Banky.cz Články Pojištění Pojistka proti Covidu? Pojišťovny hlásí nové možnosti

Pojistka proti Covidu? Pojišťovny hlásí nové možnosti

24.5.2021 Pojištění

Už víc než rok je tu s námi pandemie koronavirové nemoci COVID-19. A spolu s ní také omezené cestování a řada rizik, které na nás doma i ve světě číhají. Nezapomínají na ně ani pojišťovny. Některé z nich proto nedávno představily nové produkty – týkají se nejen cestování, ale i očkování proti COVID-19.

REKLAMA

Nejčastěji je pojištění proti Covidu skloňované ve spojitosti s životním a cestovním pojištěním.

U životního pojištění je vše jednoduché – stačí v pojistce myslet i na nemoc (tedy nejen na úrazy) a pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění například za:

  • hospitalizaci,
  • trvalé následky Covidu
  • nebo v případě úmrtí na tuto nemoc.

Jen se musíte ujistit, že mezi výlukami nejsou případy epidemie či pandemie.

U cestovního pojištění je to složitější. Obecně opět platí, že pokud není mezi výlukami epidemie nebo pandemie, pojistka vám pomůže. Ovšem má to jeden háček.

Záleží na tom, kam cestujete.

Cestovní pojištění i do rizikových zemí

U cestovního pojištění totiž pojišťovny v souvislosti s Covidem hradí ošetření či hospitalizaci jen v případě, kdy jedete do takzvaných bezpečných zemí. Tedy těch, které jsou na semaforu označené zelenou nebo oranžovou barvou.

Problém nastává, když potřebujete cestovat do rizikových zemí. Tedy „jet” na vládním semaforu na červenou nebo tmavě červenou.

U takových států vám většina pojišťoven pojistné plnění nevyplatí.

Alespoň ne se základní pojistkou.

Nové pojistky řeší léčbu i karanténu

Nově ale někteří poskytovatelé přišli s možností uzavřít pojistku proti koronaviru i do rizikových zemí.

Už v polovině dubna tuto variantu představila Kooperativa. Připravila 2 nové pojistky pro cesty do zahraničí:

Životní pojištění od expertů

  • COVID-19
  • a Karanténa.

Obě si můžete sjednat s platností pro Evropu nebo pro celý svět.

A v čem se liší?

Pojistka COVID-19 řeší léčebné výlohy spojené s nemocí COVID-19 v rizikových zemích. Maximální limit pojištění je 2 000 000 korun a platí pro pobyty na maximálně 30 dní.

Pojištění Karanténa se vztahuje na náklady spojené s karanténou, pokud se kvůli ní nemůžete vrátit domů v plánovaném termínu. V takovém případě vám pojišťovna uhradí 80 % z nezbytných výdajů například za jídlo, ubytování nebo náhradní dopravu do České republiky.

Také v tomto případě se pojistka vztahuje pouze na zahraniční pobyty do 30 dní. Maximální limit plnění je pak 30 000 korun.

Novou pojistku přichystala i Pojišťovna VZP

S podobným produktem nedávno přispěchala také Pojišťovna VZP. Od května vám její cestovní pojištění proplatí náklady spojené s hospitalizací a léčbou nemoci COVID-19. A to už v základní verzi pojistky.

Zajímavější je ale varianta Nadstandard. Právě ta se týká rizikových zemí. Řeší přitom nejen výlohy spojené se samotnou léčbou a hospitalizací, ale také ubytování a stravu, pokud musíte do karantény.

A když se kvůli karanténě nestihnete vrátit domů v plánovaném termínu, pojistka vám zaplatí cestu do České republiky.

„Protože je letos druhý rok, který prožívá celý svět s velmi výraznými omezeními, předpokládáme, že budou mít lidé potřebu relaxovat, jet na dovolenou, vycestovat. Chceme, aby cestovali s pocitem, že o ně bude postaráno, pokud onemocní nemocí COVID-19 nebo nebudou moci na již zaplacenou dovolenou kvůli onemocnění odcestovat,” vysvětlila rozšíření cestovního pojištění místopředsedkyně představenstva Pojišťovny VZP Halina Trsková.

Najdete i pojištění proti vedlejším účinkům

Novinku připravila také Uniqua pojišťovna. V jejím případě se ale netýká cestovního pojištění. Nová pojistka se vztahuje na očkování proti Covidu a pojišťovna ho už od dubna nabízí hlavně větším firmám.

Životní pojištění od expertů

Pojistku si mohou sjednat zaměstnavatelé v rámci kolektivních smluv a využít ji jako benefit pro zaměstnance. Pojištění přitom primárně řeší tyto 2 situace:

  • neúčinnost očkování – tedy případy, kdy se zaměstnanec nakazí koronavirem do 90 dnů od podání poslední dávky vakcíny,
  • a vedlejší účinky vakcíny – pokud se projeví do 30 dnů od očkování.

V obou případech ale mají na pojistné plnění nárok pouze zaměstnanci, kterým je nanejvýš 69 let. A jen v případě, že je nutná hospitalizace v nemocnici nejméně na 2 dny.

Pojišťovna jim pak zaplatí:

  • 50 000 korun při hospitalizaci na 2-4 dny.
  • 100 000 korun při hospitalizaci nad 5 dní.

Pojištění se vztahuje na všechny vakcíny, které jsou v době očkování schválené Státním ústavem pro kontrolu léčiv nebo Evropskou lékovou agenturou.

Na pojistku z práce nespoléhejte

Pojistka od Uniqua pojišťovny se vztahuje i na úmrtí, pokud souvisí s onemocněním Covidem nebo s komplikacemi po očkování. Pojistná částka je v takových případech ale pouze 25 000 korun.

Běžné životní pojištění tedy dokáže pozůstalým pomoci výrazně efektivněji a pokrýt výpadek příjmů na řadu měsíců i let.

I když vám tedy zaměstnavatel takový benefit nabídne, určitě nespoléhejte jen na něj. A raději se na vše připravte sami se správným životním pojištěním.

REKLAMA

ANKETA k článku Pojistka proti Covidu? Pojišťovny hlásí nové možnosti

Máte pojištění proti covidu?

Počet odpovědí: 113

KOMENTÁŘE k článku Pojistka proti Covidu? Pojišťovny hlásí nové možnosti

Přidejte nový komentář

Očkování, Komentoval(a): Lenka

31.10.2021 18:58:15
Dobrý den,
Je mi něco platné pojištění, když jsem alergická na očkování? V případě hospitalizace mi ta pojišťovna něco proplatí, když je to předpokládané?
Děkuji za odpověď

RE: Očkování, Komentoval(a): Petr Jermář

3.11.2021 15:08:02

Dobrý den, záleží na podmínkách vaší pojistné smlouvy (co přesně máte pojištěné, co je ve výlukách, atd.). Obecně lze pojistit jen nahodila rizika (nemoc, úraz), ne předem známou věc (alergie). 

Příklad: kardiak bude nepojistitelný proti srdečním chorobám

Pojistka proti Covidu , Komentoval(a): Jaroslav Hájek

13.1.2022 15:43:52

Dobrý den, pojistka proti Covidu je, když mi přijde pozitivní test před odletem? Nebo ne?

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena