Banky.cz Články Půjčka Půjčka pro studenty – je něco jinak, když žadateli nebylo ještě ani 21?

Půjčka pro studenty – je něco jinak, když žadateli nebylo ještě ani 21?

18.6.2021 Půjčka

Banky i nebankovní společnosti rády půjčují lidem v produktivním věku, tedy těm, co mají práci, úspěšně podnikají, případně jsou na rodičovské dovolené, ale předpokládá se, že se hned po ní úspěšně vrátí k výdělečné činnosti. Zákon sice dovoluje zadlužení lidem od 18 let, jenže v tomto věku zdaleka ne všichni ukončili vzdělávání, tudíž ani nemívají pravidelný příjem. Jak je to s půjčkami pro studenty, jak se k nim poskytovatelé stavějí a mají tyto úvěry nějaké zvláštnosti či kategorie?

REKLAMA

Studentská půjčka

Jedním z významných typů půjček pro mladé jsou studentské půjčky. Možná vás dokonce napadly jako první. Zní to logicky: mladý člověk chce vystudovat, to ale stojí spoustu peněz (i když někde školné ještě neplatí, tak i studijní pomůcky nejsou nejlevnější). Nezapomínejme ani, že studujícímu utíkají příjmy, které by měl, kdyby místo studia chodil do práce či naplno podnikal. Aby studium finančně utáhl, vezme si půjčku pro studenty, která se pak dá splácet později, až bude mít příjem z vystudovaného (či jiného) oboru.

KB studentská půjčka

Jenže realita českého trhu je trochu jiná. Jedinou bankou, která má oficiálně v nabídce půjčku na studium, je Komerční banka. Poskytován je tu studentský úvěr ve dvou základních podobách, podle toho, co mladý a studující člověk lépe využije. Komerční banka studentskou půjčku nazvala Gaudeamus a microGaudeamus.

Obě půjčky jsou určeny pro pokrytí výdajů na školné, na studium v zahraničí, ale i na vzdělávací kurzy, notebook či mobil. Využít ji mohou studenti vyšší odborné a vysoké školy, studium dokládají potvrzením ze studijního oddělení. I pro studenty střední školy je tu nabídka, ovšem jen v podobě půjčky Gaudeamus (micro variantu si vzít nemohou).

Na střední škole mohou být peníze z půjčky využity jen na placení školného, tedy úvěr je zde čistě účelový. Na vyšší odborné a na vysoké škole už účel stanoven není – zde se předpokládá větší schopnost mladého (ale už vyspělejšího) člověka se o penězích správně rozhodovat.

Půjčky fungují ve dvou režimech. Studenti střední školy je musejí splácet ihned. Na vyšší a vysoké škole se během studia mohou splácet jen úroky, po ukončení studia se pak splátky navýší o umořování jistiny. Avšak u vyššího objemu půjčky je nutno splácet ihned anuitně, jinými slovy úroky i jistinu.

Půjčky Gaudeamus se proto dají reálně splácet až v zaměstnání (podnikání), ale již během studia si student musí být schopen vydělat na úroky. S tím je nutno počítat předem a předem mít zajištěnu dostatečnou brigádu – bance stačí DPP, nastoupit mohou i rodiče (nebo jiná osoba) coby ručitelé.

Co se dokládání příjmů týká, jsou tu vlastně dvě situace: microGaudeamus je studentskou půjčkou bez příjmu, nabídne až 30 000 Kč bez prokazování výdělku nebo podpory rodičů. V případě většího úvěru Gaudeamus, kde si lze vzít až 600 000 Kč, však už nejde o půjčku pro studenty bez příjmu, základní měsíční splátky tu budou vždy a vždy je nutno prokázat zdroje pro jejich hrazení (často využíváno jako studentská půjčka do Anglie). V rámci režimu splácení až po ukončení studia si ale student může vzít max. 150 000 Kč.

Studentská půjčka Česká spořitelna

Lidé často hledají půjčku pro studenty s minimálním příjmem i na stránkách České spořitelny a bývají zklamáni, že ji nenašli. Ovšem pozor, ČS se stále více orientuje na individuální přístup ke klientovi, proto pokud ji přímo oslovíte se dotazem, zda by šlo půjčit studentovi, bude s vámi o studentském úvěru jednat.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Půjčka student tu má zcela individuální nastavení, které je nutno dojednat s bankou přímo na pobočce, ale základní informace získáte i v online chatu ČS nebo při telefonátu s touto bankou. Jen pozor, Česká spořitelna provozuje privátní telefonní síť, takže hovory s ní, pokud vy budete volajícím, nebudou započítány do minut vašeho tarifu, ale účtovány zvlášť. Vždy raději využijte nabídku na stránkách banky, že ona zavolá vám.

Prohlédněte si půjčku pro studenty u vybraných bank, nebo porovnejte všechny půjčky.

Produkty
Splátka
50 000 Kč měsíční splátka úvěru platná pro půjčku ve výši 50 000 Kč na 24 měsíců
RPSN
50 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 50 000 Kč na 24 měsíců
RPSN
100 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 100 000 Kč na 48 měsíců
Půjčka
Více informací
Splátka 50 000 Kč
2 300
RPSN 50 000 Kč
9,97 %
RPSN 100 000 Kč
6,60 %
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Optimální půjčka
Více informací
Splátka 50 000 Kč
2 364
RPSN 50 000 Kč
8,84 %
RPSN 100 000 Kč
7,13 %
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem


Ostatní banky nabídnou studentský kontokorent nebo kreditní kartu

Asi byste čekali, že se ve vyhledávači po zadání dotazů „studentská půjčka ČSOB“, „studentská půjčka Moneta“ nebo „studentská půjčka Air Bank“ objeví konkrétní výsledky, ale opak je pravdou. Tyto banky se totiž nezaměřují na běžné půjčky pro studenty, nicméně jakousi finanční pomoc pro překlenutí zvýšených výdajů se studiem přece jen nabídnou.

Jde většinou o kreditní kartu pro studenty vedenou zdarma a s úvěrovým rámcem okolo dvaceti tisíc, se sníženým úrokem, případně o možnost přečerpání účtu do mínusu, jinými slovy o kontokorent, i zde s nižší úrokovou mírou a vedením úvěrového účtu zdarma.

Nezapomínejme, že kreditní karty mívají bezúročné období, a to až 55 dní, takže pokud je dluh včas splacen, jedná se o bezplatnou půjčku, student nemusí za čerpané peníze vydávat žádné peníze navíc. U kontokorentu se přečerpání úročí od prvního dne - i když s o něco sníženými úroky.

Jak kreditka, tak kontokorent (v nebankovním sektoru označován jako revolving) jsou opakovatelnými půjčkami. K opakovanému čerpání půjčky stačí jen jedno schválení bankou při vyřizování kreditky či kontokorentu. Peníze jsou pak kdykoliv k mání až do dosažení předschváleného úvěrového rámce, takže vždy už pak doputuje půjčka ihned na účet pro studenty.

Z nejčastěji využívaných produktů jmenujme například Kreditní kartu pro studenty od ČSOB nebo Kontokorent pro studenty od Fio banky.

Rychlé půjčky pro studenty od nebankovních společností

Nejlevnější půjčka od Zonky

Trh s nebankovními úvěry je ke studentům o hodně vstřícnější – ale nutno dodat, že tolik „neřeší“ pozici studenta, snahu mladého člověka vzdělávat se. Studentům nabízí stejné půjčky jako ostatním zájemcům, ve většině případů bez slevy po prokázání probíhajícího studia. Podmínky pro získání půjčky se zde pro studenty téměř nijak neodlišují.

Ale co když vám ještě nebylo 21, jenže už nejste ve škole?

Věk okolo 21, 22 let je zejména pro banky zlomový. Proč? Protože dlouhodobé statistiky ukazují, že právě mladí lidé do 22 let jsou na tom v zacházení s půjčkami nejhůře, tato skupina dlužníků má největší problémy se splácením. Sice se tento nešvar způsobený zanedbáním finančního vzdělávání postupně zlepšuje, jak ukazuje pravidelná zpráva z dlužnických registrů, stále patří mladí lidé k nejrizikovějším klientům.

To vede ke dvěma následkům: prvním z nich je častější zamítání žádostí o úvěr pro mladé lidi ze strany bank, druhým jsou, v případě schválení půjčky, vyšší úroky pro ty, co ještě nedosáhli 22, někdy i 24 let. V takové situaci může banky obměkčit přizvání spoludlužníka nebo ručitele, nejlépe v podobě rodičů, či již dlouhodoběji ekonomicky aktivních sourozenců, kamarádů.

Vždy je ale nutné zachovat obezřetnost a nikdy se do dluhů nehrnout, dokud nemáte jasnou představu o tom, jak budete splácet.

Jak shrnout možnosti půjček a kontokorentů pro studenty?

Z tohoto textu byste si měli odnést několik základních faktů: studentská půjčka není půjčkou pro všechny mladé, nutností je doložit potvrzení o studiu. Opravdovou půjčku pro studenty na splátky nabídne na stránkách jen Komerční banka, po individuálním jednání pak Česká spořitelna. Ostatní banky se kloní spíše ke zvýhodněným kreditním kartám nebo povolenému přečerpání na studentském účtu, mnoho bank se na studenty nezaměřuje vůbec.

Potíže vzít si úvěr mohou zejména u bank mít mladí lidé do až 24 let, což je dáno historickou zkušeností s nejvyšším procentem nesplácených dluhů právě v této věkové skupině. Pomoci může spoludlužník či ručitel. Ve všech případech ale platí, že zadlužení by mělo být předem důkladně zváženo, předem také musíte vědět, z čeho vlastně budete splácet a jestli se úvěr ve vaší situaci vůbec vyplatí.

REKLAMA

ANKETA k článku Půjčka pro studenty – je něco jinak, když žadateli nebylo ještě ani 21?

Potřebovali jste studentskou půjčku?

Počet odpovědí: 94

KOMENTÁŘE k článku Půjčka pro studenty – je něco jinak, když žadateli nebylo ještě ani 21?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka od soukromé osoby

19.4.2024 Půjčka

Půjčka od soukromé osoby, ale též půjčka od soukromého investora. Oba názvy půjčky říkají, že nejde o úvěr od banky, ale ani od licencované nebankovní společnosti. Už tento fakt samotný by ve vás měl vzbudit zvýšenou opatrnost. Může se půjčka od soukromníka vyplatit? A co si vyžádá za svou často dost velkou shovívavost ohledně nižší bonity a příjmů?


Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena