Banky.cz Články Pojištění Jak na pojištění chaty či chalupy: myslete na počasí i na zloděje

Jak na pojištění chaty či chalupy: myslete na počasí i na zloděje

15.1.2020 Pojištění

Škody způsobené mrazem, silným větrem i zloději. Také to přináší každoročně zima chatařům a chalupářům. S řešením podobných problémů jim pomůže správné pojištění chaty či chalupy. Podívejte se, co v něm nesmí chybět a jak postupovat, aby vám pojišťovna vyplatila plnění v maximální výši.

REKLAMA

Zima je pro chataře a chalupáře nejrizikovější. Mráz v kombinaci se sněhem a větrem dokáže způsobit velké škody a do prázdných nemovitostí častěji míří i zloději.

Jejich návštěva přitom mnohdy končí nejen rozbitými dveřmi a vyjedenou spíží, ale také krádeží všech cennějších věcí, které najdou. Od motorové pily přes gril až po televizi.

U pojištění chaty či chalupy proto musíte myslet jak na pojištění nemovitosti, tak na pojištění domácnosti. Zatímco první vám pomůže s řešením škod přímo na dané stavbě, díky druhému vám pojišťovna zaplatí poničené či ukradené vybavení.

Jaké škody kryje pojištění chaty či chalupy

Obecně platí, že musíte pokrýt všechna rizika, která vám reálně hrozí. Obvykle jsou to zejména škody způsobené:

  • živly (například větrem, kroupami či požárem)
  • krádeží a loupeží
  • vandalismem
  • a vodovodní škody

První typ pojistky vám pomůže, když například vichřice poničí střechu chaty. V takové situaci navíc hrozí, že do stavby začne zatékat a voda poškodí majetek. Proto je důležité na toto riziko myslet u pojištění nemovitosti i domácnosti.

Druhá kategorie zase řeší škody způsobené zloději. Ať už jsou to okna či dveře poškozené při vloupání nebo ukradené vybavení. V prvním případě vám pomůže pojištění nemovitosti, ve druhém pojištění domácnosti.

Do škod způsobených vandalismem spadají mimo jiné rozbitá okna nebo posprejovaná fasáda. Proto byste měli toto pojištění zahrnout zejména do pojistky nemovitosti.

Naprosto zásadní je také pojištění proti vodovodním škodám. Vztahuje se na situace, kdy kvůli mrazu popraská vodovodní potrubí. Někdy to vede i k poškození topení, ze kterého může vytéct voda a zničit podlahu. Určitě tedy toto riziko nezapomeňte zahrnout do pojištění nemovitosti.

Chatu zazimujte. Jinak pojišťovna nezaplatí

Životní pojištění od expertů

Ovšem pozor. Jestli chcete, aby vám pojišťovna vzniklé škody uhradila, nestačí je jen zahrnout do pojistky. Musíte jim také předcházet.

Pokud se totiž ukáže, že jste měli celou zimu odemčené dveře nebo jste nezavřeli přívod vody, může se stát, že nedostanete ani korunu. Jednoduše proto, že jste zanedbali svou povinnost škodě předejít. A ta je daná občanským zákoníkem.

Při zazimování chaty proto nezapomeňte:

  • zavřít přívod vody a vypustit kohoutky
  • vypnout plyn a elektřinu
  • zkontrolovat, jestli nejsou na střeše díry, kterými může zatékat dovnitř
  • ujistit se, že na pozemku nemáte žárný strom, který je ve špatném stavu a mohl by na chatu spadnout

Chraňte se i před zloději

Další bezpečnostní opatření vás čekají, když chcete chatu či chalupu ochránit před zlodějem. Jejich podobu často předepisuje pojišťovna a závisí kromě jiného na tom, jestli máte nemovitost přímo v obci nebo v odlehlé rekreační oblasti. Obvykle však musíte počítat minimálně s:

  • mechanickým zajištěním oken například pomocí dřevěných okenic, mříží či speciálních rolet
  • bezpečnostním zámkem nebo dokonce dveřmi

Pokud chcete zloděje opravdu odradit, vyplatí se předstírat svou přítomnost na chatě. Třeba tím, že budete prohrnovat přístupovou cestu. Pomoci vám s tím mohou také vaši sousedé.

Chyby u pojištění domácnosti i nemovitosti

Když se ani přes zmíněná opatření škodě neubráníte, máte alespoň jistotu, že od pojišťovny dostanete maximální možné plnění. Aby ale opravdu pokrylo veškeré škody, musíte správně nastavit pojistnou částku.

Životní pojištění od expertů

Dejte si pozor na 2 věci:

  • Nadpojištění – nemovitost a majetek pojistíte na víc, než jaká je jejich hodnota. Pojistku tak zbytečně přeplácíte. Pojišťovna vám totiž uhradí pouze skutečnou hodnotu věcí.
  • Podpojištění – sjednaná pojistná částka je nižší než cena nemovitosti nebo majetku. Když poté dojde ke škodě, poskytovatel vám zkrátí pojistné plnění. A to stejným poměrem, jakým jste majetek nebo nemovitost podpojistili. Pokud je tedy jejich skutečná hodnota 2 miliony korun a uzavřete pojistku jen na polovinu této částky, pojišťovna vám výsledné plnění zkrátí také o polovinu. Dostanete tedy maximálně půl milionu korun.

Proto je důležité smlouvu pravidelně aktualizovat, aby pojistná částka vždy odpovídala hodnotě vašeho majetku.

Hlídejte si podmínky

Právě výše plnění je jedním z hlavních ukazatelů, které určují cenu pojistného. Kromě ní záleží také na poloze nemovitosti a škodách, na které se pojištění vztahuje.

Zdaleka ne každá pojišťovna přitom zahrnuje veškerá potřebná rizika už do základní pojistky. V takovém případě si musíte sjednat připojištění, které je pokryje.

Zároveň si dobře pohlídejte výluky. Právě ty určují, kdy vám pojišťovna nemusí škody zaplatit.

Pokud tedy chcete mít jistotu, že vám pojistka opravdu pomůže, jednotlivé nabídky dobře porovnejte. Anebo se obraťte přímo na nás. Stačí napsat, co potřebujete, a společně najdeme pojištění nemovitosti i pojištění domácnosti podle vašich požadavků.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak na pojištění chaty či chalupy: myslete na počasí i na zloděje

Máte pojištěnou chatu?

Počet odpovědí: 132

KOMENTÁŘE k článku Jak na pojištění chaty či chalupy: myslete na počasí i na zloděje

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena