Banky.cz Články Pojištění 7 největších mýtů a omylů, které kolují o havarijním pojištění

7 největších mýtů a omylů, které kolují o havarijním pojištění

31.8.2020 Pojištění

Havarijní pojištění je jen pro nová auta, není potřeba nebo mi stejně dostatečně nepomůže. Kolem tohoto pojištění existuje řada mýtů a omylů. Sepsali jsme proto 7 hlavních, abychom vysvětlili, jak to skutečně je.

REKLAMA

1. Havarijní pojištění nepotřebuji, stačí mi povinné ručení

Řada lidí si stále myslí, že když mají povinné ručení, nepotřebují havarijní pojištění. Jenže tak to není. Mezi oběma pojistkami je zásadní rozdíl.

Povinné ručení je od toho, aby zaplatilo škody, které způsobíte vy někomu jinému.

Vztahuje se na škody na majetku, když například nabouráte do jiného auta nebo narazíte do zídky. Zaplatí ale i škody na zdraví, když někoho srazíte a on po vás chce odškodné.

Jak už jeho název napovídá, je tato pojistka povinná a musí ji tedy mít každé vozidlo.

Naopak havarijní pojištění je dobrovolné a řeší škody na vašem autě nebo třeba motorce. Pokud tedy nabouráte do jiného auta, povinné ručení za vás zaplatí rozbitý blatník na cizím autě a havarijní pojištění škody na vašem autě.

2. Pojistka mi nutí něco, co nepotřebuji

Havarijní pojištění se vztahuje na čtyři oblasti:

  • Dopravní nehoda – když narazíte například do auta nebo do sloupu.
  • Krádež a vandalismus – když vám auto ukradnou nebo ho někdo schválně poškodí, například poškrábe lak klíčem.
  • Střet a poškození zvířaty – když například na silnici srazíte srnku, ale také když vám kuna překouše kabely.
  • Živly a přírodní nebezpečí – když vám auto poškodí požár, blesk, povodeň, kroupy, zemětřesení nebo jiné živelné pohromy.

Rozhodně to ale neznamená, že musíte všechny tyto oblasti do pojistky zahrnout. Záleží jen na vás, co zvolíte. Někdy si sice musíte vybrat z předpřipravených balíčků, ale často si můžete sami zvolit, jaká rizika chcete pokrýt.

Pokud tedy s autem jezdíte jen ve městě a parkujete v garáži, můžete vynechat například pojištění proti srážce se zvěří.

3. Havarijko musím mít u stejné pojišťovny jako povinné ručení

Ani toto zdaleka neplatí. I když některé pojišťovny dávají slevu několik procent za to, že si u nich sjednáte povinné ručení a havarijní pojištění zároveň, rozhodně není nutné mít obě smlouvy u stejné pojišťovny.

Životní pojištění od expertů

Pokud například zjistíte, že povinné ručení nabízí výhodněji jedna pojišťovna a havarijní pojištění jiná, můžete si obě pojistky sjednat jinde.

4. Čím starší auto, tím dražší pojištění

Je pravda, že stáří vozidla je jedním z faktorů, které mají vliv na cenu pojištění. Není ale pravda, že starší vozidlo automaticky znamená dražší pojistku.

Cena havarijního pojištění se totiž vypočítává i podle hodnoty vozidla. A ta každý rok klesá. Auto, které jste si koupili před rokem za půl milionu, byste letos prodali třeba o padesát tisíc levněji.

Proto je výhodné smlouvu pravidelně aktualizovat a snížit v ní hodnotu vozidla. U mladších aut každý rok, u starších jednou za dva roky.

Najdou se i pojišťovny, které to za vás udělají automaticky, většinou ale musíte být aktivní vy. Nezapomeňte si proto takovou změnu vyžádat. Případně si sjednat novou smlouvu u jiné pojišťovny.

5. Stejně nedostanu dost peněz na nové auto

Získat od pojišťovny dostatek peněz na nákup jiného auta není ve skutečnosti vůbec vyloučené. Stačí jen správně nastavit smlouvu.

Kolik peněz vám pojišťovna pošle, závisí na 2 faktorech:

Když vám auto ukradnou nebo se při nehodě zcela zničí, od pojišťovny dostanete maximálně tolik peněz, jaká byla hodnota vozu před nehodou nebo krádeží. Pokud jste si tedy před dvěma roky pojistili auto na půl milionu, nyní dostanete třeba jen 400 000 korun.

Pomoci vám dokáže připojištění označované jako GAP. Díky němu vám pojišťovna doplatí i částku do pořizovací hodnoty auta. Jen musíte počítat ještě se sjednanou spoluúčastí.

Životní pojištění od expertů

A samozřejmě platí, že pokud je hodnota vozu 400 000 korun a pojistíte ho na menší částku, dostanete jen tolik, na kolik jste pojištění.

6. Lepší zabezpečení je k ničemu

Pokud máte na autě zabezpečení, které ho chrání před krádeží, můžete počítat se slevou na pojistném. Počítá se například:

  • mechanické zabezpečení, které blokuje řízení nebo řadicí páku,
  • ochranné označení skel
  • nebo systémy aktivního či pasivního vyhledávání.

Nezapomeňte tedy toto zabezpečení při sjednávání smlouvy nahlásit.

7. Vybavení auta vyřeší pojištění zavazadel

Vozíte na autě střešní box nebo třeba nosič kol na tažném zařízení? Započítejte toto vybavení do hodnoty auta už při sjednávání havarijní pojistky. Zatímco pojištění zavazadel se na tuto výbavu nevztahuje, havarijní ho pokrýt dokáže.

Nezapomeňte ale, že pojišťovna potřebuje vybavení vidět a nafotit.

Zásadní je správné nastavení

Sami vidíte, že mýtů, které se točí okolo havarijního pojištění, je celá řada. Přesto tato pojistka není zlý pán, jak si někteří lidé myslí, ale spíš dobrý sluha.

Jen je důležité ho správně nastavit. A pak už ho stačí jen ve vhodnou chvíli využít.

REKLAMA

ANKETA k článku 7 největších mýtů a omylů, které kolují o havarijním pojištění

Máte sjednané havarijní pojištění?

Počet odpovědí: 124

KOMENTÁŘE k článku 7 největších mýtů a omylů, které kolují o havarijním pojištění

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena