Banky.cz Články Půjčka Půjčka bez dokládání příjmu

Půjčka bez dokládání příjmu

8.8.2021 Půjčka

Už jste se také potkali s nabídkami na úvěr, které nevyžadovaly žádný příjem? Většinou jsou nazvány „Online půjčka bez příjmu“, „Půjčka bez dokládání příjmu“ nebo „Půjčka pro každého bez doložení přijmu“. Co si o nich myslet? Jsou podobně nebezpečné jako většina půjček bez registru? Vyhnout se jim, nebo se naopak není čeho bát? Poskytují úvěry bez příjmů jen nebankovní společnosti? A jak se u půjček bez příjmu prokazuje, že půjčené peníze dokážete vrátit? Na všechny tyto otázky hned odpovíme.

REKLAMA

Půjčky bez příjmu můžeme rozdělit do dvou základních druhů

Stejně jako je tomu u půjček bez registru, i půjčky bez prokazování příjmů se dají rozdělit do dvou hlavních skupin. Každá má nastavena trochu jiná pravidla a každá vyžaduje jinou úroveň bonity. První skupina vznikla díky internetu, nabízejí ji nebankovní společnosti i banky, a je na úvěruschopnost poměrně náročná.

Ta druhá existuje na českém trhu již od devadesátých let, je doménou nebankovních společností a rizikovostí se dost přibližuje půjčkám bez registru v tom extrémnějším vydání (půjčkám bez registru jsme věnovali další informativní článek, kde vedle základních informací a varování najdete i tipy, jak se bránit).

1. Půjčka online bez potvrzení o příjmu podepsaného zaměstnavatelem

Prvním typem půjček bez potvrzení příjmu je ta, při níž není nutno dokládat papírové potvrzení o příjmu vystavené zaměstnavatelem. Tedy nemusíte jít za zaměstnavatelem (na personální) a vyžádat si od něj potvrzení o pravidelném příjmu. Tím pádem se zaměstnavatel ani nemusí dozvědět o vašem plánovaném dluhu. To často ochrání před dotěrnými otázkami nebo i zneužitím informace kolegy, nadřízenými či samotným zaměstnavatelem.

Samotnou skutečnost, že máte dostatečné a hlavně pravidelné příjmy však doložit musíte. Jen tak činíte jiným způsobem než papírem s razítkem a podpisem zaměstnavatele. Nejčastěji si banky i nebankovní společnosti vyžádají pro půjčku bez dokladu příjmu výpisy z účtu za poslední jeden až šest měsíců, nebo se spokojí i s kopiemi výplatních pásek za posledních několik měsíců.

Takový doklad o příjmu se dá odeslat pohodlně elektronicky, a tak jsou půjčky bez prokazování příjmu většinou poskytovány online. Začínají na několika tisících, ale vyšplhat se mohou i vysoko nad půl milionu, protože příjem de facto doložíte, jen jiným způsobem. Přesvědčit se o tom můžete v našem srovnání půjček.

Kdo však není zaměstnancem či brigádníkem, ten dokládá své příjmy pokaždé stejně, ať jde o online půjčku bez potvrzení příjmu, či o jakoukoliv jinou: 

  • podnikatel vždy doloží kopii daňového přiznání a výpisy z účtu, 
  • příjemce důchodu doloží rozhodnutí o přiznání důchodu a případně i výpisy z účtu, podobně jsou na tom lidé na rodičovské dovolené, v extrémních případech i lidé, kteří mají nárok na podporu v nezaměstnanosti či sociální dávky. 
  • pronajímatelé nemovitostí, či svobodná povolání, mohou být požádáni o doložení smluv a opět výpisů z účtů.

2. Nebankovní půjčka bez příjmu

Druhou variantou úvěru bez dokládání příjmu je ta rizikovější, kdy se dostáváme čistě do světa nebankovních půjček. Půjčky v malých částkách, zaměřené na méně bonitní klienty, kteří ale mají čím ručit, co zastavit. Tedy kterým je pak co prodat, když dojde na exekuci (a že na ni umí dojít opravdu rychle). Zde se příjem opravdu nijak nezjišťuje, bonitu si poskytovatel počítá z majetku, nikoliv z aktuálního příjmu žadatele. I proto se tady příjem vůbec nedokládá. Zájem však bývá o majetkové poměry.

Tato forma půjčky do výplaty bez doložení příjmu je velmi podobná některým půjčkám bez registru. Často se může zdát, že hlavním cílem není poskytnout klientovi kvalitní službu, ale vyúčtovat co nejvyšší příslušenství za pozdní platbu nebo sebemenší porušení povinností. Nejde o službu v tom smyslu, že klient získá peníze na to, co právě teď potřebuje (a nemůže nebo nechce hradit daný výdaj ze svého). Malou a světlou výjimkou mohou být nebankovní půjčky bez registru, které se zaměřují na budoucí příjem klienta, který je zaručen z pracovní smlouvy.

Půjčky bez příjmu, u nichž se často nevyžaduje žádné potvrzení o příjmu žadatele nebo jeho domácnosti, bývají většinou půjčkami pro OSVČ. U těchto půjček se spoléhá na schopnosti podnikatele (OSVČ) a neplatí tak přísná pravidla jako u úvěrů spotřebitelských (pro občana). U ČNB licencované nebankovní společnosti takovou praxi v podstatě neprovozují. Také u OSVČ půjček chybí silná ochrana státu v podobě finančního arbitra, který může rozhodovat opravdu jen v záležitostech půjček spotřebitelských.

Dejte pozor na výši úrokové sazby nebankovních půjček. Porovnejte si je třeba s bankovní půjčkou EQUA.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Produkty
RPSN
5 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 5 000 Kč na 30 dní
Max.
výše úvěru maximální výše půjčky, není-li stanovena její přesná hranice, je max. výše úvěru závislá na bonitě klienta
Max.
výše úvěru maximální výše půjčky, není-li stanovena její přesná hranice, je max. výše úvěru závislá na bonitě klienta

Jak poznat, do které kategorie která půjčka bez příjmu patří?

Možná si právě říkáte jak vlastně poznat, ve které kategorii půjček bez potvrzení příjmu se daný poskytovatel nebo jeho nabídka pohybují. Ve skutečnosti to není až tolik složité, ale ukážeme si několik situací, kde by se dalo podle názvu i zaváhat. Vždy totiž závisí na podrobných podmínkách.

Půjčka pro začínající podnikatele bez příjmu

Jste podnikatelem a potřebujete nějaké peníze na rozjezd podnikání nebo na jeho rozšíření, i když historii ještě nemáte tak dlouhou, abyste mohli doložit alespoň jedno daňové přiznání? Jistě se poohlížíte po speciálních nabídkách, kam patří právě i půjčka pro začínající podnikatele bez příjmu.

Nebuďte překvapeni, když vám je nabídnou i banky. Doložit budou chtít živnostenské oprávnění, výpisy z účtu za poslední měsíce a také podnikatelský plán. Často můžete úvěr získat i jako kontokorent neboli povolené přečerpání. Přestože banky jsou známé tím, že na podnikatelských půjčkách nabízejí spíše jen vysoké částky, v posledních letech se přizpůsobily i živnostenskému trhu a umějí nabídnout i třeba jen dvacet tisíc korun na účely podnikání. Tady jsme v první skupině půjček bez dokazování příjmů, tedy v té bezpečnější.

Ale opět pozor na všechny nabídky podmíněné zástavou nemovitosti, auta apod., zejména pokud pocházejí od nebankovních společností. Banka většinou nepožaduje zástavu, pokud nejde o úvěr investiční (kde se zastavuje právě ta věc, která je investicí pořizována). U půjček bez příjmů podmíněných zástavou se už posouváme do druhé skupiny úvěrů bez příjmů.

Mnoho nebankovek fungujících bez licence a na trhu s půjčkami totiž „natlačí“ neznalé žadatele o úvěr do získání živnostenského oprávnění (tím z něj udělají začínajícího podnikatele - OSVČ). A pak poskytne půjčku sice bez ověření příjmů, ale zajištěnou majetkem. A udělají všechno pro to, aby bylo velmi těžké ji splácet (proto se orientují na klienty s finančními problémy).

Půjčka pro studenty bez příjmu

I studenti se dnes mohou půjčit od banky, aniž by měli pravidelné příjmy ze zaměstnání. Stačí brigáda, případně spolužadatel v podobě rodiče, zákonného zástupce. Anebo ručitel. Studentům bývají nabízeny jak půjčky na studium, které se splácejí pomaleji, s důrazem na splátky až po škole (v zaměstnání), tak třeba jen kreditní karta nebo povolené přečerpání.  Zde jsme, jak jistě tušíte, v první skupině půjček bez potvrzení o příjmu.

Ale studentská půjčka bez příjmu, která se váže na majetek nebo na živnostenské oprávnění, o které dospělý student může požádat, se může stát noční můrou na mnoho let dopředu. A že se tak děje, dokládají i statistiky dlužnických registrů, odkud můžeme vyčíst, že mladí lidé do 22 let mají tu nejhorší strukturu zadlužení z celé populace. Jakmile potkáte nabídku na půjčku online bez prokazování příjmu, pro jejíž získání se musíte stát živnostníkem, jděte raději hned o dům dál. Peníze zkuste získat od rodiny, nebo s pomocí ručitele, či spolužadatele u banky.

Podívejme se na vybrané bankovní půjčky pro studenty, nebo na všechny neúčelové půjčky.

Produkty
RPSN
50 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 50 000 Kč na 24 měsíců
Splátka
50 000 Kč měsíční splátka úvěru platná pro půjčku ve výši 50 000 Kč na 24 měsíců
Max.
výše úvěru maximální výše půjčky, není-li stanovena její přesná hranice, je max. výše úvěru závislá na bonitě klienta
Půjčka
Více informací
RPSN 50 000 Kč
6,07 %
Splátka 50 000 Kč
2 279
Max. výše úvěru
900 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Hello půjčka na cokoliv
Více informací
RPSN 50 000 Kč
7,72 %
Splátka 50 000 Kč
2 247
Max. výše úvěru
1 000 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem

Nejlevnější půjčka od Zonky


Půjčka pro nezaměstnané bez příjmu

Půjčky online bez dokládání příjmu, které jsou již v názvu cíleny na nezaměstnané, jsou zářnými zástupci druhé skupiny, tedy té s extrémním rizikem jak předlužení, tak ztráty osobního majetku, včetně bydlení, a to zejména v momentech, kdy je pro jejich získání nutno držet živnostenské oprávnění (mít IČO).

Světlými výjimkami tu mohou být jen půjčky do výplaty, které jsou v natolik nízkých částkách, že na jejich splacení opravdu bude stačit podpora v nezaměstnanosti, již dlužník v dalším měsíci získá. Podmínkou nižšího rizika je zájem poskytovatele o to, kolik měsíců ještě žadatel bude pobírat podporu a v jaké výši.

Nezapomínejme totiž, že podpora v nezaměstnanosti se vyplácí jen několik měsíců! A to v závislosti na věku nezaměstnaného, na délce placení sociálního pojištění nebo na tom, jak ukončil svůj předchozí pracovní poměr. Navýšena může být, pokud se nezaměstnaný rozhodne pro rekvalifikaci.

Půjčka pro ženy na mateřské bez příjmu

Věděli jste, že dnes už maminkám na mateřské dovolené půjčí i banka? Jen k tomu bude vyžadovat spolužadatele, třeba v podobě tatínka (manžela, partnera). Tady se pohybujeme v mezích první a bezpečnější skupiny půjček dosažitelných ještě dnes a bez příjmu.

Ale všude, kde ručitel nebo spolužadatel nutný nebude už se pohybujeme na tenkém ledu rizikového zadlužení, předlužení a následných exekucí. Nespolehlivý poskytovatel půjčky se pozná tím že žádá abyste si pořídila živnost (stala se OSVČ). Chce dokládat majetkové poměry domácnosti, aniž by záleželo na výši peněžité pomoci v mateřství a na rodičovském příspěvku,  A vězte, že skutečnost, že se musíte postarat o miminko nebo batole, nikoho z této branže dojímat nebude....

Pojďme si shrnout možnosti půjčky bez příjmu

Půjčka bez doložení příjmu může být pohodlným úvěrem od banky či ověřené nebankovní společnosti s rozumným tempem splácení, pro jehož získání nemusíte chodit za zaměstnavatelem pro razítko, jímž stvrdí vaše pravidelné příjmy. Jako náhradní, ale stejně platný doklad, poslouží výplatní pásky nebo výpisy z účtu, na který vám výplata chodí. 

Velmi snadno se však půjčka bez doložení příjmu může stát noční můrou. A to tehdy, když narazíte na nabídku od poskytovatele, který nerespektuje pravidla daná zákonem o spotřebitelském úvěru. Ta respektovat nemusí, jakmile nabízí půjčku OSVČ (na živnostenský list), nebo jde o nebankovního poskytovatele půjčujícího mimo legální trh. Ten se často rozhodne, že ho váš příjem vůbec nezajímá, naopak se zaměří na majetek.

Proto buďte při výběru půjčky bez doložení příjmů obezřetní a vždy si zkontrolujte, že o ni žádáte u poskytovatele, který je buď bankou, nebo licencovanou nebankovní společností. Pokud si ji berete jako podnikatel za účelem podnikání, zaměřte se na obchodní podmínky. Pročtěte nejdříve pořádně smlouvu a včas se pokuste odhalit případné kličky, nevýhodné podmínky a pokusy o komplikace se splácením.  

REKLAMA

ANKETA k článku Půjčka bez dokládání příjmu

Dokládali jste příjem při žádosti o půjčku?

Počet odpovědí: 113

KOMENTÁŘE k článku Půjčka bez dokládání příjmu

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Půjčka pro dlužníky: Přehled, srovnání, výhody a nevýhody

26.3.2024 Půjčka

Půjčky pro dlužníky vypadají na první pohled nebezpečně a nezodpovědně. Ale není tomu tak. Půjčku pro dlužníky si totiž vyřizuje i ten, kde chce svůj současný úvěr refinancovat na nový a výhodnější. Nebo ten, kdo chce několik svých stávajících půjček (včetně kontokorentu či kreditky) převést do jednoho nového úvěru, a tím si usnadnit splácení i správu svých půjček. Podívejte se, jak na půjčky při zadlužení.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena