Banky.cz Články Běžný účet Zbavte se poplatků na běžném účtu. Nyní můžete požádat o jejich dočasné zrušení

Zbavte se poplatků na běžném účtu. Nyní můžete požádat o jejich dočasné zrušení

29.4.2020 Běžný účet

Poplatky spojené s běžným účtem netěší asi nikoho (kromě bank). Zvlášť v současné situaci, kdy příjmy řady lidí klesly. Některým z nich kvůli tomu hrozí, že nesplní podmínky pro bezplatné vedení konta. Banky jsou proto připravené tyto poplatky klientům odpustit. Není to ale automatické.

REKLAMA

Nejdráž vyjde propad příjmů majitele prémiových účtů. Pokud totiž nesplníte předepsané podmínky, stojí jejich vedení i několik set korun měsíčně.

Mezi tyto podmínky patří například:

  • příchozí transakce alespoň 50 000 korun měsíčně (někde i víc)
  • vklady alespoň 1 000 000 korun (u některých poskytovatelů i víc)
  • nebo hypoteční úvěr u dané banky

Plošné odpouštění chystá jen Raiffeisenbank

Kvůli snížení mezd, ke kterému přistoupily některé firmy v reakci na vládní opatření v boji s pandemií koronaviru COVID-19, může mít řada lidí problém se splněním první (a nejčastější) podmínky. Tedy s minimálním objemem příchozích transakcí.

Toto kritérium je přitom pro spoustu klientů nejjednodušší cestou k bezplatnému účtu. Kvůli částečnému výpadku příjmů se ale musí připravit na poplatek až 1 000 korun za vedení konta.

Některé banky proto zvažují, že ho klientům odpustí. Týká se to například Raiffeisenbank.

Majitelé jejího Prémiového účtu budou mít jeho vedení tři měsíce zdarma. Bez ohledu na to, jestli splní předepsané podmínky.

Šanci mají klienti i jinde

Šanci na odpuštění poplatku mají i klienti jiných bank. Nemůžou s tím ale počítat automaticky. Například ČSOB už dříve prohlásila, že u prémiových klientů uplatňuje vždy individuální přístup a stejně bude postupovat i nyní.

Majitelé jejího Premium konta, kterým se kvůli koronavirové pandemii nemoci COVID-19 nepodaří splnit podmínky bezplatného vedení účtu, tak musí o prominutí poplatku za vedení sami požádat.

A podobný postup slibují i někteří další poskytovatelé.

Požádat o prominutí mohou i běžní klienti

Běžný účet s bonusem 1 000 Kč

V případě základních běžných účtů je situace trochu jiná. U řady z nich dosáhnete na bezplatné vedení bez jakýchkoliv podmínek. Na trhu najdete ale i takové, které požadují například minimální měsíční obrat.

Pokud se vám tedy nepodaří smluvenou podmínku pro bezplatné vedení konta splnit a na vině jsou vládní opatření v boji s COVID-19 a jejich následky, rozhodně se zkuste na svou banku obrátit. I když poskytovatelé žádné plošné opouštění poplatků neslibují, je možné, že vám vyjdou vstříc.

Anebo si rovnou najděte banku, u které se podobných poplatků bát nemusíte. Na trhu jich je celá řada. Stačí si jen ujasnit, co všechno od běžného účtu požadujete, a pak si vybrat ten nejlepší. Pomůže vám s tím naše porovnání běžných účtů.

Banky vám odpustí splátky půjček

Dobrou zprávou je, že jsou i oblasti, kde máte 100% jistotu, že vám banka pomůže. Týká se to hypoték a spotřebitelských úvěrů.

Pokud u banky některý z těchto produktů máte, můžete požádat až o půlroční odklad splátek. A poskytovatel vám automaticky vyhoví. Zároveň se nemusíte bát, že se toto odložení negativně projeví v registru dlužníků.

Stačí splnit jen několik jednoduchých podmínek. Musíte:

  • banku o odklad sami požádat
  • a zdůvodnit žádost negativním ekonomickým dopadem koronavirové pandemie a vládních opatření.

Poskytovatelé pak nebudou dál prověřovat, jak přesně se vás současná situace dotkla.

Běžný účet bez poplatků

Na odklad máte nárok u všech úvěrů, které jste si sjednali a začali čerpat před 26. březnem 2020 (u hypotéky stačí pouze sjednání). A sami si vyberete, jestli vám stačí odložení splátek o 3 měsíce, nebo potřebujete půlroční odklad.

V obou případech ale nebudete platit úroky ani jistinu. Pouze firmy musí i při odkladu splátek počítat se splácením úroků.

Živnostníci dostanou až 25 000 korun

Pro podnikatele a živnostníky připravila vláda ještě jednu pomoc, která se projeví na stavu jejich účtu. Je jí jednorázový příspěvek, který má zmírnit propad příjmů. Žadatelé dostanou až 25 000 korun.

Na peníze mají nárok živnostníci a podnikatelé, kteří:

  • něj požádají
  • byli OSVČ 12. března (tedy při vyhlášení nouzového stavu)
  • podnikání přerušili 1. září 2019 či později (hlavně sezónní podnikatelé)
  • a čestným prohlášením doloží, že se jich pandemie koronaviru a vládní opatření negativně dotkla (například nutností zavřít provozovnu nebo poklesem poptávky)

Nárok máte na částku 500 korun denně, a to za období od 12. března do 30. dubna. Celkem tedy získáte až 25 000 korun.

Ovšem pozor – příspěvek se neslučuje s podporou v nezaměstnanosti. Pokud jste tedy část této doby byli v evidenci nezaměstnaných, státní příspěvek za tyto dny nedostanete.

Jestli ale podmínky splňujete, určitě nezapomeňte o dotaci požádat. Třeba vám právě ona pomůže splnit podmínky pro bezplatné vedení účtu.

REKLAMA

ANKETA k článku Zbavte se poplatků na běžném účtu. Nyní můžete požádat o jejich dočasné zrušení

Požádáte banku o prominutí poplatků?

Počet odpovědí: 110

KOMENTÁŘE k článku Zbavte se poplatků na běžném účtu. Nyní můžete požádat o jejich dočasné zrušení

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Platební karty pro děti a dětské účty

24.4.2024 Běžný účet

České banky nezapomínají ani na děti. V jejich nabídce najdete dětské účty i platební karty. Kdy začít přemýšlet o založení těchto finančních produktů, které banky je nabízí, jaké jsou jejich podmínky a podle čeho vybírat?

Raiffeisenbank upravuje metodu přihlašování do svého online bankovnictví.

16.4.2024 Běžný účet

Od 20. dubna 2024 zavede Raiffeisenbank pro většinu klientů nové ověření při přihlašování do internetového bankovnictví. K tomuto kroku banka přistoupila z bezpečnostních důvodů, cílem změny je zvýšené zabezpečení přístupu k účtu. Změna se dotkne většiny klientů. Jediná skupina uživatelů bankovnictví RB, pro které se nic nemění, jsou ti, kteří se stále ještě přihlašují kombinací SMS kódu a hesla.

Založení účtu online

10.4.2024 Běžný účet

Založit si bankovní účet online, je dnes už hračka. Banky přizpůsobily proces tak, aby byl přístupný co nejvíce klientům. Dokumentů pro založení účtu se nevyžaduje mnoho: jen osobní doklady, případně výpis z účtu, který už používáte u jiné banky. Online si můžete založit účet běžný, spořicí, obchodní (investiční), účet podnikatelský, ale třeba i termínovaný vklad. U některých dětských účtů zůstává nutnost osobní návštěvy na pobočce. Podívejte se, jak na založení bankovního účtu online. Věděli jste, že některé banky nabízejí bonusy za založení účtu?

Poplatky za převod peněz

Převodem peněz rozumíme přesun finanční částky z účtu jednoho klienta banky na účet klienta jiného, a to buď v rámci stejné banky, nebo do banky jiné, a to i do jiné země v rámci EU nebo celého světa. Byť se to na první pohled nemusí tak jevit, je převodem peněz i online platba kartou či mobilní platba v kamenném obchodě. A za ně si banky mohou účtovat poplatky. Do celkové výše poplatku se může promítnout jak metoda převodu, tak i měnový kurz, půjde-li o platbu do (ze) zahraničí. Podívejme se na poplatky hlouběji.


Běžný účet zdarma: Jaké banky ho nabízejí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

20.3.2024 Běžný účet

Běžný účet patří k základním produktům všech českých bank, naprostá většina z nich nabízí sjednání a vedení běžného účtu zdarma. S jakými podmínkami je spojené získání nezpoplatněného běžného účtu, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a který z běžných účtů zdarma je nejlepší?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Brutto vs. netto

Brutto a netto jsou dva pojmy, které jsou často používány ve finančním světě, zejména v oblasti mezd a platů. Jednoduše řečeno, brutto je celková částka před jakýmikoli odečty, zatímco netto je částka, která zůstává po odečtení všech daní, poplatků a dalších nákladů.

Výpočet mzdy

V kontextu mezd a platů:

Brutto mzda je celková částka peněz, kterou zaměstnanec vydělá před odečtením jakýchkoli daní a odvodů. To zahrnuje základní plat, příplatky, bonusy a jakékoli jiné finanční výhody.

Netto mzda je čistá částka peněz, která zůstává po odečtení všech daní a odvodů z hrubé mzdy. To zahrnuje daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění a další povinné odvody.

Důležitost rozlišení

Je důležité rozlišovat mezi brutto a netto:

Plánování rozpočtu: Znát rozdíl mezi brutto a netto mzdou je nezbytné pro správné plánování osobního rozpočtu. Netto mzda je skutečná částka, kterou zaměstnanec dostává na svůj bankovní účet a může ji používat na pokrytí svých životních nákladů.

Srovnání nabídek práce: Při porovnávání nabídek práce berte v úvahu nejen brutto mzdu, ale také výši odvodů a daní, které budou odečteny. To pomáhá získat lepší představu o skutečné hodnotě nabídky.

Daňové účely: Pro daňové účely je důležité znát svou hrubou mzdu, protože to je částka, ze které se vypočítává daň z příjmů.

Rozlišení mezi brutto a netto je základním konceptem, který je nezbytný pro správné finanční plánování a rozhodování. Je důležité vědět, kolik peněz skutečně dostanete na svůj běžný účet a kolik bude odečteno na daních a odvodech.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena