Banky.cz Články Peníze Chudoba a materiální deprivace

Chudoba a materiální deprivace

17.5.2016 Peníze

Přestože je kvalita života poměrně obtížně měřitelná, statistické úřady mají na chudobu tabulky. Kdo je chudý a kdo materiálně deprivovaný?

REKLAMA

Určitě je vždy co zlepšovat, ale obecně se v Čechách nežije špatně. Dlouhodobě nízká nezaměstnanost, rostoucí vzdělanost, klesající úroveň korupce, vysoká úroveň zdravotnictví, široká síť veřejné dopravy, vysoká konkurence na poli produktů a služeb, štědrá sociální politika, svoboda podnikání, klesající byrokracie (s rostoucí digitalizací státní správy) a v neposlední řadě klesající počet chudých.

Statistici rozlišují chudé na normálně chudé a extra chudé (materiálně deprivované). Zatímco normálně chudých je v ČR dlouhodobě zhruba 10% (aktuálně 9,7%, tedy 1,02 mil. lidí), extra chudých jedinců každým rokem ubývá (před 10 lety to bylo 12%, nyní méně než 6%, tedy necelých 600 tisíc lidí).

Chudoba

chudoba

Hranice chudoby začíná pro jednotlivce bez rodiny lehce nad deseti tisíci korunami a končí pro rodinu se třemi dětmi těsně pod třiceti tisíci korunami.

Neúplná rodina:

  • dospělý bez rodiny: 10 220 Kč
  • rodič s dítětem do 13 let: 13 286 Kč
  • rodič se dvěma dětmi staršími 13 let: 20 440 Kč

Úplná rodina:

Běžný účet

  • rodiče bez dětí: 15 330 Kč
  • rodiče s dítětem do 13 let: 18 396 Kč
  • rodiče se dvěma dětmi do 13 let: 21 461 Kč
  • rodiče se třemi dětmi (jedním do 13 let a dvěma staršími 13 let): 28 615 Kč

Přestože počet chudých dlouhodobě neklesá (stále se drží kolem 10%/1 mil. lidí), dochází zde k prudkému růstu kvality života. Zatímco dříve byl za chudého považován ten, co neměl na jídlo, kde bydlet či na zdravotní péči, dnes je chudým každý dospělý, jehož příjem nedosahuje 60% mediánové mzdy. Mimochodem, z tohoto úhlu pohledu má smysl stanovit minimální mzdu na úrovni 40% mediánu (resp. 44%, aby se pokrylo sociální a zdravotní pojištění ve výši 11%;daně z příjmu se z takto malé mzdy neplatí), aby platilo „kdo pracuje, není chudý“. Chudý by tedy neměl být dle statistiků ani důchodce s průměrným důchodem přes 11 tisíc korun. Konec odbočky. 40% mediánové mzdy není vůbec špatné číslo. Přestože z toho nejde financovat provoz rozlehlé haciendy ani dovolenou v Karibiku, na skromnější živobytí toto číslo stačí. Tedy zatímco dříve byl ztělesněním chudého žebrák s miskou u chodníku, dnes je chudým ten, kdo nemá v obýváku nejnovější plasmu. Střechu nad hlavou (byť skromnější), jídlo, zdravotní péči a sociální jistoty novodobí chudí mají. Což je dobře a ztělesňuje to pokrok sociálně odpovědné společnosti.

Materiální deprivace

Hranice extra chudých není determinována absolutním číslem, ale seznamem devíti potřeb níže, kdy za extra chudého (materiálně deprivovaného) je považován ten, kdo nedosáhne aspoň na 4 položky.

  • zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 9 700 Kč (k roku 2015)
  • jíst maso, drůbež nebo ryby (nebo jejich vegetariánské náhražky) každý druhý den
  • dostatečně vytápět byt
  • zaplatit ročně všem členům domácnosti alespoň týdenní dovolenou mimo domov
  • mít pračku
  • vlastnit barevnou televizi
  • mít telefon
  • používat osobní automobil
  • hradit náklady spojené s bydlením – nájemné, splátky hypotéky, platby za energie (elektřinu, teplo, plyn a vodu) a splátky ostatních půjček, úvěrů nebo leasingu

Počet extra chudých lidí neustále klesá (za posledních 10 let o 6% na nynějších 5,6%/590 tisíc lidí), za což může převážně strmý pokles cen moderních vymožeností (pračku, televizi či telefon dnes pořídíme doslova za pár drobných). Tedy opět, zatímco dřívější extra chudý byl žebrákem u chodníku (tentokráte bez misky a s handicapem), dnešní extra chudí s trochou nadsázky jen nemohou na dovolenou jezdit tak často, jak by si představovali.

Co nevydělám, mohu ušetřit

Běžný účet bez poplatků

kvalita života

Zejména u nízkopříjmových skupin obyvatelstva se nejvíce projevuje neefektivní hospodaření s penězi. Čím menší příjem (a nižší vzdělání), tím více kuřáků, alkoholiků, závislých na automatech či obecně jedinců, kteří se nechají od podomních prodejců snadno přemluvit k nákupu předraženého vysavače, změny dodavatele energií, nákupu zbytečnosti na splátky atd. To, co by si mnohdy nekoupily ani rodiny s nadprůměrným příjmem, nachází spolehlivý odbyt právě u té části populace s nejnižšími příjmy. Neplatí to samozřejmě 100%, ale jistá korelace tu je.

Přitom platí „co nevydělám, mohu ušetřit“ – třeba právě na výše zmíněných zbytečnostech, které navíc kvalitu života posouvají spíše k horšímu než k lepšímu. Kdyby jedinci s minimální mzdou tolik neutráceli za tabák, nepotřebné pojistky, placené bankovní služby, neomezené tarify a vůbec věci, bez kterých se dle reklamy nedá žít, mohli by ušetřené peníze investovat do lepšího stravování či dovolené (byť třeba ne u moře). 

REKLAMA

ANKETA k článku Chudoba a materiální deprivace

Jsem chudý?

Počet odpovědí: 323

KOMENTÁŘE k článku Chudoba a materiální deprivace

Přidejte nový komentář

Materiální deprivace, Komentoval(a): Sylva

30.1.2017 16:59:33
Opět děláte z chudých lidí parazity žijící na úkor všech ostatních. Dobrá-nechť je tedy uzákoněna sociální euthanazie. Já bych se nerozmýšlela ani vteřinu. Jsem vážně fyzicky i psychicky nemocná (epilepsie,astma,degenerativní artróza kloubů rukou a paží,těžké deprese,OCD). Mám plný ID, žiji sama v stoletém rozpadajícím se nájemním domě, kde jsou podlahy, omítka, okna i dveře v dezolátním stavu. Bydlení mě stojí víc, než činí můj důchod, nemám na potřebné léky,terapii,rehabilitaci-o všem ostatním nemluvě. Chudoba a nemoc mě vyloučila ze společnosti, nemám přátele, známé,jsem odpad i pro movitého vlastního bratra a jeho rodinu, kterému jsem před lety darovala svoji část luxusní chalupy zděděnou po otci. Dle zákona by mi měl dar vrátit. Rovněž mám dle zákona právo na výživné od bývalého manžela,multimilionáře. Dobrovolně svoji povinnost plnit odmítají a obrátím-li se na soud, mám ve svém postavení a bez advokáta jistotu prohry a úhrady jejich výdajů na soud jako bonus. Z výše uvedených kriterií materiální deprivace mám toliko pračku a mobilní telefon s internetem jako jedinou možnost komunikace - např.s dcerkou žijící v UK.
Pračku mozků (TV) nepotřebuji ani nechci.
Nedávám svoji situaci k dobru proto, abych si tu poplakala. Chci jen ukázat, jak vypadá např. štědrá sociální politika a vysoká úroveň zdravotnictví v praxi - právě u těch nejchudších (byť neutrácím za tabák, alkohol, automaty ani "šmejdy"). Ono totiž k objektivnímu posouzeni nestačí číst tendenční a politicky korektní článečky na webech pro materiálně obdařené, které je utvrzují v pomýleném přesvědčení o bezpracném a bezstarostném blahobytu chudiny.

Re:, Komentoval(a): Petr Jermář

30.1.2017 21:53:49
Dobrý den, doporučuji: 1) zažádat si o doplatek na bydlení a o mimořádnou dávku v hmotné nouzi 2) navštívit bezplatnou právní poradnu, kde Vám poradí, jak se domáhat svých práv ohledně vrácení daru a výživného od ex-manžela (na to máte nárok pouze tehdy, pokud důvod Vaší současné pracovní neschopnosti/snížené hodnoty na trhu práce má původ v manželství) 3) zkusit navštěvovat bezplatné volnočasové aktivity pořádané neziskovkami či jinými spolky pro seniory a invalidní důchodce

RE:, Komentoval(a): Jaroslav Matějka

26.4.2017 10:00:58
Když jste chudá,tak byste se měla nejdříve poradit s notářem než něco darujete.Finanční gramotnost v dnešní době je nutná.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

4.4.2024 Peníze

Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

Procenta z nákupu zpět, výběr hotovosti na pokladně. Které banky nabízejí cashback/cash back a kolik na něm ušetříte?

21.4.2023 Peníze

Není cashback jako cash back. Možná jste se ještě nesetkali s žádným z těchto modelů. V obou případech jde o peníze, ale jednou v hotovosti, jednou na účet. Který z pojmů je který, jaké výhody přinese a u kterých bank ho můžete využít?

Inflace 2022: modelově 15,1 %. Jak se počítá a kolik byla v zahraničí? Jak se inflace promítne do důchodů?

3.3.2023 Peníze

V roce 2022 se inflace vyšplhala na 15,1 %, což nejvíce od 90. let. Vaše inflace ale mohla být ještě mnohem vyšší, případně nižší. ČSÚ totiž sleduje vývoj cen na modelovém spotřebním koši, nikoliv na konkrétních domácnostech. Jak se počítá inflace, jaký růst cen zaznamenali v zahraničí, jak se vyvíjely příjmy domácností v porovnání s inflací? Má smysl zakládat devizový účet, když koruna tolik „degraduje“? Jak se s inflací valorizují důchody a jak své úspory před inflací ochránit?

Podvodníci na internetu - čekejte je i tam, kde byste je nečekali!

15.2.2023 Peníze

Počty podvodů na internetu se rok od roku zvyšují, v posledních letech tempo růstu významně roste. Čím to je? Kde se podvody odehrávají nejčastěji a jaký mívají scénář? Jak poznat podvodníka včas? Které tři zásady vás před podvody ochrání a které praktiky seberou podvodníkům šanci nadále běžné lidi okrádat? V závěru článku najdete odkaz na unikátní test, kterým se přesvědčíte, zda byste podvodníkům naletěli, či je odhalili.

Produktivita práce a německé mzdy

26.6.2018 Peníze

České mzdy stále dosahují pouze třetiny německé úrovně. Hlavním viníkem je nízká produktivita práce. Máme se ale skutečně tak špatně? Nebo se jen nevhodně srovnáme s příliš vzdálenou metou?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Bezúčelová hypotéka

Bezúčelová hypotéka je typ úvěru, který můžete použít na cokoliv, co potřebujete. Na rozdíl od účelové hypotéky, kde musíte úvěr použít na konkrétní věc, jako je nákup nemovitosti nebo rekonstrukce, u bezúčelové hypotéky můžete peníze použít na cokoliv, co chcete, ať už je to na dovolenou, nákup auta, nebo splacení dluhů.

Výhody a nevýhody bezúčelové hypotékyFlexibilita: Hlavní výhodou bezúčelové hypotéky je flexibilita. Můžete peníze použít na cokoliv, co potřebujete.Rychlé schválení: Bezúčelové hypotéky často nabízí rychlejší schválení než účelové hypotéky, protože banka nemusí ověřovat účel úvěru.Vyšší úroková sazba: Na druhou stranu, bezúčelové hypotéky často mají vyšší úrokové sazby než účelové hypotéky, protože banka bere větší riziko. Důležité aspekty k zvážení

Úroková sazba: Úroková sazba je často vyšší u bezúčelových hypoték než u účelových hypoték.

Splácení: Zkontrolujte, jak dlouho budete muset hypotéku splácet a jaké budou vaše měsíční splátky.

Poplatky: Zjistěte, jaké poplatky budete muset zaplatit za získání bezúčelové hypotéky.

Bezúčelová hypotéka, taktéž americká hypotéka, může být dobrá volba, pokud potřebujete flexibilitu a rychlé schválení, ale je důležité zvážit všechny náklady a podmínky, než se rozhodnete pro tento typ úvěru.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena