Novoroční předsevzetí

S Novým rokem si lidé již tradičně stanovují předsevzetí. Přestat kouřit, zhubnout, více sportovat či méně pít. Co radí redakce Banky.cz stran osobních a rodinných financí?

REKLAMA

Mít finanční rezervu

Každý by na účtu měl mít finanční rezervu pro nenadálé události (nemoc, porucha pračky, ztráta příjmu atd.) ve výši 3-6 násobku průměrných měsíčních výdajů. Utratíme-li měsíčně 15 000 Kč, měla by naše rezerva činit 45 000 – 90 000 Kč. Ideálním místem pro finanční rezervu je spořící účet. Peníze jsou úročeny 1-1,5% a máme je kdykoliv k dispozici.

Nepůjčovat si na spotřebu

Bankovní úvěr je dobrý sluha ale zlý pán. Peníze si půjčujeme výhradně na investice. Třeba do vlastního bydlení nebo na rozjezd podnikání. Cokoliv, co nám v budoucnu bude generovat příjem či přinášet jiný trvalý užitek. Půjčovat si na spotřebu (dárky, dovolená, nová televize atd.) je největším finančním hříchem. Hodnota těchto spotřebních záležitostí je velmi pomíjivá (dovolená končí již za týden), ale dluhy zůstávají nepříjemně dlouho. Každý úvěr představuje riziko, které se nevyplatí podstupovat pro marnosti.

Půjčku na auto detailně rozebíráme v našem článku Finanční hříchy mladých.

Zajistit si vlastní bydlení

Běžný účet

Senioři se dělí na dvě skupiny – ty šťastné a ty bez vlastní střechy nad hlavou. Pořízení vlastního bydlení během produktivní fáze života (18-65 let) je mimo výchovy dětí druhým celoživotním domácím úkolem, který je záhodno splnit před odchodem do penze. Bez placení nájmu se i z dnešního průměrného důchodu 14 000 Kč dá vyžít velmi dobře (4 000 Kč bydlení a energie, 4 000 Kč strava, 2 000 Kč ostatní výdaje a na volnočasové aktivity nám zbývá 4 000 Kč). S nájmem 10 000 Kč nám ale zbyde už jen na stravu.

Hypotéční kalkulačka - spočítejte si splátky snadno a rychle!

Málokdo z nás má dostatek vlastních úspor na koupi nemovitosti. Nejčastěji se vlastní bydlení řeší hypotékou se splatností 30 let (úvěr 3 mil. Kč pak vychází měsíčně na snesitelných 12 000 Kč, což je ekvivalent placeného nájmu). Do důchodu se odchází v 65 letech – vlastní bydlení je tak záhodno pořídit do 35 let (každý další rok představuje kratší splatnost hypotéky a vyšší měsíční splátky).

Vyhnout se nebankovním půjčkám

uver.jpg
Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

K půjčování peněz slouží výhradně banky, na trhu jich máme přes 30. Vysoká konkurence sráží úroky (RPSN) úvěrů na naprosté minimum (půjčka 5-7%, hypotéka 3%). Jestliže nám banka půjčit nechce, pak to dělá především pro naše vlastní dobro, neboť tuší, že bychom pravděpodobně nebyli schopni úvěr splatit. Následovala by exekuce či osobní bankrot. A přesně od těchto nepříjemností se nás banky snaží uchránit.

RPSN nebankovních půjček se obvykle pohybuje ve stovkách až tisících procent (dnes si půjčíme 10 000 Kč, za rok budeme dlužit s úroky třeba 100 000 Kč). Inzerát slibující „půjčíme rychle a ochotně všem bez nahlížení do registrů dlužníků, exekuce nevadí, matky na mateřské a senioři vítání“ je na hranici podvodu. Těmto „podnikatelům s lidským neštěstím“ jde především o majetek dlužníka (při nesplácení půjčky získat jeho nemovitost či exekuovat důchod a sociální dávky). 

REKLAMA

ANKETA k článku Novoroční předsevzetí

Půjčil jsem si někdy na spotřebu?

Počet odpovědí: 153

KOMENTÁŘE k článku Novoroční předsevzetí

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Jak a kolik měsíčně spořit a odkládat na důstojný důchod?

Výše důchodů je tématem, které hýbe společností už nějaký ten pátek. Není to tak dlouho, co spatřila světlo světa důchodová reforma, na které se delší dobu pracovalo. Teď je skutečností, pro mnohé z nás ale znamená ne moc příznivé vyhlídky. Kdo se na důchod nezabezpečí sám, nemůže s důstojným stářím moc počítat. Státem vyplácený důchod naše potřeby nepokryje. Jak se tedy zabezpečit? Jak na plánování důchodu a finanční nezávislost v důchodu? Podívejte se na naše rady pro spoření na důchod.

Nástroje a aplikace pro správu rodinného rozpočtu

Všude se mluví o nutnosti sestavit si rodinný rozpočet. Ale vy možná nevíte, jak přesně na to, nebo se vám do tak podrobné administrace vůbec nechce. Toho času, a ani by vás to asi nebavilo. Vězte, že stejně to má spousta jiných lidí, včetně vývojářů aplikací. Vytvořili už spoustu aplikací, s nimiž si zjednodušíte správu rodinných financí.

Jaká je průměrná výše starobního důchodu

Jak se má, stran svého důchodu, průměrný český senior a průměrná česká seniorka? Jak vysokou část příjmu musejí vydat na základní potraviny a o kolik jim po odchodu z pracovního trhu klesly příjmy? Jak je to v jiných zemích Evropy? A jak si svůj důchod, respektive materiální zajištění, efektivně  zvýšit už nyní?

Jak si zajistit důstojný důchod? Pomůžou vám chytré a bezpečné investice

Zapomenout na nekonečnou práci a užít si zasloužený důchod. Na to se těší spousta lidí. Jenže realita je často úplně jiná. Důchod od státu totiž na klidný a důstojný odpočinek zdaleka nestačí. A proto nezbývá, než abyste si na důchod ušetřili sami. Tím nejefektivnějším způsobem jsou přitom investice.

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena