Banky.cz Články Daně Jak na daňový odpočet úroků z hypotéky

Jak na daňový odpočet úroků z hypotéky

6.6.2019 Daně

Pokud splácíte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, můžete využít zaplacené úroky jako nezdanitelnou položku a snížit si tak odvod daně. Lze tak učinit po skončení kalendářního roku prostřednictvím daňového přiznání, které si podáte sami, popřípadě prostřednictvím ročního zúčtování daně, které zpracuje zaměstnavatel.

REKLAMA

Základní podmínky pro uplatnění odpočtu

Základ daně si lze snížit odpočtem zaplacených úroků z úvěru jen v situaci, pokud je tímto úvěrem řešena tzv. bytová potřeba poplatníka nebo jeho rodiny (druhý z manželů, děti, rodiče a prarodiče). Bytová potřeba není ze zákona splněna třeba tehdy, pokud je úvěr využíván na výstavbu či koupi nemovitosti za účelem pronájmu nebo v rámci podnikatelské činnosti. Při nejasnostech lze nalézt přesnou definici bytové potřeby v § 15 odst. 3 zákona o dani z příjmu.

Současně je nutné být účastníkem úvěru. Tedy osoba, která si úroky z hypotéky odečítá, musí být uvedena ve smlouvě o hypotéce nebo úvěru na bydlení. V praxi si lze odečíst úroky z hypotečního úvěru i z úvěru ze stavebního spoření, stejně tak lze úroky odečíst při refinancování.

Kolik si lze odečíst od základu daně

Maximálně si lze odečíst od základu daně částku 300.000 Kč. Ze základu daně se následně vypočítává daň z příjmů se sazbou 15 %. Pokud bychom tedy za rok zaplatili na úrocích z úvěru na bydlení částku 300.000 Kč, lze dosáhnout daňové úspory 45.000 Kč (300.000 x 0,15).

Jaké dokumenty jsou potřeba k uplatnění odpočtu

Běžný účet

Při prvním uplatňování odpočtu je často nutné doložit na finanční úřad uzavřenou smlouvu o úvěru na financování bytové potřeby a výpis z katastru nemovitostí.

Každoročně je pak nutné doložit potvrzení o výši zaplacených úroků za uplynulý rok. Toto potvrzení obvykle banky a stavební spořitelny zasílají automaticky po skončení roku. Pokud se tak nestane, stačí kontaktovat příslušnou instituci a toto potvrzení si vyžádat.

Kdo bude moci využít odpočet

Zaplacené úroky z hypotéky si mohou odečíst pracující zaměstnanci i OSVČ a to od určité výše příjmů, kdy jim vzniká daňová povinnost. Vzhledem k relativně přísným podmínkám na hypotečním trhu si drtivá většina zaměstnanců i OSVČ může uplatnit odpočet úroků. Obvykle totiž platí pravidlo – kdo má tak nízké příjmy, že si nemůže uplatnit odpočet úroků, obvykle není pro banku dostatečně bonitní a nedostane ani přidělenou hypotéku.

Běžný účet bez poplatků

V případě OSVČ si určitě nebude moci uplatnit odpočet úroků ve svém daňovém přiznání ten, kdo vykáže základ daně 165.000 Kč a méně. V takovém případě je vypočtená daň 24.750 Kč (165.000 x 0,15), kterou lze dále snížit uplatněním slevy na poplatníka ve výši 24.840. Výsledná daňová povinnost je pak 0 Kč a nelze tak provést žádné další snižování daňové povinnosti prostřednictvím odpočtu.

Na odpočet nebude mít nárok ani například ten, kdo byl velkou část roku na úřadu práce a nevznikla mu tak dostatečně vysoká daňová povinnost, popřípadě samoživitelka pobírající celý rok rodičovský příspěvek apod.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak na daňový odpočet úroků z hypotéky

Uplatňuji snížení daňového základu za placené úroky?

Počet odpovědí: 181

KOMENTÁŘE k článku Jak na daňový odpočet úroků z hypotéky

Přidejte nový komentář

Odpočet úroků z hypotéky - rozestavěné bytová jednotka, Komentoval(a): Petra Pavelkova

31.1.2021 21:49:52
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu uplatnit odpočet, pokud se jedná o rozestavěnou bytovou jednotku(bytový dům).Tudiz nemohu doložit výpis z katastru nemovitostí.Jako kupující jsem podepsala smlouvu o smlouve budoucí kupni.Zamestnavatel mou žádost nechce uznat z důvodu neprokazatelnosti vlastnictví.Dekuji.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dědická daň: Co byste o ní měli vědět?

23.4.2024 Daně

Zdědili jste nemovitost a už teď se děsíte toho, jak vysokou dědickou daň zaplatíte? Dobrou zprávou je, že už před několika lety došlo ke zrušení dědické daně. I přesto je však třeba počítat s určitými náklady. Pojďme se společně podívat na to, jak to bylo dříve s dědickou daní i na to, jakým nákladům se nevyhnete.

Sleva na poplatníka

15.4.2024 Daně

Jak si zajistit co největší daňovou úsporu? S využitím všech slev na poplatníka, na které máte podle české legislativy nárok. Za rok 2023 jsou vaše možnosti o dost širší, než budou v roce 2024 a později, kdy nás díky konsolidačnímu balíčku čekají velké změny ve slevě na poplatníka. Jaké slevy teď můžete využít a jak je vůbec uplatnit?

Klíčové změny v roce 2024 aneb na co se připravit

10.2.2024 Daně

Začátek roku 2024 přinesl v souvislosti s konsolidačním balíčkem představeným Ministerstvem financí ČR celou řadu změn, které se dotknou takřka každého z nás. Týkají se totiž například hypoték, stavebního spoření nebo nové sazby daně z nemovitých věcí. Pojďme se na ně společně podívat.

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2023 v roce 2024?

18.1.2024 Daně

Máte povinnost podat přiznání k dani z příjmu za rok 2023 v roce 2024? Jaké daňové slevy můžete čerpat? Poradíme, jak správně vyplnit daňové přiznání a nepřipravit se o případný daňový přeplatek.

Daň z nemovitosti na rok 2024

4.1.2024 Daně

Kdo musí platit daň z nemovitosti? Kdo musí, a kdo naopak nemusí na finanční úřad s přiznáním k této dani?  Do kdy je nutné daňové přiznání podat, na jaký formulář jej vyplnit a kam ho poslat? Jak vysoká je daň z nemovitých věcí, do kdy a jak se platí? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek už pro vás máme připraveny.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět?

1. Podstata a význam akcií

Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě.

Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy.

Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy.

Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti.

Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny.

2. Možná rizika a šance spojená s akciemi

Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory.

Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk.

Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti.

Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií.

Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování.

V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena