Banky.cz Články Hypotéka Hypotéka pro podnikatele: jaké jsou její možnosti a jak ji získáte

Hypotéka pro podnikatele: jaké jsou její možnosti a jak ji získáte

6.11.2020 Hypotéka

Asi jen málokoho překvapí, že získat hypotéku je pro podnikatele složitější než pro zaměstnance. Neznamená to ale, že na ni nedosáhnete. Podívejte se, co všechno musíte splnit, abyste ji získali, a jaké jsou základní varianty hypotéky pro podnikatele.

REKLAMA

Pod pojmem hypotéka pro podnikatele se mohou skrývat 2 odlišné půjčky:

  • Klasická hypotéka na vlastní bydlení, o kterou žádají živnostníci a podnikatelé.
  • Úvěr, který využijete na pořízení nemovitosti k podnikání.

Obě varianty mají svá specifika. Projdeme si je proto podrobněji.

Běžná hypotéka pro podnikatele

Jednou ze základních podmínek pro získání hypotéky, je prokázání příjmů.

Zatímco u zaměstnanců k tomu poslouží potvrzení o výši příjmů, které vystaví zaměstnavatel, OSVČ potřebují daňové přiznání. Některé banky přitom požadují daňová přiznání rovnou za 2 poslední zdaňovací období.

Co to pro vás znamená?

  • Musíte mít dostatečnou podnikatelskou historii. Pokud jste svou živnost či podnikání odstartovali teprve letos, budete mít se získáním hypotéky pravděpodobně problémy. Banka totiž nevidí, jak se vaše příjmy vyvíjí a jak jsou stabilní.
  • Hypotéku pro podnikatele si musíte naplánovat s dostatečným předstihem. Řada živnostníků a podnikatelů se totiž snaží daňová přiznání optimalizovat. Tedy co nejvíc snížit základ daně, aby státu zaplatili co nejméně. Jenže právě takový postup vaše šance na získání dostatečné půjčky výrazně zmenšuje. Proto si hypoteční úvěr včas naplánujte. A v daňovém přiznání, které podáte před žádostí o hypotéku, svůj zisk příliš nesnižujte.

Jak získat hypotéku pro podnikatele

Jak tedy musí vaše podnikání vypadat, abyste měli co největší šanci hypotéku pro podnikatele opravdu získat?

  • V první řadě nesmí být ztrátové. Je to logické – pokud nevyděláte dost peněz na to, abyste byli v plusu, jak můžete vydělat dost na splácení půjčky na bydlení?
  • Také nesmíte mít nedoplatky na sociálním ani na zdravotním pojištění. Pro banku byste totiž byli nespolehlivým plátcem. Jak může vědět, že budete včas platit měsíční splátky, když máte problémy i s uhrazením mnohem menších částek na sociálním a zdravotním pojištění?
  • Potřebujete co nejvyšší základ daně. Čím vyšší je základ daně, tím víc vyděláváte. A tím spíš si tedy poradíte i se splácením hypotéky.

Z toho důvodu je také důležité, jakým způsobem uplatňujete odpočet výdajů. Pokud v daňovém přiznání uvádíte skutečné údaje, banka získá reálnější přehled o vašich příjmech a výdajích.

Hypotéka pro podnikatele: daňové přiznání.

V nevýhodě tak mohou být OSVČ, které pro odpočet nákladů využívají paušály. Zvlášť, když jejich hodnota dosahuje až 60 %.

Ne vždy ale banky započítávají výdajové paušály v plné výši. Někdy pracují pouze s částí paušální hodnoty a následně si samy spočítají váš předpokládaný čistý příjem.

Týká se to zejména povolání, u kterých je velký předpoklad, že jsou reálné náklady mnohem nižší než uváděný paušál.

Nejlepší hypotéka online

Při vyplňování daňového přiznání dobře zvažte, jaký způsob odpočtu výdajů využijete. Může to výrazně ovlivnit vaše šance na získání hypotéky pro podnikatele.

Paušální vs. skutečné výdaje

Je logické, že podnikatelé, kteří uplatňují skutečné výdaje, mohou mít výhodu oproti paušalistům. Jejich příjem je totiž opticky vyšší.

Ne vždy je ale potřeba přejít kvůli získání hypotečního úvěru z paušálních výdajů na reálné. V některých situacích se vám takový krok dokonce nevyplatí.

Může to pro vás totiž znamenat nejen vyšší daně, ale také větší odvody na zdravotní a sociální pojištění. A je docela dobře možné, že hypotéku pro podnikatele získáte i s paušálními výdaji.

Obraťte se proto raději nejdřív na hypotečního poradce. Dokáže zjistit, na jaké úvěry dosáhnete i se započítáním paušálních výdajů. A poradí vám, jestli se vám přechod na odpočty skutečných výdajů vyplatí.

Další podmínky hypotéky pro podnikatele

Daňové přiznání ale není jedinou podmínkou pro získání hypotéky pro podnikatele. Obvykle musíte doložit ještě další podklady. Jsou to například:

  • prokázání zaplacení daně z příjmů nebo vrácení přeplatku daně z příjmů,
  • bezdlužnost vůči finančnímu úřadu,
  • u příjmů z pronájmu také nájemní smlouva a vlastnický list k nemovitosti
  • nebo výpisy z účtu (u některých poskytovatelů).

Ne vždy je ale pro poskytovatele důležitý základ daně. Můžete požádat také o uznání příjmů na základě obratu, který vyplývá z vašeho daňového přiznání. V takovém případě banka obvykle uzná část z vašeho obratu jako čistý roční příjem.

Někteří poskytovatelé navíc dokáží uznat váš příjem i na základě výpisů z účtu, a to hlavně u svobodných povolání. Může to ale být podmíněné nižším LTV.

Ať už prokážete svůj příjem jakkoliv, počítejte s tím, že se bude banka zajímat také o:

  • váš obor a délku podnikání,
  • roční obrat,
  • čisté měsíční příjmy
  • nebo o úspory, které můžete do nemovitosti investovat.
Nejlepší hypotéka online

V současnosti totiž poskytovatelé v naprosté většině případů nabízejí maximálně 90% hypotéky. Zbylou část z ceny nemovitosti tak musíte zaplatit ze svého.

Podnikatelská hypotéka

Zatímco hypotékou pro podnikatele se obvykle rozumí úvěr na vlastní bydlení, jako podnikatelskou hypotéku banky většinou označují půjčku, kterou využijete k podnikání. Tedy například ke:

Hypotéka pro podnikatele: autoservis.
  • stavbě domu, ve kterém si chcete zbudovat autoservis,
  • nákupu bytu, ve kterém budete mít kancelář,
  • koupi domu, ve kterém máte ordinaci
  • a tak dál.

Podnikatelskou hypotéku využijete například na nákup nebo stavbu domu, ve kterém si zařídíte autoservis.

Podnikatelskou hypotéku poskytují jen některé banky a jejich podmínky se výrazně liší. Zatímco někde je maximální doba splácení 10 let, jinde můžete půjčku platit i 30 let. Tedy stejně dlouho jako klasický úvěr na bydlení.

Rozdílná bývá také výše LTV. Pohybuje se od 70 % do 90 % z ceny zastavené nemovitosti. U některých poskytovatelů přitom můžete ručit pouze nemovitostí, na kterou si půjčujete.

Největší rozdíl je ale v maximální výši podnikatelské hypotéky. Zatímco někteří poskytovatelé vám půjčí nanejvýš 5 milionů korun, jinde se hranice pohybuje okolo 30 milionů korun. A najdou se i banky, u kterých můžete získat prakticky neomezený úvěr.

Také u podnikatelské hypotéky musíte samozřejmě předložit potřebné doklady související s vaším podnikáním. A to včetně finančních výkazů firmy – tedy rozvahy a výkazu zisků a ztrát.

Hypotéka pro podnikatele: hypoteční kalkulačka.

Protože tuto půjčku nabízí jen některé banky, může být hledání nejvhodnějšího úvěru složitější než u hypotéky pro podnikatele. Proto se vyplatí obrátit se na hypotečního poradce. Ví, kteří poskytovatelé mají podnikatelskou hypotéku ve svém portfoliu a za jakých podmínek vám půjčí. Spolu s vámi proto dokáže najít ten nejvhodnější úvěr.

Anebo využijte pro výběr podnikatelské hypotéky kalkulačku.

S výběrem podnikatelské hypotéky vám pomůže i hypoteční kalkulačka. Stačí zadat požadované údaje, zaškrtnout možnost Jiný a odeslat žádost o kalkulaci.

REKLAMA

ANKETA k článku Hypotéka pro podnikatele: jaké jsou její možnosti a jak ji získáte

Využíváte výdajové paušály?

Počet odpovědí: 93

KOMENTÁŘE k článku Hypotéka pro podnikatele: jaké jsou její možnosti a jak ji získáte

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Odhad ceny nemovitosti nejen pro hypotéku

18.4.2024 Hypotéka

Plánujete žádat o hypotéku? Nebo prodáváte či kupujete nemovitost, případně vás čeká dědické řízení? V těchto případech se pravděpodobně neobejdete bez odhadu ceny nemovitosti. Jak odhad probíhá, jaké faktory mají vliv na odhadní cenu a jaká jsou specifika bankovního odhadu nemovitosti?

Konsolidace: Ušetřete sloučením hypotéky a dalších půjček

12.4.2024 Hypotéka

Potřebujete si udělat pořádek v rodinném rozpočtu a současně snížit celkové výdaje za splátky úvěrů? Vhodným řešením je konsolidace. Sloučením více půjček do jedné ušetříte nemalou částku na poplatcích. A nejen to. Přečtěte si, co obnáší konsolidace úvěrů, jaké půjčky je možné sloučit a jaké výhody konsolidace přináší.

[AKTUÁLNĚ] Nemovitosti výrazně podraží. Očekává se růst cen o 12-15 %

3.4.2024 Hypotéka

Po dvou letech útlumu se realitní trh chystá na oživení. S klesajícími úrokovými sazbami hypoték se zvyšuje poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí pravděpodobně prudce vzrostou. Češi mají hlad po vlastním bydlení, a klesající sazby podněcují poptávku po realitách. To se zákonitě neobejde bez vlivu na nabídkové ceny bytů a domů, až na jedinou výjimku.

Alternativní financování bydlení: 4 způsoby, jak financovat bydlení bez banky

3.4.2024 Hypotéka

Úroky u hypoték blížící se k 6 % a stále dražší nemovitosti. Kombinace, která řadě lidí zkomplikovala plány na pořízení vlastního domu či bytu. A přiměla je k pátrání po alternativním financování bydlení. Možností je přitom několik a každá má své plusy i minusy.

Co byste měli vědět, pokud chcete o hypotéku žádat jako samoživitelka?

2.4.2024 Hypotéka

Hypotéka je závazek na dlouho dopředu, ukrajuje každý měsíc velkou část rozpočtu, Když přijde na rozpočet samoživitelů, který je i bez ní dost napjatý, může nastat problém. I přesto se najde řada samoživitelů, kteří mají příjem slušný a o hypotéku žádají. Kdy na ni mají šanci dosáhnout?

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena