím čtvrtletí minulého roku rychleji než v Česku.

Lidé, kteří chtějí bydlet ve vlastním, proto potřebují stále větší úspory. U průměrné hypotéky, která je aktuálně zhruba 2,6 milionu korun, je to víc než 600 000 korun.

A právě stavební spoření jim má k těmto penězům pomoci.

REKLAMA

ANKETA k článku Zájem o stavební spoření v Česku roste. Jen letos si ho chce zřídit 14% lidí

Použijete úspory ze stavebního spoření jak základ na následný nákup nemovitosti na hypotéku?

Počet odpovědí: 124

KOMENTÁŘE k článku Zájem o stavební spoření v Česku roste. Jen letos si ho chce zřídit 14% lidí

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena