Banky na prodej

15.5.2015 Banka

Chcete koupit banku? Rok 2015 bude z pohledu nabídky velmi pestrý. K mání bude banka malá i velká, ztrátová i zisková či jen samotný kmen klientů. Jen si vybrat…a zaplatit - ceny začínají lehce nad 0,5 mld. Kč.

REKLAMA

Dříve či později to muselo přijít – vysoce konkurenční český bankovní trh (přes 30 bank a stavebních spořitelen nabízejících služby retailu) projde redukcí a úspěšní hráči provedou akvizice těch méně úspěšných jedinců. V lepším případě bude výsledkem akvizic  redukce poboček a bankomatů – přece jen, mít na malém Vršovickém náměstí (Praha 10) 5 různých bank (kde 4 nabízejí identicky předražený produkt) není to pravé ořechové a tato odtučňovací kůra přemíry poboček jen sníží transakční náklady bankám globálně, na čemž budou  ve výsledku benefitovat především klienti v podobě výhodnějších produktů.

ZUNO Bank

banka na prodej

Nízkonákladová odnož Raiffeisenbank působící v Čechách a na Slovensku. Jako jediná tuzemská banka působí pouze online bez jediné fyzické pobočky. Otevřela teprve nedávno, v půli roku 2011 a za první tři roky provozu vytvořila obří kumulovanou ztrátu přes 4 mld. Kč (do 2013 včetně, pohledem dnešního kurzu EUR/CZK), přičemž polovina kumulované ztráty jde na vrub setup costů v prvním roce. Výsledky hospodaření (ztráty) v dalších letech mají spíše než klesající trend oscilační charakter kolem -700 mil. Kč, což za úspěch považovat rozhodně nelze. Air-Bank startující ve stejném roce jako ZUNO s téměř identickým business modelem, zázemím silné finanční skupiny (PPF/Raiffeisenbank) a nabízenými produkty funguje (je již v zisku a dosáhla výrazně nižší kumulované ztráty za setup). Navíc provozuje i několik málo poboček, což je vždy nákladnější. Kde je tedy u ZUNO problém?

ZUNO Bank má dohromady 250 tisíc klientů a vklady 19 mld. Kč – to jsou slušná čísla na začínající banku. S půjčováním je to už horší – banka dokázala z vkladů rozpůjčovat méně než 10% a 90% každoroční ztráty jde za vysoce zápornou úrokovou marží. Kdo chce klientům nabízet výhodné spořicí produkty, musí více zapracovat v půjčování peněz. Air-Bank dostala do začátku od PPF kromě balíku peněz i velmi dobré know how na spotřebitelské úvěry (Home Credit). ZUNO od Raiffeisenbank balík peněz do začtku taky dostala, ale know how na půjčky asi bylo slabší. Přece jen, výkony Raiffeisenbank v této retailové oblasti jsou spíše podprůměrné. ZUNO by tedy nyní pomohl někdo, kdo to s půjčováním peněz opravdu umí.

Raiffeisenbank prodává ZUNO ze dvou důvodů. Zaprvé, evidentně si neví rady, jak ZUNO dostat do černých čísel. Zadruhé, samotná RB čelí velkým ztrátám v Rusku (díky situaci kolem Ukrajiny) a nutně potřebuje cash či si aspoň uvolnit ruce. Nezávazné nabídky měli zájemci podat v průběhu února. RB původně očekávala malý zájem a prodejní cenu blízkou kladné nule. Nicméně nezávazných zájemců se nakonec přihlásilo poměrně hodně (přes 20) a potenciální cena tak poskočila výše – v zákulisí se hovoří o 600-800 mil. Kč. Mezi nejvážnějšími zájemci je i Cetelem (umí peníze půjčovat a určitě by uvítal nové zdroje – ZUNO půjčovat neumí a zdroje z vkladů má obrovské) a Slovenská spořitelna (člen Erste Group – Česká spořitelna na rozdíl od ČSOB (ERA) nízkonákladovou divizi ještě nemá, možná po ni pokukuje nyní). Cetelem by se bankou stal rád, ale mimo ZUNO jedná i s mateřskou BNP Paribas o rozšíření již nyní fungující zahraniční pobočky banky BNP Paribas v ČR na reálně fungující retailovou banku. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

GE Money Bank

Běžný účet

banka na prodej

Druhá banka v tuzemsku, která letos ohlásila, že je na prodej. Zcela jiné kafe oproti ZUNO. Velká fungující banka v zisku. Velmi dobré výsledky má na poli firemních úvěrů, v retailu trpí podobnými neduhy jako ČS, KB, ČSOB a UniCredit Bank – předražené služby a odcházející klienti k nízkonákladové konkurenci (zatím to banka řeší masivním marketingem a jsou pozorovatelné zárodky bezpoplatkových účtů, které jsou ale zatím stále o třídu níž oproti nízkonákladovkám).  Aktiva 140 mld. Kč, očekávaný výsledek hospodaření za minulý rok 5 mld. Kč. O prodeji rozhodlo mateřské vedení amerického koncernu GE, které chce snížit svou angažovanost na poli finančního businessu. Cena se odhaduje lehce nad 30 mld. Kč.  

Zájem o banku nebude mít pravděpodobně žádný z tuzemských bankovních domů, kterým dle zákulisních informací již byly učiněny nabídky v loňském roce a kde se nabízená cena prodávajícího hrubě neshodovala s potenciální poptávkovou cenou případných kupujících (pro které mohou být nyní zajímavější řádově menší akvizice s vidinou slibného růstu, zejména v případě, kdy větší akvizice neoplývá nikterak zajímavou cenou). Rusko (donedávna expandující na poli bankovnictví ve střední Evropě - Sberbank) je díky zhoršené mezinárodní situaci mimo hru. Naopak Čína (po Zemanově loňském ohnutí hřbetu v Pekingu) deklarovala zájem v ČR banku otevřít.

Citibank

Běžný účet bez poplatků

Citi retailový business v tuzemsku vůbec nejde, především díky agresivní snaze natlačit lidem co nejvíce nevýhodných produktů. Vše podporováno reklamou na hranici klamu (typickým majitelem kreditní karty Citi je jedinec, který si nedočetl do konce sazebník a obchodní podmínky slibovaných tisíců korun zpět z každého nákupu). Naopak firemní sektor není ještě zcela ztracen, tedy na prodej není v tuto chvíli celá banka, ale pouze retailový segment klientů.

Cena neznámá, průměrná naštvanost klientů Citi velká – odkup takovéhoto kmene klientů bude vyžadovat v případně solidní banky nemalou odvahu. Hrozba může být ale i příležitostí, kterou by třeba uměl zužitkovat Cetelem s BNP Paribas v zádech, zejména když jim vyjde koupě ZUNO.

Kdo bude další?

Na kahánku mohou mít kromě některých menších družstevních záložen (více info v našem článku Konec družstevních záložen v Čechách) zejména stavební spořitelny, které se nezvládnou přizpůsobit konci státní podpory stavebního spoření, který dříve či později přijde. Ukázkovým příkladem transformace na banku je Wüstenrot, který ostatní banky velmi rychle dohnal a v některých ohledech (hypotéky) i předehnal ty nejlepší na trhu. Zbytek stavebních spořitelen stagnuje a maximálně přeprodává nepříliš výhodné produkty mateřských bank. Není se čemu divit – mimo Wüstenrotu (svébytná entita bez mateřské banky) by konec podpory stavebního spoření vedl pravděpodobně k rychlému zániku ostatních stavebních spořitelen a jednoduchým akvizicím mateřskými bankami. V některých případech (ČS) je totiž stavební spořitelna stejně jen virtuální entitou na papíře (v souladu s legislativními požadavky), kterou klient v reálu vůbec nevnímá.

REKLAMA

ANKETA k článku Banky na prodej

Která událost nastane dříve?

Počet odpovědí: 337

KOMENTÁŘE k článku Banky na prodej

Přidejte nový komentář

CITI, Komentoval(a): ppp

16.6.2015 20:02:41
Ad "typickým majitelem kreditní karty Citi je jedinec, který si nedočetl do konce sazebník a obchodní podmínky slibovaných tisíců korun zpět z každého nákupu"
Mohl byste nějak rozvést, jaký je háček v sazebníku a obchodních podmínkách CITI kreditních karet? Nemyslíte tím ze strany lidí nepochopení produktu KK jako takového bez souvislosti s CITI?
Platím KK všude a bonusy jsou normálně bez omezení připisovány. Jednou měsíčně doplatím zůstatek z výpisu a to je celá režie, kterou s KK mám. Nechápu, nechápu, nechápu.

re:, Komentoval(a): Petr Jermář

16.6.2015 21:35:14
Dobrý den,
háček není ani tak v sazebníku samotném, jako v jeho zkreslené prezentaci novým klientům, kdy je slibováno "modré z nebe", které sazebníku absolutně neodpovídá. Spousta lidí se pak nechá nalákat na tyto sliby a ani sazebník nečte - a je později překvapena. Samozřejmě, že každý by si měl důkladně prostudovat předem vše, co podepisuje. Nicméně uvádět klienty v omyl při sjednávání produktu je za hranicí klamavé reklamy. V naší poradně řešíme již několik let měsíc co měsíc dotazy nespokojených klientů Citi, kteří se cítí býti oklamáni. Vždy stejný příběh "povídali, že dostanu tisícové slevy, peníze zpět z každého nákupu a za kartu nebudu platit žádné poplatky"...kdyby to byly ojedinělé případy, šlo by to třeba nazvat nepochopením ze strany klientů. Ale při tomto množství stížností se spíše jedná o záměr banky, resp., jejich (externích) poradců.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Kde vyměnit neplatné koruny, eura, kuny nebo švýcarské franky? Jak dlouho je výměna možná?

26.5.2023 Banka

Třeba jste doma našli neplatné české bankovky, třeba máte schované kuny z předchozí dovolené, a víte, že už neplatí. Co s nimi? Vyhodit je jako bezcenné, nebo půjdou ještě vyměnit za platnou měnu? A kolik taková výměna stojí? Vše potřebné se dozvíte tady.

Nová banka v ČR: Partners Banka by mohla mít licenci již v létě

24.5.2023 Banka

Podle informací, které médiím sdělují zástupci Partners, by se mělo již dvouleté licenční řízení u ČNB brzy chýlit ke konci. Během letních prázdnin by nová banka společnosti Partners mohla spustit svou činnost. Půjde o banku cloudovou v čistě digitálním provedení. Nabídnout chce klientům zjednodušení finančního života, ale i nabídku z celého trhu (nejen z portfolia Partners).

Komerční banka - nové bankovnictví

10.5.2023 Banka

Popis tématu: lepší čistý design bankovnictví, vylepšení produktů, běžný účet + více tarifů - spíše obnova produktu a bankovnictví, hlavní je multiměnový účet, který je úplně nový, co je to multiměnový účet, bankomaty komerčky.

Bankovní produkty – účty a spoření

17.3.2023 Banka

K čemu slouží účet běžný a k čemu ten spořicí? Ke kterému z nich se váže online bankovnictví a platební karta? Jaký je rozdíl mezi debetní a platební kartou? Co je termínovaný vklad, jaká jsou jeho pravidla a čím se liší od vkladní knížky? Jaký účet dostanete ke stavebnímu spoření a k čemu se využívá účet jistotní? Jak je to s chráněným účtem proti exekuci, co umějí prémiové účty a co jsou účty devizové? Má smysl zakládat účet dětský nebo účet studentský? Spousta otázek, ale odpovíme na každou z nich.

Nepojištěné vklady ze Sberbank: kdy kraje a obce zase uvidí své peníze?

10.3.2023 Banka

Je tomu přibližně rok, co čeští klienti zahájili run na ruskou Sberbank, a tím její českou pobočku položili. Pojištěné vklady drobných střadatelů již byly vyplaceny. Čeká se na výplatu těch ostatních. Vysoké vklady měly u Sberbank především kraje a obce. Kdy se svých peněz dočkají a jaká bude výtěžnost z probíhajícího insolvenčního řízení Sberbank? Nadějí na brzké řešení je zájem dvou bank odkoupit zdravé úvěry. A těch měla Sberbank většinu. 

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena